Tajný odchod od alkoholika

19. júl 2024

Potrebujem trochu povzbudit a dodat odvahu.. Zajtra planujem odchod od partnera, mame spolu 2 ročné dieťa.. Mam už prenajaty byt ale on o ničom netuší.. Planujem odísť tajne kym bude v práci a zbalit len to co stihnem.. Začínam však mať pochybnosti a strach a najradšej by som to prelozila alebo celkom zrušila.. Je alkoholik, liečiť sa nechce ale uz som v tom tak dlho (12 rokov) ze ťažko sa odchádza..

isis234
19. júl 2024

už tu bola táto téma

enmery
19. júl 2024

A z čoho máš pochybnosti?Že zajtra po 12 rokoch bude zrazu prvý deň, keď ho osvieti?Sklamem Ťa,nebude. Zavolaj si niekoho na pomoc s rýchlym balením a zároveň ako podporu, aby si prekročila prah dverí smerom k lepšiemu životu pre Teba a hlavne pre Tvoju makinkú dcéru.

lenkasarka
19. júl 2024

Držím ti veľmi palce a prajem už len pokojný život.

koniarova
19. júl 2024

Pozor. Máte dieťa. To máš poriesene? Držím palce.

autor
19. júl 2024

@isis234 možno bola ale ja potrebujem podporu dnes lebo odchádzam prvýkrát..

som_realistka
19. júl 2024

Minulý rok tu bola podobná téma, pani odišla od alkoholika a násilníka, nedávno písala, že sa to už ukludnilo sú rozvedení, , je v pohode, ma prácu, deti sú kľudne a spokojne. Máš malé dieťatko, postarajú sa hlavne teraz on a o seba, ak sa alkoholik za 12 rokov nezmenil, teraz sa zázračne nezmení. Píšeš partner, takže ak nie ste manželia, máš odchod jednoduchší. Držím palce.

autor
19. júl 2024

@koniarova nemám.. To budem riešiť potom.. Žijeme v zahraničí takže tu je to trocha komplikovanejsie

autor
19. júl 2024

@enmery pochybnosti ci to neodlozit o týždeň, dva..

haley7897
19. júl 2024

Kde v zahraničí si? Máš niekoho v blízkosti ako podporu? Zvažuješ odložiť to o týždeň len zo strachu alebo je reálne niečo čo by mohlo spraviť rozdiel v tvojej situácii?

stanulienkat
19. júl 2024

Drzim palce. Spravne rozhodnutie. Predpokladam, ze za tych 12 rokov si mu dala sanci milion. Zi teraz uz len pre seba a svoje dieta. Urcite si aj poplaces, ale o rok bude z teba spokojna zena a nebudes lutovat.

enmery
19. júl 2024

A čo bude o týždeň alebo 2 iné?Mám Ti tu posunúť diskusie, kde píšu deti matiek, ktoré ostali žiť s alkoholikom a ako nenávidia svojho otca a v tom lepšom prípade max poľutujú mamu?12 rokov je dosť na skončenie tohto kvázi zivota-máš svoj byt vybavený a on nič nevie. Máš šancu ako žiadna iná pomaly v tejto situácii. Takže si silná a preto apeluje, pre mňa za mňa ty ostaň, keby si bola sama /komu niet rady, tomu niet pomoci/. ALE ty si v prvom rade mama a si plne zodpovedná za svoji dcérku!Okrem toho, že je čisto a sucho oblečená má v prvom rade nárok byť chránená a nežit v toxické prostredí s alkoholikom, ktorý sa NECHCE liečiť. Si matka, urob ten posledný krok pre ňu!Raz budeš pre ňu hrdinka!

autor
19. júl 2024

@haley7897 v UK.. Ano mam nejakú podporu.. Len zo strachu a z obáv z jeho reakcie a ci stihnem vziat všetko co potrebujem

isis234
19. júl 2024

Ak si sa rozhodla odísť, máš zabezpečené bývanie, zbaľ čo najviac vecí. Maj pri sebe dôvernú osobu. Držím palce, aby bolo všetko v poriadku. On sa nezmení.
Ale, prečítaj si i tú diskusiu, čo dala " aalt "... Podala si o rozvod? Predbežné zverenie do starostlivosti? Aby to on nezneužil ako únos.

mimka1402
19. júl 2024

Prosím nebuď na to sama, nech niekto ďalší je pri tebe, bez srandy nevieš čoho je schopný. Prosím. Kľudne zavolaj aj políciu ako doprovod ze sa bojíš, že partner bude robiť ti problémy. Držím palce. Zvládnete to.

enmery
19. júl 2024

A autorka hlavne nech je s tebou nejaká blízka osoba, ktorá o tom vie, nech pri Tebe pri balení a nech Ťa nenechá cúvnuť!

malapepka
19. júl 2024

V prvom rade ti drzim prsty, aby sa ti podarilo vsetko uspesne dotiahnut do konca a konecne si uzivat klud od alkoholika.
V druhom rade, ty musis poznat jeho povahu, ci ti bude robit problemy, ak sa vratis po zvysne veci neskor. Ja by som si najviac veci prestahovala tajne - vzdy ked by bol v praci, veci, ktore momentalne nevyuzivas, prestahovat do bytu. A ked uz by som tam mala vsetko, potom uz v posledny den, v den ozajstneho odchodu zbalila to posledne a viac by som k nemu do bytu/domu neprisla.
Ak si sa uz odhodlala, odid. Ale odid s rozumom, nie zbrklo, nech si neprirobis dalsie komplikacie.
Plus poriesit socialku ohladom dietata, podla pravidiel danej krajiny.

haley7897
19. júl 2024

Ak máš obavy, ze by mohol byť agresívny (pripadne ak v minulosti bol) môžeš požiadať o doprovod polície. Budeš musieť ale ísť fyzicky na políciu v oblasti kde sa nachádza dom (v prípade ze budu vyťažení je možné že budeš musieť čakať). Dopravu si budeš musieť zabezpečiť vlastnú.

natiblaskova
20. júl 2024

Ja som mala tiež strach odísť. Ale ubezpečujem ta , že jakmile odídeš, odrazu sa budeš môcť nadýchnuť z hlboka. 🙂Držím ti palce

natiblaskova
20. júl 2024

Na tvojom mieste by som bola s nejakým mužským doprovodom. Kdyby neco...

sevrin
20. júl 2024

Prečo sa ti ťažko odchádza? Že si 12 rokov s alkoholikom? Ja ti gratulujem, že si sa konečne rozhodla.
On ťa pravdepodobne bude teraz celé dni prosiť, aby si sa vrátila, možno budú aj vyhrážky, ale ty mu zakaždým daj jasne najavo, že už musí pochopiť, že odteraz všetko bude inak. Alkoholik, ktorý sa liečiť nechce, nemá budúcnosť. A pre dvojročné dieťa život v domácnosti, kde je alkoholik, by bol toxický. Chlastať by začalo tiež, možno už v druhej triede na ZŠ.

stormie
20. júl 2024

Pises ze si v uk - poznas dane zakony ohladom starostlivosti o dieta? Toto ta nestrasim len ta varujem aby si si zistila aj tuto stranku veci, lebo sa to cele moze este otocit proti tebe ked “unesies” dieta od otca. O odchode na sr bezjeho suhlasu ani neuvazuj, lebo to uz unos bude urcite. Ta minulorocna tema co tu bola spominana, tak tam mamicka zila na sr a ak si dobre pamatam tak otec mal aj nejako zakazany styk s detmi resp len pod dozorom.

muut
20. júl 2024

Určite to zvládneš, pozri na ženy ktoré ušli a nemali nič, my ženy sme silnejšie ako si vieme predstaviť. Zvládneš to, si super za všetko čo si doteraz dokázala, nájsť odvahu, bývanie, úžasná si! Škoda že nie si na SK, aj by som ti pomôcť prišla. Držte sa 🤍 Pár dní potom bude ťažších, budeš mať možno pocit že sa vrátiš, ale treba iba zatnúť zuby a myslieť na dieťa a na to, že čo je jeho vzor do života - či alkoholik, alebo úžasná samostatná mama ktorá chcela uchrániť svoje dieťa aj seba pred tým hrozným životom (viem o čom hovorím).

anketkarka
20. júl 2024

Hádam si si našla pomoc s dieťaťom a pomoc s balením. Určite by som nechcela, aby tam bolo dieťa, keď by si nestihla odisť a on by prišiel. Je to nebezpečné.

haley7897
20. júl 2024

Keď budeš mat súkromie a čas dostať sa sem; píšeš veľmi málo detailov, tak mnohé z toho co napíšem nebude "na mieru".
Nepíšeš aku konkrétnu podporu máš, ale jednou z možností je kontaktovať Womens Aid - veľmi pravdepodobne sa ti bude hodiť podpora keďže toto môže byť dlhodobý beh. Je blízko k nerealnemu aby si za 12 rokov s alkoholikom nebola ty aj dieťa obeťou nejakej formy domáceho násilia. Ak si tak ešte nespravila, kontaktuj spomínanú organizáciu Womens Aid, pomôžu s kontaktom na sociálne servisy ak treba (neboj sa toho, tie budú na tvojej strane). V závislosti od tvojho príjmu môžeš mať nárok na Legal Aid - to bude veľká pomoc pri nasledujúcom pravdepodobnom spore o dieťa. Nepíšeš ci ste obaja Slováci - veľmi to však nezávisi, ak by aj ako slovak požiadal aby dieťa nebolo odvedené mimo jurisdikcie uk vyhoveju mu. S tým treba počítať. Ak chceš aby o vás rozhodoval Slovensky súd (a partner je slovak bez uk občianstva) budeš tak musieť urobiť rýchlo. Ak je uk občan, ani neuvazuj.
Na odchod by som si išla po doprovod na políciu ako som písala vyššie, jednak budeš mat čas a kľud sa zbaliť a potom neskor to bude jeden z "hintov" pre súd v akom vzťahu si bola... Ak je co nahlásiť na polícii, nahlas to (agresivita a pod), súd požiada caffcas o assessment a ti okrem iného prebehnú záznamy na polícii a sociálne servisy. Bude sa ti hodiť kedy nejaké budú....

martulikg
20. júl 2024

Odišla som od alkoholika po 4 rokoch a máme 2 malé deti. Ver mi, nie je nič oslobodzujúce ako sa rozhodnúť a ísť. Tiež som zbalila iba najnutnejšie veci, niečo som už však potom buď nikdy nenašla alebo nám to znehodnotil tĺčikom na mäso. To sú však všetko nahraditeľné veci, život v klude to vynahradí tebe aj tvojej dcére. Posielam objatie a veľmi držím palce.

autor
20. júl 2024

@haley7897 uz som kontaktovala womens aid a dostala som support worker(podporného pracovníka), budúci tyzden ma čaká prvy rozhovor cez telefon.. Sme obaja Slováci.. Záznamy na polícii a sociálke zatial ziadne, nebolo tam fyzické násilie, "len" krik. Budem bývať 20 míľ teda 35 km od neho.. Ano plánujem potom pohľadať legal aid, záleží aj od toho ako sa bude správať on po našom odchode..

autor
20. júl 2024

@martulikg dakujem za povzbudenie, tiež to bol tajný odchod? Ako potom reagoval?

haley7897
20. júl 2024

Krik, vyhrážky, verbálne napadanie, kontrola financií atď, všetko sa počíta. Nezlahcuj to, počítaj a spomeň všetko. Veľmi to pomôže neskôr v spore o dieťa. A tiež pri preukazovaní ze máš nárok na legal aid, lebo palky za solicitora ti vyrazia dych... Držím palce a hlavne kľud. Všetko bude v poriadku, nenechaj sa zozierat stresom zo situácie.

bmolko
20. júl 2024

ked uz mas nahradny byt, preco si pomalicky nevynasala veci? Je to chlap, ze nieco pre neho nepodstatne chyba by si nevsimol...