Ťahá ma to do rodného mesta

20. júl 2023

Rada by som si vypocula nazor starsich, skusenejsich zien na vec, ktora ma trosku vnutorne tazi.
Po vysokej skole som sa prestahovala do hlavneho mesta kvoli praci s tym, ze pobudnem v nom max. 3-4 roky, naberiem prax, trosku sa osamostatnim od rodicov, spoznam novych ludi, nove veci. To sa mi aj dari. Byvala som sama v samostatnom byte, mam vysnenu pracu a dokonca som sa po roku posunula vyssie. Uzivala som si ten rok osamote, no zivot mi priniesol aj jednu osobu, mojho priatela.
Sme spolu rok, a povedali sme si, ze skusime byvanie, ved uz mame 28, tak na co cakat. Byva sa nam dobre, nestazujem sa, som naozaj spokojna. On tu zije dlhsie nez ja, je tu viac zabyvany. Ja tu zijem cca 2 roky. No coraz viac ma to zacina tahat domov. Som rodinny typ a samozrejme aj moj priatel, tiez by chcel vlastne byvanie, svadbu, deti a usadit sa. Pracu mame obaja dobru a sme spokojni, byvame zatial v podnajme. Pozname tu ludi, znamych, udrziavam aj vztahy s kamoskami z mesta odkial pochadzam, volame si casto, piseme si, stretavame sa.
No vnutorne citim, ze som tu uz 2 roky a ze by som sa chcela usadit blizsie pri rodine, neviem preco. Viem, ze tu su lepsie moznosti, co sa tyka prace, ale aj volnocasovych aktivit. Stale nieco podnikame, ci uz sport alebo kultura.
Priatel nema taky dobry vztah s jeho rodicmi, on to tak nepocituje. S mojimi rodicmi vychadza velmi dobre, dokonca tu za nami chodia celkom casto. Neviem, preco ma to domov tak taha, uz aj pocas VS som studovala mimo rodneho mesta, cestovala som aj do zahranicia, bola na studijnom pobyte, a odrazu, cim som starsia, nastava u mna tento rodinny pocit. Priatel o tom vie, no on by rad ostal tu, kde sme.
Neviem, ci ten pocit casom zmizne alebo bude vacsi casom.

autor
20. júl 2023

Otazka by znela, ze ci radsej ostat v meste, kde je viac moznosti a pokusit sa tu zabyvat, alebo fakt zvazit navrat, byt v kruhu najblizsich? Neviem, ci niektora z vas zazila taky pocit cim bola starsia 🙂
Dakujem.

kvetinka75
20. júl 2023

záleží na tom, odkiaľ pochádzaš. Aké sú tam pracovné a životné podmienky. Ak je to niekde v oblasti, kde je problém s prácou, tak určite by som neodchádzala. Treba si položiť otázku, čo očakávaš od života - kariéra - akú prácu, ako chcete tráviť voľnočasové aktivity. Keď prídu deti - škola, škôlka, krúžky, čo bude aj pre ne lepšie.

autor
20. júl 2023

@kvetinka75 pochadzam z KE, a za mna mozem povedat, ze samozrejme v mojej pracovnej oblasti je v BA viac moznosti, je tu viacero firiem, ale vedela by som sa uplatit aj tam. Vzdy vsak hladali s praxou, preto som povodne odisla, ze sa po nazbierani skusenosti vratim, teda bolo to take otvorene. A co sa tyka priatela, on pracuje v IT sfere.

kvetinka75
20. júl 2023

no úprimne? Ak by som žila v BA do Košíc by som sa nesťahovala. Teda na mieste priateľa. Chápem že ťa to tam ťahá. Neviem či si zvykneš alebo to bude horšie. To zistíš až časom. Ale určite by som jeho nenútila sa sťahovať do KE keď je zvyknutý v BA a nechce odísť. Časom to môže vyvolať iba hádky vo vzťahu. A ty sa tiež budeš musieť asi rozhodnúť. Buď zostaneš tu ale s tým, že mu to nebudeš vyčítať, že si zostala kvôli nemu alebo odídeš a každý si budete hľadať niekoho, kto bude mať rovnaký názor na miesto bývania.

babulkomale
20. júl 2023

Uplne ta chapem. Pokial neurobite tu chybu, ze by ste byvali s vasimi alebo velmi blizko, kludne si obstarajte byvanie v tvojom rodisku, ak partner suhlasi.
Niekedy sa clovek neciti doma na určitom mieste ani po viacerych rokoch. Ja osobne by som sa do rodneho mesta kedykolvek vratila, milujem to tam, casto tam chodim, mam tam celu svoju rodinu, vela kamosiek zo skoly, planujem to aspon na dochodok ked vymenim dom za byt 🙂
Co som sa stretla s tym ze niekto zanevrie na rodisko a vytesni zazitky zo skoly, tak ten zazil nieco velmi zle, mal zle vztahy s rodicmi alebo usiel v snahe dokazat ze ma "na viac", ze sa uplatni vo velkom svete. Kolkokrat nemali co jest v zahranici v plesnivom podnajme, ale zaťali sa s falosnou hrdostou a po rokoch prisli "ukazat, ako sa maju dobre".
Vsetci normalni ludia o svojom rodisku hovoria pekne.

alickapusinka
20. júl 2023

To je dobré že z BA do KE ide priame vlakové spojenie do KE. Aj v KE sa dá nájsť práca tiež je to veľké mesto ale ak TI to stojí za obetu vzťahu tak chod. Je rozdiel ešte že bývaš pri Košiciach v nejakej obci alebo priamo v KE. Lebo ak máš dochádzať do mesta KE z okrajovej nejakej obce tak radšej by som ostala v BA. Ja som prispôsobivá ja žijem teraz už na Strednom Slovensku ale rodáčkou som z KE. Ale mne je tu dobré do KE by som sa už nevrátila načo. Ale môj muž hovorí že ja keby som išla žiť aj na druhý koniec republiky si zvyknem.

babulkomale
20. júl 2023

A k otazke, co si polozila v komente:
ano, cim som starsia tym viac ma to taha do rodneho mesta. Ono je to aj tym, ze rodicia budu starsi, uvedomis si, ze tu nebudu naveky, zacnu sa zmensovat, budu krehkejsi, pridu choroby, budes si ich chciet viac uzit.
Niektori ludia sa vratili do zahranicia po desiatkach rokov uzit si este rodicov kym su tu...

kvetinka75
20. júl 2023

@babulkomale ale jej priateľ nenadáva na nikoho. Nemyslím si, že by prežil neičo zlé. Jednoducho mu je dobre tam kde je. Poznám veľa ľudí, ktorí žijú v zahraničí, sú tam spokojní, a pritom majú s rodičmi dobré vzťahy. Tiež som nejaký čas žila mimo a keby sa niečo nestalo, nevrátila by som sa a pritom sa mi nič hrozné neprihodilo. Jednoducho mi vaic vyhovoval život na inom mieste ako v rodnom
jej priateľ je ešte mladý na to, aby mal nejaké nostalgické nálady. To príde väčšinou až rokmi. U niekoho áno u niekoho nie.

babulkomale
20. júl 2023

@kvetinka75 kde pisem o jej priatelovi? Pisem vseobecne, ze nie je nic cudne ked to cloveka taha do rodiska. Stretla som sa tym ze kamoske povedala jej najkamoska pri veceri v BA ze "TO vytesnila", ze ona sa ide ucit obchodovat na burze a bude sutazit s manzelom 😂
Stretli sa za ucelom zaspominat na rodne mesto a vyklul sa z toho chvalenkarsky koncert pre jeden hlas 😃
Samozrejme manzel to dlho nevydrzal a ked jej uz BA bola mala a odstartovala svoju karieru tisice km od domu, rozviedli sa. Ale mala fotky s kabelkami a tisice na ucte 🤦

kvetinka75
20. júl 2023

@babulkomale ja som reagovala na tvoj druhý odstavec v príspevku. O vytesnení a zanevretí na rodisko. Ale autorka nikde nepísala že priateľ niečo vytesnil alebo na niečo zanevrel. Jednoducho mu to takto vyhovuje. Tak nechápem, prečo si to do toho zatiahla. To nemá s jej situáciou nič spoločné.

babulkomale
20. júl 2023

@kvetinka75 rozvijala som temu? Este raz opakujem, o jej priatelovi som nic nepisala.

kvetinka75
20. júl 2023

@babulkomale ja viem že si o jej praiteľovi nič nepísala ale príde mi ten príspevok od veci. Autorke to problém nerieši.

babulkomale
20. júl 2023

@kvetinka75 a ktory tvoj prispevok jej problem "riesi"?
Preboha aky prispevok na sockach vobec nieco vyriesi?
Ludia diskutuju, napadne im nieco z vlastneho zivota, tak napisu, neodpovedaju striktne len na otazky.
A mozno sa autorka stretla v BA s nazormi ake som popisala ja. Len to nenapisala do prispevku. Tak som ju chcela ubezpecit ze je ok tuzit po rodnom meste. Na to sa pytala.
Mne pride kopu prispevkov odveci, vacsina nedocita a uz reaguju a nechodim to kazdemu vypisovat.
Mas nejaky konkretny problem?

kvetinka75
20. júl 2023

@babulkomale prosím ťa čo sa tak vzrušuješ veď komunikujeme nie? Ty píšeš svoj názor a ja svoj. A tým táto debata s tebou pre mňa končí. Nevidím v nej žiadny zmysel.

babulkomale
20. júl 2023

@kvetinka75 ja sa vzrusujem? Ty ma napadas v troch komentaroch pre jednu myšlienku co som si dovolila napisat.
Debatu si zacala ty, tak vitam ze ju aj koncis. Mala som pocit ze regovat na teba a vysvetlit ma zmysel, ale asi nie. Nabuduce budem mudrejsia a nebudem reagovat na zbytocne a hlupe otazky, preco pisem nieco do komentara 🤦

hankab
20. júl 2023

Poznam mnoho ludi, ktori bud studovali a zostali, alebo odisli do BA kvoli praci. Tiez som odisla do vacsieho mesta (nie BA) a kazdym rokom ma to taha viac domov, aj napriek tomu ze som si nikdy nevedela predstavit tak stravit zvysok zivota a cestovala a zila som kade-tade. Ono je to prirodzene pre mnoho ludi, ak uz planuju deti, aby stari rodicia mohli byt viac zapojeni atd. Takze za mna je to uplne normalny vyvoj, mozno aj priatel neskor, ked zacnete uvazovat nad detmi, bude inklinovat k tomu, aby ste skor boli viac “doma”.

titla
20. júl 2023

Ja Ti rozumiem. Tiez som z KE a roky zijem v BA a stale ma to taha spat. Hlavne kvoli rodine. V BA mam uz zazemie, karieru, priatelov, som tu spokojna, hoci stale mi pride luto, ze som tak daleko od rodiny. Hlavne, ako mam dieta.
Ale viem, ze do KE sa uz nevratim. Moj manzel sice nepochadza priamo z BA, ale na Kosice nema ziadnu vazbu. Jeho by som do KE nedostala. Nemal byt tam take pracovne moznosti (ani ja), nema tam ziadnu rodinu, priatelov. Vytrhla by som chlapa po 40-tke aj s korenmi a presadila ho do pre neho cudzieho prostredia bez nejakej vyznamnej perspektivy. Neviem si predstavit, ze by na to pristupil a ani keby, ze by bol v KE niekedy spokojny.
Rovnako ako ja by som sa nechcela prestahovat na stredne Slovensko odkial pochadza on. Zdedil tam pred par rokmi peknu nehnutelnost, naskytli sa mu aj pracovne moznosti, ale co by som tam robila ja? V mestecku s 20 000 obyvatelmi. Krasne prostredie, super byvanie, ale to by bolo vsetko. Profesne by som nenasla uplatnenie a nikoho tam nepoznam. Ani sme o tom neuvazovali.
My sme zakotvili v BA a musela by prist nejaka vynimocna pracovna ponuka - ci uz pre neho, alebo pre mna (co pri nasich profesiach je nepravdepodobne), aby sme stahovali z BA akymkolvek smerom.
Myslim, ze tu ti ostava jedine - poriadne si premysliet co chces viac. Zivot v rodnom meste, alebo zivot s tymto muzom.

autor
20. júl 2023

Aby som upresnila, aj priateľ je z východu, neďaleko KE.
V KE študoval 4 roky na strednej škole, potom odišiel do BA a odvtedy je tu, tu aj vyštudoval VŠ. My sme sa zoznámili až tu v BA. On má zase na východe tiež rodinu, majú tam aj rodinnú firmu, nad ktorou v istom časovom období uvažoval, ale potom sa vydal iným smerom. Avšak stále k tomu v podvedomí inklinuje, no ja mám občas pocit, že sa bojí nájsť odvahu, lebo je to podnikanie a nie je to taká istota ako v IT sfére.
Možno aj preto to pociťujem, lebo ľudia, ktorých tu poznáme v BA, sa buď sťahujú ďalej na západ alebo sa vracajú tiež domov. A ostávame tu akoby viac sami.
Na východe v KE zase máme rodinu, nielen rodičov, ale aj tety, strýkov, ja s nimi mám veľmi dobrý vzťah, viem, že by som tam cítila rodinné prostredie.
Život s týmto mužom si viem predstaviť, našla som, čo som hľadala. Viem, že v menšej miere je naklonený návratu, a pohráva sa s myšlienkou vrátiť sa do firmy. Ale viem aj to, že tu cíti istotu, lebo tu sa sám osamostatnil, a má dobrú prácu,...

titla
20. júl 2023

Tak potom u Vas je to ine. Mate na vychode zazemie obaja. Mozno aj on bude zivotu v KE viac nakloneny, ked si zalozite rodinu. Ked pridu deti, tak vela ludi citi potrebu utuzit vztahy s rodinou a nebyt len osamely ostrov.
Rozpravejte sa spolu o tom ako a kde si predstavujete spolocnu buducnost. Rozoberajte alternativy a mozne scenare. Ale netlac na pilu.
Za mna dobry zivotny partner je vyhra, ci uz s nim zijes v KE alebo BA.

zorkahorka
20. júl 2023

Ako stanete v ba bez rodiny, ostanes bez jej pomoci. Nechat semtam dieta s babkou a ist von sama je na nezaplatenie

alenalm
22. júl 2023

Tiez som mala taku dilemu. Ale ked budes mat svoju rodinku, bude to ine. A na navstevu k rodine mozes chodit napr cez vikendy. Keby si zila v KE, aj tak asi nebudes stale nalepena na rodicoch, tetach, strykoch.... domov je tam kde si ho vytvorime 🙂

zaphyra
22. júl 2023

Ja som povodom zo stredneho Slovenska a zakotvila som v BA. Manžel je rodený Bratislavčan, bábätko na ceste. Hoci mi to tam chyba, pekna príroda, prostredie, rodina, ani vo sne by mi nenapadlo vrátiť sa naspäť. Čo sa týka pracovných príležitostí, volnocasovych aktivit a celkových moznosti a komfortu, ci uz pre nas alebo pre dieťa sa to neda porovnať.

viera77
22. júl 2023

Po 20-tich rokoch sa práve vraciam z bytu vo väčšom meste do domu vo svojom menšom rodnom meste - už aj so svojou rodinou. Pocit na nezaplatenie. Verím, že to bude už naše posledné sťahovanie.