Synov najlepší kamarát ma ohovára

23. okt 2021

Moj syn ma najlepsieho kamarata v triede na ZS. Su druhaci. Dajme mu meno Otik. Otik sa k nam domov chodi hravat. Dnes mi syn povedal, ze ma ma rad, aj ked som zla. Zistila som, ze ma jeho kamarat Otik ohovara. Poznam sa s Otikovimi rodicmi - su to fajn ludia. Rozdiel je vo vychove. Rodicia Otika su starsi - mamina ma 58 rokov a tatko ma 69 rokov. Ako su starsi, mama je stastna, ze ma konecne dieta, tatko chce klud - tak jedno s druhym dalo, ze maly nema ziadne hranice. Otik je velmi sikovny, inteligentny ale je to maly intrikan. Syn ked je s nim tak nas ignoruje, je drzy, prevracia na nas ocami ... viem ze to ma od Otika, pretoze Otik sa takto sprava k rodicom. Syna sme s muzom schladili, ze takto sa k nam spravat nebude, a veci sa dali do poriadku. Dnes mi syn povedal, ze ma miluje aj napriek tomu, ze som niekedy zla. Pytala som sa odkial to ma. Na syna niesom zla, ale je pravda, ze na rozdiel od Otika ma rezim, musi upratovat svoju izbu, musi sa ucit, citat, chodit vcas spat. A syn, ze to hovori Otik. Samozrejme Otikovi to tak pripada, ked ma uplne inu vychovu. Ja neviem ako na to reagovat. Neviem co mam synovi povedat. Neplanujem konfrontovat jeho rodicov ani samotneho Otika. Chcem vysvetlit synovi, ze niesom zla .... ale? Neviem ani co mam povedat. Ako vysvetlit druhakovi na ZS ze mat rezim, robit doma veci neznamena ze som zla? Co by ste povedali dietatu na mojom mieste?

0silvia0
23. okt 2021

Ze kazda rodina ma ine pravidla...

autor
23. okt 2021

@0silvia0 to som aj povedala. Ale stale ma to trapi.

dadis
23. okt 2021

Nemyslis vazne, ze toto riesis 🤦‍♀️. Otik, Otik, Otik...snad dospela zena nebude bojovat s chlapcom. Chces vyberat synovi kamaratov, aby náhodou syn nedostal iny pohlad na svet? Tvoje dieta je samostatna bytost. Ak si o tebe mysli, ze si obcas zla, tak to bude pravda. Aj moje deti si to o mme obcas myslia a Otika nepoznaju 😂.

luci11
23. okt 2021

Mama má 58??niekto sa zjavne nudí...

tom_i
23. okt 2021

To ťa vážne toto trápi. Tvoja rodina tvoje pravidlá. Bodka.

ysseba
23. okt 2021

@luci11 A prečo by nemohla mať mama 58? Koľko bude mať podľa Teba taká Erika Judínyová keď bude mať dieťa v "Otíkovom" veku? A Monika Beňová? 😂

0silvia0
23. okt 2021

Neprezivaj to tak, ved sa nic nedeje, tvoj syn len zistuje ako sa funguje v inych rodinach...

deti95060810
23. okt 2021

maminka má 58 rokov , ocinko 69 a decko 8 ?
ani som nemyslela že máme tak vyspelú medicínu .... 😉

deti95060810
23. okt 2021

@ysseba Judínyová ozaj nerodila v 50 tke... 😉

ysseba
23. okt 2021

@deti95060810 Tak v 49, prepáč. To už je teda fakt rozdiel 😀

zuzanka.zuzu
23. okt 2021

aj keby sa niekto nudil, celkom zaujímavá téma.... zamyslela som sa ako by som reagovala ja keby s týmto za mnou prišiel syn a veru neviem. asi by som sa spýtala, či si aj on myslí, že som zlá a nech mi uvedie príklad kedy si myslí, že sa tak správam, potom by sme tie jednotlivé situácie rozobrali, že prečo to nie je zlé (režim, čítať, písať...)

a možno by som predsa len upriamila pozornosť aj na Otíka a vysvetlila synovi, že nemá dobrý názor, resp. že sa mi nepáči a nech nad ním aj on trošku pouvažuje. nezakazovala by som ale už by mohol aj syn sám začať rozlišovať medzi dobrou a zlou partiou, taká mini previerka pred pubertou 🙂

naobedbuduspagety
23. okt 2021

@deti95060810 sú aj takí rodičia. Môj starký mal dcérku v 52. Jeho družka mala vtedy 50 rokov. No a medicínu im k tomu naozaj treba nebolo

mariaveronikag
23. okt 2021

Vysvetlite mu to na dopravných značkách. Keby žiadne neboli, nikto by nemusel zastať na STOPke, ani dávať prednosť v jazde, ani sa riadiť žiadnymi pravidlami...ale ! bol by na ceste chaos, veľa nehôd a búračiek. Takisto aj v rodine. Tam, kde sú pravidlá, všetko ide ako má. Ešte sú to deti, myslím, že v tomto veku je normálne, keď Váš syn vidí, že inde žijú inak a urobí si pomaly vlastné úsudky. A nech pekne synček vysvetlí, kedy ste na neho zlá, či si to aj on myslí a prečo. Netrápte sa priveľa...malý Vás miluje.❤

dadis
23. okt 2021

@zuzanka.zuzu Ale ved to povedal syn, nie Otik. 😆😆

jana_eyre_2
23. okt 2021

Normálne by som synovi vysvetlila aké dôsledky ma to, keď dieťa nie je nikým vedene, keď nemá hranice a povedala by som mu, prečo som sa rozhodla byť vo výchove dôsledná a dodržujúca pravidlá..

s deťmi sa bavíme bežné o tom ako to má doma každý inak a prečo to má niekto doma iné ako my, prečo niektoré deti môžu to čo moje nie..

dam len príklad - synovec a kamarát môjho syna môže hrať neobmedzene hry na mobile, u nás sa hrajú jednu hodinu za tyzden.. keď na to príde reč normálne vysvetlím prečo je to u nás inak, čo sa mi na tom nepáči a preco.. a že každý sa môže rozhodovať ako len chce vo svojej rodine.. ale je to na konkrétnej rodine a u nás je to tak ako je..

autor
23. okt 2021

Dievcata je to pravda. Skutocne je taka stara ta maminka. Ja si myslim, ze si synceka osvojili ale nechavaju si to pre seba. Ale ona tvrdi aj ten jej manzel, ze syna porodila. Neprinalezi mi to skumat, pretoze je to osobne. Ale tiez mi to pride neuveritelne.

@dadis samozrejme mas pravdu. Vyberat kamaratov nebude a preto som pisala, ze to nechcem riesit s nim ani jeho rodicmi.

autor
23. okt 2021

@zuzanka.zuzu dik, to je dobry nazor. Dakujem ti za odpoved. Tema nie je vymyslena. Mna este napadlo synovi povedat, ze rodicia vedu dieta k tomu, ze chcu aby bolo po nich. A nas syn sa ma 100x lepsie ako Otik. On si to aj sam uvedomuje, a aj hovori, ze je stastny a je rad, ze som jeho maminka, a ze ma miluje.

Svojim sposobom som rada, ze sa kamaratia pretoze nas syn je taky dobracky jeliman. Vsetkeho sa boji a trosku nezbednej partie mu nezaskodi. Otik si teda po hlave skakat neda. Je to jednoducho presibane dieta - viac ako je zdrave. Ale vidiet aj iny svet nie je na skodu. Zaskocilo ma, ze ma maly ohovara. Ale toto sa taha uz dlhsie. Syn sa k nam sprava odmerane alebo mlci, neodpoveda ked je maly u nas. Je to neprijemne. Vzdy to potom musime riesit.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. okt 2021

@mariaveronikag dakujem. To je zaujimavy pohlad 👍 A ano, syn ma miluje. Casto mi to hovori. A hovori aj to, ze je stastny ze je moj syn, ze by s nikym nemenil. Mame spolu krasny vztah. Ked Vam tak odpovedam, tak uvazujem, ze to vobec riesim ... Taka somarina, ale velmi ma to zamrzelo.

janka1011
23. okt 2021

@deti95060810 to si ešte vážne nepočula o žiadnej 50 ročnej rodičke? Len v mojom malom rodnom mestečku sme také mali 2 a nepotrebovali k tomu ani medicínu 😉 plus viď spomínané Judínyová, Beňová ... a mnohé iné ☺

mariaveronikag
23. okt 2021

to Vás s tým Otíkom asi pomaličky pripravujú, že raz budú aj v puberte 🙂, to vždy sklame, rozumiemm veď je to Vaše dieťa, pre ktoré chcete robiť to najlepšie ! Ale hlavu hore ! On si uvedomí a aj uvedomuje podľa mňa.

autor
23. okt 2021

@zara1357 ale Otik chodi domov niekedy s placom, pretoze mu uz v skolke a potom v skole hovoria deti, ze jeho rodicia zomru lebo su stari a on ostane sam. Predpokladam, ze to pocuju doma - pretoze to, ze su tak stari je vidiet a samozrejme ze to je doma velka tema. Vidiet tak starych rodicov nie je bezne.

zuzanka.zuzu
23. okt 2021

@dadis čo? zase nevieš čítať s porozumením? "asi by som sa spýtala, či si aj on myslí, že som zlá" - čo je na tom k nepochopeniu?

sissy27
23. okt 2021

Ja by som sa syna opýtala, v čom konkrétne som podľa neho zlá. Alebo kľudne aj Otíka, keď sa naskytne príležitosť. Nech to mládenci trošku rozvedú a možno prídeš na to, že chlapci ešte nemajú takú slovnú zásobu aby vedeli povedať, že si napríklad prísna alebo dôsledná.

autor
23. okt 2021

@sissy27 Otik ma nema rad a ignoruje ma. Pretoze ked bol u nas tak si zabudol siltovku v synovej izbe. Rozbehol sa po nu cezh chodbu v topankach. Ja som zakricala NIE POCKAJ! a povedala normalne, ze sa musi vyzut. Nemoze behat po kobercoch obuti, budu spinave a tazko sa cistia. Mame svetle koberce bez vzoru. No Otik ma na 100x prepichol ocami a od toho momentu po mne zazera a ignoruje ma 🙄 Nema ma rad. Fakt ze nema. Volala som potom jeho mame a povedala, ze tam bol tento cirkus. Ona mi na to povedala, ze je rada. Pretoze Otik sa musi naucit, ze mu niekto niekedy povie nie. Nechapala som uplne co tym mysli ... Len som jej vysvetlila ze sa nic zle nestalo, ale Otik je na mna nahnevany a nie je spokojny, ze som mu povedala ze sa ma vyzut 🙄

dadis
23. okt 2021

@zuzanka.zuzu Ja to tam nevidim 🤷‍♀️. Sry

autor
23. okt 2021

@zuzanka.zuzu ja to vidim, bud v pohode 🙂

eeffka
23. okt 2021

Prosim ta co riesis? Ja dcerinym kamoskam poviem ze u nas rozkazujem ja, u nich ich mama a komu sa nepaci toho u nas nedrzim. A nakricim na vsetky narovnako . Nikto nikdy nemal problem. Este by som si nerobila vrasky pre rozmaznaneho druhacika.

sissy27
23. okt 2021

Joj tak to Otik by mal u nás zavreté dvere 😃 keď ma nemá rád tak nech k nám nechodí, snáď mi netreba doma cudzie zduté decko 😃
Dcérina spolužiačka (tiež mali cca 8r) raz mala problém pozdraviť keď prišla, to som ešte nejako prešla, že ok možno si neuvedomila, hanbila sa, pozabudla… ale vypýtať si jesť a piť problém nemala. Pri odchode som ju oslovila menom a pozdravila, len pozrela ako také teliatko a nič. Tak som jej s úsmevom povedala, že keď chce ešte niekedy prísť, tak nech sa naučí pozdraviť, lebo u nás to tak robíme.

cajomila
23. okt 2021

My sme raz mali takú zaujímavú príhodu v parku s vtedy dcerinim ( vtedajším) spolužiakom.
Deti bicyklovali v parku, už spomínaný spolužiak do mojej dcéry narazil...ona spadla, roztrhla si tepláky, tiekla jej krv z kolená, straaašne revala...
Ja som nevedela či nemá niečo zlomené, lebo fakt strašne plakala.
Spolužiak sa iba otočil a pokračoval v jazde ďalej.
No boli tam aj jeho rodičia, maminka sa v ten moment veľmi zadriemane zodvihla z lavičky a kráčala preč a jeho otec teda išiel dvíhať moju dcéru ( ale tiež veľmi ležérne, 2x som sa ho predtým spýtala či je to jeho syn).
Bola som kľudná a veľmi trpezlivá, ale trvalá som na tom aby mi toho chlapca zavolali.
Po 5 min. prehovarania, prosenia, metania sa o zem teda prišli za nami všetci traja.
Rodičia nehovorili nič, tak som sa toho chlapca spýtala či si všimol, že spôsobil dopravnú nehodu a či by sa náhodou nechcel pozaujimat o to, ako je na tom zranená. NIČ.
Tak sa ho pýtam, či by on chcel aby sa oňho postarali, keby bol zranený...vraj ÁNO.
Ale on sa nemusí ospravedlňovať ( povedal).
No...bola som v takom šoku a frustrovaná, že som ani nevedela čo povedať tej zaujímavej rodine.
Jeho matka mi ešte vraví: ale veď nieje prvá ,ktorá spadla ( omyl, ona nespadla sama od seba, narazil do nej váš syn).

Cestou domov mi dcéra tak spontánne povedala: Mami vy ste fajn, lebo niektoré veci nám dovolíte a iné nie.A tak to má byť.

S pravidlami je život ťažší a komplikovanejší...hlavne pre rodiča...ale ja verím, že správnejší.