Syndróm vyhorenia a jeho riešenie

matulinuska
7. sep 2016

Ja osobne netrpim nijakym syndromom. Nakolko sa mi nechce hladat odpovede v kadejakych podivnych forach radsej zalozim diskusiu tu. Aby som presla k veci:
Sestra (28 rokov) podla vsetkeho trpi syndromom vyhorenia. Uvedomuje si to, no nema silu to riesit. Bohuzial o probleme vie cela rodina no nikto jej nepomoze. Minuly rok bola hospitalizovana tyzden na psychiatrickom oddeleni,odkial ju pustili s tym,ze si ma najst psychiatra a pravidelne ho navstevovat. Diagnoza neurcena. Nastupu do nemocnice prrdchadzalo to,ze nikomu nedala vediet a cela rodina ju hladala 2 dni po celej BA,obvolali sme asi vsetkych. Mala pocit ze nikomu na nej nezalezi. Ako isiel cas (uz je to rok) sa zdalo ze je vsetko ok. Posledne tyzdne sa prejavuje naozaj zle. Dnes sa mi konecne podarilo sa s nou porozpravat (nebyvam s nou) a priznala sa,ze by jej vobec nevadilo keby umrela. Vobec si uz nepripusta,ze ako sa v tom pripade k tomu postavi rodina,nic nechce,nic neriesi. Samu ju to mrzi,no nema silu to riesit. Vie ze by mala ist k lekarovi,vie ze nechce komunikovat s rodinou ci najblizsimi priatelmi. Pytate sa,preco to riesim az teraz? Pretoze s nou niesom ani ja v pravidelnom kontakte nakolko byvame inde,uzatvara sa do seba a ostatna rodina sa nema k tomu riesit jej problemy.
V skratke som zhrnula ze jej sestra na tom naozaj zle,mysli si,ze v 28 rokoch sa moze zabit a povie to s kludom ako by povedala ze si ide pustit napr. TV. Ak mi napisete ze ma ist do nejakeho ustavu tak ak sa vypyta prec,pustia ju nakolko nie je nesvojpravna. Skor by som prosila o rady ako pomoct osobne ktora citovo ci emocne vyprahla,zapasi s depresiami a uzatvarim sa do seba. Nema o nikoho a o nic zaujem. Chcem jej pomoct ale neviem ako. Prosim o polemizovanie o tom,ze by mala aj ina rodina pomoct ci mala ist do ustavu mi naozaj nepomozu. Vdaka za kazdu radu k veci

erickatt
7. sep 2016

Skús jej začať pravidelne volať. Chidit ba návštevy a ty zavolaj dobremu psychologovi a porad sa. Robí sestra? Či je doma? Na nejaké povinnosti?

natalym
7. sep 2016

Syndróm vyhorenia je na základe niečoho. Väčšinou z práce, z MD a pod. Veľa ľudí sa zodvihne samo bez pomoci lekára, lebo cíti, že musí niečo vo svojom živote zmeniť.
Tento stav Tvojej sestry trvá príliš dlho.
Rozprávať sa tak často ako sa len dá a presvedčiť návštevu lekára.
Držím prsty.

dominika6
7. sep 2016

@matulinuska
Ako pise natalym syndrom byva iba jednej veci ktoru robi dlho a ktora ju nenaplna...vacsina z prace...a aj zenam na MD sem tm cvokne...
segra nechodi do prace?..
zije sama ci s rodicmi?..
.neprekonala rozchod?..
S depresiou nevstanea rano postele...ta sa vytvori z jednej podstatnej veci a kedze nemate pevny vztah asi nevies vsetko...

emka530
7. sep 2016

@matulinuska syndrom vyhorenia podla môjho laického úsudku je niečo úplne iné... napríklad v práci pri zlom kolektíve, si človek začne pripúšťať všetko, a stačí krivý pohlad a už je mi do plaču, cítim že všetko robím zle, cítim aj v okolí že je všetko nanič...dlhodobo sa to tiahne a človek potrebuje vypnúť a zmeniť dočasne prostredie..ale myšlienka na smrť by pri tomto byť nemala, neviem, nie som odborník...ale tvoja sestra trpí jednoznačne hlbokými depresiami, a tie môžu byť sprievodným javom dákej psychickej poruchy alebo choroby..ak jej chceš ozaj pomôcť, chod s nou k psychiatrovi, nech určí další postup liečby, ale nenechavala by som to len tak, že to samo prejde 😒

papricka33
7. sep 2016

@matulinuska toto skor vyzera na depresiu ako vysitu. Preco by mala ist do ustavu? Mala si najst psychiatra ako jej odporucili. S tym jej mozes pomoct, ist tam s nou, ale ostatne je na nej. Mozes sa dohodnut s nejakym psychiatrom a pkrozpravat sa najpr ty, opisat mu situaciu a ziadat psychoterapiu pre sestru. Dnes ma bohuzial vela psychiatrov tendenciu okamzite nasadit lieky, je to cisty biznis. Lieky bez psychoterapie nebudu na nic. Musi sa rozpravat, ale s odbornikom. Mala som rovnaky problem s bratom. Cela rodina pstrosy, hlava v piesku. S muzom sme mu dohodli jedneho z najlepsich psychiatrov. Bol tam jediny raz. Ako vravim, ostatne je na nej a na tom, ci si chce pomoct. Toto co robi, je take volanie o pomoc. Keby si chcela nieco urobit, tak to urobi. Chce kvoli niecomu uputat na seba pozornost rodiny. Takze tam je asi problem zakopany. Podla postoja rodiny predpokladam, ze na rodinnu terapiu sa asi dokopy nedate, ale vela by si psychologovi vedela objasnit aj ty z tvojho pohladu. Takze staci ist s kartou z aobvodakom, ten nech vypise papier pre psychiatra, potom najst nejakeho dobreho (niektori su zaroven aj psychoterapeuti), ak nie, odporuci psychoterapeuta (klinickeho psychologa), poistovna sestre preplati tusim 20 sedeni. Ak jej chces naozaj pomoct, nie je to tazke. Len to treba urobit 🙂 Ale ako vravim to, ci jek pomozes zavisi aj od nej. Cim dlhsie sa bude krutit v kruhu a zacyklovat sa, tym viac jej to aj zacne vyhovovat a v podstate si v tej ulohe bude hoviet. Potom uz je to stale tazsie ☹ Pre nu aj pre tych, ktorym na nej zalezi. Je to uz taky kolektivny masochizmus 😒

janinah
7. sep 2016

Toto nieje sy vyhorenia,nechce skúsiť psychologa alebo iného psychiatra? Myslím,že ak by si chcela ublížiť,tak to už urobí....treba ,aby mala pravidelnú činnosť,ona nepracuje? Mala by si ju navštevovať,ale ni eu nej doma,ale vyťahovať ju medzi ľudí,nájdite si spoločného koníčka,aktivitu,pomáha príroda.Skús ju vytiahnuť na nejaký welness pobyt víkendový v ydve amožno s aniečo viac o nej dozvieš.

papricka33
7. sep 2016

@dominika6
@natalym syndrom vyhorenia sa moze objavit aj po kratkodobom "nasadeni celeho cloveka". Je to skor psychicka unava ako fyzicka. Casto po cinnosti od ktorej clovek ocakaval viac, ako mu dala, pripadne suvisi s jednoduchym pocitom nedocenenia, chybajucej spatnej vazby... Moze to prist aj po par mesiacoch intenzivnej cinnosti na nejakom projekte
Ale ano, prejavy su trosku ine, aj ked casto sa pridruzi aj depresia. Omnoho castejsie (hlavne u zien) skor uzkosti, panicka porucha, neurozy, busenie srdca, a samozrejme neovladatelna unava. Ale taka, ze mate pocit ze nevladzete ani dychat, zaspite uprostred dna a ked mate po 2 hodinach spanku zase vstat, citite sa ako opiti, vsetko sa s vami toci a ste uplne mimo... Jaaaj, mohla by som rozpravat 😖 ... A je veeeelky problem sa z toho vyhrabat tak, ze sa vratite do povodnej kondicie. Jedina vyhoda je, ze ak prejde akutna faza, za par dni sa clovek nauci oddychovat, "vypustat" nepodstatne, a posielat do r.ti dusevnych upirov 😀 Jednoducho si uz dusevnu hygienu prestane planovat, ale skutocne ju zacne zit. Lebo hranica je uz tenka 😒

spirit16
7. sep 2016

Tvoja sestra musi zacat rozmyslat inak. Ak je ochotna citat, tak jej kup skus na zaciatok kupit knihu Miluj svoj zivot. Dobre vysledky sa daju dosiahnut aj s Bachovou terapiou.

jumama
7. sep 2016

Cita tvoja sestra rada, myslis ze by to bola cesta? Velmi by som ti poradila arte terapeuticku knizku Kamily Zenatej - je to teda vlastne subor 3 kniziek: Obrazy z arteterapie, Obrazy z nevedomi, Obrazy v pohybu - trilogiu odporucam v tomto poradi, hoci Obrazky z arteterapie je posledny diel (maju napr. na Martinuse tu: http://goo.gl/QQlkDm ).
Kamila Zenata je maliarka a psychologicka, robila take 12-13 castove vikendove stretnutia, rozlozene mozno i pocas roka. A tam postupne spracovavali s ludmi vsetko bolave cez malovanie, tvorenie. Ludia o tom nemuseli rozpravat, len im pomahala uvedomovat si to cez tu tvorbu. Kniha Obrazy z arteterapie su realne vypovede, pribehy ludi, ktory absolvovali mozno aj tri taketo rocne kury u nej. Ak by si mala moznost sestre ju darovat a zacitala by sa, verim, ze by ju to aspon ciastocne nastartovalo k zmene. Spolu s knihou by som jej darovala farbicky, farby, stetce, vykresy - a uz je to na nej, aby zacala nieco robit. Clovek si musi pomoc sam, musi chciet sam, k nicomu ho nevies prinutit. Ak je z BA, daju sa najst aj arte terapeuticke work shopy, podobne ako robila ta Zenata. Podla mna je to taka cesta blizka zenam, malovat, vyjadrovat city cez obrazky. Zenatej knizky su zazracne v tom, ze popisuje svoje stretnutia od A do Z a su tam pripojene realne pribehy ludi, ako na nich stretnutie a malovanie zaposobilo. Casto su tie pribehy naozaj silne, clovek sa v niektorom zo svojim trapenim urcite najde. Neviem to opisat, ale za posledne roky, tato trojica kniziek bola pre mna najohromujucejsim zazitkom, citala som jednym dychom. Mozno by si sestra casom sama dokupila tie dve dalsie - pripadne jej povedz, ze existuju a ak bude pripravena, ze jej ich velmi rada darujes, lebo tam uz je presny popis stretnuti, co na ktorom robili, znovu aj s realnymi vypovedami ludi - nie sladke reci, ako im to okamzite pomohlo, ale realne, ake bloky mali, co ich najviac bolelo, ci im to pomohlo, ci nie...
Vsetko to vychadza z Jungovej psychologie, tie stretnutia a ich temy nie su nahodne, a odkryvaju iba postupne taku malicku cast, ako clovek je ochotny/schopny spracovat. Ja si Zenatu za tieto tri knizky velmi vazim, maju hlavu, patu, srdce...

ajana1
7. sep 2016

toto nie je syndrom vyhorenia ale depresia. Co najskor s nou vyhladat psychiatra a zacat liecbu (ak treba aj medikalnu) kym nie je neskoro.

lulu2014
7. sep 2016

@papricka33 to je pekne napísané......len papier od obvoďáka netreba...stačí ísť rovno...
Držím palce ... riešte to čím skôr aby náhodou naozaj niečo "neruplo". 😉

christine27
7. sep 2016

@matulinuska tiež mám pocit, že to nie je syndrom vyhorenia, ale depresia ako vyšitá. Pozor, človek ak sa vyhráža samovražednými tendenciami - zväčša to skôr či neskôr spraví/pokúsi sa o to...treba vyhľadať psychiatria a aj psychológa 🙂 držím palce

lubkavargova1
7. sep 2016

Tiez mi to nesedi na syndrom vyhorenia. Ale niesom renomovany cvokar tak si netrufam povedat viac. Nieco sa aj tak muselo stat v jej zivote. Chodte spolu k psychiatrovy. Nie je to hanba.

jumama
7. sep 2016

A este by som povedala tolko: Ak priznas "nahlas" ty, ze tvoja sestra ma problem, pomozes jej. Vacsinou sa snazia ludia utesit - to nic nie je, to prejde. Skor by som povedala sestre nieco take: Vidim, ze mas naozaj problem..., Bojim sa o teba, ked takto hovoris..., Zalezi mi na tebe a neviem celkom ako ti pomoct... Myslis, ze by si zvladla zacitat sa do tejto knizky?... Citajme tu knizku po kuskoch spolu, rozpravajme sa o nej..."

sardinka336
7. sep 2016

@matulinuska pomoct jej mozeš tak, ze s nou ty pojdeš ambulantne k psychiatrovi, niekde ju objednáš. Proste jej ponukni, ze pomoc vyhladaš s nou. Kedze uz bola raz psychiatricky hospitalizovana tak aj nejake vystupne papiere od tial dostala, takže niečo, nejaky zaver určite ma, nejaku diagnozu alebo nejake ,,koštatovanie stavu,, ze čo s nou bolo atd. Je dávno prekonany mýtus, ze kto hovorí o samovražde, ten ju nespácha...takze je to nebezpečné byt v takomto stave bez odbornej pomoci.

dominika6
7. sep 2016

@papricka33 ved vravím,že je to z jednej negatívnej činnosti..a jej segra to asi zažíva,len nepovie celú pravdu..

lucinka511
7. sep 2016

@matulinuska si si ista.ze to je syndrom vyhorenia.a nie depresia?
Syndrom vyhirenia maju najcastejsie ludia kt pracuju s ludmi.naor zdravotnici.soc prac.zachranari a pod. je to z vycerpania a preoracovania.ked sa tekto zamestnanie vykonava dlhodobo.moja byvala sefka to mala. ale to mala dve roboty naraz a dlhodobo a chela byt perfektna.prejavi sa to napr nie tak ze nechces zit ale ze naor v ruke neudrzis ani pero.nevies sa sustredit.pracu robis napoly.nevydrzis pri jednej cinnisti.ona dala hodinovu vypoved..dalsia kolegyna tak isto dlhodobo v nemocnici .dve roboty.ziadeb cas. uz nedokazala udrzat ani oero.len ona sa vzdala jednej orace a dosfala sa z toho.to je skor psych zataz na cliveka syndrom vyhorenia.
to co opisujes ty skor depresia ata sa aj inak lieci a je to tak ze tieto depresie sa dtale vracaju.ludka kt to takto nezvkadaju beru dlhodobo lieky...niekedy ta depresia nemapricinu ale to je aj clovek na to geneticky predurceny...to je boj na cely zivot

matulinuska
autor
7. sep 2016

http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000146/1363643...

Baby mne sa neda pisat vsetko okolo nej,bolo by to na dlho. V clanku ktory som pridala pod po bode to sedi na nu. Minuly rok ju vyhodili z prace ktoru milovala,medzitym vystriedala dalsie 2. Momentalne pracuje. No pride domob,zavrie sa do izby,pusti film (povedala ze uz ho ani nevladze pozerat tak ho len pocuva). Nema silu sa osprchovat,ist do obchodu ci spravit nieco z takych zakladnych veci pre seba. Vcera som mala moznost sa s nou prvy krat otvorene porozpravat. Vlastne na zaklade toho som zalozila tuto diskusiu. K tomu,ze pes ktory steka nehryzie to bohuzial tak nie je. Pred 2 tyzdnami nemala problem zjest/vypit 9 sumivych tabliet lieku na predpis proti bolesti po tazkych operaciach. Jedine stastie ze sa nam zobudila. Je to vaznejsie nez to vyzera a viem ze tato cesta bude este velmi dlha. Preto som ziadala rady a za kazdu jednu vam velminpekne dakujem. Psychiatrovi som volala,ma dohodnuty termin,pojdem tam s nou ale dovtedy to musime nejako zvladnut. Je tazke ustriehnut 28 rocneho cloveka s ktorym nebyvate a rodina sa k tomu nijako nepostavi. Nechcem sa raz rano zobudit s tym,ze som dosla o sestru,len zato ze sme to nikto neriesili a nechceli vidiet. Vdaka

lucinka511
7. sep 2016

@matulinuska ale to ma depresiu s sklonmi k samovrazde. pokym s nou nepojdete k psych.tak strazit aby si neurobila nieco horsie.skontrolivat ci niekde nema scjovane lieky a nenechavat ju samu podla moznosti.

sardinka336
7. sep 2016

@matulinuska šak a čo som napisala...ze ten kto o tom hovori že sa zabije to aj urobi, čitaj... 🙂 Tých 10 priznakov suhlasi s dalšími 10 neurotickými psycho ochoreniami takze takato diagnostika na internete je aj tak zbytočna.
Všetky rady ti boli dane - smer psychiatria. Ostatne je len tliachanie. Ak sa chcela otravit mali ste volat zachranku a smer hospitalizácia. Ine sa poradit neda. Len vydržat do terminu navštevy psychiatra.

papricka33
7. sep 2016

@matulinuska ale to jej mal dat psychiater prednostny termin, to je akutny stav :-/ ...

maminuska
7. sep 2016

@matulinuska ja som mala syndrom vyhorenia a dodnes na to spomínam so stiahnutým žalúdkom , bolo ráno kedy som nevládala po 8 hodnách spánku sa ani postaviť z postele a umyt si zuby, deti vychystat do školy , srdce mi bušilo ako o závod, závrate ako sviňa, neskutočný tlak na hrudi , nedokázala som dokončiť jednoduchú robotu a ani ssi doslovne utriet zadok na záchode, neskutočne som bola psychicky vyčerpaná , ale teda nikdy ma nenapadlo si vziať život .

3009
7. sep 2016

@matulinuska ak si z BA tak skús veľmi dobrú psychiatričku, ktorá je aj psychoterapeutka - je síce súkromná, ale veľmi skúsená, empatická, robila v psych. liečebni v Pezinku - MUDr. Almássyová Genovéva, kontakt: almassy@psychoterapia.sk a tel. 02 5443 0395, adresa: Psychoterapeutické pracovisko Železničiarska 4,Bratislava 811 04. Dohodneš sa telefonicky a určite ti poradí a aj prednostne zoberie. Ber to ako prvá záchrana. Po nejakej 1-2 konzultáciách sa rozhodnete, či budete chodiť tam, alebo k štátnemu psychiatrovi. Je veľmi empatická, skúsená doktorka a netreba čakať, prídete na dohodnutý čas a vtedy tam nikto ani v čakárni nie je. Platenie zas nie je až taká suma, ale určite by vedela aspoň na ten začiatok pomôcť. Tento stav treba riešiť hneď, nie o týždeň mesiac, to môže byť už neskoro. Treba jej zavolať, alebo aj napísať a popísať jej čo je vo veci. Bez liečenia to nepôjde. Zajtra môže byť neskoro!