Ahojte,synček poslednu dobu často spomína babku,aj cez deň,aj večer stále že ideme za babkou a dedkom.Raz za čas mu zavolajú,voláme si cez messenger videohovor.Naslubuju mu že dôjdu nás pozrieť.Maly sa teší na to a nič z toho.Ja mu musím vysvetľovať že babka dôjde len neviem kedy,že nemajú čas,majú iné povinnosti a tak.Su to moji svokrovci.Obaja už na dôchodku.Mohli by dôjsť barskedy ku nám,len bývajú 50 km ďaleko a ony nechcú si sadnúť na bus a vlak.Cakaju kedy dôjdeme my k nim.My pracujeme koľkokrát aj sobotu,nedeľu si chceme oddýchnuť po celom týždni alebo si porobiť niečo doma.Cca 5 krát do roka k nim chodíme.Moj synček je ich druhé vnúča.Prve vnúča majú dievčatko a s ňou sú denno denne v kontakte.Byvaju blízko k sebe.Otazka je čo s tým keď synček dosť často spomína starých rodičov?
50km nie je až tak ďaleko. Podľa mňa, tam chodíte malo. Ak sú to stari rodičia, ktorí sa dieťaťu venujú, určite by som tam chodila s dieťaťom ja a častejšie. Nastavila by som si to aspoň 1x mesačne. Vzťah bakba/dedko/vnuk je na nezaplatenie
ja si neviem predstaviť, že by sme mali starkých 50km a boli sme tam 5x za rok... my máme starkých síce len do 30km, ale sme tam takmer každý víkend a v lete, keď je dlho svetlo, aj 3x do týždňa po práci zabehneme
My tam nemôžme ísť barskedy.Ked sa dohodneme dopredu dajú vedieť dátum kedy môžme dôjsť a vtedy tam ideme.No to je taká návšteva že babka s dedkom sa povenuju zahrajú so synčekom tak pol hodinu a ďalej nezáujem.Tak ja si vymýšľam hry a program na ten čas čo sme tam ako zabaviť dieťa.
Aj pol hodinka je dosť. Naplánuj si návštevu na 1,5 hodiny a máš to
Dajte im ho na vikend,alebo na prazdniny.skuste sa s niekym dohodnut,nech ich privezie a ostanu aj na noc alebo dve.vy si mozete dat aspon pauzu..ak je jediny problem to,ze nechcu prist verejnou dopravou,vzdy sa to da vymysliet.
@lienka9 Keď mal syn narodeniny robila som oslavu,išla som pre svokrovcov na aute doniesla ich ku nám,že aspoň trávia spolu viac času.Ponukla som že môžu u nás aj prespať.O tom ani nechceli počuť.Ostali len na oslavu,najedla sa,zahrali s malým a po hodine sa ponáhľali domov,že ony sú unavený a manžel ich zaniesol domov.Na víkend alebo na prázdniny ho nechcú,ony si chcú oddýchnuť,a nie celý deň venovať sa mu.
U nás presne to iste. Deti sa na starých rodičov tešia, tešia sa k nim, no keď k nim prideme, venujú sa im dokopy max hodinu z celého dňa a zvyšok dna im ja vymýšľam aktivity. Podľa mňa sa deťom preto u nich tak páči lebo ja mam na nich konečne čas a tie deti si to ani neuvedomujú, len si v hlavičke spojili ze u babky je im dobre. Je im tam dobre vďaka mne a presne to iste plati u teba. Aj keď prídu k nam, tiež sú veľmi krátko ale deti nie sú zase nejak extra smutne ze odchádzajú. Nechcem tým povedať ze ich nemajú radi, ale neberú to tak tragicky keď babka s dedkom idú preč. Pekne sa s nimi rozlucia
A tvoji rodičia ? A koľko má rokov synček ?
Môj syn stále spomína babku,deda, chodíme tam alebo oni častejšie prídu k nám. Fakt sa mu venujú,čítajú si s ním,hrajú sa,pracujú spolu na záhrade, s dedom v dielni.
Svokrovci tu neprídu, svokor sa len naňho usmeje a čosi povie, raz mu púšťal 5minut autíčka, to je všetko. Svokra si ho ani nevšimne, fakt minimálne. Ale snaží sa ho získať jedlom vecami, a iba tam ju spomína,že starká doniesla,dala...ona väčšinou upratuje vari, aj švagrinej deti strazievala (sú od našich starší) a nevenoval sa im vôbec,pustila na dvor a on a si robila svoje. Ani na jeden jediný výlet,či zmrzlinu ich cez leto nezobrala,keď ich aj dva týždne strážila. Aké tie deti majú s ňou spomienky ? Keby ich zapojila do roboty tak aspoň to,že varili,piekli s ňou,ale ona im pusti aj tv aby mohla pokojne robiť.
@slavkajurko toto si pekne vystihla ,asi je to pravda s tým. Lebo môjmu je jedno že starký/starká odchádza,keďže si ho ani nevšimli, ale deda,babku nedá ani za svet, ich ani nechce pustiť
@evica17 Má 3 a pol roka.Ja mám iba mamu a ona je zas iný príklad.Ona sa povenuje keď sme u nej,no ona mu všetko kupuje čo mu na očiach vidí.Ani to není dobré.
@slavkajurko Ja mu aj doma vymýšľam aktivity a programy,tak neviem asi to tým nebude.
50km od rodičov a chodíte k ním 5x do roka? Tak to je smutné. Máte auto, neubudne z vás, keď sa aspoň raz za mesiac tam zastavíte. Kde máte dieťa keď robíte aj soboty? Uberte z pracovného tempa, raz za mesiac keď strávite hodinku-dve u svokrovcov z vás neubudne a dieťa si bude môcť budovať k starym rodičom vzťah.
@sisaka Raz robím ja sobotu raz manžel a ten druhý je zatiaľ s malým doma.
No ved to aj ja. Len stále mam viac času na tie deti keď sme pri starých rodičoch ako keď sme doma
Autor, tak keď sa striedate a teda si nemôžte užiť cely deň ako rodina, tak potom kde je problém v ten deň nasadnúť do auta a skočiť pozrieť na chvíľu svokrovcov? aspoň deň rýchlejšie ubehne …
@sisaka Keď som ja s malým v sobotu tak s ním chodim na výlety alebo sa stretneme s kamoškou čo má malé deti.Ked je manžel s ním,on nepôjde k rodičom bezo mňa.Nema s nimi moc dobrý vzťah.
Nič...🤷. Buď si nájdete čas vy a budete chodiť častejšie, ak túžiš po tom, aby tvoje dieťa videlo starých rodičov častejšie, alebo budeš vysvetľovať, že babka a dedko nemajú teraz čas, ale určite prídu niekedy na návštevu. 🤷. Babka a dedko tiež majú nárok nechodiť, keď nechcú...
@autorka..tvoj syn sa pýta na starých rodičov a ty tu neustále dávaš odpovede, ako sa tam tebe nechce/nedá íst. Úprimne, ja neviem načo si tu diskusiu vôbec zakladala, keď jedinú odpoveď,.ktorú chces pocut je: áno, svokrovci sú zlí, lebo.malo.k vám chodia, hoci sa tvoj syn stale.na nich pýta. .....no, je to tvoje dieťa, ty ako matka, snáď vieš čo je preňho najlepšie, či polhodinka s babkou alebo káva/výlet s tvojou kamarátkou a jej synom
@hipuska Pýtala som sa čo s tým keď často ich spomína.Preco by som tam ja mala ísť častejšie keď viem že len pol hodinu sa mu venujú a potom môžeme ísť hneď domov,sa to vôbec neoplatí.Nikde som nepísala že sú zlí,no keď vidím že nechcú sa mu viac venovať sa tak prečo ja to musím siliť,keď nechcú tak nechcú.Co ja s tým spravím.Nic.
Veď sú starí rodiča, prečo sa majú starať o dieťa celý deň? Oni si svoje deti uz vychovali.. Mali by ste si vážiť ten čas co ste spolu, aj keď je to iba pól hodinka, hodinka.
A kde ziju? Tak idem do lokality - nemaju tam nejake muzeum/ihrisko/zaujimave miesta kde by si sa mohla zastavit po ceste? Tak ides tym smerom, niekde sa zastavite, nieco nove kuknete a u starkych sa zastavite na kavu a aby ich syn pol hodinu videl a idete naspat🤷♀️
@prasiatko30 Už to máme všetko obehane po okolí.
@hipuska Pravda je taká že babka ho len namota a zo stretnutia potom nič nebude.Darmo mu to poviem keď nechápe ešte je malý.
Uvedom si, ze nikto sa nebude spravat k tvojim detom podla tvojich predstav. Tvoja mama sa stara prilis, svokrovci zas kratko, ty nebudes tam chodit kvoli pol hodine, maly sa pyta🤷♀️
Ber to co mas a neposudzuj kto sa ako stara. Kazdy sa stara tak ako vie. Nie kazdeho sa bavi bavkat s 3rocnym dietatom viac ako pol hodiny a nemozes to od nikoho vyzadovat. Mozno predstava svokrovcov o vasej navsteve je nasledovna: nevesta prinesie upeceny kolac, pol hodinu sa pohrame s vnukom, hodinu pokecame s mladymi. Dalsiu hodinu sa mozu deti hrat same....
A aky je problem dohodnut sa s nimi, ze budete chodit napr kazdu druhu nedelu vy k nim??? Mas s nimi zle vztahy??
Ved ked oni musia chudaci autobusom ist, no uprimne ani mne by sa nechcelo. Ale ak mate vy napr auto, tak by som tam bola varena-pecena hocikedy aj ked len na par hodin. Ved 50km das v dnesnej dobe za polhodku autom. Moji rodicia tak od nas byvaju a teda hocikedy si zmysllim, ze tam idem.
A ze sa snim nehraju cely cas? Akoze nehnevaj sa, ale to asi nikto.. to ze idete na navstevu neznamena, ze sa mu budu cely cas venovat. Ved to ani moja svokra nerobi ani mama. Porozpravame sa, dame si kavu, kolaac, pohraju sa nejaky cas, ale urcite nie cely cas. Snad sa nebudu cely cas s nim hrat a ty co??budes sa pozerat? Neries to tak strasne. A bud rada ze aspon tu chvilu sa mu povenuju.
ja by som to takto vyriesila, aby ste boli vsetci spokojny, snad. napalnuj daky vylet, (nejaky tak aby ste po ceste vyzdvihli svokrovcov) alebo ak je v meste kde byvaju svorkovci daka akcia,divadlo, tak tam chodte. syn bdue mat program , oplati sa vam tam chodit a aj oni sa mu povenuju tu polhodinku. aspon raz za cas, nejaky hrad, turistika, len taka prechadzka niekde na zaujimave miesto.
@zenulkaaa ja ti tak poviem, ze ak ma ist napr na hodinku a pol na navstevu kazdu druhu nedelu, tak to ma 100km len tak hore dole. mne by sa tak nechcelo, a nepokladam to az tak za zivotne dolezite byt tak casto u rodiny. kto chce pride ked nas chce videt a kto nie, tak nech si pocka kedy my budeme mat cas a budeme chciet vidiet ich. a zas kazdu druhu nedelu jedna babka, tie zvysne druha a co , kedy bude len tak rodina sama ? cez tyzden, v sobotu sa neda, neni tolko casu, praca , skola a vikendy su vzacne.
@evica17 fuha to je casto podla Teba???my sme ako deti boli u babky na navsteve kazdu nedelu a prislo mi to uplne normalne, nikomu to neprislo prilis. A okrem toho ist autom, ved to mas zachvilku.. keby busom, tak to by sa ani mne nechcelo..a nikto nehovori ze tam musi byt iba hodinku, ved teda uz by som bola od obeda do vecera napr.
@zenulkaaa každa rodina ine zvyky, my sme byvali od babky cca hodinku vlakom, asi 40 km (?) a teda sme tam nechodili casto, vzdy na prazdniny jarne, letne, jesenne a zimne, ale mimo toho s rodicmi na navstevu zriedka a ak sme uz mohli byt cez prazdniny same, tak sme tam uz mozno parkrat za rok sli. a k druhym dvakrat do roka /velka noc a leto na dva tyzdne).inak sme cez nedele chodili na bicykle a ine vylety.
Ja bývam 1000km od rodicou a chodím viac ako vy
Tvoje dieta nieco chce tak mu to spln ty. V nedelu(ak vas pozvu)tam chodte a neoddychujte.