Syn sa po odchode otca zmenil

7. nov 2023

Ahojte potrebujem poradiť. Rozvádzam sa po 10 rokoch manželstva, mám dcéru 10 rokov a syna 7 rokov. Manžel posledných 5 rokov „pracoval“ vždy na home office - v podstate ale nič nerobil. Ležal na gauči, pozeral telku alebo sedel za počítačom. Začal piť. V práci však nemal nijaké výsledky, tak ho zakaždým prepustili. Za 5 rokov vystriedal aj 8 robôt, zakaždým si našiel home office. Pracovné návyky nemá absolútne žiadne a začal to prenášať aj na deti. Veľa krát keď sa deťom nechcelo ísť do školy, tak ich proste nechal doma, veľa krát ich nechal doma len preto, že bol piatok. Ja som odchádzala každé ráno na 6:00 do práce a veľa krát sa mi priznal až keď som prišla domov, že ich do školy vôbec nedal. Pravda je, že s nimi trávil oveľa viac času ako ja. Po robote som chodila na záhradu, on mi nikdy s ničím nepomáhal. Čo sa výchovy týka zvolil metódu biča, akonáhle od detí niečo chcel, buď ziapal, alebo vydieral. Strašne sa mi nepáčil príklad aký dával deťom. Okrem toho je to vynikajúci vydierač a manipulátor. Robil mi to celé roky, až som si konečne povedala dosť. Rozvádzame sa a mesiac s nami už nebýva. Strašne sa mi uľavilo, keď konečne odišiel. Dcéra mi je oporou a odchod otca berie veľmi dobre. Až na to, že môj syn sa zmenil. Býval to šťastný chlapec. Očakávala som, že odchod otca bude mať na deti vplyv, ale toto som nečakala. Vždy keď od syna niečo chcem – základné veci, ako urobiť si úlohy, obliecť sa i ísť do školy... začne trucovať (povie mi, že ide smútiť), alebo začne rovno revať a aj hodinu ho neviem utíšiť. (príde mi to ako psychické vydieranie a manipulácia z jeho strany, aby dosiahol čo chce, aj keď má len 7 rokov) Na pekné slovo absolútne nereaguje. Reagovať začne až keď začnem vydierať. Príde mi to ako odozva na otcovu výchovu a mám pocit, že ich budem musieť úplne prevychovať, až na to, že neviem, kde začať a hlavne ako, aby som mu ešte viac neublížila keďže berie otcov odchod asi ťažšie ako dcéra.

0kristina0
7. nov 2023

Mas doma 7 rocneho manipulatora. Ak si si ista, ze to len hra, tak ho ignoruj, ved jeho ten plac prejde. Ak to nehra, navstiv s nim psychologicku.

mysicka36
8. nov 2023

Takže mladý je manipolátor a vydierač ako tatko. No nezávidím ti. Z časti to zdedil, a z časti to za tých 7 rokov odkukal. Ale hlavu hore, odosobni sa od jeho "smútenia" a čo si sa pri manželovi naučila musíš použiť na syna aby si z neho vychovala lepšieho človeka. Bude to náročné, ale nevzdaj to. Je to tvoje dieťa. Aj ak nebudeš úplne spokojná s tým, že ho nedokážeš úplne zmeniť, uvedom si, že si sa aspoň snažila a bez tvojej snahy by to bolo horšie.

0silvia0
8. nov 2023

manipuláciu dieťaťa odbúraš len tak, že si manipulačné techniky nebudeš všímať a nebudeš na ne reagovať. Ide smútiť, ok, 10 minút si posmúť a potom príď. Začne revať? Ok, ak potrebuješ revať, chápem to, porev si a potom môžeme fungovať ďalej. Nevydieraj, neznižuj sa k týmto praktikám. Niektoré osobnostné črty sú dedičné, možno niečo podedil po otcovi, niečo odpozeral, ako funguje. Ty už vieš ako funguje dospelý manipulátor, tak malého manipulátora musíš zvládnuť.

eva8
8. nov 2023

Uz nechodis do prace na 6. rano?

eva8
8. nov 2023

Podla mna ta syn nevydiera umyselne. On jednoducho nevie ako komunikovat, prirodzene opakuje po otcovi. On za to nemoze. Veeeela trpezlivosti prajem. Pozor, aby neublizoval sestre. Moje deti sa museli nanovo riesit konflikty. Da sa to, len chce to cas.

jajuska13
10. nov 2023

Môžeš mi napísať správu?