Svokrovci si chcú privlastniť dieťa.

amza
15. mar 2020

Ahojte. S manželom sme po svadbe ostali zit v dome u svokrovcov. Po narodeni dcery svokrovci, ktori su na dôchodku, travili s nami cele dni, kazdy jeden vecer. Brali si dceru. Zili sme tak, ako keby sme boli ich deti vsetci 3ja. Je to ich dom, a preto sme si ich nedovolili obmedzovat v kontakte a zakazovat sa im v dome pohybovat (my sme zili na prizemi a stale tam boli). Rozhodli sme sa odsťahovať, nakolko to bolo s muzom pre nas neúnosné. Vychádzali sme vsak s nimi velmi dobre, ani raz sme sa nepohadali.Otazka na Vas sa vsak tyka dalsieho kontaktu. Teraz byvame sami asi 10 min. autom, je to parada. Lenze svokrovci pri kazdej navsteve malej opakuju, ze tu je doma, hovoria za nu, ze ona chce ostat pri nich, ze v nasom novom dome je na navsteve, ze ona s mamkou a ockom nejde. A vítajú a lucia sa tak, ako keby ju nevideli týždne, pritom kazdy tam chodim skoro kazdy den. V dome bývame týždeň, ja som sa zatial ovladla, lebo chcem mat dobre vztahy. Mala ma 7 mesiacov, ale ked bude vnimat bojim sa, ze jej budu rozprávať, aby ostala s nimi. Najradsej by si malu nechali, beru ju ako svoje dieta. Ako im to normalne vysvetlit? Hovpria to ako srandu, ale vtipne to nie je vobec.

letfenixa
15. mar 2020

@amza normálne hovor, že nie, toto nie je tvoj domov, ty bývaš s mamou a otcom v novom dome, sem chodíme navštevovať babku a dedka. Veď keď rozprávajú oni, môžeš aj ty

petra9517
15. mar 2020

Ja som mala toto iste peklo po narodení syna. A to sme zo svokrovcami nikdy nebyvali. Mali sme dobre vzťahy. Do pôrodu. Už v pôrodnici chceli byť na návšteve 5h a malého mi nechceli dať ani na kojenie. Lebo veď oni ho utíšia. Po príchode z pôrodnice domov boli u nás skoro každý deň. Trpela som preto zo začiatku veľmi, cely deň nás terorizovali telefonatmi typu "a jedol už?" "a koľko spal?" "a už ste doma z prechádzky?" mne nemali odvahu volať, len manželovi. Dosť sme sa s mužom zo začiatku hádali preto, trvalo mu kým to pochopil aj on. Stále mi argumentoval že veď je to ich jediný vnuk a oni ho tak ľúbia. Návšteva u nich vyzerala asi tak, že pri vstupe do chodby mi vytrhli vajíčko a viac ma nevinali. Chceli ho kŕmiť, prebalovat, vkuse ho nosili, stále mi ho brali "ved ty si ho doma užiješ dosť". "nech si maminka oddýchne". Ale ja som sa nedala, piskovala som im, bojovala som hlavne zo svokrom, ten absolútne nepočúval co hovorím. Nikto mi nebude brať moje dieťa a nikto mu nebude hovoriť že tu je doma, keď nieje. Musíš si postaviť hlavu a byť na nich tvrdá. Teraz kým je dcérka menšia sa to dá, ale ona bude mať časom v hlavičke chaos z toho. Deti sú ľahko ovplyvnitelne a oni ju budú proti tebe stvat(aj keď možno nepriamo) . Ver mi, viem o com hovorím. Pomôže ti jedine obmedziť kontakt, ukázať im kde je ich miesto. Jasne im povedať ze sú LEN babka a dedo. Nedávaj im ju strážiť bez teba. Návštevy obmedz na minimum. A oni to možno raz pochopia. Tí moji to už možno pochopili. Malý Ma 18m všetkému dobre rozumie a ver mi že keď rozpráva svokor pri odchode že "mama tata ťa nechcú a ty ostaneš pri mne" tak sa mi otočí žlč a ďalšie dva týždeň sa tam ani ne ukážeme. Svokra to už celkom vníma, snaží sa hasiť takéto situácie. Je toho veľa, čo by som mohla písať za ten rok a pol ale tu nič iné ako prisnost nepomôže. Bojuj teraz, lebo bude neskoro.

heidy222
15. mar 2020

Moji babka toto robila s mojim bratom, Mama sa nebranila a moj brat tam fakt of 16 rokov doteraz byva

miadi
15. mar 2020

Im nehovor nic. Iba ked budu mat take vtipne kecy tak hovor malej pred nimi ze “‘dedkovci sranduju oni vedia ze tu si na navsteve a doma si s mamou a ocom. “
S usmevom. A obmedz kontakt o polovicu uzivaj si vas dom. Vasu rodinku.

solemami
15. mar 2020

kludne povedz, ano tam si mala domov ale teraz mas novy a tam sa chodi len na navstevu. nesnaz sa zmenit ze tam byvala, ale opakuj ze to bolo a uz nie je. ma novy dom a novu izbu a tam je jej domov

pieksamaki
15. mar 2020

@amza
Zvlastne ako su fixovani niektori....na jednej strane pekne....na druhej strane chapem..ze ti to lezie na nervy.su este asi vitalni....ale uvidis ze ked podrastie uz nebudu stihat za dietatom behat.....
Snad sa ti to podari diplomaticky vysvetlit a uhrat....vsetkeho s mierou.
Alebo ako tu niekto pise ze 5 hpdin v porodnici.....waw...to by som asi nevydrzala ziadnu navstevu tak dlho po porode....

majcika
15. mar 2020

Čím menšie je dieťa tým skôr treba vzťahy upratať. Keďže manžel stojí na tvojej strane, upratanie bude jednoduchšie. Dávať kľúče atď je prísne zakázané. Telefón vypnúť a oznámiť im to, nech vedia, alebo stiseny režim. Prídu ne ohlásené? Pobaliť sa, že jej my práve odchádzame. Mali sme sa dohodnúť. Čím skôr rázne zakročiť.

anickabasnicka
15. mar 2020

doporučuji, vytýčit hranice co nejdříve . později se bude cokoliv těžko napravovat. je nejvyšší čas opravdu namístě říct jasně,srozumitelně, bez hádek a emocí, že si nepřejete!!!, mluv za vás oba!!!,za tebe i za manžela, ne jen za sebe,nejlépe, kdyby manžel byl u toho taky, aby před dcerou mluvili o tom, že ji jako rodiče nemáte rádi, že tam není její domov atd. to si jako ani milující prarodiče dovolit nesmí!!!, ani ze srandy. vy jste její rodiče, vy za ní právně odpovídáte, a hlavně,vy dceru rádi máte a její domov je tam, kde jste vy jako rodiče. navíc, ani vy neříkáte před dcerou, že ji babička a děda nemají rádi.

nastavte si pravidla, a zároven i sankce!!, když to nebudou dodržovat.a dodržujte to!!!!!
musíte dát prarodičům jasné hranice jejich práv a povinností.
nejvíc ted bude záležet na vás dvou, jak si budete stát za svým a neustoupíte. a jak uplatníte domluvený třeba zákaz návštěv, když děda a babi poruší vaše požadavky.

nedoporučuji tuto situaci ani zlehčovat a říkat před dcerou, že to prarodiče myslí jen ze srandy. dcera je malá a ještě nechápe, jaký je rozdíl mezi srandou a ironií. ona potřebuje vědět hned od začátku, jak začne vnímat, jak na tom je. jinak bude mít v hlavičce chaos a může mít později problémy.

ted musíte vy dva, jako rodiče, stát spolu a táhnout za jeden provaz. navíc ty musíš podpořit manžela, protože on bude jistě pod tlakem svých rodičů. nesmí ale povolit.
držím vám palce.

když budou mít svokrovci blbé pindy, tak jim neustále říkej, at si představí, jak by jim bylo a jak by se cítili a jak by se jim líbilo, kdyby slyšeli od vás, že nemají vnučku rádi, že jí ubližují atd. zkus je postavit před zrcadlo, jak by se oni cítili na vašem místě, kdyby jste začali dělat to samé, co oni vám ted.

dopolbokaodrata
15. mar 2020

No tak v prvom rade by som tam prestala chodiť každý deň, to ste sa ani sťahovať nemuseli.
A za tie kecy by som sa teda ozvala, a mal by zakročiť aj manžel.

amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natasha1988
15. mar 2020

@amza Tak to by som si nenechala, treba o tom otvorene hovorit, čo si o tom myslim. Nechapem prečo by si nemohla povedat čo ti vadi. Ked sa ich to dotkne to už je ich problem.

natasha1988
15. mar 2020

@amza Z mojej skusenosti viem, že ked nepovieš čo ti vadi. Stale sa tym Ty budeš trapit a druhy ludia si môžu dovolit ti aj po hlave skakat. Nenechaj to tak a citlivo im to povedz.

amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ada309
15. mar 2020

Ja by som asi veci pomenovala priamo.. Začala by som hovoriť do opaku, hlavne teraz keď malá ešte nerozumie, aby pochopili kde je ich miesto..
"nie, tu nie je tvoj domov, domov máš tam kde je mama a ocko.. Babka s dedkom sa mýlia, hovoria to len preto, aby nám znechutili sťahovanie.. Alebo možno chcú, az prestaneme ich navštevovať uplne,pretože takéto reci sa nám nepáčia, všakže zlatko... Povedz babke a dedkovi, ze budeš plakať sk budú takto rozprávať.. A pod.. Nech im docvakne, co robia"

dajana555
15. mar 2020

obmedziť návštevy z dôvodu koronavírusu,robíte preventívne opatrenia a začnú si pomaly zvykať-vybavené-teraz to hovorím ako babka,snáď to pochopia,ak milujú svoje vnúča

kopytko03
15. mar 2020

Moja babka toto urobila so sesternicou, výsledkom bolo že sesternica od cca 5 rokov až do svadby bývala u babky a tá ju tak zmanipulovala, že ešte začala neznášať vlastnú mamu a odmietala ju.

dajana555
15. mar 2020

@kopytko03 a babka spokojná,že dosiahla čo chcela.Choré.

dajana555
15. mar 2020

Malinká má len 7 mesiacov,tak zrušiť všetky návštevy

marcelatje
15. mar 2020

Ja neverím ze sa takéto správanie dokáže ohroziť tvoju pozíciu matky. Predpokladám že je to tvoje prvé dieťa, chápem ze sa bojíš a si neistá, ale matka si ty. Dieťa to vie a cíti keď si rozhodna, odhodlaná, vyrovnaná a pokojna. Svokrino správanie nepotrebuješ nijako komentovať, bud asertivna a z tvojho vyžarovania bude jasné kto je matka a ze toto všetko sú len kecy do vetra co starí ľudia bežne vypúšťajú.

aylinn
15. mar 2020

Toto iste mňa čaká... normalne ked som to citala som sa citila ako keby som sa teleportovala do svojej buducnosti😂😂 niektorym ludom proste prepne keď pride dieťa

amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taziona
15. mar 2020

@amza nieco podobne mame aj my. Ked som otehotnela, vkuse volali babo vnucka, pohlavie sme este nevdeli (oni mali troch synov a snivaju o vnucke). Tak neskutocne mi to liezlo na nervy,ze som chcela,aby to bol chlapcek. No naozaj som cakalo dievcatko a ked sa to dozvedeli,tak som sa odvtedy citila ako inkubator pre ich vnucku. A pocuvala som reci typu,ze prideme k nim a oni ju budu mat vkuse na rukach, ani nam ju nedaju. Tak sa manzel ozval,ze tak to nebude a svokra hned reagovala na to slzami. Po prichode malej,ma zacali vytacat niektorymi reakciami. Dotrepali sa do porodnice 60 km vzdialenej v den ked som rodila(neviem ci chceli odrodit namiesto lekarov alebo co). Ale tak ako prisli,aj odisli. Potom prisli na druhy den po prichode z porodnice,pricom som chcela byt len s malou a manzelom. Viackrat svokra spochybnovala zdravotny stav malej,pricom bolo vsetko ok. A bola som psychicky vycerpana po kazdej navsteve. Vkuse boli okolo nej,nedali jej dychat, ona plakavala.. A pri odchode tiez take reci hovoril svokor svokre,ked mal malu na rukach a uz sme odchadzali,ze si malu nechaju,ze sa skryju. Bola to akoze sranda.... Ale musim povedat,ze ako mala vyrastla (ma 2 roky) a vie si povedat co sa jej paci a co nie,tak im ukaze ked ich ma uz dost a pride ku mne. Takze u nas sa to casom zlepsilo. Stale maju blbe reci,ale nebyvaju u nas a ja ich rady davam jednym uchom dnu a druhym von. Oni si svojich chlapcov vychovali, svoju dceru si vychovam ja a manzel. Drzte sa !

amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
15. mar 2020

@amza ...nie k veci ale...by som takym svokrovcom dopriala mojho syna, ten ani rano poriadne oci nerozlepil a rucal a nervacil az kym nesiel spat (pred polnocou). Toho by som aj bola niekomu dala, aspon na chvilu, ale vsetci od neho utekali 😂

nikyball
15. mar 2020

@amza všetko čo si napísala ukazuje iba na to, ako malú zboznuju. Mala by si sa tešiť že tvoje dieťa dostáva toľko lasky

marcelatje
15. mar 2020

@amza s tým sa dá pracovať, skus sa od svokra učiť ako na to 👍 je super ak má dieťa aj milujúcich starých rodičov, nenechaj ich ohroziť tvoju pozíciu matky a zrkadli jeho spravanie, robí to dobre, nenásilne a ma rešpekt.

sunny8
15. mar 2020

Neviem prečo ste sa odsťahovali tak blízko 🤦 od takého problému pomôže len sa buď poriadne pohádať a ignorovať sa alebo doslova utiecť čo najďalej. (Vlastná skúsenosť) po dobrom to nepôjde a vás to časom dobehne

amza
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
15. mar 2020

@amza pockaj, ked budes mat viac deti, aka budes rada, ak ti jedno, dve zoberu, aby ta odbemenili. Potom pochpis, ake je dobre mat na blizku starych rodicov a nebyt s nimi rozhnevana😬