Svokrovci sa nezaujímajú o vnúčatá

laicka
22. jan 2014

Je to vec, ktora netrapi len mna ale aj mojho manzela. Mame dve deti, ked sa narodilo prve, svokrovci nadseni neboli ale zvykli si, avsak starostlivost nula bodov. Ked som tam niekedy dieta nechala lebo som potrebovala ist k lekarovi, maly sa hral s liekmi, s elektrickymi kablami a pod.. Mal vtedy tri roky. Svokrovci su nezamestnani ale este nedosahuju dochodkovy vek. Teraz ked sa nam narodilo pred dvoma rokmi druhe dieta, je to este horsie, pretoze starsi tam uz sam nechce chodit a mladsi sa ich boji :{ Mna aj manzela to velmi trapi. Moji rodicia su pravy opak, deti ich zboznuju avsak bohuzial su obaja zamestnani. Manzel sa mi raz zdoveril, ze nechape preco sa tak jeho otec k nim sprava, napr svokra sa pohra ale len chvilu, t.j. hodinku maximalne, ale svokor ...ak ho maly taha za nohavice ze by sa s nim siel hrat, tak svokor na neho zrukne ze nech sa ide hrat s tatkom alebo mamkou... Potom sa ho maly zacal bat a tak sa to taha. Manzela to trapi, vidim to na nom, povedal mi ze on ma krasne spomienky na svojho dedka a ze jeho deti nebudu mat na svojho dedka spomienky ziadne. Pre mojich svokrovcov su najdolezitejsie psy ktore chovaju {dva kusy|. Detom kupia nieco len dva krat rocne ale svojich psov zahrnuju prkotinami..ked k nam pridu na navstevu, nezaujimaju sa o deti ale rozpravaju co nove pes vyviedol, s akou hrackou sa ako hraje a ukazuju fotky ....rozum sa mi zastavuje. Nepoviem kebyze su to ludia co nemaju deti ale ved vychovali tri deti a takto sa spravaju...vnucata maju len nase dve. Povedzte mi co mam robit, lebo ja uz neviem ako si najst cestu, nie kvoli mne ale kvoli detom.

rora
22. jan 2014

S nimi uz nenarobis nic... zmenu necakaj,zial. Neviem preco ju chces kvoli detom ked -ako pises - starsi tam chodit nechce a mladsi sa ich boji. Ja by som sa od nich uplne distancovala.... mozno si "hovejú" v tom ze sa trapite nad ich nezaujmom.... tam im ukaz to iste,z vasej strany... a bud im to pride luto,alebo nie.... mas co stratit??? nemas.... 😔

sashabb
22. jan 2014

@laicka Presne tak ako píše rora 😉 ak nemajú záujem jednoducho kašlite na nich. Pokiaľ to manžela trápi, musí to riešiť on so svojimi rodičmi.

laicka
autor
22. jan 2014

@sashabb riesil to, odpoved bola ze sa necitia na to byt starymi rodicmi.. nepochopim ako niekto vo veku 55 rokov moze toto povedat

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luba28
22. jan 2014

@laicka moja ex svokra povedala,ze jej vnucka berie energiu, a uz 3 roky ju nevidela,.....a neriesim ju uz,aj ked mrzi ma to,..dcera ju ani nemala rada od malicka,...to deti vycitia a daju najavo,oni sa nevedia pretvarovat,...neries ich,netrap sa pre nich,....

celasapremenim
22. jan 2014

vies co, bud rada, ze aspon tvoji rodicia su normalni a skus sa to prijat, ze svokrovci nie su
oni sa uz nezmenia, iba vy dvaja s manzelom musite zmenit postoj
viem, ze ta to trapi aj kvoli manzelovi, ale ste dospeli, tak to nejak zvladnete, netrap sa zbytocne, s niektorymi vecami nepohnes
aj keby si im to narovinu povedala, som presvedcena, ze veci by sa z dlhodobeho hladiska vobec nepohli
uzavri si to v sebe a tes sa, ze deti maju aspon jednych dobrych starych rodicov

inak k tomu, co sa pise hore, ze niektore zeny necakaju pomoc od starych rodicov, mna zase napadlo, kolko starych ludi by bolo rado, keby mali velku siroku rodinu s vnucencami a nie je im dopriate
ja si myslim, ze by sa mali stari rodicia o vnucence zaujimat a pre vnucata je to dalsi rozmer lasky a vztahov, ktory spoznaju, takze ja to od svojich svokrovcov a rodicov apriori tiez ocakavam, tiez by ma to sklamalo, kvoli detom, ale nasilu nikoho nezmenime

celasapremenim
22. jan 2014

@luba28 to je dobra tapa 🙂, ale ak ta to potesi, nie je to nic neobvykle, fakt su takito ludia medzi nami, nastastie su este aj tie starostlive babicky, rozmaznavajuce a usmievajuce sa

luba28
22. jan 2014

@celasapremenim len to,ze ju ma iba jednu,..a moji rodicia uz neziju,cize nema nikoho,len braceka,ale toho velmi lubi,...

celasapremenim
22. jan 2014

no tak to je fakt nanic, to mi je moc luto.....zvlastne, ze si to ta zenska neuvedomuje z tejto strany :(

sarinka23
22. jan 2014

@laicka Ahoj. Netrap sa nad tým,u nás sa tiež svokrovci nezaujímajú o svojho vnuka (a to je jediný chlapec) v živote mu nič nekupili ( ani do krstu,narodeniny, meniny,vianoce) jednoducho nič a nieto,že by ho ešte strážili Zo začiatku ma to trápilo,lebo ako pises moji rodičia sú opak,pomôžu, kúpia ak je treba.Ja nie som typ čo očakáva dary pre svoje dieťa alebo pre seba. Oni len raz za čas zavolali ako sa má malý. Keď sme tam sem tam zasli aby ho videli (oni k nám nechodili vôbec) malý ich volal teta a ujo napriek tomu,že sme mu vysvetlili, že babka a dedko.Keď som prišla z pôrodnice akurát vtedy som si nestihla ani sadnúť už boli u nás.Manžela to tiež trápilo, ale nech sme skúšali čokoľvek aby to fungovalo (chodiť k nim,volať,rozprávať s nimi o tom otvorene nič nepomahalo) až sme si povedali fajn s prepáčením nebudeme sa nikomu na silu pchat do zadku,tak ako ti už písali tiež sme si povedali my sme rodičia a dosť.Kvôli práci sme sa presťahovali ďaleko od nich (predtým bývali cca 15min.od nás) zmenili sme si čísla a začali konečne žiť svoj život ako rodina. Pretože nechýba mi telefonát raz do roka,, ako sa ma malý,, a toto nemozte a tamto nemozte...Teraz máme pokoj napriek tomu keď pozrieme na staré karty či náhodou nevolali - žiadna snaha. Takže žijeme si po svojom bez ohľadu na iných.Musíš sa cez to preniesť a nechať to tak nechcú - tak nechcú deti potrebujú teba a manžela ( nie svokrovcov ) myslím že tvoji rodičia im to vynahradzuju. A možno keď budú starší sami sa opytaju prečo to tak bolo.

stanislavao
22. jan 2014

@laicka nehladajte cestu. nenajdete ju. nech sa vas manzel skusi s nimi porozpravat a ked nepomoze, tak nic. nenoste im deti, ked o ne nemaju zaujem. necakajte pomoc, spoliehajte sa sama na seba. necakajte darceky. naco? oni maju svoj zivot. k detom zrejme nemaju vztah a hotovo. nerieste to. zite si svoj zivot a ich nechajte zit si ten svoj.

moonlight1210
22. jan 2014

preco maju psov radsej ako deti?
asi pre toto:
pes je od stenata samostatna jednotka. potrebuje nakrmit, vyvencit (ak nie je dvor), vycvicit. ale ak nan zrovna nemate naladu, nemusite si ho vsimat. v najhorsom, ked domrza a vam sa nechce, date mu rozkaz. ak je dobre vycviceny, lahne vedla vas, ci do svojho pelecha a je klud.
preto sa mu pozornost venuje lahsie - citite tam tu slobodu rozhodnutia: vtedy, ked sa vam chce, nie on chce. preto to robite kludne radsej a castejsie.

dieta je nieco uplne ine. nez je z neho samostatna jednotka, trva to cca 7-8 rokov. aj to este stale potrebuje nad sebou kontrolu a pomahat v niektorých veciach, atd.
tiez nefunguje na povely a navyse treba ho krmit, obliekat, vyzliekat, ukladat spat, uspavat (niektore aj hodinu), venovat mu poroznost, pocuvat a odpovedat, hrat sa, motivovat, zabavat ho.
so psom mozete aj hodiny mlcat a citat si knihu a stazovat sa nebude.
pes sa prisposobi vasmu programu dna.
s dietatom musite kalkulovat, presviedcat a robit kompromisy, lebo aj ono ma svoje nalady, predstavy a napady, co by chcelo a kedy.

no a toto niektori ludia nezvladaju - neustale venovat pozornost. a navyse velakrat spôsobom, aky vyhovuje tomu dietatu, nie im.
so psom je to ine, ten je rad, ked mu venujete pozornost a sposob si vyberate vy. on oceni akykolvek (od prechádzky, behania, aportu, cez mlkve hladkanie, ked si polozi hlavu na vase kolena), hlavne, ze je s vami.

(porovnavam na zaklade skusenosti s nasim psom a mojimi detmi, ktore si pozornost vedia vydupat aj spod zeme, ak ju chcu.)

takze asi preto su tak nadseni psami a deti im idu na nervy.

preto to neries, su aki su. hovori sa sice, ze pes je ako dieta, ale nie uplne. je to sice osobnost, no do velkej miery komformna (poslucha na povel). co dieta teda vôbec nie je. tam je ina forma komunikacie, vyzaduje viac energie, inu formu autority, atd.
nechaj tak.
este sa casom moze stat - ked deti podrastu - , ze si cestu k nim najdu, v nejakom zaujme, atd. lebo uz skonci stadium, ze su male, zavisle a potrebuju neustaly dozor, co ich starkych ocividne otravuje.
hlavne sa potom nesnaz do toho tahat svoju trpkost z predchadzajucich rokov, ze je to nefer voci tvojim rodicom, ktori nemali problem od ich malicka. ak sa tam zacne vyvijat vztah, podpor ho.
nie vzdy plati, rovnica ze ak sa teraz nezaujimaju, uz si vztah nevytvoria a deti ich nebudu nikdy chciet.
to mas ako s niektorimi otcami - kym je to babo, nevedia, co s nim a su z neho nervozni, nepomozu, nepohraju sa, utekaju z domu, matka ma nervy, ze co je to za chlapa a otca egoistickeho. ked dieta podrastie, zrazu su s otcom najlepsi priatelia na svete a chudak mama, co pri nom cele noci nespala, sa citi odsunuta na druhu kolaj.

dejka77
22. jan 2014

Tak ti poviem, ze ked sa detom nevenuju a dokonca nedavaju ani len pozor tak by som im deti v ziadnom pripade nezverila. Ja som sa uz sklamala v rodine kvoli tomuto a radsej im deti nezverim akokeby som mala riskovat problemy, lebo sak "nic sa nestalo", "vsetko je v poriadku".
Na navstevu k nim mozete sem-tam prist, ale netreba sa vnucovat a uz vobec nic neocakavat.

netswan
22. jan 2014

Aspon manzel stoji pri tebe. Moja svokra ma poslal na potrat ked zistila, ze som tehotna, v jednom kuse mi chodila vyplakavat, ze som ju babkou spravila, a pred manzelom spravila so mna tehotensku trosku, ktora si vsetko vymyslela. Aj ked idem okolo nej, tak len odzdravi a to je vsetko. Minule mala mala narodky a ja som prechadzala okolo nej, otocila sa chrbtom. Ale ked zbada, ze je so mnou manzel, alebo niekto znami, strci sa do kocika ako babka roka. So ziadnou pomocou cakat nemozem. Raz mala malu strazit, boli sme na oslave, manzel mi zakazal zavolat kamosku k malej, lebo svokra sa postara, ale svokra povedala, ze je unavena, a ja som na oslavu mohla zabudnut, hoci som sa 2mesiace na nu tesila. Takze bud rada, ze manzel aspon stoji pri tebe, moj mi stale vycita ako ublizujem starej. A naopak, nasi co nam pomahaju, na tych pekneho slova nema.

stellamaris
22. jan 2014

@laicka ani moji svokrovci sa nezaujimaju o svoje vnucata,co je horsie,ani o synov vlastnej vyroby 😖 nam neboli ani na svadbe,nas drobec ich nezaujima,ani svagrov syn.Nebudeme sa ich prosit ani ich nutit,my sme nasli ine riesenie: na svokrovcov prdime a malemu sme nasli nahradneho dedka a babku 🙂 A ked pocujem od ludi,ze sa svokrovci stazuju,ze nemozu vidiet vnucata,tak ludom poviem pravdu,ze sa o nas nezaujimaju...................

romanovic
22. jan 2014

@stellamaris kokoos, to je sila! Inak u nas svokor (svokra davno zomrela a on zije s priatelkou) poslal svojim 3 detom pred 5 rokmi sms v znezi "nechcem sa viac s vami stretavat, mam z vas cukor" a skutocne tym momentom prestali prenho existovat vsetky deti a vnucata...

stellamaris
22. jan 2014

@romanovic tak to je iny zahul 😖 moji svokrovci nam neposalali nic,oduli huby a bolo vybavene,chceli sa nam miesat do zivota a to nedovolime.Svokra sa cely zivot radsej starala o cudzie deti ako o dvoch vlastnych synov a to robi aj dnes.Nas drobec moze svokrovcov spoznat,ked bude dospely a bude mat vobec chut ich spoznat.Ale skor myslim,ze nebude...............

haslerka27
23. jan 2014

nechcu prinutit ich nemozes.oni su len dedko a babka a maju pravo byt s vnucatmi kolko oni ccu.vychovali tri mozno chcu klud uz....neviem nechapem,a ani by som po tom nepatrala byt tebou..citila by som sa viac trapne

natuska87
23. jan 2014

@stellamaris A nebudeme mi dve sestry??? Nejako podozrivo mi to pripomina moju maman...

marika39
23. jan 2014

No u nás je takáto ignorácia zo strany mojich rodičov, čo sa nedá len tak ľahko predýchať, tiež sú nezamestnaní , mohli by prísť hocikedy k nám kedže som na materskej a momentálne som cca mesiac pred pôrodom. Moja dcéra ich zaujíma len ked ich my prídeme pozrieť ale že by prišli ,alebo zavolali ako sa máme , nehrozí. Za všetko hovorí posledná udalosť - dcérka mala 1. januára 3 roky tak som kvôli nim preložila oslavu na prvú sobotu (lebo vraj na Nový rok sa nikam nechodí ) , naši boli pozvaní už pred vianocami , aby nemohli povedať že to vedia na poslednú chvíľu . Iba povedali že sa uvidí a nakoniec mi v deň oslavy , ani deň predtým nezdvihli telefon , no a odvtedy sa ani neozvali, ani malej po telefone nepoblahoželali, proste nič. Takže ti radím, netráp sa kvôli ľudom čo si nevedia vážiť čo majú a sústred sa na svoju rodinku a na tých ktorí vás majú radi. Ja som rada, že mám aspoň super svokrovcov ku ktorým malá rada chodí, často ju chodia pozerať, pomáhajú nám a mám pocit že nám to pánbožko takto vykompenzoval. 🙂

juliana77
23. jan 2014

@laicka Prečo si chceš hľadať cestu k niekomu a niekam kam cesta podľa tvojích predstáv nevedie?

Starí rodičia by si mali hľadať cestu k deťom a nie opačne a dokonca vôbec nie tak, aby si to robila ty za svoje deti.

Ked som mala malé deti a nudila som sa občas, tak som veľa čítala a ani ma nezaujímalo, či mojej svokre chýbajú vnúčatál. 😉

felixa
23. jan 2014

@moonlight1210 velmi dobre si to napisala, presne vystihla. 🙂

@laicka kolko rokov maju tvoje deti? Ten mensi ma tusim dva roky a starsi 5? To su este relativne velmi male deti, ktore su, povedzme si pravdu, velmi unavne. Presne ako pisala Moonlight. Nie vsetci rodicia, po vychove vlastnych deti, ked uz sa im konecne dospele deti osamostatnia, chcu opat vychovavat, strazit a venovat sa malym detom, ale chcu sa venovat konecne sebe. Ked maju 55 a ty uz mas rodinu, tvoji rodicia ta museli mat pomerne mladi. Da sa povedat, ze si nic sami neuzili, lebo sami mali skoro rodinu, mozno trpia krizou stredneho veku, este k tomu nezamestnani - netrpia sami depresiami? Taky clovek vobec nevladze sa starat o male dieta. Mozno, ked budu deti starsie, skor si najdu cestu k vnucatam.

Zober si, teraz si ludia zakladaju rodinu okolo 30-35, ich deti budu mat babo dajme tomu cca za 30-35 rokov, ako stari rodicia budu mat 60-70 rokov, tam tiez nevies, ako budu vladat a zvladat vnucata. Neda sa zakladat rodina s tym, ze pocitam s rodicmi.

Inak, kedysi tu niekto dal temu, ze ako povedat rodicom, aby uz nechodili s mladymi na dovolenky, lebo vnucata uz odrastli, uz ich netrebalo strazit, mohli byt same v hotelovej izbe vedla rodicov, ze chcu byt sami ako rodina a stari rodicia uz su na pritaz, ze nechapu, ze ich rodicia stale pokladaju za samozrejme, ze spolu budu chodit na dovolenky. Neslo o financie, aj to skor financovali stari rodicia. Takze, ked vnucata uz boli vypiplane, financne rodina ok, uz zrazu starych rodicov nepotrebovali.

stellamaris
23. jan 2014

@natuska87 skor mas asi brata,lebo nas ignoruju svokrovci,cize manzelovi rodicia 😀 ale je to smutne urcite aj pre teba,ked ta takto ignoruju........................

sedmokravka
23. jan 2014

@laicka ahoj mozno odveci, ale mam skusenost, ze v tom mozu byt fakt len peniaze. ved na co ine stary rodic je? uz aj keby prisli casto a milo, s prazdnymi rukami je to take trapne, zle by sa citili a predsa na to nemaju, lebo maju ine svoje havkajuce dietatko 🙂 no ale vsak aj vrecko manadriniek ci bananov potesi nie? lenze ked komunikacia viazne.. poznam to.

laicka
autor
23. jan 2014

@felixa starsi ma 9

stellamaris
23. jan 2014

@sedmokravka vies co,moji svokrovci chodili casto na navstevy k svagrovi s prazdnymi rukami a boli vitani,dolezity bol kontakt s vnukom.Iba sa vzdy stazovali,ze napr.nedostali ku kave smotanovu tortu a tak,drzi nie? Vsak mali icst radesj do cukrarne a napchat sa tortou. 😉
Dnes nemame ani my,ani svagor s nimi kontakt,urazili sa z neznamych dovodov.Ani darcek k vianociam vnuci nedostali,nic a to svokra zdedila minuly rok vyse 50.000eur 😖 Prajem svokre,aby s nimi bola stastna a prdim na nu dokial bude zit..........................

laicka
autor
23. jan 2014

@sedmokravka peniazmi to nie je kedze su financne na tom velmi dobre...nezamestnani su preto lebo robit nemusia...avsak nikam nechodia, sedia doma cele dni, akurat svokra chodi hadam kazdy den do solaria a po obchodoch, mam pocit akoby ju chytila druha puberta, mozno mate pravdu, ze jednoducho sa im starat nechce, ale oni sa ani o svoje vlastne deti bohviekao nestarali pretoze deti boli stale u svojich babiek, na prazdniny ich dali na dva mesiace k babkam a poriesene. Ja nechcem aby sa mi o deti starali, srazili ich, ja len chcem aby mali deti starych rodicov. Ja som mala len dve babky ale boli to uzasne babky, mali sme uzasne vztahu a ja toto co zazivam teraz proste nepoznam, je mi to divne, nelogicke. Niekedy ked tu citam pribehy o vztahoch nechapem...asi som vyrastala v prilis idealnom svete, rodine a toto ma teraz preto tak ubija...
@felixa

natuska87
23. jan 2014

@stellamaris Chapem, ja som iba chcela ozrejmit,ze aj ked moja vlastna rodina, som im "volna"...naucila som sa s tym zit.Je pravda, ze v pociatku to boli,ale potom to "prejde".Ako pises,je mi to luto iba kvoli detom,ja prezijem....

oktobermimi
23. jan 2014

... tvoji svokrovci sú taký ako moja babka (tatova mama)...
vnúčence ju netrapia len psy 😖
áno spomenie si na sviatky ale na moje narodky ktor su 9.maja si spomenie i o rok neskôr aj to v spatnom mesiaci... 🙄
ak nemá zaujem ona tak nemajte ani vy o nich, zistila som že je najlepšie sa je na takých vykaslat , a ak sa k vnúčencom chovajú tak ako sa chovajú ta by som ich tam ani nedávala ani nič pretože ak sa ho malý bojí tak sa ti može začat pocikávať ...
a ak sa necítia byt starimy rodicmy, tak to je super výhovorka

betunka39
23. jan 2014

netrapte sa tým ,hoci je to ťažko, ale jednoducho su takí. Deťom nech sa venuju tvoji rodičia , oni im to vynahradia. My mame šťastie na obe strany, ale aj ja poznam z okoloia takých ktorí sa viac ako o vnučata zaujimaju, ako o ine veci. Možno ,že si chcu konečne užiť život osamote, bez deti, ved ako vraviš vychovali 3 deti. A to ,že maju vnučatka na nich pride až neskor o 5-10 rokov, ale už može byť neskoro a Vaše deti už nebudu mať zaujem, Podla mna to netreba siliť, ked to ma prisť pride to samo. Neskor to budu lutovať.Pre Vás je to bolestive, ale čo narobite?