Svokrovci nechcú, aby dieťa malo priezvisko po mne

naty53532
20. mar 2021

Ahojte buduce mamičky, chcem sa spýtať ako ste riešili priezvisko dieťaťa?
So snubencom sme sa dohodli že sa bude volať po mne, kým sa nevezmeme, nemal s tym absolutne žiaden problem no jeho rodičov to vytočilo do nepričetna, vraj bude ako otec ,,nepriznaný" (neviem odkiaľ to maju) boli sme na matrike a uznali sme otcovstvo už pred pôrodom, takže v tom nevidim žiaden problem. Pred par dňami som si vypočula celkom nemilý telefonat v ktorom som na seba nepočula ani jedného pekneho slova. Same uražky, ako ho manipulujem, že všetko čo poviem spraví.. celkom sa ma to dotklo nakoľko naš vzťah je založeny na rovnoprávnosti, všetko riešime spolu. Myslia si že ma na to priezvisko nahovorili moji rodičia a podobne. Neviem ako im už mám vysvetliť že to bude v prvom rade NAŠE dieťa a skrátka nemaju nam čo do toho rozprávať, samozrejme, nechame si poradit, vypočujeme si aj ich nazor, ale vyslovene hrať na city len aby bolo po ich mi už pride trochu moc. Rovnako ako oni som aj ja dospela a myslim že mam pravo rovnako na všetko čo oni, samozrejme je tam vekovy rozdiel, no rovnako ako rešpektujem ja ich, by som chcela aby rešpektovali aj oni mňa a moje/naše rozhodnutia.
Mali ste už niekto podobnu skusenosť?

luckalukas_1
20. mar 2021

kasli na nich 😉 ked s tym tvoj snubenec nema problem, tak to uz neries s nikym inym.. je to vec len vas dvoch

matkahelka
20. mar 2021

@naty53532 ja som asi staromodna, ale mne by ani nenapadlo dat priezvisko dietatu po sebe. ma otca? ma. priznal otcovstvo? priznal. teraz bude mat dieta jedno priezvisko a ked sa vezmete, ine? pre mna to nema absolutne ziadnu logiku. skor uplne zbytocne komplikacie so zmenou dokumentov.ale suhlasim, ze je to vase dieta, vy o nom rozhodujete.

licc
20. mar 2021

@naty53532 toto nie je absolutne ich vec, ak si to nedaju vysvetlit, uz by som sa s nimi o tom vobec nebavila. A myslim si, ze je to aj precedens, ako sa budu do vaseho vztahu starat nadalej, takze si treba nadstavit hranice hned na zaciatku. A vulgarizmy a nadavky uplne vylucit, ako sa opovazuju. Ze su starsi, neznamena, ze mozu s tebou takto jednat...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
20. mar 2021

@naty53532 A to im nevadi, ze si Ta ich syn este nevzal? Nie su to Tvoji svokrovci, este svadba nebola. Ale ak planujete po svadbe dat jeho spolocne priezvisko, tak velmi nechapem, naco davat priezvisko teraz po Tebe a potom mu menit. Teda, ak ta svadba naozaj niekedy bude.

misinka0611
20. mar 2021

Že nepriznaný, veď bude v rodnom liste nie? Nerieš ich, netráp sa a nekaz si tehotenstvo kvôli nim. Ich do toho nič ak ste sa tak dohodli.. 🙂

tatiana1329
20. mar 2021

My sme boli tiez v pozicii ze sme este neboli zobrany ale babo na ceste. Sli sme na matriku a kedze sme vedeli ze sa brat budeme dali sme meno po otcovi. Zbytocne su potom okolo toho dalsie lietacky po urade. Ale je to vase rozhodnutie a ak s tym vy dvaja suhlasite na svokrovcov by som sa zvysoka vykaslala. Ich do toho nie je vobec nic. Povedz partnerovi o tom telefonate a podobne, nech o tom vie (ak si mu to teda este nepovedala) a urobte si podla seba. Vobec ich nepocuvaj. Keby som ja pocuvala okolie (a svokrovcov hlavne) moje deti sa nevolaju tak ako sa volaju 🤣

simsalabim
20. mar 2021

Ja by som nikdy nedopustila, aby sa moje dieta volalo inak, ako ja. Moja suseda zmenila dietatu meno az vtedy, ked si ju partner zobral - dieta uz malo 11. Dovtedy kazdemu hovorila - nezobral si ma, tak nemame jeho priezvisko. To iste by som povedala tvojim svokrovcom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misinka0611
20. mar 2021

@elizabet173 Moj syn má meno po otcovi a veru ešte ma neoslovili iným priezviskom 🙂 Veci v súvislosti so synom vybavuje aj muž.

simsalabim
20. mar 2021

@matkahelka staromodne - ci tradicne - je asi skor dat dietatu priezvisko po sebe - ved to robili nevydane matky cele storocia. Moj dedo mal "otca neznameho" a priezvisko po matke. Davat priezvisko dietatu po otcovi, ktory s matkou dietata nevstupil do manzelstva, je vysostne novodoba zalezitost - nie stara.

dskjhfdlkdjhl
20. mar 2021

@elizabet173 Ano, ved ja som to tak aj napisala, ze ak ta svadba naozaj aj niekedy bude. To uz zakladatelka musi vediet, ze ci ju planuju o par mesiacov, alebo niekedy, ked sa mlademu uraci. Ak by som vedela, ze dieta sa narodi v aprili a svadba bude v juli, tak dam priezvisko po otcovi. Ak ale sa ma dieta narodit v aprili a svadba bude v buducnosti (a nikto nevie kedy), tak dam po sebe a rodicia otca dietata by ma fakt nezaujimali.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
2002lenka
20. mar 2021

Je to tvoje dieťa, tak bude mať tvoje meno. Sama to tak mam. Bud sa zoberte aspoň papierovo v tejto korona dobe a budete mat všetci rovnaké, ale keď si slobodná - nech ma tvoje. Ty by si musela všade vysvetľovať, že je to tvoje dieťa, ale ty sa inak voláš. U lekara, v škôlke, na krúžkoch, v zahraničí na dovolenke... A svokrovcom povedz, ze si neželás aby sa takto s tebou bavili!!!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
20. mar 2021

my sme to s partnerom riesili, kedze povodne sme svadbu uplne neplanovali a dohodli sme sa rovnako, ak by sa dieta narodilo pred svadbou (ktora by mozno nikdy nebola) volalo by sa po mne, stavim sa, ze svokrovcom by sa to nepacilo (moja svokra ma nazor na vsetko) ale uprimne bolo by mi to uplne jedno, ak sme sa raz my dvaja dohodli, tak je to len a len nase rozhodnutie
nakoniec to sice skoncilo inak a ideme sa brat ale to uz je iny pribeh :D

cookie29
20. mar 2021

Tak nad tým by som sa ani chvíľku nezamýšľala. Je to vaša vec... a svokrovcov nie si povinná počúvať. A povedala by som že ani rešpektovať v tomto prípade pretože oni nerešpektujú Teba, nadávky, urážanie či vulgarizmy rozhodne k slušnému správaniu a rešpektovaniu nepatria.
Osobne, dieťa ma meno po mne. Nie som novodobá ani staromódna ale praktická. Muž ma take priezvisko že keď niekam príde tak sú ich 100ky. A spôsobuje to slušne problémy.
V práxi to funguje tak že keď niekam prídeme a treba hľadať v databáze tak dáva meno priezvisko dátum a miesto narodenia a aj tak sa ich ešte zopar nájde :( žijeme v zahraničí. Vieš koľkokrát mu zamietli pôžičku(zamietnutie nemusia zdôvodňovať) len preto že ma homonymov?
Takze dieťa nosí meno po mne. Som sama.

evinka400
20. mar 2021

@matkahelka Keď sa dieťa bude volať po matke, po sobáši môžu zmeniť priezvisko aj dietatu. Keď sa však náhodou nikdy nevezmú a ona sa raz vydá za niekoho iného, nebude už môcť dieťaťu zmeniť priezvisko. Bude sa volať po biologickom otcovi. Jedine, že by sa ho zriekol.

janedoe
20. mar 2021

@simsalabim ja detto. Aj ked sme uz teraz s manzelom riesili, ci prve svadba, alebo dieta (nerozumiem, ze na dieta sa citil skor, ako na svadbu 🤷‍♀️), tak som mu tie povedala, ze dieta OK, ale budu po mne, lebo sa nebudem volat inak, ako oni 😊 Tak sme to napokon prehodili a bola prva svadba. Lebo aj znami su zasnubeni uz 10 rokov, deti velke a svadba nikde

janickacrazy
20. mar 2021

@naty53532 nebolo by jednoduchšie, keby ste sa pred narodením dieťaťa zobrali? ak teda svadbu plánujete, lebo je tu xy tém, že máme už druhé dieťa a môj partner si ma nechce zobrať. Teraz máš jedinečnú príležitosť, aby si aj ty tak nedopadla. Svokrovci nech sa rozčuľujú koľko chcú, je to vaša vec, ale fakt na tvojom mieste zvážim tú svadbu teraz, ked je muž na makko a teší sa na bábo.

misinka0611
20. mar 2021

@elizabet173 Tak ak niekto dokope muža k svadbe pod hrozbou ze mu neporodí dieťa alebo nedá mu jeho priezvisko je to smutné. Každý to má inak a treba si tieto veci ujasniť ešte pred rodením alebo spoločným bývaním. My vo veciach svadby sme na čistom a máme na nu rovnaký nazor kt. sa nemení. A hlavne nikto, fakt nikto cudzí by do toho nemal pchať nos ak sú rodičia s tým OK ako tuto “ svokrovci “ len konflikty robia a potom ich prenášajú pred mladý pár.

zuzzinkaa
20. mar 2021

@naty53532 úprimne ma nikdy nenapadlo že by sa moje dieťa mohlo volať po mne 🤷🏻‍♀️🤣 dala som jej automaticky meno môjho partnera. U nás je však ten rozdiel, že sa nikdy nechystáme vziať. No, ale z praxe ti môžem povedať že mi naozaj lezie na nervy že sa dieťa vola inak ako ja. Dokonca keď telefonujem k doktorom ohladom dcéry tak sa predstavujem JEJ priezviskom. Úplne na hlavu. Už dokonca v pôrodnici keď som chcela ísť k malej čo bola v inkubatore tak sa má stále pýtali: ,,A vy ste kto ?” Nuž matka čo sa vola inak ako jej dieťa 🤷🏻‍♀️ Keby si tuto tému založila pred rokom a pol aspoň by si mi dopriala nadhľad že sa to sa aj inak 🤣 škoda...

sense
20. mar 2021

Na takéto reči svokrovcov by som nereagovala... Je to záležitosť tvojho priateľa a tvoja... Povedz rodičom tvojho priateľa nech nemajú obavy keď budete manželia budete mat meno rovnaké a DNA sa nemení ostáva bez ohľadu na priezvisko

vulka
20. mar 2021

@naty53532 Bola som v takej istej situácii a na otázku, prečo bude mať moje priezvisko som povedala(podotýkam veselo a so smiechom), že predsa nebudem do poradne chodiť s cudzím dieťaťom. A priezvisko sme zmenili po sobáši.

malva123
20. mar 2021

@naty53532 tak malisvokrovci riesit najprv sobas..a nebol by problem...

naty53532
autor
20. mar 2021

My sme aj chceli svadbu, no prišla tato pandemia a nakoľko si nechceme vyberať medzi rodinou koho pozveme a koho nie tak sme si povedali že počkame kym toto cele skonči, no prišlo do toho dieťa, aj sme uvažovali ale nakoniec sme od tej svadby upustili. Planujeme sa vziať keď toto cele skonči, môže to byť rok, dva..
Priezvisko po mne som chcela z toho dôvodu ktory tu už niekoľko krát zaznel, vybavovačky, skrátka s tym dieťaťom budem 24h. Denne, ja s ňou budem chodiť k doktorom a pride mi to omnoho praktickejšie. Vždy som chcela mať so svokrovcami dobry vzťah, no pride mi akoby si vedľa svojho syna predstavovali niekoho ineho, niekoho kto bude brať čo oni povedia za sväte.
A celkom mi to davaju pocitiť.. pri každej priležitosti, maličkosti..si musia rýpnuť, nejak znehodnotiť a osočiť moje nazory.
Naozaj som sa snažila s nimi vychadzať, no po tejto skusenosti som tam stratila veškeru chuť chodiť.

malasandrika
20. mar 2021

Podľa môjho názoru každá rozumná žena, ktorá otehotnie pred svadbou, ktorá sa v dohľadnej dobe nemá konať, dá dieťaťu svoje priezvisko. Stať sa môže hocičo a určite by som nechcela mať iné priezvisko ako moje dieťa.

nikpa
20. mar 2021

@naty53532 ked je to o vašej dohode s partnerom vôbec by ma natrápilo či svokrovci, naši alebo suseda má iný názor. Je to vaše dieťa, len vy o ňom máte právo rozhodovať a nikto iny, ak to raz svokrovcom dovolis, budú sa vam miešať do všetkého. Do budúca s nimi niektoré veci ani netreba preberať. Svokra sa ta pýta a prebera s tebou rodinne záležitosti, pyta sa ťa na názor a riadi sa tým co jej povieš? Asi nie, takže si z toho vyvod co uznas za vhodné...

anickaaa6aaa
20. mar 2021

My sme a manzelom este ked sme neboli svoji svadbu planovali. Ze skončím skolu, nieco zarobime, budeme spolu byvat, bude svadba, dieta.. Aaale bolo to opačne. Syn sa narodil pocas VS. A kedze sme svadbu chceli tak ked sa narodil mal priezvisko po mužovi. Potom o par mesiacov bola aj svadba. Vôbec mi to nevadilo, ze ma ine priezvisko ako. Ale to sme vedeli ze sa vezmeme. Takze je len na vas ako ste sa dohodli.