Svokrovci fičia na konšpiračných teóriach

babydoll95
2. sep 2021

Ahojte,
chcela by som sa vás spýtať na osobné skúsenosti s blízkymi, ktorí fičia na rôznych konšpiráciách, postupom času z toho ,,vyrástli " či ich postoj sa ešte viacej prehĺbil?

Problém u nás je partnerova rodina, rodičia veria na rôzne za vlasy pritiahnuté teórie - mimozemšťania čo nás počas testovania chceli označiť čipom, zaočkovaní sú majetkom spoločnosti, lebo majú zmenené DNA. Akonáhle nie som na návšteve ja, sedia pri partnerovi a vymyvaju mu mozog (čítajú mu celé hodiny nahlas konšpirácie) , našťastie tomu neverí, no cíti sa hrozne pretože ho mrzí, že rodičia trávia veľa času osamote, dali mu v živote veľa... Takže z návštev vždy príde KO. Keď som tam ja, viem strhnúť konverzáciu inam, len viete si predstaviť šok, keď prvýkrát vidíte rodičov partnera a začnú vám vravieť s vážnym výrazom, že ak sa dám zaočkovať bude ma niekto ovládať na diaľku 😐
Aktuálne čakám dieťatko, sme zaočkovaní, preto hľadám radu, ako im jemne vysvetliť, že čomu veria, nič dobré neprináša. Čakám dokonca ich odmietnutie malého - mňa to nebude trápiť, partnera už áno, pochopiteľne.

ivkazba
2. sep 2021

Čítajú mu celé hodiny nahlas konšpirácie? A čo on je nesvojprávny? Veď prídem, pozriem či sú rodičia v poriadku a idem preč. Preco to hodiny počúva? Povedala by som im, že ak chcú so mnou a s mojou novou rodinou tráviť čas, tak bez týchto rečí. Inak ich prídem raz týždenne pozrieť na 5 minút aby som vedela že sú okej a nič viac. Hustia do neho pretože to dovolí. Nemyslím, že ich treba presviedčať, že veria hlupostiam. Treba im povedať, že akceptujete ich názory, oni nech akceptujú vaše a že o tomto diskusie nebudú.

annamalaga
2. sep 2021

Nevysvetlíš a ani im nenúť svoju pravdu radšej preistotu. Nech si myslia, čo chcú

mauduska
2. sep 2021

Fuh. No môjho otca rodina je podobná, prestala som s nimi komunikovať.. naposledy som u nich bola na Vianoce a to som po tom, ako mi povedali, že vysokoškolský titul dostanem zadarmo a že sa mi žije oveľa lepšie ako im, som odišla a viac som u nich nebola. Odvtedy keď sa s nimi stretnem sa s nimi nerozprávam, nehádam sa, neargumentujem. Ako sa hovorí - s hlupákom sa háda len hlupák. Nech veria čomu chcú, ak nebudú mať záujem o vlastné vnúča, je to len ich mínus.

didi2102
2. sep 2021

@babydoll95 môj svokor,momentálne sme v stave že ku svokrovcom nechodíme,svokor má ku nám zákaz,vrieskal po nás konšpirácie opitý na oslave 3rocneho syna, ja by som takúto debatu okamžite stopla že este raz a odchádzam

esterba
2. sep 2021

@babydoll95 osobna skusenost: nema zmysel presviedcat, vysvetlovat nic, to ma sancu len ked je niekto este v zaciatkoch a inak celkom pricetny. S dotycnym o tychto veciach nerozpravam, ale mam stastie aspon v tom, ze ked si uvedomil, ze mna nepresvedci, uz k tymto temam nezachadza vobec. Takze mozno rada je, dat im velmi jasne najavo nie ani tak to, ze sa mylia, ako skor to, ze vy svoje nazory nikdy nezmenite, nech budu do vas hustit ako dlho chcu. Mozno to vzdaju. Nezmenia sa, ale vzdaju vas.

basska_b
2. sep 2021

Podľa mňa z toho nevyrastú, kdeže... to môžeš hovoriť o nejakom 15ročnom pubertiakovi, čo sa pre niečo nadchol, ale ľudia okolo 50-60 už majú zakonzervovane názory i povahu. Ja by som povedala ži a nechaj žiť... mňa napríklad štve, keď švagor, apoštol očkovania, tvrdí niečo ako pravdu svätú, kopec vecí povie aj nelogickych, alebo sa odvoláva na svoju (rozsahom pomerne malú) skúsenosť s ľuďmi ako lekár... keď mu nejaký argument povieš, tak on to odbije že "tomu neverím" ... zistili sme, že je najlepšie na také témy vôbec nehovoriť s ním. Proste všetci sú dnes polarizovani na túto tému, mne to už príde, že umelo sú podnecované vášne, nenávisť, rozhádane sú rodiny kvôli nejakému očkovaniu, ktoré je dobrovoľne, každý nech si robí ako uzná

anjelicek26
2. sep 2021

Treba tie temy vyblikat a pripravit si neskodne nezavazne temy... nediskutovat, zmenit temu, povedat - o tom sa radsej nebavme, bavme sa o niecom peknom - je vacsinou ucinna obrana...

00ivi00
2. sep 2021

No neviem či je partner nesvojprávny a nevie povedať rodičom, že o tomto sa baviť nechcem? Nezaujima ma to, nehovorte mi o tom? Rodičia môžu veriť čomu chcú, kto z nás vlastne vie, čo je a čo nie je v skutočnosti konšpiračná teória???? Skôr ma zarazil ten začiatok, že mu vymývajú mozog, on musi byť nejaký slaboduchý alebo čo 🤣
Mne keď hovoria rodičia niečo, čo ma nebaví počúvať tak ich stopnem a jednoducho poviem, že sa o tom nechcem baviť a bodka 🙂

acrobaleno
2. sep 2021

Nevysvetlíš, ale na tvojom mieste by som ich v tom nepodporovala. Keď začnú niečo na túto tému, treba sa zdvihnúť a ísť.

merrysa
2. sep 2021

@anjelicek26 to tiez nie je jednoduche, lebo pri debate s takymi ľuďmi treba byt o také 3 kroky vpred, aby sa nejakym spôsobom opat nedostali k ich oblubenej teme 😂 ale inak suhlasim, jedine zmenit temu a urcite sa s nimi nenatahovat, lebo to nema zmysel

1katus1
2. sep 2021

@babydoll95 nedá sa s nimi porozprávať v tom zmysle že každý máte svoj pohľad na vec a každý vlastný názor. S tým že nebudú sa váš snažiť presviedčať a ani opačne ? Možno to by bola jediná možnosť ako s nimi tráviť čas bez akehokolvek presviedčania .

babydoll95
autor
2. sep 2021

@1katus1 Problém vidím vo fanatizme, ktorý prekračuje hranice, snažia sa neúnavne presvedčiť partnera o ,, jedinej pravde a priviesť ho na pravú cestu", pretože inak bude stratený a svet ho zničí - majú permanentný strach, že niečo/niekto im ublíži. Skúšal racionálne im vysvetliť, že tieto témy nechce preberať, ži a nechaj žiť, takú teóriu má on aj ja. Zarážajúce je, že keď vybehne k rodičom čo iba na 5 minút po lieky, ihneď začnú s tým. Preto tam chodím s nim ja, lenže som unavená kvôli tehotenstvu takže návšteva už nebude možná vždy so mnou a sedieť 1.5 h v aute mi je fakt veľa. Partner zase cíti ľútosť, že sú samy, predtým bol každý víkend u nich bla bla

babydoll95
autor
2. sep 2021

@merrysa Presne 😄vždy musím uvažovať nad tým čo vravím, ako to vravím, aby nemohla začať téma na konšpirácie, zatiaľ to funguje. Mám odpozorované tematiku, na ktorú reagujú a tú spomínam - zážitky z detstva ich detí najmä. Diskutovať sa neoplatí, vážne

elizabet173
2. sep 2021

@babydoll95 ich myslenie nezmeníš, pomôže iba povedať im, že rešpektujete, že oni niečomu veria, ale očakávate od dospelých ľudí, že budú rešpektovať to, že vy tomu neveríte. Na túto tému sa s nimi nebudete baviť, keď začnú, okamžite odchádzate. A treba to aj dodržať, aj keď bude návšteva trvať tri minúty. Ak by prišlo k takému niečomu, že odmietnu vnúča, to by ma veľmi mrzelo, najmä kvôli manželovi, ale dá sa žiť aj bez starých rodičov, ak nie sú ani z druhej strany, dajú sa nájsť náhradní. Poznám bezdetný manželský pár, ktorý roky robí starých rodičov trom deťom, ich dedko má jedinú lásku - alkohol a babka . samu seba.

sidicek
2. sep 2021

no len počkaj, keď to budú hust pred tvojimi detmi. Ja by som minimalizovala návštevy, pokiaľ sa nevedia týchto tém vzdať, tak bohužiaľ, Aby som ja bola stále v strehu, kedy co vytiahnu? Véd také návštevy co vás vyčerpávajú, ani nemajú význam. A nemôže tam byt aj nejaká psychická porucha?

taskataska
2. sep 2021

a to si takto idu svoje bludy az od korony, alebo je to dlhodobejsia zalezitost?

babydoll95
autor
2. sep 2021

@sidicek Uff teraz mi vďaka tebe ihneď napadlo, že či náhodou nebudú pchať do detí niečo, keď nebudem prítomná. Veria na rôzne témy ako sóda bikarbona proti rakovine atď. Máš pravdu, treba obmedziť návštevu na minimum.

babydoll95
autor
2. sep 2021

@taskataska Bohužiaľ, podľa partnera trvajú už viacej ako 5 rokov, Covid ich potvrdil v niečom tak sa to celé prehĺbilo ešte viacej.

sidicek
2. sep 2021

@babydoll95 už len tie reči môžu v deťoch vyvolávať úzkosti, keď budu počúvať ako ich chcú zlí ľudia ovládať a zabiť.