Som s malým doma na rodičovskej, v septembri ide do školky, sem tam ho maju naši, ale malinko, len ked idem k doktorovi , svokrovcom ho nedávam, neviem prečo mám nejaký blok, všetko mi tam u nich vadí...to že ho maju stale potrebu bozkavať na usta, to , že mu davaju čipse, cukre a podobne voloviny....ja nemam nič proti tomu, keby mu dali niečo normalne, varenu stravu a podobne, proste lezie mi to na nervy......hlavne za to jedenie, zaleži mi na strave mojho dietata, pretože moj muž má chronicke ochorenie trav. traktu a jednoducho aj koli tomu si chcem svojho syna držat ako tak na zdravšom jedeni. Samozrejme že dostava sladke, kupujem mu sem tam kinder čokolady, ale tak obmedzujem to. Ony to nevedia pochopit. myslia si , že som neni normálna. Prste lezie mi to tam u nich na nervy. Ked je tam so mnou, je to ok, ale ked tam ma byt bezo mna .som z toho nervozna.....nuž ale viem že pride čas, že pojdem do práce a malý tam bude byvat oveľa častejšie...neustražim ho.....inak chodime tam len my ony k nam vobec nechodia, je to len par km.....proste nechodia a hotovo. Ale maleho si stale pytaju, čo im ho nedavame, proste lezu mi na nervy. Ste na tom niekto podobne?
a keď Ti dôjdu argumenty, "tak proste Ti to lezie tam na nervy", že? 😀
k tomu, aby si sa pýtala 😀 😀 😀
ale nie, už som ticho, len každý blok zakončila proste mi to tam lezie na nervy. Možno by to chcelo trochu iný prístup.
@zuzulik280 Jediné, čo môžeš urobiť; skús sa s nimi o tom porozprávať. Všetko im povedať a vysvetliť. Otvorene a milo, bez nejakých výčitiek. Zatni zuby a skús byť pri rozhovore príjemná.
Uvidíš, či sa ich prístup zmení.
Keď sa nezmení, skús ešte jeden, možno "ostrejší", rozhovor.
Ak znova bez pozitívnej odozvy z ich strany, tak, nič sa nedá robiť, proste niektorých ľudí nezmeníš. Budeš sa musieť s tým zmieriť a zariadiť sa podľa toho...
ak pôjdeš do práce,tak malý pôjde do škôlky,ak ochorie,tak s ním budeš na očr ty alebo manžel..to,že k vám nechodia ani nerieš,to je ich zmýšľanie /čo by tak asi oni u teba robili,že?/..ich správanie k dieťaťu ohľadom jedla nezmeníš,tak sa tam budeš musieť zdržiavať aj ty....čo však treba zmeniť je tvoj postoj,že ti tam všetko lezie na nervy 😒 s tým dlho nevydržíš,uvedom si,že sú to rodičia tvojho manžela a starkí tvojho syna,nie sú ideálni,ale kompromis robiť treba...aby to nedopadlo tak ako jeden prípad v mojom okolí- neveste všetko u svokrovcov liezlo na nervy,tak tam chodil manžel s vnučkou a časom sa oni dvaja /otec a dcéra/ začali na tie víkendy u dedkovcov tešiť,chystať,plánovať a ani ich už nenapadlo mamu s nimi volať ísť,spočiatku si ona rada v kľude doma v paneláku popratala,ale potom sa tam už nudila a rada by šla na dedinu,záhradu aj k tým nechceným svokrovcom,ale nikto ju nevolal a neviem nakoľko by sa tam cítila vítaná...
@fidorka7 ked si nezela, aby dieta prepchavali sladkostami a chipsami a robia to, aky iny argument potrebuje? ked nerespektuju zelanie/pokyny matky? aj mna by vytacalo, keby mi decko napchavali sladkymi lacnymi polskymi shitinami, ked raz poviem NIE tak NIE. mnohi starkovci a dedkovci pchaju do vnuceniec kopu chobotin len preto, lebo si kompenzuju, ze ked oni mali male deti, tak take nebolo ... ked raz ma decko predispoziciu mat problemy s travenim, tak to budu pokusat, kym neochorie? matka ho chce krmit zdravo, tak ma byt po jej voli, to je ako by mu dedkovci davali plienky aj ked by sa decko uz oducalo, lebo by si oni mysleli, ze je tp prenho dobre ... taky pristup je kontraproduktivny.
Ja radím sa nad takým to povzniest a nevyrábať problémy tam kde by byť nemuseli. Ved tam dieta nie je nonstop a jeden den u starkých s troškou viac sladkého a slaného by som neriešila.
Doma sa snažím stravovat zdravo , potom dcérku zoberie svokra a tá ju aj nakrmi zdravo aj do cukrárne zoberie, aj cukrovu vatu kupi na kolotočoch alebo puti ... tak a pretoto mám robit rozbroje v rodine ? Prídeme domov umyjeme zubky no a 4 - 5 dni jeme sladkého minimum. Malá je štastná , svokra je spokojná a ja neriešim a teším sa z ich vztahu.
Moj muz dal onoho casu preplatit svojej mame ucet od zubara pre syna (v usa su to poriadne palky, jedna vypln, k tomu rontgen, cistenie, pofluoridovanie a pecarenie, tisic dolarov len take fukoty.) Odvtedy moje decka. nemaju u svokry ziadne sladkosti 😀
Tak 3rocnemu chipsy by som sa fakt nezdrzala a riadne im vycistila zaludok. Co jeho zaludok,ale jeho oblicky-chudata. Co to nechapu?
nemozes nakupit zdrave dobroty doniest ich ku nim a dohodnut sa? nech kupia kinderko /raz sa cas ktory ty navrhnes/,otvoria hracku a s malym sa dohodnu ze spap,len polku cokiny, druhu dolozia. ked maly odide nech dedo doje. V ine dni moze dostat maly spaldove tycinky, kukuricne nesolene chrumky, sem tam lizanku z jav.sirupu.........
@maminuska mne by tiez sem tam sladke u babky nevadilo,ale chipsy? V ziadnom pripade, tam je sajrajtov + navykove latky aby ich clovek chcel stale dokolecka pojedat.
@natalka13 vieš čo ? mne by ani čipsy nevadili , pretože u mna by ich nedostal vôbec. A zas kolko tých čipsov zje ?
ja ked dnes čítam ako niektoré maminy su abnormálne kritické voči svojm svokrám .. nuž niekedy mi až rozum zastáva . Zaujíma sa .. zle je , nezaujíma sa zle je , chodí na návštevy zle je, nechodí zle je.
Ako ja chápem že su svokry fakt aj svine (jednu som taku mala ) ale čoraz viac sa mi zdá že mladé maminky riešia čoraz väčšie blbosti.
Ja si pamätám na svoje detstvo a na svoju babinu , ako sme na seba sprisahanecky žmurkali , ako som sa k nej tešila, lebo som sa do sýtosti najedla zakázaných šišiek , parených buchiet, langošov, lízala lízatka ako svet a to bola mamina mama a ked zomrela veľmi tažko som to niesla.
Takže pokial sa dá udržujte vztahy so svojimi svokrovcami a rodičmi , už len kvôli detom. 🙂
tak ti poviem aj ked ich zje za dospelacku hrst zje tolko soli co by mu bezne v strave stacilo na tyzden. Vies aka je to jednorazova zataz na laviny? navyse bude cipsy pytat zasa a zasa.......o lacnom oleji v ktorom su smazene ani nevravim. Ja nevravim ze moje decka si cipsy nedaju,ale daju, uz su skolaci a nezabranim im ani na oslavach /syn ma spoluziaka,ktory v 1.rocniku doniesol detom ako pozornost cipsy/ ani ze si niekedy nekupia z vreckoveho, ale aninie trojrocni??? nevideli to ani nahodou.
Nastatsie toto moja mama ani svokra nikdy nekupovali. Vcelku rychlo som ich odnaucila aj hnusne figurky na mikulasa a velku noc kupovat.
@maminuska
@natalka13 to je všetko pravda .. olej , sol ... ale kvôli tomuto robit rozbroje ? Čo psychický stav dietata, čo jeho sociálne väzby , pokazené vztahy .. kvôli hrsti čipsov. 🙂.
V živote su podstatne dôležitejši veci ako hrst čipsov alebo hranolka v ustach dvojročného dietata, zvlást ak základom u rodičov je zdravá strava.
Nekomplikujme si život viac ako je.
@natalka13 tak chipsy nedavam synovi ani ja.Ked niekam ideme,dostava keksiky,kukuricne chrumky a ovocie.Cokoladu ani hranolky mu nedovolim dat.Nema ani dva roky a toto nie je vhodne pre takeho krpca.Myslim,ze takym svokrovcom treba stanovit hranice a vysvetlit,co dietatu mozu dat a co nie....................väcsina z nich sa potom urazi alebo to ignoruju pri dalsej navsteve 😖
nuz ja k teme len tolko, ze aj my raz budeme svokry...
starym rodičom, akokeby nezaležalo na zdravi ich vnučaťa. ja ta uplne chapem. svokru mam doma a nevie pochopiť, prečo zhanam domacu zeleninu a maso pre malu. vraj aj tak je už všetko "kontaminovane". a ževraj v čokolade je viac vitaminov ako v mise ovocia. tak som sa len spytala, že ktore su to, ale to už nevedela. proste im ho tam nedavaj, ked chcu, môžu prisť na navštevu. aj ja ked musim nechať malu so svokrou mam strašne zly pocit. a ti naši muži to nikdy nepochopia.
@zuzulik280 u nas je to podobne ... mladsi ma teraz kiahne, tak starsieho zobrala svokra... na ranajky mal taveny syr (ktory ja nedavam vobec kvoli taviacim soliam), na obed vyprazany syr (ktory tiez nerobievam vobec) a za tym dzusik (rozumej nejaka sladka lacna zbrdna za par centov z kauflandu) ... hlavne, ze som svokre prizvukovala, ze nech mu nedava ziadne jedla s konzervantami a podobnym sajrajtom, lebo sa syn z niecoho vyhadzal ... inak bezne robieva sackovu polievku a moje deti sa idu po nej utlct ☹ ... keksiky su na dennom poriadku, dzus (teda nejaku sladku zbrndu) povazuje za normalny pitny rezim, cize kludne ho necha vypit aj liter a potom sa cuduje, ze je od tolkeho cukru nezvladatelny
skratka, uplny protiklkad mojich stravovacih navykov a vychovavacich snah ... ale, syna pred tym neochranim, zakazovat mu to nemozem, nechcem a nebudem... musim ho doma naucit, co je zdrave a spravne, a nejaky ten prehresok raz za cas mimo domu vobec nebudem riesit 😉
@maminuska ake rozbroje? Ved normalne im to vysvetlit, mne je jasne ze nase may maju ine predstavy o strave deti,aj moja mama mala, pri mladsom uz pristupuje uplne inak, pochopiila, ziadne hadky, normalna debata vysvetlenie.
Ved pisem nech daju svokre navrh, nakupia sladke podla ich predstav........to su rozbroje?
Najväčší problém medzi svokrou a nevestou je ten,že svokra neberie nevestu ako dospelú, svojpravnu bytosť, ktorá môže mať iné názory na stravu a výchovu,ako svokra . Takže tvrdenie, že dnešným ženám vadí na svokrách každá sprostost, je smiešna. Stačilo by trošku rešpektu a nosili by sme ich na rukách. A samozrejme záujmu o dieťa.
@zuzulik280 ja neviem, ja si myslím, že nemáš správny postoj k tomuto problému. Prečo nosíš svoje dieťa k tvojim rodičom? Čo môže prežívať tvoj manžel, keď k druhým starým rodičom nepúšťaš deti? Kúp za tašku sladkostí - pre mňa aj bio veci- zober to k svokre a povedz jej, nech z toho dajú tvojmu dieťaťu. Keď sa niečo stane s tvojimi rodičmi, ty nebudeš na ich pomoc odkázaná? A vtedy budeš mať kožu na tvári a začneš byť ako najlepšia nevesta a budeš tam svoje dieťa posielať? Nebudeš sa hanbiť? Aj u nás kupovali babky malému ochutené vody, cukríky, čokolády, pokiaľ sme si nesadli a nepovedala som - slušne - že si to neželám. Povedala som, že mu môžu dávať neosladené čaje, perníky a max. 3 gumové cukríky za deň a dohodli sme sa... Však ti to dieťa aj tak prezradí, čo tam pojedol. A keď povie toho viac, tak rovno poviem svokre, že keď to takto bude pokračovať, nech sa nečuduje a nehnevá sa, keď tam malý nebude chodiť. Ale však je to normálne, že starí rodičia - a to nie len z manželovej strany - chcú deťom dať všetko - a ešte povedia poznámku, že však vy ste dostávali a jedli ste to isté 😉 Treba mať na nich trpezlivosť, popr. dať im zubné kefky+pasty a nech si tam malý umyje zuby. Ale zabraňovať deťom, aby tam chodili - aj napriek týmto veciam- sa mi zdá byť choré. Však tí starí rodičia žijú pre nich.
suhlasim, ze ked matka povie nie, znamena to nie. velmi jasne a strucne to treba povedat svokrovcom a predovsetkym sa dohodnut na tomto s manzelom, ktory ta musi pred nimi na 100 percent podrzat. dokonca by bolo lepsie, keby o tom s nimi hovoril on, v prvej osobe, akoze "ja si zelam, aby moj syn...", nakolko syn je viac ako nevesta 🙂) syncek je uz dost stary, ked sa ho spytas, co papal u babky, bude ti vediet povedat. ak tvoje predstavy porusia, nasledovat by mal vystrazny rozhovor, uz v prisnejsom tone. svokrovci/tvoji rodicia uz svoju sancu vychovavat mali.
@zzuzulaf slušne výchovaný dospelý syn by nikdy nemal so svojou matkou komunikovať takýmto ostrým rozkazovačným tonom ako si napísala ty - "ja si želám, aby ... "....Ja mám tiež dospelého syna, ale keby si dovolil so mnou takto rozprávať,tak ho vykážem z domu! ....a nevesta tiež nemá čo komunikovať so svojou svokrovu výstražným tonom, svokra jej nie je žiadna podriadená, ani slúžka. A ked chcú niečo mladí od svojich rodičov alebo svokrovcov, tak sa to dá predsa vyriešiť aj priatelskejším a slušnejším tonom.
poruchy traviaceho traktu su dost dobry argument, aby si im narovinu povedala, ze aj na odporucanie lekara je to, co mu davaju jest, pre neho nebezpecne. A tiez im mozes povedat, ze nie je bezpecne bozkavat dieta na usta, ani na ruky. Napr. ja ani vlastne deti nebozkavam priamo na usta, hlavne, kym boli babatka, tak vobec. A nechapem ani ludi, co detom ocmulaju dudle a cumle na flaskach, nez im ich daju do ust, atd. Proste, to sa nerobi. Ak sa budu pytat, ze preco im ho tolko nedavate, jednoducho im povedz, ze im slubujes, ze ak dodrzia pravidla, mozu ho mat viac, ale naozaj je dolezite, aby tie veci nerobili. Ak nebudu chciet pristupit, jednoducho maju smolu. Mozno to pomoze. Niektori ludia su ale natolko obmedzeni, ze im nevysvetlis nic.
@natalka13 ja som nemyslala že ty robíš rozbroje ale tak všeobecne, že mnoho mamičiek robí rozbroje kvôli veciam nad ktorými sa dá povzniesť.
Ano , je možné sa so svokrou porozprávat, poprosit ju aby nedávala malému toto a toto, len to má často opačný efekt , bude sa to dávat aj tak a často potajomky. Tak ako moja babka. Moja mama zakázala mi dávat šišky , lebo je to kysnuté cesto vyprážané v oleji a u nás k tomu ešte na bravčovej masti a k tomu more džemu a efekt je taký že ja som ju milovala za tie tajomstvá . Možno nevýchovné ale pre dieta ktoré vyrastá podla určitých pravidiel to malo také čaro že až . Ked sa ma mama opýtala čo som jedla - ja mäsko .
Nie je lepšie vediet že zjedla to a to bez nejakých tajomstiev a nasledujuce dni to obmedzit ?
Vzťah medz starými rodičmi a vnúčatami je jedinečný , je iný ako nás materský a otcovský , viac benevolentný a naplnajuce detské tužby.
Mne sa minule stala taká vec, 4,5 ročnej dcére som zakázala v ten deň lízatko , než som vyložila malu dvojmesačnu dcéru z auta tak mi zahlásila že ide ku kamoške o dva domy dalej . Kedže tam chodí často tak som nemala námietky aj to dievčatko chodí k nám . Po 5minutách vravím synovi , chod sa na nu pozriet kde je či je tam ? A ona tam nebola. Začali sme ju hladat aj so synom , behat kade tade, hodinu som behala aj so synom po ulici , s plačom volala mužovi do roboty a po chvíli malá vyšla spoza kríkov a vraví tu som . V ruke mala dve paličky od lízatiek , ktoré jej dala staršia susedka. Takže tak aby som ju nevidela tak zaliezla za kríky a lízala ani nemukla ked sme po nej vykrikovali . Kvôli dvom lízatkam som skoro od strachu ošedivela. 😀
@nikawero12 a čo by si s tým získala, keby si ho vykázala z domu? Absolútne nič! Nevidela by si viackrát ani svojich vnukov a vnučky ☹ Tu sa písalo hlavne o tom, že ak slušne niekomu niečo povieš, že si to neželáš, no dotyčný to opakovane porušuje, tak predsa nikto si nenechá skákať po hlave. Keď sa raz povie nie, tak to znamená nie a má to rodič pochopiť, aj keď má určite viac skúseností a často krát iný názor! Vieš, každý sa učí na svojich chybách.
@syrik presne. ona nas aj s mužom berie ako za male decka. ona s nim chodi aj nakupovať, akokeby ja som bola daka postihnuta. a ked ju poprosim aby ohladom vychovy malej niečo nerobila, tak sa urazi do krvi a ide plakať. lebo ona bola učitelka a asi všetko vie najlepšie. a ked sa mna muž niečo pyta, tak ona za mna odpoveda, a samozrejme od veci. a tvari sa, ako ona našu malu všetko možne uči, akokeby my sme boli daki škôlkari. toto si presne vystihla. a tiež je strašne hrda pre všetko, ale nechape, že aj ten druhi človek, hoci mladši, môže mať svoju hrdosť.
@zuzulik280 Niečo podobné mám aj ja...skús im vysvetliť, čo Ti vadí....ja som to raz povedala, odvtedy máme mrazivé vzťahy, ale nebolo to len jedlo. Nechcem to tu rozoberať.. Ale v jednej veci mám jasno...Keď budem nútená ísť do práce, radšej si nájdem niekoho k malej na stráženie, ako by som ho mala nechať jej. Blok...Ja by som sa nedokázala uvoľniť...