Svokrovci a ich predstava o živote

21. mar 2022

Zhrniem to . S manželom bývame sami už pár rokov . U svokrovcov sú ešte mužovi súrodenci . Žijú takí život ako bol kedysi.. veľký dom ,všetci pokope . Lenže ,už začínajú ak ostatné deti"opúšťať hniezdo.
Ja to chápem ,sú tak navyknuty ale ja mám pocit že nás neberú ako samostatnú rodinu. Keď počúvam svokra ako manželovi zaveli čo má robiť a aby prišiel k nim... Mám dosť . A navyše očakávajú že bude manžel robiť čo budú chcieť.. (už nevládzu )to je sadiť ,chovať a iné veci..
Toto ma štve a bude má to žrať stále .
Prosím len názor na toto . Som hnusná ,majetnicka? Máme deti ..

stanulienkat
21. mar 2022

Musis zaukolovat muza skor ako svokra.😀 Ked sa muz neozve, musis si uz len zvyknut. Sem tam pomoct ano, ale uz mate svoju rodinu, svoje povinnosti.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
solange7
21. mar 2022

Je ine zavelit a ocakavat posluchnutie, alebo sa spytat a pockat na odpoved. Treba si ich naucit na tu druhu moznost.

0silvia0
21. mar 2022

Pokial si zo zahrady a z urody neberiete ovocie, zeleninu, zavaraniny a maso, tak by som to vyrazne zredukovala. Stari rodicia nemaju pravo rozkazovat mladym rodinam ako maju travit svoj volny cas. Vdetko by malo byt dobrovolne a podla toho sa zariadit, lebo kazda rodina ma inu situaciu.
Moja mama tiez sadi na rohy na nohy akoze pre nas, lenze ja to nechcem, tak do jej zahrady nechodim robit. Som rada, ze stiham vlastnu zahradu. Ak niekto nevladze a nikto nema o zahradu zaujem, treba sa zariadit inak ako rozkazovanim.

zmrzlinka2021
21. mar 2022

Do urcitej miery treba pomahat tym rodicom, ale na druhej strane aj z ich strany si treba nakladat tolko, kolko zvladnu a aby nemuseli byt zavisli od vas.
Treba najst taku zlatu strednu cestu.
Ste samostatna rodina, mate iny styl zivota, myslenia, ale vzdy, skutocne vzdy tu budu jeh rodicia a oni su de facto aj sucastou vasho zivota.
Je potrebne si nastavit zdrave hranice z jeho strany, ale urcite nebranit sa pomoct, ked je to nevyhnutne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
judar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
21. mar 2022

Keď bol svokor stará škola direktivna, tak všetci ho poslúchajú.Ako často chcú, aby tam bol muž?rodina si ma pomáhať, ale nie každý druhý deň tam muklovat.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tenerifka
21. mar 2022

@judar nie vsetci maju problem so zdrazovanim, a nie kazdy je ochotny usetrit par eur na ukor volnaho casu, sme rozni ludia a mame rozne priority

7lenka11
21. mar 2022

a prečo si nedohodnete nejaký systém/režim, kedy tam kto bude chodiť? ak má muž súrodencov, tak si urobte "rodinný rozvrh" a nech je rodičom vždy jedno dieťa k dispozícii počas víkendu...

nikyball
21. mar 2022

A čo tak to nechať na manžela ?

annamalaga
21. mar 2022

Manžel nech si to rieši sám. Má rodinu, svokrovci keď chcú chovať, nech chovajú, občas pomôcť môžete ísť, ale stále určite nie, staršia generácia si myslí, že mladi nemajú inú robotu len pomáhať pri zveroch.🤦‍♀️ A čo sa týka zdražovania, pocítia to len ľudia s nízkymi príjmami, sú ale aj ľudia , čo peniaze prehadzujú vidlami. Čiže asi tak.

asia83
21. mar 2022

Ste.

sissy27
21. mar 2022

očakávať môžu, ale je na vás, resp. na manželovi ako ich synovi, ako sa k takému "povelu" postaví. Ak chcete domácu zeleninu, klobásky, vajíčka, ovocie - tak holt buď treba priložiť ruku k dielu alebo zaplatiť brigádnikov, samé sa to neurobí.
Ak nič nechcete, tak treba nájsť hranicu medzi pomocou rodičom a zneužívaním a normálne to rodičom povedať, že odtiaľ-potiaľ, aj vy máte svoj život a svoje plány.
@judar výhoda ako výhoda - ak by som mala v sobotu vstávať o 5 ráno, aby som od 7 mohla okopávať zemiaky 150km od domu až do nedeľného západu slnka a v pondelok do práce, tak díky, ale kúpim si v obchode. Podobne so všetkým ostatným. Je to síce super mať domáce, ale treba si uvedomiť, že už nežijeme v časoch, kedy máme na starosti len to pole a chliev.

amelie2017
21. mar 2022

No my sme to tak podobne mali, ked sme boli deti. Otec je z Oravy, vela surodencov, vsetci okrem neho a brata vtedy este byvali u deda. A mal hospodarstvo, kravy, prasata, sliepky,zajace,...sadili sa zemiaky, zvazalo seno, robili sa zabijacky. Najlepsie detstvo na svete. Ja som to tam milovala. Ale zas my sme nechodili kazdy tyzden. Sli sme, ked sa sadili zemiaky, zbierali. Ked sa pratalo seno. Zahradu, co mali pri dome o tu sa starali otcove sestry. Na zabijacky sa chodilo. Pomoct s drevom.
Podla mna treba najst so svokrovcami tu hranicu, kedy je ok ist pomoct, ale zas nie kazdy tyzden s kazdou somarinou. Sadit/zbierat ok, ratajte s nami 3 dni. Pomoct popilit, ok, nejake velke roboty ano, ale kazdu chvilu chodit, to nie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
21. mar 2022

Máš niekolko možností,ale najprv si uvedom,či tvoje deti majú dáky úžitok z toho sadenia aj chovania alebo nie...
1.môžeš sa zlostiť a zdúvať,hádať s mužom a on tam bude chodiť nadalej /jedno z akého dôvodu,či je to preň relax alebo poslúcha otca/ a nič sa nezmení
2.môžeš sa pridať a chodiť tam s ním aj s deťmi ,ale chce to prestaviť sa v hlave a namiesto povinného víkendu u svokrovcom,ktorých nemusíš si urobíte rodnný výlet s užitočnou prácou,naučíš aj deti,že bez práce nie sú koláče a načo slúži motyka
3.stretnúť sa všetci súrodenci a urobiť si rozvrh kto kedy bude u rodičov robiť,aby tam tvoj manžel nemusel byť nonstop a iný raz za polrok
PS ak máš štipku IQ a EQ /bez urážky/ tak mu to nebudeš zakazovať,len sa to budeš snažiť trochu "upraviť" k obojstrannej spokojnosti,brala si si chlapa s rodinou,nie z detského domova,majú nejaké zvyky aj pracovné,nejaké vzťahy a ty sa máš pridať,nie ísť hlavou proti múru
PS tiež som si podobným prešla a viem o čom píšem

irusa
21. mar 2022

@judar ver tomu,že keď ak doma chovas a spočítas náklady na chov to mäso 3 x preplatiš..vlastná skúsenosť ( no len ten pocit,že je to domáce ) a svokor sa má o čo starať a cíti sa užitočný

irusa
21. mar 2022

@judar a pre maslo určite chovať kravu nebudeš...a ver,že chuťovo domáce maslo od jednej kravy by si nejedla..ma to špecifickú chuť

paigesy
25. sep 2022

Zmenilo sa niečo ? My prežívame to iste