Svokrovci

ema1998
7. dec 2022

Ženy poraďte mi.
Bývame v UK. Svokrovci tiez. Nebyvame spolu. Mame malu 11 mesačnú dcérku. Mam taky problém ze svokrovci su strašne šetriaci a odkladajú každý halier ale DOSLOVNE. Maju nasetrene viac než 60 000 a kupujú malej hracky zo sekaca. Oni si nekúpia ani nove topanky ani sveter nic proste vsetko nosene a vsetko odkladaju nic nevyhodia ani krabicku od niečoho keď spotrebujú. Vsetko si nechávajú a vyzerá to u nich ako smetisko vsetko, jedno na druhom postavené. No hrozne.

Takých sekacovych obchodov tu je strašne veľa. Ja si kupujem všetko nové. Nedala by som si nikdy nič na seba uz nosené. Je to iné keď mi niečo podaruje sestra alebo kamarátka ale tak zo 2nd handu nie. Je to iné keď sa kúpi trebárs stôl alebo nejaká políčka zachovala proti tomu nic nemám, Angličania vyhadzujú drahé veci. Povedala som jej to ze nech jej nekupuje zo sekaca hračky,že je to nehygienicke a mala to bere to do úst ze NIE. Po nejakej dobe sme boli u nich zas a zase jej kupila používané hračky. Hneď som videla ze to neni nové. Nebolo to zabalene a boli tie hračky poškrabane alebo cistene to bolo vidiet a pýtala som sa jej ze odkiaľ ich kupila tak povedala ze z tesca. Prosím vás ako sa mam zachovať. Nechcem byť hnusná ani sa robit na fajnovku ale zase drzosť je aj toto ked to oni nerešpektujú. Manžel nechce im nic povedať na toto, nevie si dupnut. To musím ja. Som vdacna ze jej na nej zalezi velmi ju lubi ale tie hračky co jej kupila tak som nechala u nej nebrala som domov ale idu Vianoce a viem ze jej dačo búdu kupovať aj do budúcna to sa musí vyriešiť. Mne sa to nepáči ze ma nerešpektujú. Co mam robiť. 😒😒

amelie2017
7. dec 2022

K tomu ako maju doma sa vyjadrovat nebudem, ale k tym hrackam. Ak hracka funguje, nie je polamana alebo nechybaju nejake casti, nevidim nic zle na tom, ze su z druhej ruky. Vsak operies/vydezinfikujes a mas. 11 mesacnemu dietatu je to suma fuk. Ekologickejsie aj lacnejsie. Ja tiez posuvam hracky po detoch.

katarinka89
7. dec 2022

@ema1998 normalne- povedať ďakujem, ale je to nehygienicke, môže si to pchať do úst....proste jej nedovolit sa s tým hrať.ty si matka, ty určujes hranice....len sa netreba báť....

katarinka89
7. dec 2022

@amelie2017 sú hracky ktoré sa nedajú 💯 % vydezinfikovat a mala som už zopár krát tu cest že mi z hracky mali infekcie po ústach. Preto im nedovoľuje ani hracky u doktorov brat do rúk.

melanta
7. dec 2022

Povedať, že všetko, čo darujú a bude to zo sekáča, si od nich nevezmeš a ak ti to donesú domov, tak to vyhodíš a teda na to zbytočne minú peniaze. Si matka, povedz a viac nerieš. Proste to necháš u nich alebo vyhodíš ak ti to dotrepú domov.

morgane1975
7. dec 2022

@ema1998 mňa prekvapilo ako dobre ovládate že koľko majú našetrené… 😂 však normálne im povedzte že hračky zo sekáča nechcete. Odmietnuť sa dá aj slušne. Ani dupat pri tom netreba. 😜

melanta
7. dec 2022

@amelie2017 ty na tom nevidíš nič zlé, autorka hračky zo sekáča nechce, dosť jasne to napísala.

glorikarebeka
7. dec 2022

Mňa by zaujímalo načo píšeš sumu , ktorú majú našetrenú...
Inak toto je diagnóza proste šetriť, šetriť a nedopriať si...s tým nič nespraíš

marca12
7. dec 2022

@ema1998 Do sekacov chodim,obcas si odtial kupim oblecenie,ale hracky nikdy. To sa mi hnusi. Bohuzial asi ich nezmenis. Mozno,ak by im manzel skusil dohovorit,ale aj to pochybujes,ze sa nieco zmeni.

cyberk
7. dec 2022

Moja mama je tiez taka, ze kupuje vse z druhej ruky 😁 tiez mi to lezie na nervy, malo kedy natrafi na dobru hracku, rovno som jej povedala, ze ak chce nieco kupit na vianoce musi to byt nove, a ze ked nevie co, ja to rada vyberem. Aj som vybrala, je to o tretinu lacnejsie ako zaco planovala kupit, obe strany spokojne 🙏
Co sa tyka oblecenia tak na to je ona majster vybrat pekne-vkusne kusky tak to mi nevadi 😅
nastastie svokra sa nepozera na ceny a kupuje, co sa jej paci 🙏

amelie2017
7. dec 2022

@katarinka89 tak ale hracka u doktora, ktoru denne obchyta neviem kolko deti a hracka, ktoru si operies alebo vydezinfikujes je nieco ine.
Ale ano, autorku chapem. Mali by jej rozhodnutie respektovat.

simona20201309
7. dec 2022

@ema1998 ,,Som vdacna ze jej na nej zalezi velmi ju lubi"
Nič iné nie je dôležitejšie. Z toho usudzujem, že inak vychadzate dobre. Tak nechaj tie hracky u nej, alebo ich doma odloz a po čase, keď sa na nich trochu pozabudne vyhod (pripadne daruj)
Tiež by som dieťaťu nič zo sekaca nedala.
Snaž sa nad tým pozbniest, nerob preto rozbroje. Úplne chápem, že ťa to štve, ale to naozaj nie je dôležité. Ste v zahraničí. Mate šťastie, že máte babku a dedka blízko. Mnoho rodín žije v zahraničí sama, bez pomoci.
Tie ich nasetrene peniaze raz možno oceníte 😉

7lenka11
7. dec 2022

hračky by som nikdy zo sekáča nevzala, treba to len slušne vysvetliť a ak si nedá povedať, tak po jej odchode to zabaľ a vyhoď alebo niekam odlož...
ja napríklad nemám nič proti oblečeniu zo sekáča, pokiaľ sú tie kúsky čisté a ako nové.. dokonca som pár vecí pokúpila aj do výbavičky pre dcérku.. má sa narodiť na konci januára a viem, že echt zimné veci využijem možno prvý mesiac-mesiac a pol.. nevidím dôvod, prečo by som to nekúpila lacnejšie z druhej ruky, poriadne to operiem (aj 2x) a vybavené
inak mne kamoška, ktorá robila vo veľkom reťazci hovorila, ako vyzerajú ich sklady a akú cestu prejdú veci, kým sa u nás dostanú na pulty.. že idú zo špinavých fabrík v Bangladéši v kontajneroch na hnusných, zatuchnutých lodiach do Európy a potom ich u nás skladujú vo veľkosladoch, kde je vlhko, tma, myši a pod.. takže nemaj ilúziu, že z obchodov je všetko super čisté, nové, hygienické... jasné, hračky, ktoré sú zabalané, sú ok, ale veci tiež neprešli žiadnou čistou cestou

zmrzlinka2021
7. dec 2022

@ema1998

zaujimavy postoj, hlavne, ked tie nove veci presli rukami mozno az desiatok ludi, su napustene chemiou 😉

Nakupujeme veci aj v sekaci a vobec nie sme na to odkazani. Mame z tade vela kvalitnych kuskov a co poznam, vela ludi to tak robi, a hlavne taki, co maju krasne prijmy.

babulkomale
7. dec 2022

@7lenka11 toto normalny clovek vie a preto aj nove veci sa peru, kvoli pripravkom proti moliam a mysiam zo skladov, farbiv a kadecoho a nove hracky sa umyvaju.
Niektori na mna sice cumia ako puci ked to niekde poviem, ale nakoniec uznaju ze mam pravdu a ze aj im sa to hnusi ked to takto je.

simona20201309
7. dec 2022

@zmrzlinka2021 second hand nie je o financiách, ale o ľuďoch. Ja by som rada žila ekologickejsie, ale nedá sa to. Je to vo mne. Ja preto ani nemôžem chodiť na chaty a do hotelov si nosím obliečky z domu. Manžel je v tom ešte horší. Ja umývam hracky aj po odchode návštevy.... je to v hlave.
Iné je oprať vec, ktorá pri výrobe prešla deisatkami rúk ako si obliecť vec, ktorú mal bohvie kto na sebe....
Toto je môj pohľad.
Ako dieťa som si nikdy nesadla v autobuse, hnusilo sa mi sedadlo. Takže aj takéto môžu mať ľudia dôvody, prečo nechcu z druhej ruky.

simona1306
7. dec 2022

Ach, toto ako keby si opisala moju svokru. Minule prisla gratulovat malej k meninam, vytesena ako malej kupila bundu a ustrikovala vestu . Bunda cela zmolkova, roztrhana vzadu, smrdela mysacincami. Vesta sice ustrikovana ale z vlny mojho svetra, ktory som jej dala pred troma rokmi :D viacej veci mi takto chcela darovat, dokonca pred tym, ako sa dcerka mala narodit, dovliekla mi este vanicku, nocnik, a bodycka este po mojom manzelovi, ktore sa 30rokov povalovali v pivnici plnej potkanov. Ja som jej slusne vysvetlila, ze si neprajem, aby mi taketo veci nutila, ze mala to vyuzivat nebude, a veci nosit tiez nebude. Ja teda nemam problem ked sa veci po detoch posuvaju dalej, ale musia byt pouzitelne. Ked mi dovliekla krabicu detkeho oblecenia, a vsetko bolo dotrhane, a na bodyckach boli zazrate flaky od zvratkov a cikania, vratila som jej krabicu stym, ze to nechcem. Hadala sa somnou, ze to je jedno ci to je spinave alebo ciste, ved mala to aj tak zaspini. Oci som isla vyvalit, ale zopakovala som, ze mala tieto veci nosit nebude a nech mi uz nic nenosi. Od vtedy nenosi uz nic, no bohuzial, nechodi uz ani ona :D

lubinkap
7. dec 2022

no ked tolko setria, povedz im, nech radsej nic nekupuju, ze ma mala hraciek dost a mas po probleme...ak jej chcu nieco kupit mozu potraviny - tie z druhej ruky nekupia :D

nikdenikto
7. dec 2022

Normálne by som povedala svokre že si rada žea o vnučku záujem a chce ju potešiť, ale ak to nemajú byť nové hračky, tak radšej nech nekupuje žiadne a tých pár korún nech si odloží. Alebo nech malej radšej nakúpi plienky, mlieko alebo nejaké dobroty.

nicegirl369
7. dec 2022

@ema1998 tie tony plastovych hraciek na smetiskach su smutne a ekologicky katastrofalne. Ak pouzitu hracku umyjes a vydezinfikujes alkoholom, nema sa malej z nej co stat. Tu na SK okolo nas sa bezne posuvaju hracky medzi maminami vcetne ludi, ktori byvaju v domoch za 1m eur. Je to uplne normalne a robia to aj mladi moderni ludia prave kvoli ekologickemu hladisku.

ema1998
autor
7. dec 2022

@simona1306 pfuuu tak to mame asi tu istú svokru 😀😀😀 mne minulého roka dala darcek zabalený v tom baliacom papieri v ktorom som jej dala ja rok predtym darcek 😀😀😀😀 pár dní do zadu sme vyhodili mikrovlnku lebo už nešla vôbec, manžel išiel na smetisko ju vyhodiť, stretol sa snimi a oni si ju zobrali že je ešte použiteľná alebo aspoň káble 🙈🙈🙈🙉🙉

nicegirl369
7. dec 2022

@ema1998 a co je zle na zuzitkovani kablov zo starej mikrovlnky? Ludia, skuste si uvedomit, ako sa za poslednych par desiatok rokov nasa planeta zamoruje odpadom- plast, elektronika, atd atd. Vyrabat a dookola kupovat nove nas resp nase deti zabije.

nicegirl369
7. dec 2022

@ema1998 a odlozit pouzity baliaci papier je nahodou velmi mile a ekologicke.
Mimochodom pises, ze maju nasetrenych 60tisic. Predpokladam, ze si setria na dochodok. Ako to su podla teba nejake extra velke peniaze? Vsak za to si zrekonstruuju 3izb byt aj to dost lowcostovo a maju po peniazoch.

llucciaa
7. dec 2022

toto som si aj ja zažila, síce nie od svokrovcov, ale moji starkí takí boli obaja a teda neriešila som, je to ich vec, im to vyhovuje, oni si tak žijú a proste mňa je do toho nič. Za všetko, čo nám dali som poďakovala a vybavené.

katarinka89
7. dec 2022

@glorikarebeka pre úžasné nie situácii ju zrejme napísala lebo mnohé by tu písali ze asi nemajú ma nove veci

nevenka
7. dec 2022

@ema1998 ale toto je uplne normalne s tymi kablami. Ja som si pokazila rucny mixer a manzel z toho vybral motor a kable, poodklada kopu adapterov (kedze je IT zdatny, aj do elektra sa kus rozumie, ludia ho volaju kadeco opravovat), vzdy to casom najde svoje vyuzitie. Napriklad - kupila som take vianocne gule na baterky, tak to napojil na jeden adapter do zastrcky a nemusime kazdu chvilu menit baterky. Dobra vec toto. Aj moj oco takto robi s niektorymi vecami. Zo stareho bubna pracky urobil taky zaklad pre "ohnisko" a na to dava kotlik, uzasne sa na tom vari gulas 🙂. Ma to dierky, prepusta vzduch a ma to prenosne. Nemusi kupovat nejake stojanceky a co ja viem co k tomu.

slavomira236
7. dec 2022

@nevenka super nápad s tým bubnom ak teraz budem meniť práčku poviem vybrať muzovi

nevenka
7. dec 2022

@slavomira236 a vlastne nic zlozite, ale mna by to nenapadlo 😅🤣

syslik81
7. dec 2022

moja vyrastala na hrackach zo sekaca... raz za cas sme upratali izbu s cim sa nehrala sme zaniesli do charity a mohla si vybrat za to inu hracku odtial s kt sa bude hrat ... doma sme to umyli vucistili a nikdy nemala iadnu infekciu ... ked ideme niekam na navstevu al si pozicia vonku hracku tiez to neumyvam ... takze nevidim dovod nerecyklovat -a to peniaze na hracky mam ale ucim malu,ze nie vsetko sa hned musi vyhodit .. teraz sa uz sice s hrackami nehra ale oblecenie etc nosime do charity - a nosi to tam rada ... no ak sa ti to hnusi tak to od nej jednoducho nevezmi alebo to tam hned nechaj ak je taka setrna uz nekupi lebo zbytocne minie peniaze ...

syslik81
7. dec 2022

@nevenka tiez mam bubon z pracky ako ohnisko a staru vanu v zahrade namiesto bazena :-P :D

slavomira236
7. dec 2022

@syslik81 moja si každú nedeľu vyberie hračku zo sekaca vetsinou plyšáka vyperiem dám do sušičky a je krajší ako novy