Svokra zbila dieťa varechou, vidí ho raz za rok na tri dni

9. júl 2022

Nie som ten typ matky, ktorá ma dieťa na piedestáli, nikdy ho nezbila, občas dcérka dostala 1-2 rukou po zadku aj odo mna, možno 1x za pol roka. Ale v živote som na ňu nebrala varechu. Dcérka ma 4 roky, muž ju zobral so sebou na 4 dni ku svokrovcom, ja som ostala s menším bábätkom doma, lebo tu dlhu cestu by nezvládlo, celkovo zvladne max 20 min. v aute, potom nastáva horor, pochopia to iba matky, ktoré majú rovnaký problém s cestovaním. Svokra od malička rada kritizovala dcerku, raz malo rozprávala, oproti chlapčekovi od susedov, potom zas bol problém, že mala ešte plienky v 2 rokoch. S vychovou mi nikdy nepomáhala, všetko bolo na mne. Zato teoretik ako robím všetko zle z nej bol vynikajúci. Raz mi na dcerku povedala, keď mala 3 roky - ty si už veľká kofa. Na čo som jej povedala, že si neželám aby mi dcerku oslovovala kofa, je to nadávka. Tak zo mna hlúpu urobila, že u nich to je pochvala. Pýtala som sa aj od nich z rodiny či je u nich kofa naozaj pochvala, každý povedal, že v žiadnom prípade, je to urážka. Na posledy dcérka mala zápal očných spojiviek a nechcela si kvapnut do oka kvapky. A svokra sa tam zjavila s varechou v izbe, kde bol muž s dcérkou. Muž sa s jeho matkou pohádal či je v poriadku, že raz za čas si vidí vnúča, teraz tam prišla dcérka po roku aj pol na návštevu a ona hneď na ňu varechu vyťahuje. Keď pricestovali domov, muž mi všetko povedal, ale ze ju vraj nezbila. Dcérka mi tvrdí, keď sa o tom rozprávame, ze ju babka aj zbila. Aj môjmu manželovi povedala, tatik, ty klameš, mna babka zbila s varechou. O mesiac tam chce ísť s nou opäť a ja tŕpnem, čo sa zas stane, lebo od svokry som už zažila veľmi veľa nemilých prekvapení. Ako by ste reagovali vy?

tehotna40
9. júl 2022

Nebudem ti radiť somariny, len ti poviem co by som urobila ja. Dieťa by som tam viac nepustila, a svokra keby mala záujem vidieť svoje vnucence, by prišla na návštevu k nám, kde mam deti pod dohľadom.

syslik81
9. júl 2022

nepustila by som tam dceru . toto komunisticke vychovavanie s varechou omg ... ak nemozes aj ty tak ostante vsetky 3 doma a ech ide manzel sam

ivka225
9. júl 2022

Nic lepsie ako vyssie uvedena rada sa asi neda vymysliet. V ziadnom pripade nedovol dcerke ublizovat.

dskjhfdlkdjhl
9. júl 2022

Tak svokru asi nezmenis, dieta by som tam bez dozoru nepustila, ale hlavne by som si poriesila manzela, lebo bud klame on, alebo Tvoja dcera a toto by som si poriadne overila, lebo ak on klame, tak ako dozor je uplne nevhodny.

autor
9. júl 2022

@tehotna40
Po pravde som sa aj tešila, ze si oddýchnem a muž sa povenuje staršej dcérke. Muž chcel ísť tam do lesa, ale nakoniec nebol. V podstate ona sa tam ani o dcerku nestarala, muž s nou chodil po okolitej rodine po návštevách - bratrancoch, sesterniciach, bol pozrieť kamarátov. Ale všimla som si, že svokra svoje spravanie len stupňuje a čoraz viac si k dcérke dovoľuje. Dám tomu poslednú šancu ak sa opäť niečo stane, tak smola.

dskjhfdlkdjhl
9. júl 2022

A pises, ze svokra dceru vidi 3 dni do roka, teraz tam uz bola 4 dni a o mesiac ma ist znovu. To uz bude dalsi rok?

tehotna40
9. júl 2022

Po tomto a po predchádzajúcich skúsenostiach by žiadnu poslednú šancu odo mňa svokra nedostala. Ja chápem, ze je to svokra, že sa jej chceš "pacit", mat dobre vzťahy a máš k nej určitý rešpekt, ale deťom by som nikdy ubližovať nenechala, už po tej kofe, by s mojou dcérou taky človek nikdy nebol osamote...

lucka_ke
9. júl 2022

nabudúce by som išla tiež alebo by dieťa nešlo vôbec (len s otcom), akurát bude mať traumu do života a to jej netreba, očividne svokra o ňu záujem nemá
čo sa týka bitky zavolala by som svokre a na rovinu s jej opýtala

zuzanka.zuzu
9. júl 2022

toto mala byt posledna sanca a nie este jedna 🙈
a ako dcera reaguje ked sa jej povie ze tam idu? podla toho by som sa zariadila

bajka16
9. júl 2022

Ježiš chúďa malá. Tá bosorka by ju už nevidela, ešte jej spôsobí psychickú ujmu. A jasne by som jej vysvetlila, že svoje deti už vychovala. A mužovi to akože nevadí? Kľudne tam s malou pôjde znova?? Matka nematka nešla by som

pribinak
9. júl 2022

Toto si ale treba riadne vykomunikovat s muzom !!! Dieťa povedalo, že svokra ju zbila a že tatik klame !!! Čiže buď fakt klame, alebo ju zbila v jeho neprítomnosti

V každom prípade by som mužovi dals otázku načo tam chce s dcérou ísť? Svokra je vlastne bez záujmu, dieťa nazýva kofa, …

mogaa
9. júl 2022

no Bože...povedala 3ročnému dieťaťu že je stará kofa.....žijú na dedine, tam sa s deťmi nejedná v rukavičkách a povedala to zrejme v súvislosti s tým že už nie je bábo, ale veľké dievča.....takže z toho by som tragédiu nerobila..nevhodný výraz, ale stane sa a určite nie nadávka....s tou varechou to nie je také jednoznačné, že chcela dieťa zbiť, zrejme len chcela aby prestalo vystrájať a dalo si kvapnúť tie kvapky do oka...určite by ho nezbila varechou pred otcom....4ročné dieťa je stále dieťa a v tomto veku si deti radi vymýšlajú, takže záleží či autorka verí viac svojmu mužovi alebo 4ročnému dieťaťu....

marseillefan
9. júl 2022

@mogaa presne tak... úplne prehnané reakcie. Babka je síce totálna kofa (v tom negatívnom slova zmysle), absolútne sa nevie správať k deťom a nevie ich vychovávať, ale nič vážne sa nestalo. Ja by som nad tým jej správaním len zagúľal očami a išiel ďalej... Svet je zlý... a dieťa bude vystavené čoskoro aj horším veciam, kde ich už mamička neochráni. Prežiť 3 dni s babkou pre ňu môže byť dobrá lekcia do života.

sense
9. júl 2022

Keď dcéra tvrdí že ju zbila a tatik klame a tatik tvrdí. Ze nežila tak ja by som sa "milej svokry" spýtala ako to bolo aj keď bude zatĺkať pravdepodobne a vyslovene ju aj pred mužom žiadala ze si neželás aby na dcéru vyťahoval a varechu aj keď na to ze píšeš ze ju vidí 3x do roka je zvláštne ze o mesiac tam ide zas....
Ja by som nedovolila aby moje dieťa bolo niekde kde mu nadávajú alebo ho biju

tehotna40
9. júl 2022

@mogaa
@marseillefan ide aj o to, že svokra ju od malička porovnáva a nieje vnučka pre ňu dosť dobrá.. trochu si uvedomte ,ake to môže mať pre dieťa psychické následky a ešte po tom všetkom ide na dieťa vyťahovať varechu, a to ze by ju udrela je posledná bodka.... ano ,svet je zlý, prečo nenechať deti detmi a vystavovať ich takýmto situáciám?

lenkaminka
9. júl 2022

Neriešila by som to pokial tam dcéra chce ísť. Ale keby dcéra odmietala ísť k babke a vyslovene by to bolo zo strachu ci nechuti tak potom by som zasiahla a riešila situáciu

autor
9. júl 2022

Práveže tento rok tam chce ísť muž znovu, ja ho nedržím, toto sa stalo asi pred 3 mesiacmi. Píšem raz za rok, lebo predtým si vnúča 2 roky nevideli. Teraz sa toho obávam čo zas bude, lebo muž tam chce ísť opäť. Rozmýšľam, že pôjde sám.

dskjhfdlkdjhl
9. júl 2022

V prvom rade si to naozaj pories s muzom, lebo tu to skor vyzera, ze svokra je len ceresnicka na torte. O svojich obavach si sa uz s muzom rozpravala?

misinka0611
9. júl 2022

V prvom rade treba zistiť kde je pravda. Muž môže klamať lebo sa bojí že dieťa tam s ním nepôjde. No mohlo sa to stat aj bez jeho prítomnosti.

Od svokry sa pravdu nedozvieš podľa mňa. Každopádne raz za uhorský rok tam dieťa je a čo si akože ona dovoľuje? Bála by som sa, po tých incidentoch keď to stupňuje. A tvoj muž? Aký ma názor na jej správanie? Neviem nakoľko mu veríš ale ak tam pôjde dieťa nech stráži ako oko v hlave a v žiadnom prípade ich nenechávať samích, aj keby mal muž chodiť s dieťaťom aj na WC.

barborachors
9. júl 2022

podala by som na nu trestne oznamenie.

autor
9. júl 2022

@marseillefan
Áno, svet je zlý, ale vlastná rodina ma chrániť a nie to zlo spôsobovať. Ako sa ubráni 4-rocne dieťa pred babkou? Vždy bude mať babka na vrch.

dominika7990
9. júl 2022

Moja mama dcére dala raz po riti. Bolo to posledný krát čo sa jej v zlom dotkla. Ihneď v ten deň som si prišla po dcéru vynadala som jej a povedala na rovinu že ešte raz sa jej v zlom dotkne tak ju už v živote neuvidí. Že babky sú na rozmaznávanie a mami na výchovu. ( to mi povedala raz svokra a úprimne lubilo sa mi ako to povedala, vo veľa veciach dávam na jej rady a riadim sa nimi) takze byť tebou upresnim si tieto veci najme s tvojim mužom nech si on sám dá vlastnú mamu naporiadok.

ankare
9. júl 2022

To,že ju nazvala kofou, to je v pohode.
Ale to,že ju udrela varechou,to je veľmi zlé. Ja verím dcerke, nie Tvojmu mužovi. podľa mňa Ti to chcel zatajiť, aby si sa nehnevala na svokru, ale má smolu, lebo deti sú úprimné.
Buď by som tam dieťa nepustila viac, alebo by som stále bola v dcerkinej prítomnosti tam.
Držím palce!

ankare
9. júl 2022

@dominika7990 si správna maminka a je super, že sa vieš dcérky zastať.
Ja tvrdím toto isté,že stari rodičia sú na rozmaznávanie,no tiež má moja mama moje deti tendenciu vychovávať,teda zakazovať, vyhrážať sa typu: teraz by Ti mama mala dať po riti. Chvalabohu, nie je s deťmi sama, takže si to viem ustrážiť,ale nedala by som za ňu ruku do ohna, že by im necapla. A to ja neakceptujem.
Drž sa!

katecameron
9. júl 2022

Už viac by tam nešla tiež sme zažili niečo obdobné keď bola dcéra mala ale zbil ju starý .Postupne sme tam prestali chodiť teraz si vnučku vôbec nepoznajú už je dospelá nemá žiadny záujem oni ostali bez jedinej vnučky

ailiba
9. júl 2022

To je velmi neprijemne. Ja som tiez proti bitke s varechou a podobne. Nieco ine je capnut dieta po zatku, hoc mu aj nacapat a ine varechou ho vybit. To clovek nema taky cit. A ide skor o vychovny moment, ako ublizit dietatu. A uprimne... Ktore dieta si chce nechat kvapnut do oci? A este ked su zapalene. To je skor rarita. Sucitim s tebou. Chapem, ze nechces narusat vztahy, ale zas ti je luto dcerky. Fakt tazka volba. Preco svokra chce, aby vnucka chodila, ked ma na nu taje nervy? Mozno sa vzdy spytaj dceri, ci chce ist k babke... A ked nie, tak ju nenut. Ak bude chciet, nech ide. Mozno to pre dceru nie je az také zle, ako si myslis... Mozno ano... Ale pre mna by bolo dieta tou najvyssou prioritou. Samo sa neubrani. Prajem vela sil🙏.

lienka.7
9. júl 2022

V žiadnom prípade by tam moja dcéra viac nesla. Svokre by som povedala nech si s vareškou otlka svojho starého a nie male bezbranne dieta! Muzickovi by som povedala aby sa laskavo uvedomil, ze to ze tlka jeho je jeho vec, ale moju dcéru tlc nebude!!!.

h2
9. júl 2022

@mogaa Čo to je za blbosť, že na dedine sa s deťmi nejedná v rukavičkách?! A v meste áno? To, ako sa niekto správa k dieťaťu, závisí na tom, či žije na dedine?
Autorka, ja by som žiadnu ďalšiu šancu nedávala. K svokre by už v tom prípade moje dieťa bezo mňa nešlo.

mishach
9. júl 2022

Mám presne takú svokru. Všetko je zle. Nemá rada môjho najstaršieho od malinká(bol placlivy a náročnejši, odvtedy je to zle decko podľa nej)vždy keď prišla len na neho hucala. Raz dokonca povedala, že keby som ťa bavela by si videl....pritom je z deti najposlusnejsi(mám tri), výborne sa učí....ale je proste zlý...ako to riešim...nechodievame tam. Ideme spoločne na narodeniny, meniny a Vianoce, zdvorilostna návšteva a hotovo. Ja by som tam deti k nej nikdy nepustila na viac dní...nikdy

liloastitch
9. júl 2022

@barborachors trestné oznámenie? Za to, že vytiahla varechu? Netvrdím, že je to ok, ale nerozbila jej tou varechou hlavu. By ťa policajti vysmiali ako nikto.