Svokra sa stará do výchovy 2-mesačného dieťaťa

5. júl 2023

Ahojte, rada by som vedela názor nestranných ľudí na moju situáciu, určite sa tu nájdu aj ženy čo sú už babky/svokry tak tých názor by ma zaujímal najviac.
Ja chápem, že keď sa ide narodiť dieťa do rodiny všetci sa tešia ale moja svokra má strašné potrebu starať sa o malú ako by ona bola jej matka. Odkedy sa narodila tak sa hneď od prvého dňa pchala na návštevu stále hovorila ako chce pomáhať, ja som bola po sekcii tak jej muž jeden deň povedal že možno by bolo fajn keby doniesla nejaké jedlo keď už chce tak strašné pomáhať, svokra hneď na neho spustila či sme zabudli že ona neznáša varenie, že ona tu pomoc myslela tak že s malou bude pomáhať...ona ju nakŕmi prevalí uspi a ja môžem variť samozrejme že to sme zamietli a hneď sa urazila. Stále sa mi snaží pretlačiť svoje názory a spôsoby napr teraz do mňa hučí že mám dávať dvojmesačnej vodu lebo je určite smädná a mlieko nestačí, mám ju keď je vonku 30 stupňov obliekať stále do dlhého lebo ešte nemá tri mesiace, samozrejme ponožky a čiapka musia byť, mám ju nechať vyplakať atď...Svokra býva cca 5 min. od nás, keď idem kocikovať číha z okna a keď nás vidí už aj vybehne von a trhá mi kočík z ruky že ona ide s nami a tlačiť bude ona..muž jej povedal už niekoľko krát svoje a ja som na ňu už tiež vybehla, vždy sa urazi a na druhý deň je u nás zas. Ja si užívam rodičovstvo a nepotrebujem jej pomoc ani nechcem lebo absolútne nerešpektuje čo chceme my... keď mala dcéra koliku a prišla k nám akurát plakala hneď otázka to prečo tak strašne plače? Hovorím boli ju bruško svokra len kukla na mňa že hm moje deti tak neplakali a takto by som mohla pokračovať do nekonečna moje deti pekne spali, radi sa kúpali, neplakali, nemali koliky ani nič podobné takže ked to jej deti nemali tak ja robím niečo zle keď naše to má...
Naposledy z nej vyšla veta že ona rátala s tým že mi bude s dcérou pomáhať často, že ju bude každý deň kočikovať a vychovávať ale nechápe prečo jej to nechceme dovoliť a že neustúpi a bude u nás stále.
Muž ju síce poslal aj po tomto niekde ale ona sa stále domáha návštev a stále k nám chodí, k malej sa správa akoby bola jej mama...dá sa takému človeku vysvetlit čo je už cez? Alebo myslíte že je to zbytočne

vamajka
5. júl 2023

To je ten typ, vyhodis dverami pride oknom. Mas to tazke, ked zaklope ja by som uz hadam ani neotvorila

luccija
5. júl 2023

Zbytočne ..chyba bola bývať tak blízko.Vychovavat mala svoje deti tebe môže pomôcť, keď požiadas.To je strašne ísť s nervami von či o chvíľu nebude pri tebe svokra.

patka06
5. júl 2023

Svokre by som vysvetlila, že starostlivosť o dieťa zvládaš, nepotrebuješ momentálne pomoc doma. Raz za čas by som ju nechala ísť na prechádzku s kočíkom, aby si si oddýchla alebo mohla doma v kľude porobiť, Obliekla by som podľa svojho - primerane počasiu.
Jediné s čím súhlasím, je tá voda.

pribinak
5. júl 2023

Asi to treba povedať úplne otvorené, aj za cenu konfliktu a urazenia sa

Mama ďakujem že chcete pomáhať, ale nepotrebujem to, naozaj nepotrebujem. Stačí ak prídete 1x za týždeň. Naozaj nechcem aby ste moju dcéru kŕmili prebaľovali a ….urobím to sama. Vy ste sa starali o svoje, ja sa chcem starať o svoje

Samozrejme tam musí byt aj tvoj muž a povedať jej to iste

autor
5. júl 2023

@pribinak s tým problém nieje, muž jej to x krát povedal a aj ja, lenže ona má svoju odpoveď "za nás sme dieťa dávali kade komu a sme tu a radili nám naše mami a ako nám to pomohlo, celá ulica kočikovala deti a nikomu sa nič nestalo"

katkaba1
5. júl 2023

Bože, máme tú istú svorku a neviem o tom?😱

pribinak
5. júl 2023

Tak potom jej neotvoriť dvere. Nedvihnut mobil. Neotvoris dvere 2-3x a nebudeš dvíhať mobil, tak pochopí
A asi sa veľmi urazí

babulkomale
5. júl 2023

My mame zvoncek do zasuvky, mam ho v kuchyni a ked niekto spi, vytiahnem ho. Moze zostat vytiahnuty aj cely den 😃

katkaba1
5. júl 2023

Teraz vážne. Mala som to veľmi podobné, dnes majú dvojičky 3 roky a stále som neschopná matka, jej dcéra, švagriná, tá by to vedela lepšie (fajčila ako tehotná a dosť praktizovala fyzické tresty takže určite je to žena, ktorá by mi mala isť prikladom👌🤦‍♀️). Pred cca mesiacom to už tal vygradovalo, že bola taká hádka medzi nami (ja, švargriná a svokra), že si myslím, že budem mať pokoj už aj nastálo.
Žial, toto bolo len otázka času u nás.
Neporadim, u nas dohovor moc nezabral. Veď čo my mladí môžeme vedieť.. Pevné nervy a nedaj sa.

amelie2017
5. júl 2023

Mas 2 mesacnu dcerku, takze ta uplne chapem. Moja mala 3 mesiace, ked prvykrat prisla moja mamina, moja spasa..a ked som jej ju zrazu mala 10 minut nechat, nedokazala slm to..
Ale skus si so svokrou dohodnut harmohogram. V pondelok, v stredu a v piatok pride o 15. a zoberie ti maly kocikovat (cas urci ty, kedy vies, ze urcite zaspi a tomu babatku je jedno, kto tlaci kocik). A ze o 16:30 budu doma. Ak nedodrzi, smola, ty si snahu mala. Ale vztahy by som si uplne nepokazila, lebo ak pride druhe dieta, babka sa este zide. Alebo pocas nekonecnych prazdnin. Ako zena by mala byt babka enpatickejsia, chapat ta..ale mozno je len tak stastna z vnucata, ze vsetko prehliada..zle je, ked sa babky zaujimaju, zle je, ked na vnucaya kaslu. Ste dve dospele zeny, obe matky. Netreba kricat, len sa porozpravat
Povedat jej, ze je pre vas dolezita, ale ze babatko je este malicke, ze si tvorite rezim, ze ak ju budes potrebovat, poprosis ju, ze ju nechces odstrcit.

zuzinka888
5. júl 2023

A to je ten problem, preco je taka. dieta davali hoci komu, hned sup do jasli a nema naplnene materinske pudy,city,. A teraz ma potrebu toto doplnit cez tvoje dieta. Nedaj sa. Ona si uz svoje vychovala a ak jej nestacilo mala si urobit dalsie.

amelie2017
5. júl 2023

Sory za tie preklepy, novy mobil, nezvyknuta na klavesnicu.

autor
5. júl 2023

@katkaba1 úplne chápem aj u nás vie švagriná všetko lepšie síce s tou mám dobré vzťahy ale svokra často poukazuje na to že ona by to lepšie zvládala

@amelie2017 tvoja rada je úplne super avšak to má háčik, že svokra nerešpektuje napr. aj potrebu dieťaťa, v kočíku zaspí len pri stálom pohybe a rýchlejšie tempo akonáhle spomalim alebo stojím hneď sa rozplače, svokra však tvrdí že to nieje kočikovanie...to má byť pomalé a kľudne takže keď raz kočikovala mala plakala kým som jej kočík nevytrhla aj to sa hneď urazila že veď by si zvykla

luccija
5. júl 2023

Každá mama je prvé mesiace ako sup a dieťa si chráni.Ak by si tam nebola mala by poplakala a svokra by drncala kočíkom ako ty🙂to bude taká svokra čo vie všetko najlepšie a iba si pokazíte vzťahy, keď sa nestiahne.Ty si mama ty kočíkuj ako ste zvyknuté.
Ja som neznášala, keď sme prišli k svokre mala spala a oni ju naťahovali zobudili plakala a tiež také reči choďte si po svojom, odsaj mlieko a nech si zvyká na druhých a tiež mala 2*3 m.Rychlo sme to ukončili.Niektorym ľuďom nevysvetlis.Drz sa svojho a ignoruj, keď nie je žiadna rozumná dohoda

amelie2017
5. júl 2023

Moja dcera bola taka ista, stacilo zastat na 2 sekundy na prechode a bola hore. Moja svokra ma zdravotne problemy, kraca pomalsie ako korytnacka...
Ked mala dcera 4 mesiace, musela som nastupit do prace. Prve 2 mesiace som bola za hrdinku, potom, ako som skoro skolabovala som pochopila, ze tomu dietatu sa nic nestane,ak bude chvilu aj s inymi ludmi, ktory ju lubia, ze nie len moja vychova, kocikovanie, prebalovanie je to najlepsie..
Bud svokre naozaj vynadas, ze prerusite akykolvek kontakt, alebo tych par hodin prezijes..lebo ver tomu, ze ty to prezivas horsie ako tvoje dieta.

amelie2017
5. júl 2023

A ano, dieta by si zvyklo. Moja dcera a uz aj syn su neriade strely. Ale vedia, ze babka tolko nevladze a idu s nou pekne pomaly za ruku, syn vydrzi v kociku, co pri mne reve...

oli18
5. júl 2023

No ja som babka 4och vnucat od dvoch dcer. Najstarsie ma 12 rokov a najviac som pomahala s nim. Maly nechcel spat dnu, chodila som ho kocikovat a dcera zatial porobila, co potrebovala. Pri dalsich vnucatach podla potreby. Kazda dcera to zvladala inak, kazde dieta bolo ine. Ale vzdy sa mohli spolahnut, ze pridem, ak zavolaju. Za tie roky som sa naucila nevnucovat im svoje nazory na vychovu, hoci sa tomu neda uplne vyhnut, ale moje rady maju len odporucaci charakter. Mladi si urobia aj tak, ako uznaju za vhodne. Rozhodne si ich kvoli tomu nemienim rozhnevat. Aj teraz ich nechavam zit, hoci byvame v jednom meste, nerobim im prepadovky, lebo viem, ake povinnosti maju. Do kazdej podobnej diskusie sa zapajam a uz mam dojem, ze sa vykreslujem, ako dokonala babka😆. Urcite to tak nie je, aj my si niekedy s dcerami vymenime nazory kvoli generacnym rozdielom, ale nikdy sa neodstrihujeme. Som zasadne proti. Takze vydebatuj si to so svokrou a s manzelom. Velakrat treba aj prehltnut. Tak v rodine, ako aj v praci, ci medzi kamosmi 😉

anjelicek26
5. júl 2023

Hore spominane vyhodis dverami vratis sa oknom... pozri nepomozes si (bez bolestiveho rozhadania), malu chce vidat, tak si dohodnite casy, kedy ju moze kocikovat a casy, kedy moze dojst na navstevu (aspon 2x v tyzdni), proste zavedte "babickin den - rozumej dve hodiny", ty si v tej dobe naplanuj lekarov, kadernicku, kozmeticku, nakup, proste COKOLVEK a podakuj sa za strazenie, nebude doliezat nijako medzi tym, bude sa citit uzitocna a uvidi vnuca pravidelne... a toto by jej mal navrhnut syn, ze takuto pomoc by ste ako rodicia jednoducho ocenili.

kristinka92
5. júl 2023

úplne ta chapem, mne to bohužiaľ robila vlastná mama…
tam nepomohlo žiadne dohovaranie…normálne som jej musela zakaždým ukázať kde sú dvere. kto nezažil, nepochopí. zazila som dokonca nechutnejsie veci ako si napisala, takze ako som čítala čo si napisala mala som úplne deja vú, az mi slzy vyšli…
nroamlane na plne usta povedať “ja som jej matka, ja ju budem kŕmiť, kocikovat a vychovávať, vy ste si už svoje odchovali!”
super že je muž na tvojej strane 🙏🏽 nohy ruky mu bozkávaj.
nemáte možnosť niekam odísť? do iného mesta?

kristinka92
5. júl 2023

keď chceš, kľudne mi napis správu ❤️ rozumiem ti

zuzinka888
5. júl 2023

@oli18 tak to je super. No nie vsetky babky su take chapave. Pises ze sa DCERY mohli spolahnut, ze ked zavolaju ty prides. Tu babka necaka kedy zavolaju, jednoducho sa natisne. A s dcerami sa poznate vela rokov- poznas ich povahy formovala si ich cely zivot, si naprogramovana aby si ich lubila, a je jednoduchsie prepacit ked prestreli dcera ako nevesta. Dcery vedia kde su tvoje hranice, moznosti lebo si im ich cely ich zivot ukazovala. Nevesta, cudzia zena ti padne do zivota a za 2,3,4,5,.... rokov obcasneho kontaktu je nemozes spoznat tak ako poznas svoje dcery.Bola vychovavana uplne inak ako tvoje deti, ine pravidla ine moznosti.Preto povacsine skor vychadza matka a dcera ako matka a nevesta. Hoci aj naopak sa to da. No musia sa stretnut dve dospele, vyrovnane, respektujuce zeny, ktore tahaju za jeden povraz a nesnazia sa dokazat tej druhej ktora je lepsia. Chce to totiz velku nesebecku lasku pustit syna indj zene. Ja este nie som svokra iba cakatelka - a casto badam rozdiely. Ked poviem nieco dcere, nic sa nedeje, zasmeje sa, zagula ocami, ked buducej " neveste" citim,ze som prestrelila a naopak. Ucim sa ju respektovat od zakladov a dufam, ze mi da niekedy aspon kocikovat( teda, ak bude raz moja nevesta,). Ale ja sa na to nespolieham a s muzom sme si radsej spravili babo🤣🤣.

oli18
5. júl 2023

@zuzinka888 mas pravdu, nechcela som uz dalej rozpisovat vztahy nevesta-svokra. Tie su ozaj zlozitejsie. Ale hrany sa casom obrusia. Sama som bola nevestou, manzelkou jedinacika. Presliel nejaky cas, kym sa mi dostalo od svokry uznania. Vztahy sme mali dobre, aj mm s mojimi.

mamamasama
6. júl 2023

Vysvetlit?Nebavila by som sa. Moja svokra bola podobny typ. Nie az takyto extrem, ale mala reči, kedze bola zvyknuta, ze ju pocuvaju synovia, aj svagrine. Ja som bola pre nu sok. Asertivne som oznamila v pritomnosti manzela, co si neprajem. Manzel stal na mojej strane. Odvtedy mam pokoj a tu najlepsiu svokru na svete.

cookie29
6. júl 2023

" ona rátala s tým že mi bude s dcérou pomáhať často, že ju bude každý deň kočikovať a vychovávať ale nechápe prečo jej to nechceme dovoliť a že neustúpi a bude u nás stále"

toto ma vyslovene sokovalo. Neviem kolko rokov ma svokra, ale kludne je povedz ze ak je mladsia, nech si este dieta skusi, alebo moze adoptovat, ale ze RODICIA ste vy a a ona je babka. A babky nemaju deti vychovavat, to je uloha rodicov. Neustupi? Tak v extremnom pripade sa prestahujete... tu nejde o to, ze Ti obcas vnucuje svoje nazory, to je generacny rozdiel. Niekedy to znasame lepsie, inokedy horsie, tu ide o to, ze toto hranici s obtazovanim/prenasledovanim, aj ked je to rodina.

portret7
6. júl 2023

Booooze, toto sa zle číta, nie to ešte žije🥴neviem poradiť, asi by ste mali spoločne s nou a s muzom sadnúť a vklude sa porozprávať, že určite pomoc privítate, ale že si o ňu požiadate.

mima1608
6. júl 2023

Mám taký pocit, že tvoja svokra nechápe, že rodičia dieťaťa ste ty s jej synom a nie ona. Ťažko v takejto situácii radiť, ja by som jej asi najskôr povedala, že buď bude akceptovať, čo vy ako rodičia chcete, alebo donevidenia.

ahhola
6. júl 2023

Vychádzať cez pivnicu 😃 cez záhradu...

.Svokra býva cca 5 min. od nás, keď idem kocikovať číha z okna a keď nás vidí už aj vybehne von a trhá mi kočík z ruky že ona ide s nami a tlačiť bude ona..m

autor
6. júl 2023

@cookie29 už ma tesne pred 60 to si asi vlastne nespraví 🧐 ale muž už mal raz takúto poznámku

cacianka
20. máj 2024

zmenilo sa niečo za ten rok ?