Svokra sa nestará

11. sep 2021

Som vydatá, s manzelom máme dvojročného syna a teraz čakám ďalšie dieťa. Svokra býva v meste 15km od nás. Chodí sem väčšinou raz do týždňa, na hodinu, sadne si s malým, pustí mu pesničky na mobile, urobí si fotky a ide preč. Tento víkend musel muž pracovne odcestovať, takze som na malého sama. Svokra sa vôbec neozvala, či má prísť, postrážiť, pomôcť, pritom vedela, že muž odchádza. Akurát dnes mám doma kopec práce, takže by sa mi hodilo, keby niekto príde a zabaví malého. Ona je taká, že stále píše môjmu mužovi alebo mne, ako by sa o vnuka starala, ako by sa hrala, že jej je ľúto, že s ním netravi čas, potom hneď slzy v očiach. Hovorí, že ja budem potrebovať pomoc, keď sa narodí druhé dieťa a že ona sa bude starať a bude si vnuka bravat k sebe. Ale už teraz sa nestará. Pritom to nie je o tom, že by nevládala, je ešte mladá, má lahku prácu, má auto, má čas, väčšinou nič nerobí, len sedí doma.
Nečakám, že bude robiť babysitterku, ale tieto reči a psychické vydieranie ma vytáčajú a neviem, ako mám na to reagovať. Nebránim jej vídať vnuka, práve naopak.
Ona sem chodí väčšinou neohlásene a nevhodne, vtedy, keď máme naplánovaný iný program a musíme ho kvôli nej potom meniť.
Niekoľko krát sa stalo, že sme potrebovali pomoc a zavolali sme ju, no vždy to dopadlo tak, že posedela, vypila kávu a dovidenia, pretože sa vraj ponáhľa. Takže ju už radšej nevoláme pomáhať a necháme, nech chodí, kedy chce. Dnes to na mňa tak doľahlo...
Ako to máte so svokrami vy?

pribinak
11. sep 2021

Buď rada že Vám nezasahuje do výchovy. Chvíľku sa s ním pohra a ide, to je priam sen. Nekeca ti čo máš a čo nemáš robiť, nebeha ti oo izbách.

Keď si veľmi potrebovala pomôcť, nemohla si ohlásiť napr tvoju maminu, sestru alebo kamosku?

Veď máš len 1 dieťa, maminy, ktoré sú tu majú aj 3-4, tak 1 dieťa zvládneš uolne v pohode

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielahamar
11. sep 2021

že 15km, moja je 0,5m od nás a vôbec nič, takže buď vďačná, aspoň za to niečo

vilma7
11. sep 2021

Svokru vidím dva x ročne keď ideme na Slovensko, viac sa venuje hrncom ako deťom.
Takže sme na deti s manželom celý rok sami, obaja pracujeme, striedame sa pri nich. Aj mne by bodlo keby....ale tak urobím najnutnejšie a ostatné musí počkať. Niekedy aj dlho.

pininka1
11. sep 2021

Ja som sama s troma a nie len obcas, ale kazdy tyzden vacsinu tyzdna. A nielen ze sa neozve svokra, ale ani moja mama. Naucila som sa spoliehat sama na seba aj deti som tak vychovala a mame pokoj.

konikkon
11. sep 2021

Ty si si robila dieťa s tým, že sa ti on bude niekto iný starať? Zvláštne... Ja mam najlepšiu svokru na svete, vôbec sa do nás nestará, vidíme sa sporadicky na rodinných oslavách. Kedykoľvek je u nás vítaná a kedykoľvek sa s manželom budú chcieť vidieť, podporim to. Tak sa vídam aj s mojimi rodičmi. Keď svokra bude chcieť vnúčatko povarovat, bude to mať umožnené, keď nie, tak nie. Je to jej slobodná voľba a vôbec sa na nu nebudem hnevať ani ju riešiť na nete. Ona už svoju prácu odviedla, vychovala a postarala sa o jedno dieťa a to dieťa je teraz môj vzorný a milujúci manžel.... Na varovanie si zaplať babysiyterku, alebo zavolaj varovať svoju mamu, sestru, babku....

maminkasisa
11. sep 2021

Ak potrebujes pomoc, tak zavolaj, ze ak ma cas, a bola by taka laskava, ze by mohla Ti prist povarovat maleho, lebo mas nejaku pracu a velmi by Ti to bodlo ...... nemenu ani vlastna mat nerozumie....

autor
11. sep 2021

@pribinak ani, som rada, že sa nestará do výchovy. Nevravím, že dieťa nezvladam, veď na to ho mám, aby som sa s ním hrala a starala sa onho. Len sú náročnejšie dní, kedy by sa pomoc zišla. Týmto príspevkom som skôr chcela vyjadriť to, že mi vadia svokrine reči, ako by pomáhala a starala sa, jej plač, a keď už na to príde, tak skutek utek.

jana_eyre_2
11. sep 2021

Úprimne? Ja som rada že sa moja svokra nestará.. má okrem mojich troch detí ešte 4roch vnukov, kde sú ešte z toho traja mali - ti sú tam stále.. ja som so svojimi deťmi a babku vidia raz do mesiaca.. ja som rada že sme s mužom sebestační, babku majú moje deti na potešenie aj keď mi býva občas ľúto, že keď sú všetky deti spolu svokra si všíma najmä tie deti, ktoré sú u nej stále... ALE ☝️ako som povedala, mne to tak vyhovuje, že sme rodičia hlavne my a nemáme na koho hodiť svoje úspechy a neúspechy vo výchove 😅

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mondolina
11. sep 2021

a poprosila si ju o pomoc?

0silvia0
11. sep 2021

a tvoja mama je starostlivejsia?

janinah
11. sep 2021

Ja som s dvoma malými deťmi chodila svokre pomáhať na gazdovstvo,keby som napísala podrobne čo všetko som robila,tak asi spadneš na zadok.Takže dosť dobre nerozumiem s čím ti treba pomáhať.A strážila mi dieťa jediný krát,ked som šla s druhou do porodnice.Nie je to ej povinnosť a zvlášť,ak o to ani nepožiadaš,tak asi netuší,že ju potrebuješ.

yvkay
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. sep 2021

@0silvia0 moja mama už nežije, otec sa nevie postarať a také malé dieťa, je už aj dosť starý a svokor sa vie parádne s malým zahrať, syn ho zbožňuje, ale chodí do práce. Ja som sa nesťažovala na to, že mi nikto s dieťaťom nepomáha, dokážem to aj sama. Skôr to bol výlev o tom, ako svokra vkuse vyplakava a keď treba, tak výhovorky, alebo sa ani neozve. Nemala som sem nič písať.

autor
11. sep 2021

@elizabet173 ďakujem, ty si asi jediná, ktorá pochopila, o čom bol môj príspevok.

sense
11. sep 2021

Nabudúce keď ti bude vyplakavat jej povedz, že vždy keď by si tu pomoc potrebovala tak nemá čas.
A teda ja by som plány nemenila kvôli nej..

0silvia0
11. sep 2021

tak asi je svokra trocha herecka, aj by pomohla, ale nevladze. Ono mladsie zeny nechapu, ze starsie zeny uz nemaju tolko energie na male deti.
Ved jej povedz narovinu, ze len slubuje a nic z toho. Ak svokra chodi este do prace, ma svoju domacnost, popri tom by mala chodievat strazievat vnuca, aj dost...

rubinka
11. sep 2021

Neuraz sa ale ja doteraz nechápem diskusie typu poďme si zanadavat ako mi robí niekto zle a preberať to verejne s cudzími ľuďmi na nete. Čo tak si to poriešiť vramci rodiny medzi štyrmi očami ako normálni ľudia? Dnes ľudia hádžu svoje súkromné problémy na net miesto toho aby to riešili s tými koho sa to týka. Potom tie vzťahy aj vyzerajú. Ale aby som odpovedala aj k tvojej otázke. Ja nevidím nič čudné na tom že sa ti neohlási že idem pomôcť lebo muž nie je doma. Kedysi ženy nemali problém starať sa aj o kopec detí i mať porobené aj bez pomoci príbuzenstva. Jedno dieťa je myslím že zvládnuteľné bez problémov a to ti vravím ako matka čo má veľmi živé deti nie v štýle kde posadíš tam nájdeš. Treba dieťa zamestnať a ty si pri ňom porob čo treba. Zacni hneď zrána a na obed keď už pôjde spať tak si stihneš aj oddýchnuť.

aurorastone
11. sep 2021

@konikkon
@yvkay
Baby čítali ste to cele? ved svokra jej vyplakava ako chce byť s malým, že chce pomáhať a starať sa a potom skutek utek, načo to citové vydieranie a slzy v očiach a výčitky, keď nakoniec nemá záujem pomôcť

mondolina
11. sep 2021

@aurorastone
a ty si čítala, že by jej autorka zavolala a poprosila ju o pomoc a svokra odmietla? lebo ja nie

rubinka
11. sep 2021

@aurorastone - a tu na nete sa to akože vyrieši? Tak ma svoju povahu, na také reči jedným uchom dnu druhým von. Načo sa rozčuľovať.

aurorastone
11. sep 2021

@mondolina komentáre som nečítala len príspevok a z toho som vychádzala co napisala autorka a k tomu sa aj vyjadrujem

mondolina
11. sep 2021

@aurorastone
komentáre si nečítala, ale vieš čo písali baby 🤦‍♀️

aurorastone
11. sep 2021

@mondolina áno zbežne som si pozrela nečítala som všetko, chapenzi ci máš ešte nejaký problém? Takže nemôžem vedieť ci sa tam písalo aj o požiadaní o pomoc...

autor
11. sep 2021

@mondolina písala som v úvodnom príspevku, že sme ju pár krát zavolali, keď sme potrebovali, ale aj tak nám nepomohla. Tak načo ju mám volať. Na druhej strane, chodí nevhod a psychicky nás vydiera.

Písala som tento príspevok ako výlev s tým, že nečakám, že tu niečo vyriešim, len som sa chcela vykecat, keďže nemám komu. Na to je fórum. Neviem teda, prečo reagujete, keď vás to nezaujíma.
@rubinka
@rubinka

mpg
11. sep 2021

To je už tak, buď ste so svokrou na jednej vlne alebo nie, necíti sa tam dobre. V niečom to bude, že sa tam nezdrží dlhšie.

nika23t
11. sep 2021

Ani svokru, ani mamu som v živote neprosila o pomoc s deťmi. Párkrát, keď sme s manželom šli na ples alebo na nejakú akciu, ale to zratam na dvoch rukách tie naše akcie za 11 rokov, čo máme deti. Inak mi nikdy nikto nestrazil ani nepomáhal s deťmi pri bežných činnostiach. Jedine manžel. Svokra ani mama sa ani nikdy k nám samé nepozyvali kvôli tomu, aby mi pomohli s deťmi. A som im za to vďačná.

rubinka
11. sep 2021

Tak sa vykecaj mužovi akoze nemáš komu? 🤷

aurorastone
11. sep 2021

Autorka skôr sa empatie dockas od vrecka zemiakov ako tu 🤦‍♀️
Hlavne veľa síl želám ❤️