Svokra sa mi stará do výchovy syna

natyadko
1. nov 2011

Dost sa mi svokra stara do vychovi syna! Niekedy po malom krici a ja mam nato strasne nervy niekedy pre uplne malickosti! Zije s nami takze pohnevat si ju by nebolo naj. Niekedy je taka dotierava a pride mi ako keby sa hrala na mamu ako keby ona bola jeho mama pred kazdym sa ukazuje! Niekedy mam strach zr syn bude mat ju radsej ju ako mna. Moj priatel jej to povedal x krat chvilu dala pokoj a iz zase to tak je. Ako jej mam dat na javo ze ja som ta ktora riadi vychovu dvojho syna?

anjelicek26
1. nov 2011

@natyadko - odstahovat sa.

Zit s rodicmi ci svokrovcami nikdy nerobilo a a nikdy nebude robit dobrotu. Ak zije pod VASOU strechou treba ju uzemnit. Ak zijete pod JEJ strechou, budete to musiet akceptovat a snazit sa ju nejako usmernit.

exupery
1. nov 2011

Syn ,vzdy ostane tvojim dietatom,a ty jeho mamou,nech by sa svokra snazila akokolvek...to je zaklad.
To,ze sa stara do vychovy a snazi sa mu byt matkou-myslim,ze by som na tvojom mieste,sadnut k stolu a slusne urcit hranice,si jeho matka,mas nato pravo.
Ak sa ti nepaci,ze svokra po nom krici-napomen ju,slusne ju popros a povedz,ze si to nezelas.
Obe ste dospele,staci sa porozpravat,slusne,bez kriku,ak to nepochopi...no,neviem,ked spolu byvate,je to problem...

lienocka2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natyadko
autor
1. nov 2011

Ja zijem s nou a priatelom ona nema kam ist. A ja tiez mamu mam ale ta sa nezaujma a otec nezije. Ja ked mam nervy jej to dam riadne pocitit ale ona si z toho nic nerobi a raz sa mi stalo ze som vybuchla a ona sa este urazila yakze slovne ani dohovorom sa to riesit sa neda

annaopialova
1. nov 2011

ahoj ked budes mat aj z priatelom cas tak treba si sadnite spolu a vydiskutijte si co je spravne a co nie co ti vadi

exupery
1. nov 2011

@natyadko potom to bude len horsie a horsie,a co priatel,tomu to nevadi?
Ak sa s nou neda po dobrom,riesila by som vlastne byvanie,resp.byvanie pre nu.Ak nie je schopna sa prisposobit vasim pravidlam,ak byva u vas,o com to je?

natyadko
autor
1. nov 2011

annaopialova to bolo x krat aj on jej dohovaral ale ona to akosik neberie vazne ked mi nieco prikazuje co sa tyka maleho tak ju zrusi hned a ona cuci ale aj to sa mi nepaci ze ked som chcela dat syna do jasiel tak mi to nedovolil alr ked povie jeho mamicka ze to je spravne tak to respektuje a co poviem ja je nepodstatne

natyadko
autor
1. nov 2011

exupery priatel si ju neda uz vela krat som chcela aby sme byvali sami ale on nie a ona by neodisla ani keby neviem co bolo 😠

anjelicek26
1. nov 2011

@natyadko - ono matky - aj tie co dnes volame babky - maju urcite stereotypy vo vychove a tazko sa im preuca. Bude to chciet fakt kompromis. Kolko ma maly? Ked bude v skolke, bude mimo jej vplyvu a snad sa situacia unormalni. Ono to chce sadnut, dat kavu ked maly spi a porozpravat sa uplne normalne, ze musite nieco zmenit... ale to, ze niekto, kto zije v spolocnej domacnosti nebude vobec zasahovat do vychovy - to je nemozne. Je prirodzene zasiahnut/ozvat sa, ked sa jej nieco nezda. Len treba ju naucit poznat tu pravu mieru.... upozornit teba ze vyvadza - nie priamo syna.

tehulka21
1. nov 2011

ahojte pripajam sa...mam podobny problem..este som ani neporodila (termin mam v decembri) a uz mam paniku z toho celeho...uz teraz pri zaobstaravani vybavicky sa chova ako gestapacka 😠 ...maly musi byt v modrom je to chlapec..a maly musi mat specialny kocik nie nejaky obycajny..a maly bude mat jeden dudel lebo on nesmie dudlovat..a vecicky pre neho sa nebudu zehlit lebo to voooobec netreba...uz teraz sa citim akoby som jej mala iba vynosit dieta... 😠
@natyadko verim ti ake mas nervy...ja maleho este ani nedrzim na rukach a uz rozmyslam ci neuteciem...moja svokra sa zas chova akoby som ja rodinu nemala a uz sa ma tam u nich snazi priputat 😖 ...a sama tiez neviem co mam robit..priatel jej tiez dohovaral..ale ona si ide proste svoje 😒 ...niekedy to fakt nema obdobu...tak si myslim ze nam neostava nic ine ako sa docasne zmierit s tym ze svokra je proste svokra... 😢

wieruss
1. nov 2011

@tehulka21 ja raz nepochopim taketo zmyslanie ... ked sa ti nieco nepaci a nesuhlasis s tym , preco s tym nakoniec suhlasis ??? 😲 Nechces mat maleho v modrom, tak kupuj farebne veci, nechces mat special kocik tak si vyber aky chces, chces vela cumlikov tak ich proste kup, chces zehlit tak ozehli... Fakt nechapem... a proste narovinu jej povedz svoj nazor, ze ty to chces takto a je to tvoje dieta a nech sa aj posklada tak proste smola . Navyse stoji priatel pri tebe.... Ja ,ked sa mi nieco nepaci tak to svokre rovno poviem a ona to od zaciatku vie.

tehulka21
1. nov 2011

@wieruss vie ono je to tak ze ona je vysokoskolsky vzdelana, dobre zabezpecena a neviem co vsetko vie este lepsie ako vsetci ostatny naokolo..jasne ze som kupila malemu dudliky a bezove vecicky aj zelene a aj biele :P ide len o ten princip..ona ide neopyta sa a kupi...tak ako uz mame doma kocik tak uz mame aj vanicku aj serbel aj uuuuplne vsetko co som chcela vyberat ja s priatelom..a to ma hrozne rozculuje..a tym ze teraz prespavam u nich ale cez den som u nasich tak mi zacala dohovarat aby som uz nebehala po vonku a nemala by som jest milion veci ale to co nam ona da je to najlepsie vies...ja som zvyknuta na maminu kuchynu resp. ked si sama nieco urobim...no a to je dalsi problem..ze nechcem u nich ani jest..vsetko to tak zvlastne chuti...mozno je problem vo mne..ja neviem..ale hlavne nechcem aby o mne hovorila ako o nevdacnej krave... 😖

kohutovci
1. nov 2011

@natyadko si vo velmi narocnej situacii.. uprimne.. ja si neviem predstavit zit pod jednou strechou so svojou svokrou.. obe mame dominantnu povahu.. obe si radi zariadujeme veci po svojom a sklbit to do kompromisu by bol uplny masaker 😀 Moj nazor je, ze svokru neprevychovas.. ak sa aj o to budes pokusat prinasa to viac komplikacii ako osohu.. Takze bud sa zmieris s tym ako to je.. alebo nie.. a budete prichadzat stale do konfliktov.. Idealne riesenie je ist byvat sami... este horsie je, ked si ju priatel zastava.. mal by v prvom rade stat pri tebe.. mama je mama, ale teraz by ste mali byt ty a maly jeho priorita..

wieruss
1. nov 2011

@tehulka21 tak inak, mate vy s priatelom peniasky na to, aby ste pokupili vsetko co treba, alebo je to pomoc z jej strany, ze Vam kupi ? Lebo ak problemy s korunkami nemate tak vobec by ma nezaujimalo co dovlece domov, proste by som jej povedala, ze nech to ide vratit lebo ty to nechces a kupila by som si vlastne. Ako vazne. Ak vsak Vam korunky chybaju a ona to kupi tak to je potom horsie... Idete s nou aj byvat ? ci riesite vlastne byvanie ? A prestan zvalovat to, ze sa u nej neciti dobre na seba ... nic si predsa nespravila, ze ti nechuti jej kuchyna za to ty nemozes.

kohutovci
1. nov 2011

@tehulka21 jaaaaaj moja.. uteeeeec.. kym je cas.. velmi podobna je moja svokra.. natvrdo bez opytania si presadzuje svoje a ked to tak nebude.. rozputa sa peklo.. nastastie ja som s nou nikdy nezila a razne som jej dala najavo, ze dakujem za radu, ale mam svoj vlastny vkus a ked sa pomylim tak som sa poucila na svojej chybe, nie na jej.. Wieruss ti dobre radi.. treba si od zaciatku povedat svoje.. lebo inak bude s tebou mavat cely zivot

tehulka21
1. nov 2011

@wieruss je to ten pripad kedy si nemozem dovolit kupit malemu kocik za 800 eur ako ho kupila ona..netvrdim ze je zly alebo skaredy..len mi ho ukazala v katalogu a farbu pre istotu vybrala ona..pretoze podla nej kociky za 200-300 eur niesu dost dobre..s priatelom sme pokupili vecicky a tesim sa z nich ovela viac ako z tych co kupila ona...lebo viem ze to bude mat od nas...s byvanim je to zatial tak ze som byvala s rodicmy v 3 izb. byte a izbu mam spolocnu so sestrou a dalsia postel by sa nezmestila..a tym padom ze priatel ma svoju vlastnu izbu a manzelsku postel tak sme tam..mna utesuje aspon ten pocit ze som tam s nim..ale mam strasnu paniku z toho ze by som v tom byte mala ostat sama s nou..ona je strasne prchky clovek a ja som zas vychovana k ucte..takze si vacsinou zatnem dojazyka..ale poviem ti pravdu ze ked som videla tie vecicky vsetky tak mi bolo do placu ze si nemozem dovolit ist do obchodu a povyberat si sama vsetko pre drobca..preto neviem ako to mam od nej brat..ona nazvala krpateho absolutnou katastrofou..pretoze priatel nema vysoku skolu (lebo na nu nechcel ist) a ja som byvala casnicka..a ona si pre syna predstavovala nieco uuuuplne ine...takze neviem ci to hra ze ma bere alebo je to naozaj.. 😖

wieruss
1. nov 2011

@tehulka21 a ty zvazujes byvanie s takou zenou co nazvala tvoje dieta katastrofou ??? 🙄 chodte radsej s priatelom do podnajmu, budete sice zit skromnejsie ale ovela viac spokojnejsie ... a hlavne budes mat klud. Ver, ze male sa narodi a ona bude nasyslena pri tebe kazdu chvilu co bude doma a bude do teba hucat ze hento a tamto a ako to robis a co robis ... 😖 A zas ucta odtial potial. Nehovorim, ze ked si poviem svoje tak si mm mamu nectim. Je velky rozdiel medzi tym povedat svoj nazor a byt bezocivy. A verim ti, ze ti bolo luto, ze ty tolko koruniek nemas, ale pekne vecicky sa daju kupit aj na bazariku za menej ako polovicnu cenu a hlavne pre male babo , ktore to ma par krat na sebe to ani nevidno rozdiel.

anjelicek26
1. nov 2011

@tehulka21 - vie ona vobec, do akej miery ti to vadi? Mozno si mysli, ze vam pomaha 😝

Ved ked idete spolu pozerat detske vecicky, tak jej povedz, ze ked ti chce pomoct, nech pri pokladni zaplati a ty si vyberies. Chodite spolu nakupovat, alebo jednoducho nieco prinesie?

Osobne ja si svokru ani mamu neuzivam, zijeme na tisic kilometrov daleko od kazdej, vsetko pre deti zaobstaravame sami, peniazkov mame dost, ale niekedy by to bolo fajn, keby aj niekto nieco "prispel" uz len aby sme videli, ze ich nase deti zaujimaju aj inak, ako ze posli nam nejake nove fotky - nech sa nimi mozu chvalit.

Vies kazda minca ma dve strany, svokra to urcite robi v najlepsom umysle a mozno ani nevie, ako velmi prestreluje, ked ty si vzdy kusnes do jazyka. Poznam tu jednu babinu co v teme asi 1,5 roka dozadu krasne spisala, ako to citi ona a teraz jej dcera povedala dost - nekupuj, chcem ja, rovnako sa pri vybere tesim a ty vyberas vsetko za mna - je to MOJE dieta nie tvoje - a ako si to vycitala, ze si to neuvedomila. Velmi ma to vtedy dojalo.

A tipujem, ze maly je "katastrofa" je velmi vytrhnute z kontextu, ze ano? Ved keby sa na neho netesi, tak je jej suma fuk, kde bude male byvat, spat, kocikovat sa a co si oblecie.

kohutovci
1. nov 2011

@tehulka21 ja neviem tehulka, ale ked toto citam.. chlpy sa mi jezia.. myslim si, ze ta u nej nic dobre necaka.. teraz ta nerespektuje a ani ta nikdy nebude.. a velmi sa to odzrkadli na vychove.. asi by som sa radsej tlacila s rodicmi a so sestrou ☹

tehulka21
1. nov 2011

@anjelicek26 jaaaaj keby si tak mala pravdu..ona mi to chrstla rovno do tvare ze je to najhorsie nacasovane lebo sme mlady a ze je to obrovska katastrofa lebo vraj my sami sme este obycajne deti neschopne sa postarat o seba..
no a co sa tyka tych veciciek...nie ona nejde tak ze zavola a stretneme sa...ona to rovno dovlecie domov a hodi nam to na postel...ja som preplakala nie jednu noc kvoli tomuto lebo predstava ze moje dieta ma chodit vo veciach ktore mu vybrala jeho babka jeuplne strasna..tak som v nervoch povedala priatelovy ze ideme aspon do tesca snad tam nieco bude..a nasli sme a vidiet tu radost z toho v jeho ociach bol neskutocny zazitok...
nedavno mi spominala znama o nejakom clanku kde sa pisalo ze sa casto stava ze svokra sa chova akoby to malo byt jej dalsie dieta a obmedzuje babu ktora mu "kradne" syna aby vychovala ich spolocne dieta po svojom..a z nej mam presne tento pocit... 😖

tehulka21
1. nov 2011

@kohutovci ja si to tiez myslim..bud to bude len o hadkach medzi svokrou a mnou alebo sa este kvoli nej zacneme s priatelom hadat za kraviny...

anjelicek26
1. nov 2011

@tehulka21 - moja mamina ma poslala na potrat, ked som jej povedala, ze som tehotna. Ze nech ani nerozmyslam, ze si TO necham. A to bola moja mama a nie svokra.

Nerozmyslaj nad clankami a nerob scenare dopredu. Toto chce poriadny rozhovor, do duse, podla mna ste sa o tomto ani neporozpravali, ako to bude s babatkom prebiehat.

Ved ked ti najblizsie nieco prinesie, mozes povedat, ze ci nepojdete nabuduce spolu, ved je to predsa lepsie KED SI BUDUCA MAMICKA vyberie to, co sa paci pre jej dietatko? Presne takto by som to formulovala.

A prosim fakt prehanas, mozno aj tehotenske hormony uraduju - preplakat cele noci kvoli predstave, ze dieta bude chodit vo veciach od babky? Aky je v tom preboha rozdiel? Kopa deti veci zdedia po pribuznych, tetach, dostanu od babiek, detom je JEDNO co maju na sebe. Potrebuju citit naruc MAMINY. Nic ineho ich nezaujima. A co bolo od koho uz vobec nie.

Pokup si navyse, co sa ti paci ale ver tomu, ze dietatko potrebuje hodne veci, hodne casto meni velkosti - za ten prvy rok aj 4x - budes musiet dokupovat aj ty ver tomu, ta pomoc od babky sa zijde, pokial fakt ste mlada rodinka ako si popisala. Hrdost stranou, je to proste fakt.

cmeliatko
1. nov 2011

@anjelicek26 niektore zeny maju depresiu a velky strach pocas tehu a aj po. mozno to preziva aj ona prave.

moja mamina sa uz tesi ak budeme mat mimco 🙂 je zdravotna sestra a robila dlhe roky v porodnici takze ja som uplne happy ze ju mam lebo viem ze keby nieco ona mi v porodnici urobi poriadky, a aj mi bude vediet velmi dobre poradit.
neni nic lepsie ako mat pomoc od tych kt si to uz prezili..ci uz od maminy vlastnej alebo od ostatnych mamiciek.
drzim palce nech sa to vyriesi!

anjelicek26
1. nov 2011

@cmeliatko - mozno mas pravdu, vidiet za vsetkym a zvelicovat problemy su casto priznakom depresie 😖 A ten problem nemusi byt ani tak svokra, ale moze byt omnoho hlbsie.

cmeliatko
1. nov 2011

@anjelicek26 jo moze to byt aj depka a zena samu sama pomaly nechape ale proste to tak preziva a citi.
poznam take pripady. na stastie to ale preslo!

tehulka21
1. nov 2011

@anjelicek26 ja to chapem uplne ze je to prehnane..len mne to cele od nej pride akoby sa snazila uplne vypudit moju rodinu z tohto obdobia ked sa vlastne vsetci tesia..ona sa tiez tesi vidim to na nej..ale nezabudne na zaver podotknut aky je to problem..ona mi povedala ze ma berie ako jednu z mnohych napriek tomu ze priatel si "frajerky" domov nevodil..aspon co ja viem tak to boli vacsinou dlhodobe vztahy co sa u nich ukazali..ale je to jedno..mas uplnu pravdu ze depkarim zbytocne..viem aj to ze malemu to bude uplne jedno co ma na sebe..ide mi len o ten moj pocit ze ked ho budem vdiet v tom macikovom komplete napr. tak bude pre mna dokonaly..bude to vsetko aj tymi hormonmy..to nepopieram..ale ja si na nu a jej zvyky a nazory neviem zvyknut... 😖

tea333
1. nov 2011

@tehulka21 ahoj, vidim ze zle znasas tu tvoju svokru. Je to dominantna zenska, pravdepodobne ma poct ze vzdelanie je extra dolezite a svojho syna vidi ako inak, ako dieta. Viem ze to na zaciatku bude zniet ako blbost, ale skus sa na chvilu vzit do jej koze, a pozriet sa na veci jej pohladom.Asi by to bolo cosi taketo, keby som mala tipovat co si mysli:
Moj syn ani nesiel na vysku, nie je zabezpeceny a nema vlastne byvanie, nie je samostatny.Nasiel si priatelku ktora dobre nezaraba a tiez nema vysku, takze nema perspektivu uzivit rodinu.Obaja su mladi, bez svojho byvania a priatelka otehotnela.Byvaju u mna v byte a nemaju peniaze na vsetko pre mojho vnuka.

Asi takto nejak to urcite vidi. Vies, kym sa obaja neosamostatnite a neodidete do vlastneho, asi vas bude brat ako deti ktorym treba pomoct.Tie jej nestastne vyroky si mohla usetrit, podla mna mala drzat jazyk za zubami.
Podla mna tie veci nekupuje preto aby ti kradla dieta, ale preto, ze ma pocit ze to sami nezvladnete.
Okrem ineho, taketo akcne zapajanie ma kazda druha svokra, to mi ver. Ja moju neskutocne lubim, je mi ako mama a kamaratka, ale tiez vkuse kupuju malemu blbosti, a veci co uz mame a kazdy tyzden mi nieco privlecie.A to mame penazi dost na vsetko, ona je stara skola a kupuje lacnejsie nez ja.Babky to robia preto, ze sa chcu citit sucastou prostredia, do ktoreho babatko pride.A tvoja svokra asi vie, ze peniazkov nie je nazvys a preto ma pocit, ze je zaviazana pomoct a cosi kupit, ze sa o vas vsetkych musi postarat.

Tymto vsetkym som len chcela povedat, ze napriek tomu ako hnusne to znie, tvoja svokra mala asi inu predstavu o zivote svojho syna.ze vystuduje, osamostatni sa, najde si niekoho tiez vystudovaneho s dobrym prijmom a usadia sa.A teraz ma pocit ze ste sa dostali do "kase" a do zivota, kde potrebujete pomoc, a to ona pre syna nechcela.

tea333
1. nov 2011

@tehulka21 a ako pisala @anjelicek26 , trochu pokory nezaskodi.svokra ta asi vidi ako osobu, s ktorou si jej synacik pokazil zivot.asi preto tie trpke slva od nej.
skus sa vsak cez to preniest a mysliet na buducnost. svokra vie byt aj napomocna! Skus si k nej najst cestu.najlepsie ked budete same, sadnut si a bez hnevu povedat: je mi luto ze vas syn nedopadol ako ste si predstavovali, ale ja za to nemozem.lubim ho a chcem aby sme boli stastna rodina a aby ste vy bola pri tom ako babka.chcem pre vase vnuca to najlepsie.verim ze to zvladneme a postupne sa osamostatnime, a samozrejme sme vdacni za vasu pomoc.Rada by som aby sme ja a moj priatel rozhodovali o babatku, ale chceme aj aby malo dobry vztah s babkou.
Proste sa s nou skus trochu skamaratit, lebo ked to teraz neprekonate, moze z toho byt neprijemna situacia v domacnosti, ked sa male narodi.

tea333
1. nov 2011

@natyadko si v tazkej situacii 😔 Tvoj priatel asi svoju mamu z domu nevyzenie 😒 ja mam mamu, ktorej mozem nieco vysvetlit 30x a ona furt nic. u nej mi pomahaju razne veci. ked ma nastve, jednoducho sa neozvem.ale u vas sa to takto neda. skusila by som s nou kamaratsky pokec.tym, ze na nu kricis alebo za nou posielas priatela len zvysujes nepriatelstvo medzi vami.skus s nou tak kamaratsky pokavickovat a povedat si, ake su pravidla.vela stastia!

sharmana
1. nov 2011

@tehulka21 to je tým, že máš 21 a proste ta tvoja svokra ešte nerešpektuje.... je to tak, pretože si mladučká, nie si ešte osamostatnená, keby si bola samostatná, bývala sama, finančne zabezpečená, tak by sa bála ti niečo prikazovať, lebo by vedela, že ju niekam pošleš a nič si s tým nezmôže... Bohužiaľ, takúto tendenciu majú mamičky, svokričky, keď majú pod strechou "detičky"...
Ja sa riadim pravidlom, keď sa mi niečo nepáči, svokre poviem "HNED" a napriamo... žiadne okolky.... Nechceš malému dať modrú, tak jej treba povedať "nie, ja chcem iné farby a také bude mať a hotovo"... "Kočík si vyberiem podla vlastných predstáv".. A musíš si za tým aj stáť, lebo inak si bude dovoľovať svokra stále viac a viac..
Taktiež mužovi povedz, nech svojej mamičke vysvetlí, že ty budeš matkou a len ty budeš rozhodovať...
Držím ti palce 😉