Svokra robí rozdiely medzi vnúčatami

mummmmmy
29. nov 2022

Otázka znie aké stanovisko zaujať k svokre?

Mám 3deti. 2 už väčšie v puberte a jedno menšie.
Svokra má okrem mojich ešte jedno vnúča, ktoré je mladšie o pol roka od môjho najmladšieho.
10rokov sme bývali u svokrovcov v dome a svokra nemala záujem o naše deti. Aj keď muž robil mimo SK pomoc žiadna. Dokonca ak som nebodaj nechala prádlo vonku na spoločnom sušiaku dlhšie, už bolo peklo. Sneh som tiež musela ja odpratávať v zime a okolo domu robiť celý rok. Však som na materskej tak mám čas.

Odsťahovali sme sa do vlastného. Teraz s nimi bývajú švagrivci švagor robí v meste, každý večer chodí domov. Okolo domu nič nemusia robiť. Švagrinej prádlo poskladá ožehlí a nachystá, aby si ho odložila do skrine. Možno jej ho už aj perie však má toho veľa. Každé poobedie si svokra ešte berie vnúčika domov a venuje sa mu však mladí si potrebujú oddýchnuť nosí ho domov až večer pred spaním. Čím ďalej tým viacej je malý u svokry a švagrivci si užívajú.

Ak treba robiť tak na robotu zavolajú nás. Môj muž zas ide aj s mojimi staršími deťmi ja už nie.
Naši robia a švagor na nich dozerá a buzeruje. S ničím nie je spokojný. 10minút robí a hodiny hovorí, ako to zle robia.

Dom kde bývajú sme my prerobili starali sa a svokra pol domu prepísala na švagra. Švagor len nadáva a rieši ako je čo spravené, že je zlá plávajúca podlaha, že sa mu nepáči, ako je rozmiestnená kúpeľňa. Všetko je moderné nové navrhnuté v štúdiu. Keď sa jej na to spýtame tak hovorí, že má dve deti a zaslúžia si rovnako. Nám ručí pri úvere, ale ten si poctivo splácame.

Idú sviatky a budeme tráviť viac času spolu. Ja fakt neviem ako sa mám ku nej správať. Nechcem vyvolávať rozbroje ani byť celé sviatky odutá.

Každý deň mi vypisuje nech jej pošlem fotky detí, aby sa s nimi mohla chváliť kamoškam. Tiež nemám čas na takéto správy. Neodpisovať jej?

mimimoje
29. nov 2022

Neodpisovať. Buď rada, že si deti vychovávaš sama, ak by boli v kuse u babky, to je iná výchova, nevyhovovalo by ti to. Nerieš, že strážia druhého vnuka, ak potrebuješ, rieš si to po svojej línii (opatrovateľka, manžel,...). Je pekné, že manžel ide pomôcť aj s deťmi, vychovávate ich k tomu, že rodičom sa má pomáhať (a ver, že sa ti to vráti). Ak to manželovi neprekáža, nech tam chodí. Švagra by som upratala, nech je ticho, ak sa mu nepáči, má možnosť prerobiť. A dom na švagra? Aj keď je to možno z tvojho pohľadu nefér, ber to tak, ako to je. Aspoň nie si so svokrou v dennom kontakte. Ver tomu, že to nie je také idilické, ako sa zdá. A určite by som tam netrávila viac času, ako ti vyhovuje, an i cez sviatky. Možno je to nefér, ale čo už.

pribinak
29. nov 2022

Mna by porazilo ak by mi svokra prala a žehlila a skladala veci do skrini
Otras, žiadne súkromie

To radšej nie. Ani by som nechcela aby mi každý deň brala dieťa. Nemáš jej čo závidieť

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@pribinak švagrinej to takto vyhovuje ak svokra nepríde po malého tak jej ho tam zanesie. Nosí ho tam od narodenia, že ona si potrebuje oddýchnuť.

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@mimimoje ďakujem, máš úplnú pravdu. Proste potrebovala som to počuť.

katka700
29. nov 2022

@mummmmmy Nejako som nepochopila rodinné vzťahy. Svokra má 2 synov, tvojho muža a mladšieho maznáčika tvojho švagra? Alebo je švagriná jej dcéra - v tom prípade by som chápala to pranie a žehlenie, tebe sa možno do toho nechcela montovať.
Švagra či už je to brat alebo švagor musí 'upratať' tvoj muž. Byť asertívny a nedať sa, napríklad povedať 'prišiel som s deťmi pomôcť lebo ma volali mamka a tatko. Ale počúvať tvoje kydy nebudem. Rač sa zapojiť do roboty a prestaň pindat.' Alebo: 'Do domu som investoval XY eur, ak sa ti neľúbi prerob si.'

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@katka700 má dvoch synov. Švagriná je žena jedného z nich.

yanni
29. nov 2022

@mummmmmy Ved ale bud rada, ze si vo svojom a nik ti do nicoho nepinda. A nezavid. Zi pre seba a słoju vlastnu rodinu. S muzom sa porozpravaj, ze pomoct ano, ale odtial-potial. Nech si otvori usta. Nech robit ti, co tam ziju. nech povie: "Sorry, nemozme, musíme si porobit okolo vlastního domu". Nechcem ta urazit, ale zda sa, ze tboj muz je nejakym tutko, ktori si nevie otvorit usta: pokiał ste tam bialy, je samozrejmost, ze pomozete ale teraz mate swojem tak sa starajte o svoje.

klarolinne
29. nov 2022

Svokra nerobí rozdiel medzi vnúčatami, ale medzi synmi a na deti sa to iba prenieslo. Že ti nepokladá prádlo by som pochopila, a muž keď chce ísť pomáhať nech ide. Ale prečo berie deti? Nech mu pomôže brat. Dobre rodičom treba pomáhať, ale nie za cenu buzeracie. Nepáči sa ti? Ok, urob si sám. Ty tu bývaš, tak si to urob podľa seba, čau. Vzťah k vnúčatám je až druhotná záležitosť. Porozprávaj sa s mužom, ale zas ak je taká povaha ze mu to nevadí, tak nech ide, deti by som s ním ale nepúšťala.

nikolka1986
29. nov 2022

Neviem, mala si kde bývať, asi ste mali viac detí a tie jej liezli na nervy. Možno toto dieťa je tichšie alebo ma svokra viac času? Zase keď u niekoho bývaš, tak je zamozrejmé že pomáhaš, či mala svokra odpratávať sneh a ty kukať z okna? Kto chce svoje pravidlá, nech sa osamostatní.

paciko9
29. nov 2022

Mate vlastny zivot, tak nestracaj snimi cas. Viem je to tvoja rodina,ale aj tak. Byt tvojim mizom,tak mu poviem,ze ked sa mu to nepaci nech prerobi sam a urobi sam, v tomto pripade by mi bolo jedno ako by sa svokra zachovala, uz sa zachovala aj tak nefer. Vy ste prerabali nieco co nebolo vase, a mila svokricka to da synacikovi. Ja byt vami tak by som si pytala peniaze spat,co ste tam vrazili

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annamalaga
29. nov 2022

No v prvom rade ste tam nemali bývať vôbec, tobôž nie prerábať, za ďalšie, ručí vám, vďaka nej máte úver či? Dostali by ste ho bez nej? Už aj to je pomoc. Lebo niektorí bez ručiteľa sú bez šance na úver čoilen pomyslieť. Či?

blondmummy
29. nov 2022

@mummmmmy tebe medzi muzom a svagrom ale moja svokra viditelne medzi vnucencami.. mame cca rovnak stare deti tie najmensie a nasa dostala na velku noc zajaca plysoveho a peniaze a druha vnucka to iste plus balik plienok macika čo spieva
Takze to au rozdiely a ro iste aj medzi starsimi nasho odjebu doslova kokotinou a starsia dostane noťas bicykel atď proste vidiet kurevsky rozdiel a to ako sa ku nim chova nehovorim pride ku nam syn ju vola aby ksla pozriet ake ma pieskoviako a ona len noo ano a lapne na rit zapali cigu vyfajci tri cigy da kavivku vodicku kolacik a domov a tam sa chodia deti bavit a podobne takze take su rozdiely.. ale uz som si zvykla a muz teda jej syn povedal ze on sa o svoje deti postar ze ju ku tomu nepotrebuje…neries a jednym uchom dnu druhym von ja som sa s niu aj pohadala aj sme si na meno nevedeli prist ale to bolo oninom a nepomaha

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@blondmummy to je tiež o tom istom ako u vás, len sa mi to nechcelo rozpisovať.

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@blondmummy ešte chce od nás hračky čo kúpili našim deťom, aby sa vnúčik mal s čím hrať.

evelyn246246
29. nov 2022

@mummmmmy a co chces riesit? odjakziva to tak bolo v niektorych rodinach ... bud vnucata alebo deti ...nic sokantne.... mas len 2 moznosti ...zmierit sa alebo sa odstrihnut ...

pumi21
29. nov 2022

Pošli jej keď ty uznáš za vhodné, nie keď ona si zmyslí. Buď rada, že sa nejako do vás nestará, že nemá potrebu ti pomáhať, máte svoje, ste samy a to je výhra, keďže je takáto. Netráp sa tým, toto jak sa správa je jej vizitka. Nie tvoja.

miadi
29. nov 2022

By som bola na tvojom mieste len stastna ze tam uz nezijem . Vsetky hracky od nich by som im vdacne vratila nech mà svagrinej dieta kludne.. tvoje deti uz su vacsie a to 3mensie dostane nieco nove na vianoce a nebudes mat zararozeny dom. Teba Asi najviac stve ze Im strazi dieta ze si “ uzivaju.” Ved aj ty si mozes niekoho zohnat na strazenie a “ uzivat si”. Zbytocne si zatazujes hlavu ze svokra perie zehli a uklada pradlo tej druhej svagrine. Maju iny vztah ako si mala ty. Asi lepsie vychadzaju ( nechcela by som aby moje pradlo riesil iny clovek ) no urcite svagrina mà zas kopec inych veci cim jej svokra ide na nervy . Svagor keby predomnou pindal ako ste to zle prerobili by som ho uzemnila nech si prerobi podla svojiich predstav. Neviem co chodia deti pomahat robit nepisala si presne . Ja som chodila pomahat starym rodicom na role velke polia zemiakove . Ale ked ti to vadi preco si neurobite radsej rodinny program vylety? To uz je ale na tebe a tvojom muzovi. Svokra vas tam netaha so zbranou v ruke. Vyries si to s muzom na ostatnych kasli. Fotky posli Ved to trva par sekund. Alebo povedz svokre ze nechces aby ich fotky posielala cudzim ludom ale kludne jej k vianocom das vyrobit fotoalbum.

blondmummy
29. nov 2022

@mummmmmy superbabky sa tomu hovorí

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@elizabet173 to odpratávanie snehu bolo v 6.mesiaci tehu, keď som prišla z nemocnice pre rizikové tehu . Švagor sa pozeral aj so svokrou a ja som pratala sneh. Prádlo ma naštve ja si rada svoje prádlo aj periem aj žehlím, len ma štve, že po mne ziapala každý krát.

loginexistuje
29. nov 2022

@mummmmmy kasli na nu nic neposielaj naplanujte si vianoce bez nich usetris si stres aknchce nech ide muz ale sam bez deti a ziadne take pomahanie utni to

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
29. nov 2022

@mummmmmy tak si to nemala robit.Svagrina sa asi vie ozvat, ze je unavena a este jej aj povaruju.
Ty si sa asi neozvala a nechala si.neznasam taketo rozdiely medzi rodinou...fotky jej posli...na Vianoce chod a nestaraj sa.Svagrovi by som povedala, ked sa mu nepaci nech si prerobi podla seba.To iste, ked tvoj muz nieco robi na dvore ved si nenechajte na sebe orat

mummmmmy
autor
29. nov 2022

@miadi nie užívanie ma naštve, preto som mala 3deti, lebo mám rada deti a ja si užívam s nimi pre mňa je to užívanie času. Štve ma to, že ak som kedykoľvek niečo potrebovala tak odpoveď bola vždy nie s mužom sme si pomáhali navzájom. Proste vždy niečo mala, ak som potrebovala čo i len vybehnúť na pohotovosť ak sa niečo stalo. Tak do mňa ziapala, že čo som to neriešila doobeda, keď boli deti v škole. Áno úraz si viem naplánovať.

Asi fakt môžem byť rada, že tam už nie sme. Normálne mi to veľmi pomohlo vidieť na to iný názor. Už som mala depky.

Ďakujem všetkým ❤️

simca06022011
29. nov 2022

uz ste odstahovani, tak bud rada, ani deti na robotu by som neposielala, ved narobili ste sa tam dost, kym ste tam byvali, nech teraz maka brat s manzelkou. Ja by som sa k tomu celeme nevracala, neriesila co bolo, co si robi s druhym synou a nevestou, a vnukmi atd. Zite si svoje, uzivajte a na nu z vysoka kasli. Ano mama, dobre mama a ides prec a robis si po sebe, somre svagor, ok moj, urob si ako chces, nik ti nebrani, je to uz tvoj problem. Treba im robit okolo domu, ako pardon, mame program, dlho sme boli v praci, deti sa musia ucit, bohuzial. Manzela poslem na skok, nieco pomoze a vybavene.
Ja sa divim, ze si sa dala buzerovat, ekd si tam byvala, mnaby veru odhrabavat sneh nedonutili, kludne nech sa klzu po zadku ked chcu :D A keby po mne zjapala za pradlo, just si ho tam necham aj 24hodin. Mne takto pri byvalom mizli ponozky a pod. Proste dostali nohy zo snury vonku :D nechala som exa nech si to doma vyriesi, svagor a otec v jeho behali :DDD

miadi
29. nov 2022

@mummmmmy ludia casto nie su fer. Taketo nieco mas v kazdej druhej rodine. Kasli na to ze tebe nepomohla a druhej neveste sklada gatky do skrine 😜ber to tak ze si vdacna ze dobre vychovala syna a tym to hasne. Uzivaj si svoje deti ked ona nema hlbsi zaujem s nimi travit cas jej skoda. Proste sa oslobod od tych negativnych pocitou Lebo uplne zbytocne sa ty tym trapis. Jedine co mozes zmenit je ze muza viac zapriahnes do roboty okolo vasho domu Alebo si naplanujete vylety koli detom - alebo das deti k mame a niekedy aj sami dvaja do wellness. Svokra vies aka je nikdy nepomohla ani nepomoze. Bud rada ze si sa za tych 10r u nej nezblaznila a ze ste tam neostali. Co ty vies svagrina by Mozno radsej bola na tvojom mieste ale uz tam ostanu ked to napisali polku na nich 😎je v pasci. To nie je zavidenia hodna situacia.