Svokra nerešpektuje moje rozhodnutia

4. apr 2021

Ahojte. Poprosila som svokrovcov aj našich že na veľkonočné sviatky nech nedávajú žiadne sladkosti, Kinder atď malej. Vysvetlím... Nie som bio Eko raw ani nič podobné, lenže problém je v tom ze akonáhle moja dcéra si dá kúsok z čokolády alebo nejakú sladkosť, odmieta raňajky, obed, večeru, všetko a na margo toho je to hodinový rev za sladkosťami. Samozrejme ze nepolavujem, po hodine ju to prestane baviť a sadne ku raňajkam a zje ich. Lenže už strácam nervy počúvať hodinový nárek dieťaťa, keď nedostane namiesto raňajok čokoládu. Ja nehovorím, raz za týždeň jej samozrejme dám, alebo keď je taka situácia že sme na ihrisku a nejaké dieťa ju ponúkne okej, ale to jej aj vysvetlím že len na ihrisku. A pochopí to. Ale keď prídeme aj ku svokre, za mojim chrbtom jej dáva zo skrine čokoládu, cukríky, nič som nepovedala ze však okej je to občas, ale teraz keď si už všímam že dieťa mi iné zjesť nechce a ja mam s nou bojovať, už mi to je proti srsti. A aj teraz prišli sme ku nim a hneď veľký Kinder, zajac. A povedala som, že nehnevajte sa, odložte to prosím, pred 2 dňami som vás aj mojich rodičov poprosila a do pred van to dala vedieť, že dvere žiadne sladkosti. Ja som ešte v dm kúpila malej to co ja jej ovocie atď. A priniesla som im ze jej to majú dat. No a svokra sa urazila že nemohla dat dcére čokoládky. Ja normálne nechápem. Ze stále sa omiela že mladí sú takí a takí a starej nič nerešpektujú. dávam, mrazom susesene

hettinka
4. apr 2021

To máš za to, že počas lockdownu chodíte po navstevach, keď su prísne zakázané. Načo si tam chodila? Keď máš takú perfektnú výhovorku ako nikdy a nerešpektuje ta...

A máš dvojaký meter, decko cudzie na ihrisku jej čokoládu dat môže a vlastná babka nie. Máš to vziať, schovať a dávkovat po troske, keď zje obed. Zbytočne dramatizujes. Ešte aj cez sviatky... moja dcéra tiež dokopy nič nejedla, keď zledla sladké, obed už nie. Ale zasa aby som zakazovala babkam jej niečo kúpiť, to nie. Len to vždy prešlo cezo mna.
Cim viac zakazujes, tým horšie, budú jej dávať tajne a klamať ta.

sasa1310
4. apr 2021

u nás to isté, akurát, že ich nechám, že 2 dni v roku (na Veľkú noc a na Mikuláša) jednoducho neobedujú. No bože, neubudne z nich. Samozrejme že v iné dni už sú naučené, že jednoducho sladkosti sú až poobede. A babky nechávam, nech majú radosť. A že má tvoje decko hodinový rev za sladkosti, za to isto nemôže ani jedna babka. Problém bude asi v tebe
A na návštevy sa teraz nechodí

0silvia0
4. apr 2021

Kolko ma tvoje dieta rokov? Mna tiez pri malych detoch nikto nerespektoval a to bola dcera ekzematik a cokolada jej vyslovene skodila. A ja som bola zla mama, lebo decku nedozicim cokoladu😂.

juhseverzapad
4. apr 2021

Nedramatizuj. Moja švagriná tiež takto vyvádzala až jej dcéra chodila poza chrbát si k babke pýtať sladké a ešte vravela, aby mame nič nepovedala. Babičky sú od toho, aby trošku rozmazlovali. Ty nebudeš iná 🙂

heleninamama
4. apr 2021

Takáto blbosť Ti stojí za nervy a hádky v rodine? Veď nech zje dieťa kúsok čokoládového zajaca a vynechá/posunie obed, sú sviatky preboha! Ovocie odlož, dá si keď bude mať chuť. A ty si daj kávu a niečo dobré k nej.
Svokrovci sa tešia z vnúčatá, decko zo sladkosti a Ty robíš scény.
Raz bude mať dcéra aj vďaky takýmto tajne darovaným čokoládkam na babku krásne spomienky. Nekaz jej to.

petulda333
4. apr 2021

Jaaj zena. Tu cokoladu si daj ty, zjavne ju potrebujes 😁 ja moje deti nechavam tak ked su u starkych. Vedia, ze tam je to iny rezim, volnejsi a dopraju im to co doma nie. Od toho maju babky a dedkov. A to, ze tvoje dieta reve hodinu je tvoja chyba, nie ich. Moje deti neplacu. Ak nechcem dat, tak nedam. A maju skoro 2r a 5,5r a sceny nerobia

autor
4. apr 2021

@heleninamama
@0silvia0
@sasa1310
@hettinka dobre baby zas ma neukamenujte🤣snažím sa dieťa viesť k zdravému životnému štýlu ako mam ja. Sladkost som si nedala 10 rokov, cvičím a chvalabohu mam aj zdravie na takýto vek az az. Covid sme prekonali komplet celá rodina pred mesiacom aj my aj oni. Nikam I am nechodíme. Paradox bol ten že som malú nedávala ani do škôlky kvôli corone, všetko sme dodržiavali a muž doniesol napokon z prace domov. Takže hocijak som dávala pozor napokon sme to aj tak chytili. Svokor to znášal veľmi zle aj svokra aj muž, a ja bez príznakov tak si myslím ze na niečo je ten správny životný štýl dobre. A to sme mali britskú mutáciu. Nerobila som z toho ani teraz veľké haló ale zas keď dopredu dám vedieť tak nechápem prečo sa to nedá rešpektovať. Ja som už z tolkych veci povolila svokre že by ste neverili a ako vidím čím viac robím pre pokoj v rodine tým menej je rešpektované to, ako chcem ja viesť svoje dieťa. Ja som zas taka keď mi sestra napríklad povie ze toto alebo tamto nemám dávať jej synovi tak to plne rešpektujem. Ved každý mal tu možnosť vychovať svoje dieťa ako chcel, tak si myslím ze nato právo mam aj ja. Ďakujem vám za odpovede 🙂

makova333
4. apr 2021

Pokial by dieta nemalo vyslovene alergiu, intoleranciu, diabetes...proste zdravotne problemy kedy fakt nie, aj keby sa babkovci na hlavu postavili, tak neries. Dietatu vysvetli, ze len u babky a len ked zje ranajky, obed, veceru - inak nabuduce nedostane nic. A hotovo. Btw zdravy zivotny styl nijako vyznamne neovplyvni priebeh covidu, dokazom su mladi ludia, sportovci, bez zdravotnych problemov, ktori skoncili v nemocnici. To, ze si nedostala covid je bud tym, ze si dostala malu naloz alebo genetickymi faktormi (ktore zatial este presne nevieme specifikovat).

juhseverzapad
4. apr 2021

@makova333 Asi tak 👏 Muž mal covid, žiadna izolácia od nás a ja s deťmi sme ho nedostali. O zdravej strave u nás ťažko rozprávať 😀 a ešte k tomu fajčím ako tur 🤣

juhseverzapad
4. apr 2021

To nemáš stravou, ale genetikou 🙂

vierocka888
4. apr 2021

Bud rada, že jej niečo svokra chcela dať. Môj syn na Mikuláša nic nedostal od babky...

hettinka
4. apr 2021

Vies, len k zdravému životnému štýlu nevedie cesta cez príkazy, zákazy a plač. Toto vedie naopak k tajnemu vyjedaniu spústy sladkosti, keď mama nevidí. Osobna skúsenosť... mne mama tiež nadávala, zakazovala a na strednej som si namiesto obeda kupovala horalky.

sasa1310
4. apr 2021

dostala si malú nálož nič viac. A okrem toho, asi tá tvoja výchova nie je 100%, keď ti reve ako tur za čokoládu. Ja by som najskôr nad tým rozmýšľalal a nie nad tým, že svokra chce dať sladkosť.

hipuska
4. apr 2021

Ja som tiež bola taká hnusoba. Že som sa do krvi urazila za každú coko. Zakazovala, prikazovala....nič nepomáhalo....až sa mojej mladšej sestre narodil syn. No, bola som unesená z neho. Teraz, keď príde k nám a pýta čokoládku, pozrie na mňa "očkami" ...no srdce by mi trvalo mu nedat. Nechaj to tak, povznes sa na to. Vzťah babka-vnuca je na nezaplatenie. Nech si ho len pekne budujú

0silvia0
4. apr 2021

@hettinka mama ti zamladi zakazovala sladkosti?

heleninamama
4. apr 2021

Vidíš, to máš zato, že žiješ tak vzorne a kŕčovito 😂😂😂 Fak sa uvoľni a vychutnaj si prítomný okamih. Ľudí nezmeníš, ale svoje postoje môžeš. Zdravie máte dobré, jeden čokoládový zajac nie je katastrofa a určite nepodkope celé dcerine stravovacie návyky.
Kamarátka psychologička mi raz dala perfektnú radu: Pozri sa na situáciu nielen ako Ty, ale aj očami iných účastníkov, v tomto prípade očami svojho dieťaťa, aj očami svokry. A všetko sa Ti bude zrazu zdať iné a možno ich aj pochopíš.

hettinka
4. apr 2021

@0silvia0 Joj, u nás vecne stres pre moju postavu, cele detstvo. Domov sladké skoro nekupovala, nepiekla, keď má videla s čokoládou, hádzala pohľady a trusía poznámky. Tak som začala v istom veku jesť sladkosti tajne a keďže som bola presvedcena, že už tučná som, tak mi to už bolo vlastne jedno... pravda bola taká, že tučná som vôbec nebola a pribrala som až na vysokej (tam tiež pri učení 4 horalky v pohode) a tie kila už zostali nalepené navždy.

Moje deti majú prístup k sladkostiam stále, aj teraz na miske vajíčka, a dajú si, ale s mierou. A obaja sú chudí. Ak aj priberú prechodne (obaja boli v 10-11 rokoch trochu okruhlejsi), v pohode vyrástli z toho.

Inak, dcéra total nejedáčka bola do 11 rokov, jedla len niečo, vybrané potraviny, suché cestoviny, ryžu, zemiaky, chleba, mlieko a niekedy nič. A ako prišla puberta, je všetko okrem mastneho masa.

malapepka
4. apr 2021

Zdravy zivotny styl je v hlave. Ten sa neda nanutit. Mozes ist prikladom. Aj dietatu ho vstepovat, ale nic nasilu, lebo sa to zvykne obratit.
Poznala som dievca, ktoremu matka v detstve zakazovala sladkosti, davala jej nahradu sladkeho. Ked dievca dospelo, uz rozhodovala o sebe sama, zacala sa prezierat sladkostami a teraz ma problem s obezitou. Nic, co je nasilu, nie je dobre.
Poznas to, zakazane ovocie najviac chuti.
Moji synovia vedia, ze sladkost mozu, ale az po normalnom jedle. Musia toto dodrziavat, lebo im vysvetlujem, ze v opacnom poradi im bude zle, mozu si pokazit zaludok. Funguje to.
Mimochodom, ja sladkym zijem. Nejaka sladkost denne musi byt. Mozme hovorit o zavislosti. Ale mam 40 rokov a chora som nebola ani nepamatam. Keby nebolo povinnych prehliadok u dr., ani ma nepozna. Mam vysku 160 cm a vahu 51 kg. Takze vsetko pripisovat zivotnemu stylu sa neda.
Zamysli sa, ci tymto pristupom viac neskodis.
U nas bolo este pravidlo, ze u starych rodicov, na navstevach sa moze viac, ci sladkosti, ci byt bez rezimu atd. Ale doma platia tieto pravidla a menit sa nebudu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
4. apr 2021

@hettinka tak mozes byt rada, ze ti mama neprivodila tymito poznamkami poruchu prijmu potravy... tak si asi zdedila po niekom pevnejsiu postavu, no a co...

autor
4. apr 2021

@malapepka
@hettinka
@heleninamama
@0silvia0
@hipuska
@sasa1310 ďakujem za odpoveď baby. Vzťah majú dobry ajtak, čomu som ja rada. Ze prečo reve zato, tak lebo. Lebo ma takú povahu akú som mala ja 🤣to zas nezmeníš výchovou. Ja stále pekne vysvetľujem, trpezlivo, ne kričím ani ju neudriem. Ja som bola taka istá takže mam pre ňu pochopenie🤣krásne sviatky Vám prajem a ešte raz ďakujem za Vaše názory, každy jeden som si prečítala a snažím sa z toho zobrať to naj

kvetinka75
4. apr 2021

Dost to prehanas. Zdravo mozes zit ale s rozumom. To ze ty si nemala.sladkost 10 rokov to je tvoja vec. To ze babka da dietatu z vadu na cas sladkost, nic sa.nestane. tiez asi patris kntym co musia mat vsetko lod kontrolou a vsetkomusi byt podla.nich. daj si aj ty trochu cokolady lebo tie nervy ti.mozu uskodit viac ako ta cokolada

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. apr 2021

@kvetinka75 nemám rada čokoládu ani cukríky. Nejem ich preto raz za čas že si odriekavam, ale jednoducho nemám rada. Nemala som od detstva. To ma mohli ponúknuť čokoládou, cukrikmi, nejedla som ich. Ale to je asi dedičné, môj otec detto. Sestra zas zje celú fľašu medu 🤣ale ďakujem za radu.

tncka
4. apr 2021

Ok mna by to tiez vytocilo. Nehovorim ze malej nedovolim,ale odtial potial. V prvom rade doma obed, ovocie a zelenina. A na tom bazirujem odmalicka! U svokry este ani nedoje kolac,vytahuje cukriky a za nimi hned keksik. Moja mala ma 8rokov,nehovorim ze je tucna ale ani neni ako pierko,brusko ma..kazdy den bicyklujeme,korculujeme,behame len aby nenabrala na seba este viac a svokra ma takto vytaca. A potom v lete sa jej smeje,ako jej trci brucho z plaviek. Jak u je...ych👊a ked mala povie ze nema chut uz na nic, tak reaguje stylom,dobre ked nechces ja zjem🤦‍♀️ To decko ma viac rozumu🙈

autor
4. apr 2021

@tncka no ved práve viem sa vcitit do danej situácie. Najlepšie bolo ze švagriná dcera teraz už má 14 ale keď mala 5-6 rokov tak samé sladkosti, aj na úkor Toho keď obed nejedla. V lete na prázdninách a svokry 80% stravy sladkosť. A bola fakt ze tučná, ale už lekár upozorňoval svagrinu že stopnúť sladkosti lebo to môže zle dopadnúť. A presne ako hovoríš, potom zas keď ju vykrmili tak prišlo ze už nemôžeš, budú sa ti smiať aká si tučná. Tak tomuto chcem tiež zabrániť a určite aj zabránim aj za cenu že by som ja mala byť tá zlá.

h2
4. apr 2021

Ahoj, nečítala som komentáre, ale môj názor je, že to, že dá babka vnučke veľkého čokoládového zajaca, predsa vôbec neznamená, že malá ho musí okamžite celého zjesť. Neviem, koľko má dcérka rokov, ale Ty, ako matka, rozhoduješ, kedy čo a koľko bude jesť. Zajačika zoberieme, pekne sa babke poďakujeme, Ty ho odložíš na doma, alebo na neskôr, po obede, napríklad. A takisto Ty jej z neho odlomíš, koľko si môže dať. Aby dieťa robilo hodinu cirkus kvôli kusu čokolády?

choco6
4. apr 2021

Autorka nic si z toho nerob a stoj si za svojim. Ak si to neprajes mali by to respektovat, moja mama sa naucila ze malemu moze kupovat ovocne sladkosti a take co maju normalne zlozenie, teraz ked je starsi obcas povolim aj ja cokoladku, hroznove lizatka a podobne ale vyslovene nezanasam tie sladkosti plne Eciek, farbiv, stabilizátorov, palmoveho tuku a inych somarin. Ked babka chce nech napecie dobre kolace a nekupuje tie chemicke sladkosti 👍😉

leskovael
4. apr 2021

Aj ja sa zdravo stravujem, nejem sladkosti a ked už hej, tak sa snažím pripravovať si ich zdrave... To ale neznamena že dieťaťu nedovolím alebo ho nutim jest to čo ja. Ty si sa tak rozhodla, nenut tak fungovať aj dieťa... ja chápem keď mas zdravu stravu ako vnimas cukor a mam nato podobný názor ako ty, ale v malej miere ešte nikoho nezabil, moj syn ma 7r a pyta sladkosť každý deň, aj kazdy deň nejakú ma..večer pri rozprávke si sam pýta ovocie a chápe, že treba prijímať aj vitamíny a tak môže aj sladkosť. A to je u nas bez plaču, bez toho žeby som mu zakazovala aj ked jasné že mieru musím ustrážiť.. Ked dostane sladkosť nieje natom nič zlé, zoberiem a dám ked sa naje. Ked nebude jesť, tak nedostane sladkosť. Vybavene... To že sa ti už nechce počúvať plač... No nvm kolko má dieťa rokov, ale keby mi robilo hubuk a hodinu revalo koli sladkosti, pozrela by som sa že kde robím chybu..

ravenman
4. apr 2021

hlavne pozor pri baleniach kde je uvedené E 250