caute, potrebujem sa poradit ohladne svokry, som zvedava na nazory. mam skoro trojrocnu dceru, svokra ju megarozmaznava. vsetko co mala chce svokra bezvyhrad spravy a to doslova plni kazde bizardne zelania malej dcery, chodi k nam tak 1-2x tyzdebnne, nakolko mam este male babo trocha pomoze v domacnosti, pre malu vzdy prinesie aj dve-tri nove hracky, pritom hraciek mame plny dom, samozrejme sladkosti napriek tomu ze mala velmi zle jedava aj tak ju napcha sladkostami, potom mala uz neje vobec. ked je u nas mala neje , poobede nespi, lebo podla svokry nemusi,lebo svokra si ju vzdy zastane, cely cas sa svokra s malou hra, uplne pomaly do odpadnutia. ked malu za nieco vyhresim, svokra uteka do obchodu a kupi jej odskodne aj tri tie obrovske lietajuce balony. v pritomnosti svokry ma mala ignoruje, neposlucha. mala ma svokru ale velmi rada, starsne sa tesi ked k nam pride, plus pre mna je to potom aj ciastocne odbremenenie, ale stva ma to bezbrerozmaznavanie, ktore mam pocit ze sa uz obracia dceru proti mne, ze svokru ma radsej nez mna, nakolko ja od nej aj nieco vyzadujem.
@mickao to by sma sa nemohli vobec stykat, velakrat vznikaju koli tomu konflikty, ale ona akoby vobec nerozumela o co mi ide, lebo sak ona to mysli vsetko dobre. chvilku akoby si aj dala povedat ale casom je vsetko v starych kolajach. ona je taka povaha ze celkovo v nicom nema mieru.
Porozpravat sa, ak nepomoze, obmedzit navstevy
Presne ako moji svokrovci. Nechodia sice casto ale pokazde ked dojdu tak donesu malemu aspon 3- 5 ks auticok plus pol igelitky sladkosti. Ich odpoved na to preco mu ich stale nosia je ved nie su nove dal ich susedov syn tak co. A prva otazka ked syn uvidi svokrovcov ze ci mu doniesli auto. Kedy pridu on by chcel auticko.
Darceky-hracky ktoré kupi nech su u svokry, ked mate byt plny hraciek. Ked pridete na navstevu budu tam.Potom si rozmyslí či ich bude kupovať. A čo sa týka sladkosti nech kupi radšej ovocie, alebo nejakú susienku ako čokolády.Ja by som mala na to tiež nervy a riadne. Ja čakám babo a obom "manam" som povedala, že ak budú nosiť čokolády skončia von oknom. A keďže máme menší byť, hračky tak isto budem riešiť keď niečo veľké kupia hračka bude u svokry alebo mami.
som rada ze mate na to rovnaky pohlad ako ja...lebo ono sa to moze zdat na prvy pohlad ako ze mam super svokru, pomoze v domacnosti, zahra sa s dcerou ale toto sa mi zda uz cez ciaru...je pravda ze mi pomoze v domacnosti, ale zase toto. niekedy mam pocit ze s nou musim o priazen dcery superit stylom kto jej viac dovoli toho bude mat radsej..
Buď rada. Ja mám to isté,ibaže každý boží deň a robí to moja mama,ktorá s nami býva. Čokoľvek jej poviem,tak sa rozplače, že ju chceme vyštvať a že všetko čo spraví je zle atď.atď. Som už z toho na prášky a jednoducho neviem ako ďalej, takže Ta úplne chápem a závidím,že to máš "iba" 1-2x týždenne.
ja som s tym o.k ze stari rodicia rozmaznavaju a rodicia vychovavaju ale mam pocit ze jej sparavnie narusuje vztah dcery ku mne, vyslovene ma dcera v jej pritomnosti odhana, nechce so mnou poobede zaspavat. pripadam si ako matka co jej vetko zakazuje a rozkazuje a babka je ta najlepsia, netesi sa ak odniekal pridem ked ju strazi svokra.
Milá mama. Veľmi si vážim čo pre nás robíš a teší ma, že moje deti môžu poznať láskavú ruku. Naďalej by som si veľmi priala aby ste v tom pokračovala, ale pár vecí sa musí zmeniť. Nejako Vám to nedokážem vysvetliť, ale poprosím vas o rešpektovanie pravidiel, ktoré chcem zaviesť pretože pravidlá sú pri výchove dôležité a pri ktorých nedodžiavaní sa bohužiaľ budem musieť vzdať vašej pomoci.
1, Nikdy dieťaťu nenoste hračky!! Na sviatky iba s konzultovaním so mnou.. (oveľa viac je spoločne strávený čas)
2, Nikdy nedávajte dieťaťu sladkosti! (domáci na pečený koláč, ktorý by ste napiekla spolu s vnučkou by som bola ochotná prehliadnuť)
3, Nikdy neznižujte moju autoritu pred dieťaťom. (ani ja to nerobím opačne ani pri vašom synovi)
4, Vždy dodržujte zákazy, ktoré dieťa odo mňa má. (kvôli niečomu boli dané a len tak sa dieťa naučí zodpovednosti.
Milá mama milujeme Vás ale vy ste si vychovala svoje deti. Dovoľte Prosím aj mne vychovať si tie moje. všetci chceme aby z nich vyrástli slušný ľudia. A ak aj s mojimi metódami nesúhlasíte, prosím nechajte si to pre seba. Verte, že všetko to robím z lásky k svojim deťom a s vierou, že je to pre ne to najlepšie.
Napíš jej niečo v tomto duchu. Ak nepochopí bohužiaľ sa budeš musieť vzdať jej pomoci. A nevysvetľuj jej prečo je toto a prečo tamto. proste to tak je. Ty ako matka si zodpovedná za svoje deti. Nikto iný.
Jednoduche riesenie, nabaliť vsetko co svokra dcere nakúpila a zaniesť k svokre
blbe na tom je ze jej pomoc potrebujeme aspon obcas, lebo inak mi nema kto pomoct. ale fakt neviem ci mi toto za to stoji.
neber to osobne, ale po prečítaní niektorých diskusií na Modrom koníkovi, by som rada vedela, ako vyzerá ideálna svokra....jednej vadí, že sa svokra od dieťa nestará, druhej ,že sa moc stará, inej že jej svokra varí, druhej nevarí, raz že sa o rodinu vôbec nezaujíma, iná sa zaujíma moc...normálne mám obavu, keď raz moje deti vyrastú a budem svokra, či vôbec budem môcť dýchať 🙂...moja svokra napríklad k nám vôbec nechodí, iba keď prídeme my, malej nič nekupuje, max na Vianoce a narodeniny drobnosť, ale neriešim to, je taká, tak to akceptujem....chápem, že ti vadí, že malá papá iba hlúposti, alebo že jej narušuje denný rytmus, ale to je daň za to, že ti naopak pomáha s deťmi...ja som na malú a aj na drobca, ktorý je na ceste, sama a veru by mi niekedy dobre padlo, ak by ju niekto raz za čas zabavil...jediné, čo by som ti poradila je, že skús sladkosti priamo pred babkou odložiť, že až keď sa malá napapá a hračky tiež odlož a časom predaj alebo niekomu daruj..
@barusia ja si zase myslim, ze svokra je svojpravna osoba, ak si jej dieta raz zverila, tak so vsetkym, co k tomu patri, mne osobne ako svokre by sa nepacilo, ze musim bezvyhradne posluchat nevestu a pravidla, ktore platia v tvojej rodine. Ja by som dieta zaniesla svokre a respektovala by som aj jej autoritu, pretoze ty nerespektujes jej autoritu, ale ona ma respektovat tu tvoju, aspon mne to tak pride. Ra za cas spapnie viac sladkosti ako obvykle nezaskodi, nezaskodi ani zmeneny rezim. Podla mna viac ziarlis, preto,ze mala ma babku rada.
@barusia nebojuj zo svokrou, kludne jej.povedz xr nemate hracky kam davat ...tak ak chce nech ich.ma dcers u.nich....sladkosti povedz ze su ako dezert pobobede, a ked vravis ze chodi jeden dvakrat tyzdenne v ine dni dcere sladkost nefavaj deti velmi dobre vedia ku.komu.di co mozu dovolit....a ak sa nefokazes cez to povzniest, obmedz navstevy svokry u vas a nauc sa to zvladat sama
U nas je ze rodia vychovavaju a stari rodicia rozmaznavaju a tych par tyzdnov do roka mi nwvadi, lebo nasa je naucena, doobeda sladkosti nie su aťažké kef zje obed moze si vziat, dokonca ked jej dedo nuka potajme ze ved mame nepovieme si nevezme...a pred vianocami davame zachovale hracky s kt sa nehra na charitu pre deticky kt nemaju ziadne hracky aby im nebolo smutno...
@zuzana76
tak toto by som teda ako nevesta a ani dcéra netolerovala. Babky sú babky, butlavé vrby, kamošky, rozprávačky... ale nie rodičia. keď raz dieta niekomu zverím a poviem že toto toto a toto tak očakávam že tá osoba je dospelá a môžem jej dôverovať že to tak bude. Ak by to tak nebolo moje dieťa tam neostane ani hodinu. Som matka - rodič, poznám svoje dieťa. Viem aké je, čo mu nerobí dobre, čo ho rozhádže, čo si proste nemôže dovoliť a čo môže.
Napchávanie sa sladkosťami 2x do týždňa a tony hračiek nie je výchova ale rozmaznávanie. Z takého dieťaťa vyrastie rozmaznaný fracek ktorý si myslí že jemu patrí svet.
Spomente si na to keď vy ste mala malé deti a zhodnoťte či by sa Vám páčilo keby vám niekto kecá do výchovy vašich detí a robí presný opak Vašej výchovy.
Babky majú rešpekovať autoritu rodiča - nie je to autorita voči babke ale autorita voči svojmu dieťatu. Ja babky ako autoritu nerešpektujem. Som dospelá. Nechám si poradiť, porozprávať sa, mám ich v úcte ale spravím si po svojom - tak ako to mne vyhovuje aj v prípade že s tým niekto nesúhlasí. Bohužial svokry ani mamy už voči svojim deťom nemajú a nesmú mať autoritu rešpektu. Potom to tak vyzerá, keď jedna mamička tvrdí jedho, druhá druhé a manželia (slepo rešpektujúci svoje matky) sa idú pozabíjať lebo sa nevedia zhodnúť.
@tomakat Nie je u vas nejaka vidina toho, ze sa odstahujete vy alebo mama? My sme byvali pri mojej mame tri roky a mala som to iste. Ona neplakala, ale odula sa. +ked som od malej nieco chcela, vynadala mi pred nou. Za stravovanie sme sa hadali denno-denne. Ale presadila som si aspon v tomto svoje. Od leta byvame vo svojom a nemenila by som za nic. Zo zaciatku mi to dalo zabrat, dat malu dokopy, teraz je to lepsie.
Ked sme pri mame na navsteve, velmi sa cuduje, preco ju mala nepocuva, ked jej vsetko dovoli. 😉
@lucia147852 ja male deti mam, svokra este nie som, snazim sa byt tolerantna a spravodliva, mne sa nepaci, ze dnes praveze zacina byt netolerancia zo strany rodicov k starym rodicom, to ze dieta ma u starych rodicov zmeneny rezim, ich vôbec nepokazi, mam male deti, u babky maju aj sladkosti aj tony hraciek, s ktorými sa pohraju a casom nemaju problem hracky doma preriedit a dat do dobrocinneho bazaru, anpr aj teraz na vainoce, aby sa predali a peniaze sa venuju detom zo socialne slabsich rodin. Vychova starych rodicov praveze nema dosah na rozmaznanie dietata, ak je dieta pokazene, je to vinou rodicov, resp opatrovnikov. My babky v nasdej rodine respektujeme a ku podivu mame dobry vztah, oni neriadia nas zivot, my vychovávame u nas doma ako uzname za vhodne a raz do tyzdna cez vikend ked idu deti starym rodicom raz jednym raz druhym, tak zjedia aj palacinky, aj nejake sladkosti, atd... A vôbec sa nestazuju.
@lucia147852 Úplne súhlasím!!!!!
Inak ked to tsk pocitam svokra musi mst perfektny dochodok a vy doma htavkarstvo ked vzdy donesir dve tri hracky 2x do tyzdns. Tak to je za rok min 150hraciek...
@zuzana76 No ak by moja svokra alebo moja mama mali takýto prístup, tak by moju dcéru do starostlivosti dostali max na hodinu. Ja som dieťa porodila, ja som matka, ja určujem pravidlá. Ak majú rady, rada si ich vypočujem, ale zariadim sa podľa seba. Ony už mali možnosť vychovávať
@malasandrika vidíš a nám to skvelo funguje, so svokrou aj mamou sa rešpektujeme, ja nezassjuj do ich babka vnúča vzťahu a oni neurčujú čo mám ako ja s deťmi vychádzať a vychovávať. Toto čo sa tu prezentuje je pre mňa zano mysia vojna a kto z koho. Ako vravím nám to funguje, deti sú slušné, doma rešpektujú nás rodičov a u starých rodičov zase ich.
@zuzana76 tak to je super ze u vás to tak funguje a nevadi vám to.
Ja toto vidím u nás v rodine (nie presne v mojej ale je to rodina z manželovej strany) babka napcha dieta cipsami, sladkostami, hovadinami a rodičia potom dva dni nespia čo im syn grca a prehana ho. ale babka je svatica, lebo tomu milačikovi malemu ti zlí rodičia nedopraju. aj moja dcéra sa u babiek jaši, teší, jedlo zatial nedostava lebo ma len 10 mesiacov. ale buchty ani palacinky mať zakazané nebude. Ale odtial potial...
@barusia starí rodičia sú tu na rozmaznávanie, rodičia na výchovu. Buď rada, že má o malú záujem. Nežiarli preboha. Veď je super že má toľko ľudí ktorí ju milujú. Uvoľni sa trochu a užívaj si tie chvíle. Čo sa týka sladkostí, hračiek, neverím ,že keď jej to rozumne CITLIVO vysvetlíš, neupraví to trochu. Ale ber ohľad na to, že je to jej vnúča, chce pre ňu ozaj to naj... aj keď to malej môže robiť zle... Možno chce trochu aj uznanie, nechce vyzerať že sa nezaujíma... Pozri aj tu na koni, koľko tém je s opačným problémom. Nezáujem starych rodičov, alebo žiadni starí rodičia. Ja som so svojou svokrou bola totál na nože. Vzťah som lepila a udržiavala PRÁVE kvôli mojim deťom. Chcem aby mali spomienky na starých rodičov. Ja som nepoznala ani jedného. Zatiaľ čo iní mali rodičov, jednu druhú babku, dedkov.... Ja som to nezažila. Je to úžasné keď majú deti pocit že ich miluje nie jeden, či dvaja ľudia na svete, ale dokonca šiesti! To je istota ktorá sa im vryje hlboko do ich podvedomia. S tohto pocitu budú čerpať celý život.
Ja som svokre polopaticky vysvetlila, že malý zle papá, takže sladkosti až potom (po obede, po jedle...) Inak ich doma nejedávame, ale pár krát to všetci prežijeme 😉 Nehovoriac o tom, že keď sa budú hrať, možno sa na to aj zabudne 😉 S mojimi rodičmi sa kvôli vzdialenosti vidím 1-2x do roka. Keď mám čas. Oni neprídu. Narodeniny, meniny detí... Tento rok im nestrčili do ruky ani posr.tu čokoládu. Aj napriek môjmu názoru na sladkosti pre deti, vieš čo by som za to dala? 😒
@eliska1309 ak tak casto nechodia ako píses,tak nechapem co riesis a co ta trapi.Odidu,hracky zbalim,sladkosti tiež a tesim sa kedy pridu zas.A viem,že keby prisli len tak-z holými rukami,ako budes riesit"Tak si predstavte-zas prisli,zjedli,vypili a nic nedoniesli😲
To nieje dobre. Musite sa s nou porozpravat. To je predsa vase dieta a nie jej.
@lucia147852 A ty si spomen,aka bola tvoja babka.Predpokladam,podla tvojej reakcie,že Babka tyran,ktora respektovala tvojích rodicov.Ja by som ako dieta nechcela chodit k starým rodicom,ktorý by ma vychovavali,zakazmi a prikazmi.ja by som chcela milujucich starých rodicov,ktorý ma miluju a to co nemohli dat mojmu otcovi,alebo mame davaju MNE,lebo,vtedy bola ina doba,nebol cas,nebolo penazí a dnes dupluju lasku ku mne a nech to nazve každý ako chce,starý rodic ma v mojom živote doležitu ulohu tak ako moj rodic
Bud rada. Ta moja takmer nevie ze ma vnucku ...
@barusia a prečo to dovolíš?