ahojte.. ja uz neviem co mám robiť! Svokra mi organizuje svadbu ( jedlo, alkohol, hudba, výzdoba, odpytovanie nebude a td) všetko musí byt po jej a čokoľvek poviem ja zamietne, alebo ma vysmeje. Snúbenec mi povie, aby som bola rada ze nám pomáha .. ja si svoju časť svadby zaplatím, tak ze je normálne ze chcem to mat po svojom.. Ak moja rodina chce mi poradiť, alebo ja sa chcem o svadbe porozprávať, tak snúbenec začne ze sa nám do toho miešaju a td .. len zabudol ze jeho mama všetko vybrala a je prirodzene, ze aj ja sa chcem zo svojou rodinou o tom porozprávať, len škoda, ze ja a moja rodina nemôžeme k tomu nič povedať a ja mám chuť všetko zrušiť! co by ste urobili na mojom mieste?
@lensvoja my sme si s manzelom svadbu zorganizovali sami, rodicia v podstate dostali len pozvanky. Hoci mali nejake snahy organizovat, nemali sancu. Takze si rychlo vsetko zabezpecte a oznamte im, ze to uz vsetko mate.
ak ste to tak chceli je to v poriadku.
aj u nas to tak bolo. Svadbu - svoju cast som si platila ja ale svadba bola v dedine, kde byva manzel a tak mala moja svokra pocit ze nam musi pomoct zorganizovat svadbu. Kedze z manzelovej strany prislo ovela viac hosti, tak muselo byt vsetko dokonale aby ju nahodou " neohovarali ". Mojmu muzovi to samozrejme vyhovovalo, lebo sa on nemusel o nic starat - " ved mama vybavi " .... Dohovaranie jej vsak nepomohlo. Len sa na chvilocku urazila a zasa bola spat. Snazila som sa to ignorovat, pre pokoj v rodine. Ale ked pocas svadby zobrala noz ze ide zacat krajat moju svadobnu tortu tak som sa uz nahnevala a povedala som jej svoje a do konca svadby sedela zduta pri stole. Ale mne to bolo jedno 🙂 mne tak fajne odlahlo ked som jej povedala svoje a uzivala som si svadbu az do konca 🙂
@zuzkaanicka rada by som, ale snúbenec sa do ničoho nemá .. jemu je to jedno a ja som zlá, lebo nechcem počúvať jeho mamu a vždy mi niečo vadí
@lensvoja Hlavne sa porozprávaj so snúbencom a trvaj na tom, že napr. hudbu alebo niečo iné vyberieš ty. Ja by som určite nebol rada, keby mi svokra vyberala nejakú ľudovú kapelu alebo niečo podobné. Pohroz mu, že svadbu zrušíš a hotovo, ved je to aj tvoja svadba preboha. Ja som si všetko organizovala sama, mama mi pomohla akurát pri výbere šiat a pozvánok a moja svokra bola vtedy v zahraničí našťastie, takže tá akurát prišla na svadbu a to bolo celé. Dúfam hlavne, že po svadbe nebudete bývať u svokry, lebo to už môžeš rovno zrušiť. Držím ti palce, bojuj.
@lensvoja no, ale to si potom dobre rozmysli, lebo s takym clovekom je v manzelstve tazko ... je tu snad milion tem, ako manzel pocuva len svoju mamu a manzelka je uz s nervami na konci ... je to vasa svadba, predpokladam, ze ste dospeli, takze by ste si ju v prvom rade mali zorganizovat sami. To sa takto bude stavat napr. aj k tomu, aky nabytok vybrat? ... tiez ho bude svokra vyberat? ... musite sa vy dvaja porozpravat (v klude) a ujasnit si, co chcete, ci sa nechat riadit svokrou, alebo si svoj zivot prevziat do vlastnych ruk ... po svadbe bude pozde.
@zuzkaanicka jemu je všetko jedno a som si istá ze bude aj nábytok vyberať ked ze uz bolo to okrajovo povedané a aby som nezabudla raz som dostala ,,pochvalu,, ze ja sa len v jeho rodine zveziem a snúbenec nič nepovedal.
@lensvoja a preco si takeho chlapa beries? ... o par mesiacov si budes hlavu bit o zarubnu a sklbat vlasy.
@lensvoja keby to bola vasa volba a nemali by ste zaujem na priprave sa podielat tak super super ze sa na to dala ,ale ked mas svoj nazor na VLASTNU svadbu a buduca svokra ta hned zrusi tak teda podla mna to budes mat vesele i na dalej.Ked uz teraz je taka majetnicka a organizacna tak aby si raz nedopadla tak ze ti bude este aj plodne dni pocitat.
Aj mne chcel organizovať svadbu môj otec, podľa jeho predstáv, takže drahú, snobsku, okazalu, len aby ľudia videli, že na to má...
Stačilo jedno rázne - ' Ty nám nič organizovať nebudeš' a bolo po probléme... Vedel, že so mnou nepohne...
Záleží aký typ povahy si, ja si teda nedám diktovať nič, názor vypočujem, čo som za dobrý nápad považovala tak som vyhovela, keď nie, mali smolu...
V dnešnej dobe sa nedá praktikovat ' držať hubu a krok'... Je to tvoj život...
ja som napr. nechcela svadobne blbosti vobec, predstavovala som si obed s najblizsou rodinou a po par hodinach rozchod.. vyhovovalo by mi to aj financne aj by to bolo podla mojho gusta /neznasam svadby, neznasam byt stredobodom pozornosti/.. ked sme to vraveli svokre, skoro ju vystrelo "co by povedala tetka betka".. a len preto, aby ju neohovorili jej tetky betky, nam navrhla, ze zaplati a zorganizuje celu svadbu.. nastastie suhlasila ze u nas sa nebude tancovat - to by som neprezila fakt.. 😀
no a tak sme mali na svadbe aj sirsiu rodinu zo strany manzela, z mojej strany to boli len surodenci s rodinami a otec.. nakoniec som to prezila a som rada, ze ma to snad uz nikdy viac nebude cakat..
a co by som robila na tvojom mieste? ak by to bolo premna dolezite, asi by som trvala na svojom a uprimne by som sa s nou porozpravala medzi styrmi ocami - kludne jej vysvetlila, ze aspon cast by som si chcela spravit podla svojich predstav.. ak to je normalna zena, ktora sa len tesi z organizacie svadby, tak to urcite pochopi a najdete spolocny kompromis.. ak to nepochopi a nie je to normalna zena.... no tak to potom ti nezavidim buduci zivot v spolocnosti takej svokry..
to je len začiatok problémov....svokra,ktorá pchá nos do všetkého + chlap,ktorý počúva mamičku a nie svoju ženu...dúfam,že budete bývať osobitne a ďaleko a nie s ňou.....v podstate je svadba len jeden deň,ten sa dá prežiť /plne chápem,že to má byť deň mladomanželov a teda podľa ich predstáv/ ,ale život potom je dlhý a treba si vydiskutovať pravidlá už teraz-myslím so snúbencom...ak teraz nestojí pri tebe,tak potom čo?..svokra bude rozhodovať ešte aj o mene pre tvoje dieťa... 😒
k svadbe-zogranizuj stretnutie jeho a tvojich rodičov a porozprávajte sa,inými slovami- viac ľudí a názorov z tvojej strany má väčšiu šancu svokru prevalcovať,platíte polovicu svadby,tak si tú svoju polovicu aj dirigujte....
A si si ista ze s nim chces byt???mal by stat pri tebe a ked si svoju cast platis tak mas co povedat a maju byt veci aj podla teba!!ja by som takeho chlapa nechcela...mamina cinda a to sa tes jak pridu deti...si ju uzijes a budes plakat este a on ak sa teraz nepostavi za teba tak potom vobec...rozmysli si co robis a k svadbe by som mu povedala ze musi byt nieco podla mna inak nebude
To by sa mi vobec nepacilo a uz vobec nie ze tvoj nastavajuci je ticho a necha jeho mamu do vsetkeho kecat. Ked s tym nieco neurobis teraz tak ti neskor bude vychovavat tvoje deti a rozhodovat o inych dolezitych veciach. Musite si urcit pravidla teraz a cim skor tym lepsie.
Hm ;( Co tam po svadbe, to sa este moze vysvetlit ako ze ti pomaha... ale ked budete mat dietatko, cakaj to iste 😢
Súhlasím s babami, takáto svokra, čo sa do vśetkého ser.e, je to najhoršie zlo. Ak sa ťa ani snúbenec nezastane, budeš v budúcnosti veľmi trpieť. Dúfam, že budete aspoň bývať dooosť ďaleko, inak sa zblázniš. Pretože ak prídu deti, ver tomu, že bude do teba hučať 24h denne a aj tak všetko čo spravíš, bude špatne. A to myslím, źe žiadna matka nemá rada, keď jej niekto hovorí, ako sa ná starať o svoje dieťa. Ja sama bych zato vraždila. Preto sa zdravo nas.er a najprv si to vyjasni s ním a potom aj s ňou. JE TO TVOJ ŽIVOT !!!
Mne toto isté robil svokor, ale zabudol, že narazila kosa na kameň a aj keď mal nervy mal smolu.
Výzdobu, DJ, fotografa, všetko sme vybavovali my. Dokonca, keď sme boli v mieste, kde sa mala konať, ešte aj s majiteľkou sa hádal akoby to malo vyzerať.
My sme nemali ani starejšieho, ani nočné unášanie ani nič z toho, lebo mne to prišlo zbytočné a my sme sa brali kvôli sebe, nie kvôli nejakým zaužívaným tradíciam.
Ja by som na tvojom mieste jej riadne povedala, že je to TVOJA SVADBA a nie jej a ak to spravíš teraz, ver tomu, že si urobíš veľkú službu lebo to čo nastane po pôrode bude presne to isté, ako teraz
@lensvoja radšej si to daj do poriadku čím skôr, keď ťa to trápi, lebo to bude len horšie a horšie. nám svadbu platil môj otec celú a dal si zopár požiadaviek (spôsob odobierky, a iné detaily), ktoré sa v pohode dali splniť a boli sme za ne skôr radi. celú svadbu som si ale plánovala sama.
je to tvoja svadba, tvoj deň. pokiaľ ti takéto jej prípravy nie sú po chuti, tak ju z toho vyšachuj hneď. pánabeka veď ide o tvoje peniaze, tvoj pekný deň.
my sa s mužom často vadíme o svokre, jeho mame a to sa nám zďaleka tak nemontuje do života ako táto vám. s mužom si to ujasni. nie že máš byť rada, že ti ona pomáha. keď nie si rada, a takto to nechceš, tak sa s ním úprimne porozprávaj. a svokre nastav hranice, možno sa cíti neužitočne, možno ju to aj bolí, že syn sa žení, priprav nejaké činnosti aj pre ňu. napr. ak ti je jedno, kto vybaví alkohol (mne to bolo fuk, robil to preto môj tato, ktorý sa do vína vyzná), tak to daj vybaviť jej. nenechaj ju hlavne v nečinnosti 🙂
Inak moja svokra nastastie nemohla pomoct s organizovanim svadby, svadba bola uplne mimo ich bydliska, dokonca krajiny. Ale hned zacala robit zoznam hosti, chcela si pozvat nejake svoje kamaratky, ktore ja som ani nepoznala. Ale moj manzel ju stopol hned ako som mu pod stolom kopla do nohy a tym naznacila ze o co tu ide, ze rychlo s tym nieco rob! 😀 😀 Nadsena nebola ale pochopila ze taketo snahy su zbytocne a svadba bude nasa a ona tam bude ako host.
Vyjasni si to snou hned na zaciatku - skus najprv po dobrom a potom po zlom (ak inak nepojde). To je problem, ktory sa opakuje stale pri svokrach, ktore sa do vsetkeho miesaju. Ked si teraz zahryznes do jazyka, podla mna budes mat neskor problem este vacsi. Teraz aspon pochopi, kde su mantinely. A aspon uvidis, ako sa sprava snubenec. Nastavis mantinely aj jemu. Mamu by si mal vazi a mat rad, ale slusne by jej mal povedat, kde jej jej miesto. Lebo radsej sa rozist pred svadbou, ako sa rozvadzat s malym dietatom.
Ak môže reagovať, svokru som rovno upozornila, nech sa stará do svokra, ze svadbu neplati. Našim som to tiež povedala. Lenže po pol roku vybavenia celej svadby, sa tie dve babizne rozhodli ma nasrať a poslali zoznam hosti. Otocil sa nam otáčkomer aj s mužom a povedala som, ze serem na celú svadbu. Potom prislo vyjadrenie mojej matky aj s obalkou. Vraj nam na vsetko dáva peniaze lebo si navolala hosti. Svokra neriesila, ale tiez dala do obalky a zavolala si jedného brata. Tyzden pred svadbou som to vsetko skoro zrusila a chceli sme ujsť sa zobrať do Prahy k mojej tete. Lebo ja vsetko zorganizovane do jednej bodky. A svokra zadrbe, ze ma vyše 1000 koláčov zajednanych. Tak som myslela, ze sa bude na našej svadbe obhadzovat s tým. 🙂 Inak svadbu sme mali o 14 do 18:00 v piatok, len obed a všetci domov alebo do baru k bratrancovi. V sobotu sme rano po svadbe pili kakavko na gauci a pocuvali oslavne veci ako som to super zorganizovala a dotiahla na aj ked len krátku ale zato luxusnú a jemnú svadbu. A svokor tých 1000 kolacov rozdaval po všetkých kamoskach mojej svokry a nadaval ako pohan, ze je blba a nikdy mna ako nevestu nepocuva. Ale teraz sa na našej svadbe len smejem lebo vsetko som urobila úplne sama. Vyriesila, dotiahla vybavila. Manžel sa len pozeral a podpisoval. A co mam z toho vzniklo posli avokru do riti, muž pokiaľ si bude len mamicku furt zastávať tak je nahovno. Lebo môj nic neriešil len povedal, jednej aj druhej nech sa staraju do svojich manzelov nie do nas. Platí to dodnes, ked v 9 mesiaci tehotenstva prerabame kupelku a jedna sa stará aj druhá sa stará. Tak môj otec a manžel im povedali, nech sú obe ticho a maju prist riadiť, lebo ja z bruchom poriadim, ale už sa nevytrepem na stolicku umývať okna. Ja si hubu ozvorim ci to je mama alebo svokra, pokiaľ mi niekto zasahuje do veci, ktoré riesime s manzelom, nech sa strigy staraju do riti. ;)
Vieš čo by som svokre povedala? Dobre, vyberajte vy, ale čo sa mi nebude páčiť neplatím! Zaplatila by som iba jedlo a pitie tot na osobu a hotovo. A povedz jej to popredu, počkaj jak sklapne 😉 A keď jej to nepomôže tak by som povedala že výzdoba nebola pekná, hudba tiež....a nech cvaká! Kkso to kde sme, tak ty budeš platiť zo svojich peňazí niečo čo chce ona??? Tss 😉
Moji rodičia i svokrovci si priali veľkú svabdu, lebo takú rodili aj môjmu bratovi aj švagrinej. Ja som nechcela a drahý súhlasil so mnou. Našim som slušne ale rázne, že je to moja svadby a jediný kto môže mať primonienky je môj budúci manžel. Neboli tým nadšení, ale pochopili.
Aj svorke som to slušne vysvetlila. Trvalo to síce dlhší čas a určite ešte dodnes ľutuje, že svadby nebola klasická, ale zmierila sa s tým.
Naša svadba /hoci nie úplne maličká, ale o dosť menšia ako bol plán rodičov/ sa nakoniec všetkým páčila a boli radi, že nemali moc starostí.
Základom bola slušná komunikácia. Vysvetlila som im moje a drahého stanovisko a tvrala som si na svojom. A môem povedať, že táto taktika sa mi vypláca dodnes i pri výchove detí. Viem svokru i mamu pochopiť, no ak na niečom trvám, tak to rešpektujú. Ja na oplátku rešpektujem to, že sú to staršie, skúsené ženy, ktoré to v podstate myslia dobre, no nechápu, že niektoré veci sa od ich mladosti zmenili.
Dúfam, že raz budem aspoň tak vychádzať zo zaťmi, či nevestami ako moja mama a svorka 🙂
@lensvoja teraz ti organizuje svadbu a po svadbe ti bude organizovat zivot... chlap co by mal k tomu pristup ako ten tvoj by bol pre mna baba v gatiach a kedze nie som lesbicka urcite by som sa za neho nevydala 😝
ak ti to takto nevyhovuje, treba si urcit pravidla, ak to nevies, budes sa musiet zmierit s tym ze kazdy bude s tebou zametat. existuju aj typy ktorym neurci hranice nikto, proste polena co si idu svoje, takym by som sa vyhla a o manzelstve by som ani nesnivala... neviem do ktorej kategorie patri tvoj nastavajuci a jeho matka, to vies najlepsie ty...
a odpoved na tvoju otazku: ja by som do svadby urcite za takychto podmienok nesla, nic dobre to nevesti....
Moj manzel svoju mamu hned zrusil, ked zacala mat nejake organizacne sklony. A to nam dokonca aj prispeli nemalou sumou. Povedal jej, ze ked sa jej nepaci, nemusi tam chodit. Tvrde, ale zabralo. A vobec sa tym nase vztahy nenarusili, vychadzame super, vnucatka miluje, pomaha nam ako moze...Treba si len urcit hranice 😉
@lensvoja ona nieco vyberie a ja poviem, ze take nie a vyberiem si svoje, nie? Ak by vyberala pekne, mala vkus a skusenosti, tak sa mozeme dohodnut, ze jej poviem svoju predstavu a ona zariadi. Ale aby mi vtlacala jej predstavy, pokial sa mne nepacia, tak to urcite nie. V akej dobe zijete?
Nenechaj si riadit svadbu! Svokra sa uz vydavala .. mala moznost si to robit podla seba. Keby navrhla.. ok .. zvazis .. ale toto by som asi nepredychala... a chlap ?? ach jaaaaj ... no mne by vadilo ... keby to slo tymto smerom ... ze pocuvaj a bud ticho .. mamka zariadi :P ufff ... pevne nervy prajem 🙂 NEDAJ SA ! 🙂 a dufam .. ze nebudete byvat u chlapovej mamky :P
tak nam svadbu zorganizovala moja mama,komplet celu.manzel bol z daleka,tak ked dosla jeho rodina a on v svadobny den,boli postaveni pred hotovu vec,moja mama vsetko rozpocitala,vyfakturovala....a v podstate sme vsetci boli radi,ze to robila ona...ja som bola s muzom daleko,obaja sme pracovali,ja som bola uz tehu....no mamin organizacny talent prisiel vtedy vhod.ja som vedela,ze toto bolo jej snom vzdy,organizovat mne a mojej sestre svadbu...a v podstate sa tak stalo pri oboch.mne osobne to nevadilo.