Ahojte,
chcela by som vás poprosiť o vaše názory. Mám problém so svokrou. Je totiž veľmi panovačná a každý v rodine sa jej stále podriaďoval. S manželom máme ročného syna a stále nám vykrikuje, že ho ku nim nenosíme. Na návštevy sme chodili 1x do týždňa od narodenia malého a stále mala tú tendenciu, že si malého zobrala a išla s ním do inej miestnosti. Robí to stále a stále má výhovorku, že malý v tej izbe nechce byť. Mne to dosť prekážalo až som tam prestala s malým chodiť. Povedala som si, že keď chce vidieť malého tak môže prísť ku nám. Teraz stále vymýšla také situácie aby tam manžel išiel so synom sám bez o mňa, no ja ho nepúšťam hlavne kvôli tomu, aby nebolo po svokrinej vôli. Denne prejde 2x okolo nášho domu a nikdy sa nezastaví. Jej správanie a slovné prejavy mi niekedy pripadajú ako keby jej vadilo, že môj syn si vyžaduje moju prítomnosť. No keď aj pred tým prišli na návštevu jej správanie k môjmu synovi bolo úplne iné, vôbec s ním neutekala do žiadnej izby a len sa mu prihovárala. Môj manžel na svoju rodinu nedá dopustiť a môj problém sme doteraz neriešili, pretože by to určite vyvolalo hádku, tak radšej tomu predchádzam. Chcela by som vedieť váš názor, ako by ste to vy riešili?
@andy55 mala som presne toto, boli aj hadky s manzelom, ale casom sa navstevy zredukovali, svokra vychladla a tesi sa z kazdej navstevy. Panom Vasej rodiny ste predovsetkym Vy a nie ona, pravidla urcujete vy, ale nech tie preavidla nie su dobre len pre Vas, ale aj pre nu. Nieco ,,medzi,, Treba byt nanu mila, nech vie, ze si ju vazite a nezobrali ste jej syna od nej. Potom sa ukludni
tvoje dieta, tvoje pravidla....
@andy55 vykasli sa na svokru,nech ona vychladne.Stoj za svojim nazorom a konaj podla svojho uvazenia..................Moja svokra mi chcela uz v tehotenstve vsetko diktovat a byt na navsteve u nas denne.Obmedzili sme s nou kontakt a neskor celkom zrusili ,pre pokoj nasej malej rodinky.
@andy55 určite nerob zvokre po vôli...S manželom si sadni a vysvetli mu čo sa ti nepáči (aj keď to možno vyvolá hádku) 😒 Svokru nerieš ignoruj ju, a reči, ktoré trúsi o tebe si nevšímaj, časom prídu ľudia, pred ktorými ich trusi na to, že to nieje pravda (aj keď viem, že ťa to zraňuje ☹)
Aj môj manžel nedal dopustiť na jeho rodinu a ani ja. No časom sme obaja prišli na to, že to nie je správne...s manželom sme si sadli a prebrali to, aj keď manžel mal námietky, no ja som bola neodbitná a dnes už aj on vidí aká je pravda, a ak sa aj stane, že na to pozabudne, tak mu to hneď pripomeniem (mne síce svokra slovne neubližuj, no za takmer 6 rokov nevie, že som jej nevesta, čo sa týka detí, tak tie ako keby ani neexstovali, nevie kedy majú narodeniny a ani koľko majú rokov. môj manžel je syn len vtedy, keď niečo potrebuje, inak sú synovia len švagri - jeden darebák, ktorého svokra chová ešte aj ako 36 ročného, druhý na ňu "sere" a spomenie si na ňu len v tedy keď in niečo potrebuje)
aj moji rodičia sa zmenili a som rada, že som na to prišla bez hádok s manželom, no zabolí keď vidím ako sa zmenili ☹ - toľko moja skúsenosť
@andy55 Klasicke spravanie svokier, nakolko sa jej stale všetci prisposobovali, tak si myslí že budes aj ty, a kedze nie a stretla sa s odporom tak je nastvana. A to je dobre 😀 , nech sa naparuje. TVOJE DIEŤA- Ty si mama , tak hlavne ty si musis určiť co je pre male naj. Nenechaj s anou otrvaiť, hlavne.
@andy55 presne toto robi moja svokra.aj s podriadonavim sa celej rodiny aj s utekanim do inej izby.nebodaj jej nieco zakazem.mala place a ona ju berie na ruky a ju utesuje a mne ju dat nechce... proste horor.manzel na tom nic zle nevidi.stale som len ja ta zla.... ked sa hadame tak 99.7 per. Je len kvoli nej
..tiez hladam stale riesenia...drz sa 🙂
Poukazat manzelovi na to ze chodi denne okolo vas a nezastavi sa....svokre dat najavo ze s tebou nepohne a ze mama si ty a ze nepripustit ziadnu manipulaciu a organizovanie teba a tvojej rodiny podla jej predstav.
Manzelovi treba postupne otvarat oci povedat mu nazor na situaciu pripadne mu to opisat z tvojho uhla...a povedat mu ze rodina ste v prvom rade vy traja a mate drzat spolu...
navstevy ok ved ked maju zaujem mozu sa zastavit....
ja mam taku istu svokru akurat u nas to preslo do extremu uz...ked nebolo po jej nebolo vobec...
a tak sa nestretavame vobec...manzel pochopil....ale treba tomu dat cas a takticke uvazovanie aby nam nerozbila rodinku
@andy55 ja teda neviem, ale čo presne ti vadí? To, že babka chce byť možno do svojim vnukom chvíľku sama, bez tvojej "kontroly"? Prečo v tom nevidis skôr pozitívum, že si môžeš na chvíľku vyložiť nohy a dať kávičku? Veď predsa ti ho neunesie a ani tvoj malicky na teba za tú chvíľku nezabudne, nemusíš sa báť... ;) Skús dať babke trošku viac priestoru, veď mu nechce ublížiť...Či takéto niečo ti vadí aj pri tvojich rodičoch? Pokiaľ sa mu venuje, hra sa s ním a nerobí v inej miestnosti niečo, čo nie je v súlade s tvojou výchovou, malá by si jej nechať priestor, aby si mohla s vnukom vytvoriť pekný vzťah... Či sa ti to páči alebo nie, má na to ako babka právo...
Tak jej malého daj a ty buď doma. Veď jej jeho babka, je pochopiteľné, že s ním chce byť. Podľa toho, čo hovoríš, jej skôr vadíš Ty. Ale veď to je normálne. Nemusíte si sedieť. Ty očividne tiež na nej hľadáš chyby a ona na Tebe tiež. Veď keď Ti to vadí, tak tam pošli iba malého s manželom 🙂 A ty si sprav voľný deň 🙂 to je lepšie, ako sa nervovať na návšteve u svokry 😉
@alien2603 mne by tiez prekazalo a aj mi prekaza ked mi niekto zobere maleho a schvalne s nim ide do inej miestnosti....a neberem to ako ze si dam vklude kavicku.
Pokial sa s tym necitim komfortne preco by som mala....babka si vytvara vztah ale to neznamena ze to ma but na ukor mojej pohody a kludu.
@alien2603 Pises, ze sa ti to zda ok, pokial : "sa mu venuje, hra sa s ním a nerobí v inej miestnosti niečo, čo nie je v súlade s tvojou výchovou" - a ako to zisti, co sa deje vedla v izbe, ked chce byt s nim svokra sama? U nas sa ani raz nestalo, ze by niektora babka mala taku potrebu byt s dietatom sama, ze musi odchadzat vedla - akoze akym sposobom by im nasa pritomnost pri jej zblizovani sa s malou mohla prekazat?
@alien2603 to je tazko🙂 moja tiez odvlecie malu ku sebe a napriek mojim zakazom a cirkusom co som robila, aby do nej nestopkala keksy, lebo ocividne si nedokaze po roku a pol zamapamat kedy mala obeduje a veceria a potom mi ju vrati a decko samozrejem odignoruje veceru, a ze v noci robi 2 hodiny cirkus, to uz ju neserie, sak ona si spokojne spi...
Ak chce babka vnuca, mala by respektovat pokyny a rozhodnutia rodicov, nie je to jej dieta, je to len babka
Teraz si asi pomyslíte že som úplne zlá matka,ale ja som raz čo nám prerábali chatu a niekto tam musel ostať poslala mojho muža s malou k svokre a krásne sa mi o malú postarala prišla som pre malú na druhý deň a malá ani neplakala....Dievčatá verte mi budú ešte chvíle čo budete radi že Vám babka dieťa postrážiť bude chcieť....
ja som asi zvlastna, ale ja teda od malicka v klude dam svokre aj svokrovi malu aj maleho. hlavne na chalupe ich ma svokor, nosi ich po dvore, pozemkoch, ukazuje sliepky, stromky a kadeco a my so svokrou alebo svagrinou nad kavou preberame kadeco.... tie keksiky a podobne obcas riesime doteraz - ako rocna sa mi mala s vyletu po dedine so svokrom vralila s lizatkom v ustach. tak som svokrovi povedala ze toto nejedava a viac sme neriesili. ze krcmarka malej dala ked ju videla 😀
teraz cez vikend bol svokor s malym na dvore, vozil ho v trojkolke a zrazu ich nebolo - sli po dedine na prechadzku
@andy55 neviem, u nas je tiez bezne, ze ja som v obyvacke, ci varim a svokra je s detmi v detskej, alebo na ihrisku alebo sla kocikovat... nesedela stale pri mne s detmi.
svokra je sice tebe cudzia osoba, ale tvojemu synovi uz nie - je to jeho babka. to, ze vy dve ste si nesadli, je jedna vec, jej vztah k vnukovi je druha vec. 😉
ak mu dava jest, co nema - povedat, vysvetlit. ak robi nieco, co sa ti nezda - tiez povedat. ale nestriehnut ako ostriez, ze ci robi vsetko tak, ako ma. ani tvoj muz nebude so synom robit veci zakazdym tak, ako ty. ale to neznamena, ze to oni robia zle, alebo ze to malemu skodi. 😉 mam pocit, ze robis z komara somara 😉
Ahoj, určite je to tak ako píšu baby, je to tvoje dieťa tak bude po tvojom, manželovi by som povedala normálne, však to sa nerobí.. ja mám tiež niečo podobné, len zatiaľ s malým nechodí do inej izby, ale ked sú tu alebo my u nich tak je nonstop na rukách, a ku mne ho skoro ani nepustí.. ako toto nepochopím, aj ked lozí a prelezie ku mne, driape sa na mňa malý a ja ho chytím tak mi ho zoberie a povie že somnou je stále.. stalo sa to zatiaľ raz, ale druhý krát mi ho nikto takto z rúk nezoberie... takže ta chápem.. určite si to nedaj...
@andy55 Precitala som si este dalsie nazory, take tie "tolerantnejsie" a dosla som k zaveru, ze nema vyznam zakladat temy na konikovi, lebo fakt, co clovek, to nazor, polovica napise, ze mas ty pravdu a mas to riesit tak a tak, a polovica ti napise, ze prehanas a mas to riesit naopak.
Ja mam tiez dobru svokru, aby to nevyznelo, ze nie, ale aj tak sa mi zda, ze to co pises, nie je v poriadku - je evidentne, ze ti naschval odchadza inde a nemyslim, ze to je o tom, ci to to vadi alebo nie, ale o tom, ze ak ti to vadi, mala by ta respektovat.
Iste, mozes sa jej aj podriadit, ale to je presne to, o co svokre ide, aby komandovala dalsieho cloveka vo svojej rodine.
@anicka246 Chudacik 🙂 Mne sa zasa deje, kedze dceru mam bojazlivu, ze prastara mama, ked sa obcas navstivime, a dcera ju az tak nepozna, tak hned ju ide chytat, hladkat a dvihat, ale mala sa boji schovava az zacne plakat a ja POKAZDE musim jej povedat: vsak ju chvilku nechajte sa otukat, ona aj sama za vami potom pride - ale nie - normalne sa musim medzi ne stavat. Najvacsia "sranda" je potom, ked sa mala teda otuka, pride k nej, a zacne sa o nu zaujimat, tak uz potom prastara mama o nu prestane javit zaujem, a uz iba trkota s dospelymi. 😠 Ako chapem, ze sa chce aj porozpravat, no ten rozdiel je do oci bijuci. Az rozmyslam, ci to neni pretvarka, lebo pred 2 tyzdnami mi "plakala" do telefonu, ze jak ju dlho nevidela, tak som jej navrhla, ze zastavte sa tento tyzden, co vy na to? A ona ze dobre, dobre. (Chodi sem nedaleko niekolkokrat v tyzdni). A cuduj sa svete, presli 2 tyzdne a nic. Vcera sme s nou volali, ci je v poriadku, ani to nespomenula...
presne toto robi moja mama a mna desi predstava,co tam s tym deckom v izbe robi!ona proste vzdy chce byt len sama s vnucatom,chce si ho brat na vikendy,ale nechape,ze ona nie je jeho rodic.a preco si ho berie do inej izby ako sme my,tak tomu vobec nerozumiem a ked sa ozveme,ze si to neprajeme,urazi sa na smrt.
@bubelko aj ked pridete k nej na navstevu,tak si zoberie deti do inej izby a nechce vas tam pustit?mne sa to nezda v poriadku teda fakt nie.ze zabavi mi nevadi,ale naco sa izoluje a chce to dieta silou mocou mat sama?
@sunshineka no k tomu by sa mohla vyjadriť nejaká babička tu na MK. Haló babičky, vyjadrite sa prečo máte potrebu byť samé nerušené v miestnosti s dieťaťom? 🙂 🙂 🙂
ja mam 4 deti a stale mi velmi vadi,ked mi niekto berie 4mes.dieta z narucia alebo ho chce vybrat svojvolne z postielky ,myslela som,ze to pri 1.dietati skonci,pracovala som na sebe a nepomohlo 🙂
@elina25 Ublizit mozes aj nepriamo, o to nejde, ze by mu za zavretymi dverami umyslene ublizovala. matka je matka, ma svoje instinkty. Babky su uz ina generacia, u mna vacsinou neobstoji, ze vychovala som vas, dve deti, tak to hadam zvladnem. Ved to bolo pred 30 rokmi. Urcite nie je odvtedy agilnejsia. Ja ked idem k mojej mame, neni tej navstevy, aby som jej nemusela hovorit: zavri tie balkony, lebo je to sekunda, a uz leti dcera zo 7. poschodia, alebo sedime v prievane, alebo ci jej pes neberie hracky a nezuzle ich. Napriklad mojej svokre doverujem omnoho viac, nez mame, ale aj tam som si vsimla posunuty rebricek vnimania: zatialco malej zakazuje lezat na zemi na dvore, ked je tepla dlazba od slniecka (a mne to napriklad vobec nevadi), nema problem ju nechat sediet v mokrom pieskovisku pri 10°C s kompletne premocenym zadkom (lebo podla nej piesovisko je na to urcene). Alebo dcera ma milion hraciek, ale bude jej davat do ruk moje suveniry z dovoleniek - a ked rozbila porcelanovu sosku, tak s kludom anglicana prisla, ze kde mam zmetak, a ked som sa isla pozriet co sa udialo, tak dcera sa veselo hraje s crepinami. 🙂
A tu na ulici som videla, jak susede dedusko prisiel povartovat dievcatko dvojrocne, jak keca s mojim muzom cez plot, tak keca - nevsimli si, ze rovno na malu cuva auto, samozrejme ze ju ten sofer, jak vychadzal z garaze, nevidel. Len som stihla zvresknut, nastastie zastavil a nic sa nestalo. Uf, na 99% sa nic nestane, ale nechcem, aby moje dieta bolo v tom 1 %. Samozrejme ze ju nedrzim v sterilnych podmienkach, ale ked si ja spomeniem, co som robila.... tak na nu budem davat sakra pozor.
Napr. ako 5-rocna som prebehla 2x cez Stefanikovu sama, len tak, pre srandu, z nudy. Sice nebola taka prevadzka ako dnes, ale bola to rovnako velka a stale dost frekventovana cesta. Este v tom roku, nepamätam si ci pred, alebo potom, co som takto kaskadercila, tam zrazil autobus dospelu zenu.
K tomu odchádzaniu do inej izby len toľko.... len či to nie je trošku preto, že deti, keď sú s rodičmi, tak stále za nimi chcú ísť a s nimi sa hrať, tak si babka troška odizoluje dieťa, aby rodiča nevidelo a mohlo sa plne sústrediť na hranie sa s babkou... možno aj toto je nepriamy dôvod ... ale to je len môj pohľad... nemusí byť na konkrétne túto situáciu...
@andy55 urob ta ako tebe vyhovuje ...ona ked sa naparuje je to jej problem .Ty mas byt pre svoje dieta vysmiata ,vyrovnana mamicka a ona ti moze byt ukradnuta aj so svojimi poziadavkami ! Riesila som nieco podobne a nakoniec som si uvedomila ,ze zalezi len na mne a mojich pocitoch a nehodlam sa stresovat pre egoisticku svokru ,takze to je moj nazor .U nas to tiez vyvolavalo len hadku a potom som zacala robit hlupu a je pokoj 🙂