Moja svokra sa blíži k 70tke. Minulý týždeň sa rozhodla, že začne chodiť do práce na bicykli. Nepáči sa mi to hneď z niekoľkých dôvodov. Žijú so svokrom vo voľnobehu štvrti na okraji mesta, kde vedie dosť frekventovaná a nebezpečná cesta. Okrem toho, pred dvomi rokmi mala ťažkú zlomeninu členka, zle sa to hodilo lebo má ťažkú osteoporózu. Okrem toho sa jej z tlaku krúti hlava. Keď som jej povedala, že bicykel nie je najlepší nápad tak na mňa vybehla, že je dospelá a rozhodne sa sama. A môj muž, blbec, jej ešte dofúkal kolesá. Asi máme naozaj málo starostí a keď sa dochráme ešte budem mať na krku aj ju. Ako ju odhovoriť? Je strašne tvrdohlavá...
mozno sa to vyriesi samo... moj svokor v 65 sa rozhodol ze s kancelarskeho knedlika sa nastupom na dochodok transformuje na Sagana. Nakupil bicykel, oblecenie , helmu tenisky, vysiel pred blok presiel 500m zrubal sa z bicykla a uz 3r chodi po rehabilitaciach....
@extempore ja odpadnem,no ma odvahu zena. Ale ked nema kondicku, tak podla mna bicykel rychlo vrati tam kde bol. Fakt je ze stari ludia maju pocit ze uz nic nerobia, tak chcu ostatnym dokazat, ze to nieje pravda. Nasa babka si neda povedat, cely den zohnuta kope v zahradke a minule nevedela uz ani vyjst von. Svokor ju uz chce zamykat doma.
@extempore Buď rada, že je aktívna, tá moja sa tiež blíži k 70-tke, je už závislá na cudzej pomoci, resp. svojho manžela, opatrovateľkách, invalidnom vozíku, s Parkinsonom a Alzheimerom na krku. Vybavujem jej cez charitu a úrad práce, čo sa dá. Viac nemôžem, keďže som v 7. mesiaci tehotenstva, mám čo robiť, aby som sa postarala o seba a neskôr sama s manželom o naše bejbino. Napriek jej povahe a stavu k nej mám úctu, je to staršia osoba a manželova mama. Ber ju ako dospelú, má nárok na svoje rozhodnutia, netreba hneď myslieť na najhoršie. Ak by sa aj niečo stalo, sme tu nato, aby sme svojich rodičov-svokrovcov dochovali, my tiež raz budeme starí.
@ressankajanka ja nemám problém ju dochovať, ale nie je lepšie problémom predchádzať?
@eeffka 😂😂😂😂😂😂
@extempore no tak to mas vesele. Clovek nevie co je horsie. Moja mama tiez taka na 70 a zasa nerobi nic,okrem varenia, vsade chodi autom, nema absolutne ziaden pohyb a v kuse nakrivo sedi v kresle, aj tam zaspi hocikedy. Teraz ma obrovske problemy s chrbticou, tri platnicky mimo, doktor jej hnee povedal,ze kde bola doteraz,ze bez pohybu to nepojde. Tiez sa len modlim aby neostala ma voziku.
@extempore tvojej svokre vobec nepreskocilo, len ty si uzkoprsa. Je to stale svojpravny clovek a ked chce jazdit na bicykli je to jej vec..aj keby sa dolamala. Pacit sa ti to nemusi, na svoj nazor mas tiez pravo, ale nikde nie je napisane, ze sa nim musi ona riadit. Tiez by sa ti asi nepacilo, keby ti pindala do vychovy deti a presadzovala svoje nazory, ved je skusenejsia a bla bla...btw moja babka ma 77 rokov, jazdi na bicykli do obchodu, pred desiatimi rokmi si zlomila panvu, ked z neho spadla v decembri a uz v nemocnici rozmyslala, kedy nan vysadne zas. Chodi na jogu a pod. A robi to preto, lebo sa chce co najdlhsie udrziavat fit a nechce byt na ibtiaz synovi. A to je este vdova a zije sama. Ja chapem tvoj postoj, lebo sa bojis potencialnej zataze, co by bolo keby.. ale niekedy je fajn, pozriet sa na vec aj z ineho uhla pohladu ako zo svojho. Ja by som bola presne rovnaky blbec ako tvoj syn, kupila by som jej novy bike 😉
Keby si chcela predchadzat vsetkym nebezpecenstvam, tak musi sediet iba doma a aj tam sa jej moze stat uraz, po ktorom ostane odkazana na pomoc. Pribalte jej reflexnu vestu, nech je ju na ceste lepsie vidno 🙂
Ved dochramat sa ti moze na cely zivot na biku aj male dieta.To sa ako tomu da predchadzat?
Moja babka lietala po dedine na biku do 85 a rozvazala cerstvo nadojene mlieko .
Nikdy by ma nenapadlo riesit bike,lebo spadne a musime sa o nu postarat.Nakoniec spadla pri sprchovani v sprche a zila tyzden.
Niekedy si fakt hovorim"mat ja vase problemy"
@extempore no je fakt milé, že ty sa ani nebojíš o svokru, ale o samú seba aby si ju nemusela potom opatrovať keby sa zrúbala...
Na jednej strane ťa chápem, ale na druhej strane je to jej vec a neurobíš s tým nič. Môžeš jej akurát povedať svoj názor tým spôsobom, že jej vysvetlíš riziká jej rozhodnutia, poprípade keď si moc nasratá, jej povedz, že nech si už dopredu hľadá opatrovateľku, lebo ty nie si ochotná ju opatrovať s jej zlomeninami. Nech ste dopredu oboznámené so všetkým... možno to u svokry zaváži. Alebo povedz manželovi, nech sa pripraví v prípade potreby on na opatrovanie mamy, lebo ty to robiť odmietaš...
Je to tvoja svokra, nie tvoje dieťa, tak ju nevychovavaj, fakt sa to nehodí. Predstav si aj moja chodí na biku a má problémy s kosťami, chrbticou a všetkým možným, ale sama hovorí, že je pohodlnejšie, rýchlejšie aj menej bolestivé odviesť sa na bicykli ako chodiť pešo. Tej tvojej sa ešte nič nestalo a ty už nariekas, že ju nebudeš opatrovať. Ach jaj
tak svokra je asi este akcna ked chodi do prace aj ked jej vek sa blizi k 70ke... moja 70 rocna svokra beha kade tade po turistikach, bicykel ju nenapadol ale ak by chcela tak jej ho aj kupime...
ved akoze tym ludom sa zivot blizi ku koncu tak nech si plnia priania... mne keby povedala svokra ze chces skocit tandem tak by sme ju podporili... lebo kedy si uz maju splnit sny priania?
@katusikkk nevie či si čítala všetko, moja svokra má ťažkú osteoporózu, kosti ako papier. Bola som s ňou u ortopéda, zakázal akékoľvek rizikové aktivity pri ktorých hrozia úrazy, resp. zlomeniny. A takouto aktivitou je jednoznačne aj bicykel. Bolo by iné keby bicykluje celý život, ale začínať s tým v 70tke je hazardovanie s vlastným zdravím, hlavne ak narobím problémy všetkým okolo mňa...
nechala by som ju, nech bicykluje. akurta by som jej povedala,ze v pripade nehody si to bude musiet riesit sama,lebo mam momentalne vela inych problemov. oznamila by som jej to pomaly,strucne,zretelne a niekolkokrat.a potom ju nechala tak. mozno sa zrube sama po 10m a viac uz na bicykel ani nepomysli.aj tak s tym nic neurobis,zakazane ovocie chuti najviac. ked jej bicykel zakazes,just pojde.
@kapustovafliacka99 jedna vec oznámiť, druhá je, že určite by som ju nenechala napospas... Ale vieme byť bez toho, preboha 😟
@extempore buď rada, že má chuť žiť aktívne a bude sa udržiavať fit. Nie je nič horšie ako povedať si mám osteoporózu tak budem do konca života ležať v posteli, z doktorových rád si počula len to čo si chcela počuť. Nehovoriac o tom, že nejako sa do tej práce musí dostať...
Nebojíš sa o svokru ale o seba, že sa o ňu budeš musieť starať ak sa jej niečo stane.
@extempore ja ti rozumiem. ani ja niesom z kamena,a prajem si aby boli ludia zdravi a spokojni.a to aj cudzi, nie len rodinni prislusnici a znami.ale su situacie kedy s tym neurobis nic.a dobre vies,ze stari su ako decka.ked pubertiakovi zakazes just pojde, preto by som to nechala tak. alebo sa s nou dohodla a zaobstarala jej stacionar. 🙂 hoci nejaky stary model z bazaru.isla by som na to tak, babicka kupili sme vam so synom bicykel,aby ste boli fit, lepsie sa citili aj lepsie vyzerali.mojej kamaratky mama ho ma,velmi si pochvaluje,vedie aktivny zivot.Vyzera uzasne aj sa tak citi. bla bla bla.pusti jej k tomu jenoduchu Mariu a mas vystarane. Povedz ake uzasne,kedykolvek si moze dat pauzu,dat si pohar vody, pozriet sa ci Maria zdedi po Juanovi, ci sa nasiel jej strateny syn Emilio Michelangelo. a potom moze pokracovat kedy chce. Aj koza zostane cela,aj vlk bude syty 🙂
Podľa mňa nijak. Je dospelá. Aby aj ona nezaložila tému - Mojej neveste preskočilo... Začala sa mi montovať do života... 😉