Caute, potrebujem sa len vyzalovat. Dieta ma skoro 2r. Alergiu na mlieko,vajcia,soju,;koren.zeleninu atd... Ked sa nieco islavuje, svokre je vzdy luto,ze nemoze dat malemu tortu,kolac, hoci mu vzdy donesieme nieco sladke, co moze (bez vajec,mlieka atd).
Minule nam hovori,ze mu tu tortu da,ked nebudeme pozerat a ze ked bude mat nejaku bolest bricha ( to byva pri intolerancii, nie pri alergii,tam su daleko zavaznejsie priznaky), ze to si uz budeme sami riesit ,ked mu nieco bude. Samozrejme,sme jek obaja povedali svoje, aj to nech sa neopovazi ( ze ci chce sppzobit dietatu anafylakticky sok?) A potom sa cuduje,preco ho s nou nechceme nechat samu. To naozaj uz ludia po 70tke nerozmyslaju ci co?!
@babababka pochybujem, ze sa take dieta bude moct stravovat v skolke, skor vobec... bude musiet nosit vsetko vlastne. A ano ta posledna veta od autorky nie je v poriadku :( Hovorit staremu rodicovi "nech sa neopovazi" a ze "nerozmysla" takeho cloveka fakt zaboli. Im je to proste luto, ze to dieta nesmie a obmedzuje. Chce to postupne naucit, co dieta moze a co nie, tak ako ste sa to naucili vy. Babku zober k vam, nech strazi maleho tam, tam mate potraviny, ktore mu neskodia a nic ineho v chladnicke, tak sa nic nestane.
Neidem sa jej vobec zastavat, ale v minulosti nebolo normalne ze niekto ma alergiu na mlieko, lepok, cokolvek. Tak si myslim ze to berie ako blbost. Tym netvrdim ze to tak je, ja by som normalne kontaktovala jej lekarku nech jej pri najblizsej navsteve (a kludne by som ju aj odviezla) vysvetli, co dietatu sposobi. Verim ze slova lekarky by zobrala ako autoritu, nie ako premudrelu nevestu - a toto fakt neber ako urazku odo mna. V kazdom prípade ale nech lekark nerozpráva o moznostiach liecby pred nou (nech to nahodou nevezme ako moznost vyliecit dieta doma z alergie). Drzim palce lebo bala by som sa tam dieta nechať aj tu chvilu co potrebujem na zachod zbehnut
Treba si s ňou normálne v pokoji sadnúť, vysvetliť čo nemôže a že to nie je váš výmysel. Nakúpte knihy aké recepty babka môže robiť a dáte si všetci s malým.
Teraz s as alergiami roztrhlo vrece tak to už berieme ako bežné ale za jej života sa zrejme nestretla so žiadnym alergikom. Tak si môže myslieť, že len vymýšľate a nechcete mu dovoliť sladké.
Vôbec si nemyslím, že tá posledná veta je prehnaná. Veď ona chce vyslovene svojmu vnucatu ublížiť, ako píše autorka je si toho vedoma, lebo ,, potom si to budú oni riešiť". Akože ja by som jej pekne vyčistila žalúdok a oboznámila ju s tým, že ak to niekedy urobí, tak vnuka tam viac neuvidí
Môj otec je po 70tke :D a teda stále ma počúva, asi ako jediný z rodiny, čo sa týka dcéry. Za to moja mama a svokra (mladšie ženy) niekedy aj moja sestra po 40 :D akoby mali na ušiach klapky.
Ja si tvrdo idem za svojim. Už sa zdula aj moja mama aj moja svokra (a to ich zbožňujem, vychovali mňa a môjho partnera skvelo) ale furt by pchali do dieťaťa bludy a svokra nonstop. Snáď každú pol hodinu sa pýta či nie je hladná. Hladná hladná hladná :D hladnaaaaa :D počúvať toto. Dovidenia.
Tu treba tvrdo. Vyslovene sme jej zakázali dávať jej jedlo pomedzi chody. Nie a hotovo. Nesmie a keď nech sa opýta. Na to vybehla z izby, že ona jej dá aj tyčinku, keď sa nebudeme pozerať. Ale potom sa ukľudnila a vrátila. Že ok. :D zatiaľ je to dobré, uvidíme kedy zas príde "nie je hladná?" "bude už hladná".
Ale u vás ide o zdravie. Bola by som hnusná ale keď je video šoku na youtube pusti jej to. Nech vidí, kam až chce zájsť svojou tvrdohlavosťou. 😕 Ako chce ohroziť zdravie svojho vnuka.
Tiez si nemyslim, ze tvoja reakcia je prehnana. Svokra ma dost rokov nato, aby pochopila, ze svojim konanim moze tvojmu dietatu ublizit (hoci to mysli dobre a chcela by mu dopriat to, co ostatnym). Zaraza ma jej reakcia, ze by jej poza Vas chrbat chcela dat to, co ma zakazane a nasledne si nasledky budete riesit sami :D ak nepomoze priamy rozhovor, tak potom povedat, ze s nou nebudes dieta nechavat osamote.
Tak sa jej spytaj, ci chce zabit svoje vnuca?
Neviem, ale mne sa vôbec nezdá reakcia autorky prehnaná. Skôr je prehnané správanie babky, keď zahlási, ze tortu mu dá, a keď mu niečo bude, tak si to budú riešiť rodičia..
To co je za postoj? Keby toto mi zahlásila svokra (chvalabohu deti nemajú nijaké alergie ani intolerancie) tak tiez by som asi takto reagovala.
u nas u svokry zaucinkovala az tvrdenie, ze LEKAR to zakazal. A teda aj sama videla na vnukovi, co urobila nespravna potravina...
To si si mohla tých ľudí po 70-tke fakt odpustiť!!! Dotkla si sa ma. A aj ty budes mať raz tolko.
Tu ja nevidim dovod mat porozumenie s bankou mamou tetou sv Petrom. Svokra je uplne debilna a rovnako za debilnych by som oznacila v tomto pripade aj vlastnych rodicov!
Ved to je je umyselne a cielene ublizenie na zdravi, len aby si babka po... svoje napaprcene ego.
To kam sme dosli? Ved aj Hitlera by sa dalo ospravedlnovat, ze mal zle dedstvo chudacik, ved on to vlastne dobre myslel!
Toto by mi raz niektory pribuzny povedal, by dieta nevidel uz ani len v mojej pritomnosti. Vzajomne stretnutie ma byt prijemne a nue aby som bola ako strazny pes.
Na chvilu sa obzriem a trubiroch napaprceny strci dietatu nieco do úst, len aby dosiahol svoje. To, ze dieta by to kludne mohlo neprezit je mu uplne ukradnute. Nemala by som s takym zlutovania ani na smrtelnej posteli.
Zvysok radsej ani nenapisem.
@crazy_cat_lady Prrhnana reakcia?Mna by z toho soak trafio kebuze ki niekto takto robi zle a ma kvoli tomu trpiet dieta.Ved nech si ina dava nejake jedy a ked ju bude boliet brucho tak co uz,musi vydrzat.
tak jej je jedno že by malo dieta z toho bolesti? ak nie horsie? zlata babička, veľmi…. praštená ženská, od dieťaťa by som neodišla ani na záchod pri takej žene
@elmivelmi ved pisem, ze mi to neprislo ako prehnana reakcia :D ako tu pisu niektore damy..
Ona nemá zdravotné problémy? Ak má nastav jej zrkadlo, že keď prídete podstrčíte jej niečo čo nemôže a potom keď jej bude zle odídete a nech si to rieši sama 😀😀😀
Samozrejme že to neurobíte, ale možno až vtedy sa zbadá, co za hlúposti hovorí.
Veľa hlavne starších ľudí zľahčuje takéto veci lebo akože keď boli oni mladí neboli 😀😀😀
normálne som vytočená za teba. ja mám alergiu ma arašidy, neviem si ani len prestaviť že by mi to dal niekto do jedla úmyselne. veď to už hranici s úmyselným ublížením na zdraví.
No ja mám 3 deti alergické na mlieko a moja svokra to stále nechápe aj po x rokoch vysvetľovania, stále im donesie sladkosti, ktoré nemôžu jesť, lebo ona sa v tom aj tak nevyzná a nech to zjeme my s mužom teda. Už som ju prestala riešiť, lebo by ma porazilo. 🙄
@babababka
@autorka
Normalne to nie je, ze svokra je takato a tu poslednu vetu si si tiez mohla odpustit, podla mojho nazoru. Moja mama bude mat 70 a dlhe roky, co pozna mojho muza, vtedy este len frajera, tak z kuchyne vyhodila sezam a nepouziva to a ked robi makovy zavin, tak vsetko osobitne, na inom plechu, najprv spravi orechove, kakaove, jablkove a naposledy makove. Aby mohol aj on bezpecne jest, ma alergiu. A aj my, aby sme si uzili ten mak. Sezam nemam doma ani ja.
Nemyslím si, že autorka to prehnala, veď chráni zdravie a život svojho dieťaťa pre pána. Ja by som jej povedala nech to skúsi a viac svoje vnúča neuvidí a nie len toto ale ani naše ostatné deti. Nenechám ohrozovať zdravie a život detí pre ješitnosť starej baby
Mam obe dcerky s ABKM plus kopec ineho k tomu..vysvetlujem vysvetlujem do nemoty uz par rokov a aj tak si idu babky svoje.nedavno pri 4 rocnej som mojej mame poslala ucet z lekarne,dcere dala vedome cokoladu,aj ked vie ze potom ma vysyp po celom tele.jej slova:ta troska jej nemoze ublizit 🙈 pritom vzdy plny batoh maskrt nabalim,ktore moze,no aj tak jej ich neda 😡
Svokra mladsej ked mala 6 mesiacov na oslave pchala do ust tortu s mascarpone,pritom mladsia dovtedy x krat v nemocnici s hnackami krcmi atd..lebo vsak mala pocit,ze si 6 mesacna pyta tak dala 🙈skoncili sme na pohotovosti..
Tiež mam svokru,ktorá ide podľa seba.ze ja som toto nemala rada,ked mi to robili,nerob jej to.tiez sme sa pohadali a rovnako by som jej povedala,hlavne v takomto prípade,nech sa neopovazi. Jedna vec je,že je to starší človek,ale rovnako rodina,nie nikto svaty,ze by som sa mu nemala odvazit nieco povedat.nebudeme sa predsa tvarit,ze je všetko ok.
Zeny,poslednou vetou som sa nechcela nikoho dotknut, ani vsetkych po 70 hodit do jedneho vreca. Len mam dost skusenosti,ze cim je clovek starsi, tym viac niektore veci bud nechape/ nechce pochopit alebo je sakra tvrdohlavy. Nemyslim si,ze ani vyjadrenie" nech sa neopovazi " bolo prehnane..to co chce spravit, to nie je prehnane? Ved dieta moze prist k anafylaktickemu soku,ani nevie ako. Podla hodnot,ktore mu vysli, by sa to podla lekarky s najvavsou pravdepodobnostou stalo. Mna mrzi,ze si nemoze uzit v osamote svoje vnuca..ale je normalne,aby sa clovek bal aj na wc zbehnut, aby mu nedala nieco co nemoze?? A vzdy vravime,co povedala lekarka, vzdy vysvetlujeme, ale to je ako hrach o stenu hadzat. A niekto tu uz napisal,ze kedysi nebolo tolko alergikov, tak starsua generacia to berie ako blbost alebo nejaky vymysel,aspon mi to tak pripada. Dakujem zeny za pochopenie - tie, ktore ste ma pochopili. A este dodam,ze proti starym ludom nemam vobec nic. Mam ich praveze velmi rada, rada pocuvam ich zivotne pribehy, skusenosti.
@ja_bb vdaka za nazor, ja neviem, co je zle na fraze, nech sa neopovazi. Ved to nie je ani velmi tvrde,ani vulgarne a ani sa jej nicim nevyhrazam.
@simona92101 preboha...6m. toto dat, ked vedela,ze ma problem? Co povedala po tom,ako ste sa vratili z pohotovosti?
@matullienka dakujem za pochopenie, pekne si to zhrnula.
@nevenka tak mohla, ale neodpustila som si. To mas skvelu mamu. Ozaj klobuk dole.
@janickacrazy chapem,ze je to na nervy :/
Ja som toto riesila s mojou mamou a babkou. Byvame od nich daleko a nechodime k nim casto. Ked sme k nim prisli, vzdy mavali rukou nad alergiami (syn ABKM, vajicko + jahody), ze to je moj vymysel, ze kedysi toto nebolo, ze len ja mu nechcem dat a bla bla bla. Ked som ho este kojila, stacilo, ze ja som si dala raz jednu jahodu a on sa hrozne vyhadzal. Raz sme tam boli zaciatkom leta a ony dve varili jahodovy dzem. Kdesi som nachvilu odbehla (asi len na wc, fakt narychlo) a do maleho natlacili jahodu. Samozrejme, dostal skaredu reakciu. Strasne sa zlakli a odvtedy sa ma vzdy pytali, ci mu mozu akekolvek jedlo dat. Niekedy nepomoze fakt nic, ti starsi ludia si idu svoje, ved oni tiez vychovali deti a nic take neriesili.
Btw, syn s tych alergii akosi vyrastol. Uz toleruje aj jahody, aj mliecne vyrobky, aj vajicko v jedle.
@kristinka92 no, pri😱arasidoch by to mohlo skoncit fakt fatalne. Dakujem za pochopenie.
Tú poslednú vetu si si mohla odpustiť,anonym.Ak po vysvetlení nepochopí,tak nedávať dieťa bez dozoru k babke,neskôr o tom upovedomiť aj opatrovateľku,škôlku apod.