Svokra a vnúča

14. sep 2021

Ahojte. Mali by ste vycitky, ak by ste svoje dieta (11 mes) davali strazit iba svojej mame a svokre nie ? Momentalne potrebujeme strazenie skoro kazdy vikenda svokra sa stale ponuka, ale zatial ho mala len moja mama. Ide o to, ze svokra nerespektuje vychovu, ani nic ohladom dcerky ( prikrmy, spravny vyvoj co sa tyka hrubej motoriky - podsadxganie, chodak, chodenie za ruky, spanky a ani mnozstvo obliekania - raz mi ju strasne prehriala, co ju isla kocikocat, von 8 st a mala prikryta ako ked by bolo -20.st. A ja teraz nemam dovod jej ju davat strazit, a anoi potom ked bude vacsia neplanujem, lebo tam su okrem tychto veci aj neustale hadky so svokrom, ponizovanie, buzerovanie, plac, a k tomu svokor alkoholik. Dost to bolo aj pre mna pocuvat a nieto pre dieta ( ale muz ich ukociruje ked zacnu, cize uz to neni tak casto ) . Ale mam taky strach tam malu nechat , ze ju chcem mat pod dohladom stale, aby to nemalo zly vplyv na nu. Robim dobre alebo som na malu prilis ipnuta a moc ju strazim ? Co by ste vy urobili ?
Sbvokra o nicom.neva odvahu to povedat, a iba v

amelie2017
14. sep 2021

Chapem ta, alebo obcas by som ju dala aj svokre. Napr. raz za 3 tyzdne. Za tu chvilku sa jej nic nestane, ked jej da zjest nieco ine alebo ju posadi a pod. Ale kvoli svokrovmu alkoholu by ju strazila u mna doma.

piece
14. sep 2021

Ja by som jej ho občas dala. Fakt bude niečo keď iná možnosť nebude a môže ti potom povedať, že ti ho nepostráži. Nesťažovala by som si zbytočne situáciu a predsa len, je to jeho babka

sarinka2012
14. sep 2021

Chápem ťa ,aj ja som dávala malú radšej mojej mamine, od pol roka aj na noc, ale svokre nikdy. Je to super žena ( už teraz exsvokra,ale stale super) ale býva sama, v rodinnom dome s bazenom a schodiskom, je staršia ako moja mamina a už tolko nevládze, nemá auto a najbližšia nemocnica je 20 km - proste som sa bála keby sa čokolvek stalo....ALE snažila som sa jej to vynahradiť, išli sme tam častejšie na navštevu, nechala som chvílu malu s nou ked sme šli na nákup a pod. Jedna babka by nemala trpieť preto, že má vnuča od syna a nie od dcery, vidím to často žial, že nevesty svokry odstrkujú, je prirodzene že viac doveruješ svojej mame a máš s nou aj lepší vzťah, ale nie je to fér voči svokre, hlavne ked má sama zaujem. Skús nájst nejaký kompromis.

danulicek
14. sep 2021

chápem ťa, u nás je to podobne, akurát že deti chodia skôr k svokrovcom, nie k mojim rodičom. svokrovci sa im venujú, hrajú sa tam, chalani sa tam cítia dobre a aj keď s niektorými vecami nesúhlasím a opakujem mužovi dookola (nechápem tri nanuky za poobedie, pozeranie Kobry 11 napríklad :D), v konečnom dôsledku je dôležité, ako sa tam cítia deti. tvoja malá má 11 mesiacov a stále má možnosť vybudovať si s druhou babkou krásny vzťah, ak to nezatrhneš priskoro.

ja mám napríklad občas výčitky voči mojim rodičom, pretože keď boli chlapci malí, chodili výlučne na stráženie k svokrovcom. ak som dohodla aj mojich rodičov, manžel sa zaťal, dohodol svojich a deti išli nakoniec tam, aby bol pokoj v rodine. teraz mám trochu pocit, že deti si nemali ako a kedy vybudovať vzťah s mojimi rodičmi, hoci tí sa stále núkali, že aj oni ich chcú strážiť. teraz keď už sú chalani väčší, sem tam ich strážia, ale deti si tam nevedia nájsť miesto. a na rovinu, ani moji rodičia nie sú veľmi "kids friendly", chalanov nepoznajú do takej miery ako svokrovci a jednoducho to nie je taký vzťah babka-vnúča. lenže teraz sa na to pozerám tak, že aj moji rodičia sú ich babka a dedko a malo by to byť na deťoch, aký vzťah a názor si urobia. takže ja im nepodsúvam svoj názor, svoje presvedčenie či obavy voči žiadnej babke a dedkovi. každý sme nejaký a nie je fér, aby boli z nášho presvedčenia ukrátené deti o budovanie si vzťahu - najmä ak sa svokra sama núka. je tu kopec tém "svokra sa nezaujíma o vnúča" a nie je to milé čítanie. takže ak máš obavu nechať malú samu u nej, nemusíš hneď nechávať na celý deň. zober babku von na ihrisko alebo z času na čas jej dovoľ potešiť sa s vnučkou na hodinku. a čas ukáže.

ckocka
14. sep 2021

Je mi úplne jedno komu kto dáva postrážiť dieťa, ale nebolo by jednoduchšie si prosto priznať verím mame viac preto lebo je to moja mama?

hygienka
14. sep 2021

Ja tiež mojej svokre neverím a asi tam deti ani samé chodiť nebudú. Zatiaľ máme jedno, ale to jej správanie prekračuje všetky hranice. Mali na prázdninach deti mužovej sestry a 7 ročnému dieťaťu povie, že mu hrabe a je cvok, tak to je už príliš na mňa. Pritom chlapec nič zle nerobil, akože šalili sa s mojim malým, ale v rámci normy.

lujza123
14. sep 2021

Takto.... 11 mesiacov je ešte malé dieťatko, tam ešte prirodzene u teba funguje silný materinský pud, pomyslena pupocna šnúra ktorá sa ešte nepretrhla...

Je to pud, nehľadaj v tom žiadnu logiku. Krv nieje voda, svokra ti je napriek "spoločenskej" príbuznosti cudzia žena. Mama je mama, máš k nej väčšiu dôveru, tiež v niečom "nerešpektuje výchovu" ale ty máš tendencie tieto veci vnímať skôr u svokry, u mami ich prehliadas.
Je to úplne prirodzené a normálne a ako bude tvoje dieťa starnut tak to postupne prestaneš vnimat

nela4
14. sep 2021

Nezabudni, aj ty budeš raz svokra....

stanulienkat
14. sep 2021

Jasné, že by som dala postrážiť aj svokre. Predstav si ako sa cíti, je to jej vnúča. Tebe by to bolo príjemné, keby ti nevesta raz nedala postrážiť vnučku, lebo niečo??? Svokra svojho syna vychovala a prežil to bez ujmy na zdraví, dokonca ho vychovala tak, že si si ho vzala za muža. A myslím, že tomu dieťaťu sa nič nestane, ak ho tam raz za čas dáš.

lujza123
14. sep 2021

Ale tiež som to tak mala. Teraz už vidím veci s nadhľadom, mam doma uz pubertacku a to ochranárske puto k svojmu dietatu už nieje take intenzívne ako keď bola bábätko....

Pamätám si ako som bola nepokojná keď bola dcéra u svokry, ako sa mi nepáčilo že ju oblieka do ružového čínskeho textilu, dáva jej jest tie najväčšie sajrajty ako pudinceky za 20 centov a kopu ďalších nepodstatných blbosti ktoré som vtedy považovala za katastrofu..
Keď bola dcérka u mojej mami bola som kľudná, spokojná...

Pritom svokra bola praktická žena co vychovala 4 deti a niekoľko vnúčat. Vždy vedela rychlo spacifikovat detský vzdor, vždy mala obed nachystaný o 12 a o 12.30 ci večer o 20.00 decko bez debaty spalo v posteli. Vždy vedela aký čaj na boľavé bruško, vytusila detskú chrípku ešte pred prvými príznakmi...

Naproti tomu moja mama... Akože maminu mam veľmi rada ale občas nechápem ako sme dokázali prežiť detstvo..

pragmaticka
14. sep 2021

Potrebujete stráženie skoro každý weekend 11mes dieťaťa??? Načo ste si ho vôbec robili????
Prečo nepostrazi otec dieťaťa, ak ty si pracovné vyťažená???
Inak my to máme 50/50.Tiez to nikde není ideálne, sladkosti, TV a pod. Noo po prázdninách prevychovavam ešte dlho. Ale! Tak malé dieťa by som od seba nedala na "skoro každý weekend" preč!!!!

kleopatra114
14. sep 2021

Dala by som a aj davam, ale iba maximálne 3 hodiny , lebo mám ešte jedno a staršie , tak aby toho nebolo na ňu veľa. Nepotrebujem ani postrážiť , ani odpočinúť , davam ich tam len z toho dôvodu , lebo ja som mala krasny vzťah s babkou a nechcem o to moje deti pripraviť .

jana_eyre_2
14. sep 2021

Ja už mamu nemám, ani som si nemohla vyskúšať aké to je dat deti mame.. moje deti teda majú len jednu babku, tou je svokra, ktorá je vyťažená prácou a vnúčatami od dvoch dcér.. na moje deti dávala pozor asi 6x odkedy som mama (čiže za 9r) lebo som to proste nepotrebovala.. tento rok tam prvý krát deti spali, sú tri.. boli dve noci.. svokra nerobí všetko tak, ako si predstavujem, máme na niektoré veci iné pohľady a podvedome moje deti berie menej ako ostatné vnúčatá.. určite ich však ľúbi, o tom nepochybujem.. ALE ja som taká rada že maju jednu babku, ktorá je v prípade potreby prítomná a dokonca sa snažila urobiť im program podľa svojich moznosti, lebo vie že nemám rada keď deti pozerajú dlho tv a vždy sa snažím, aby boli čo najviac vonku a hýbali sa..

Človek sa musí trocha odosobniť od toho či viac dôveruje svokre, alebo mame a musí si pripustiť, že svokra má rovnaké právo byť prítomná na výchove vnúčata ako tvoja mama.. ak býva u tvojej mamy tvoje dieťa často a u svokry vôbec, príde mi to mierne nefér.. ak sú tam nejaké problémy, skús sa s ňou úprimne dohodnúť a nastaviť pravidlá ktore vyhovujú obom, budete dodržovať a tak bude dieťa mať dve babky, keď ma take šťastie.. proste úprimná komunikácia.. ja s takou nemám problem, babke poviem ako čo vidím, občas sa urazí, občas sa urazim ja, ale vpodstate sa vždy dohodneme.. veľa ustupim to je pravda, ale keďže deti nebývajú často, tak mi to nepríde ako problém..

Aj ty raz budeš v takej situácii a určite by ťa mrzelo ak by tvoje vnúča bolo viac u druhej babky ako u teba..

senan
14. sep 2021

Hmmm prehodnotila by som cely tento postoj, bo sa mi zda bxyt dost nefer a taky nestastny aj z toho pohladu, ze ukracujes svoje dieta o jednu babku

autor
14. sep 2021

Dakujem za odpovede. Viete kazda mama chce pre dieta to najlepsie, ale asi som k nej moc citliva, a moznoto co ja pokladam za najlepsie v skutocnosti nie je pre nu az take dobre. Skusim to nejak vymysliet aby to fungovalo, aby bola aj ovca cela a aj vlk syty.
Ale snad uz rychlo vyriesime co potrebujeme a uz vikendy budeme s malou a nebude ju musiet nik strazit.
@ckocka a myslim ze to nie je az tak pravda, ze verim mame preto lebo je moja mama. Skor mi ide o ten respekt, ze respektujem matku dietata, a aj potreby dietata, a nie co si ona mysli ze je najlepsie a ako ona vychovavala.

autor
14. sep 2021

@pragmaticka prerabame dom svojpomocne a potrebujeme sa rychlo nastahovat. Ale je to len na den, vecer a v noci sme s nou. Bohuzial tak to vyslo, ale uz koncime a budeme vsetci traja spolu.

autor
14. sep 2021

@pragmaticka aver tomu, ze je to pre nas tazke ju tam davat kazdy vikend od leta a chceme byt s nou co najviac. Ze sa tesim ako uz dorobime co je potrebne a nastahujeme sa a ostatne veci dorobime popri tom ako budeme byvat. A preto ze je to teraz tak casto, chcem aby bola v dobrych rukach.

ckocka
14. sep 2021

Ale veď ju dávaj kam chceš, pokial si svokra súdne nepožiada o styk s vnučkou tak si rob čo chceš.

autor
14. sep 2021

@ckocka a to sa da aj ked s muzom nie sme rozvedeny ? Jaze iba vtedy sa da

ckocka
14. sep 2021

No tak aj jej budeš úplne brániť vnučku vidieť može to riešiť súdne, ale pravdepodobnosť že to niekto urobí je dosť malá.

chatte007
14. sep 2021

Tie zeny, co tu pisu, ze jasne, ze by dali dieta aj svokre a ukracujes dieta o babku a nevies sa do nej vcitit a pod. By som chcela vidiet, ako by s nadsenim bezali s malym dietatom do domacnosti alkoholika, kde su hadky, krik a ziadny respekt voci matkinym poziadavkam a vychove a uplne bez obav by tam dieta cely den nechali 🙂 Druhym sa dobre radi, ze ano?
Autorka, rob si ako chces. Pokial si svokra nevie urobit poriadok v zivote, nemoze sa cudovat, ze tam dieta nechces nechavat. Nie je to tvoja povinnost. Neexistuje ziadne pravo starych rodicov, aby boli s vnucatami bez pritomnosti rodicov. Ak jej umoznujes byt s vnuckou vo vasej pritomnosti pri vzajomnych navstevach, nevidim problem.
My sme tiez ako deti viac casu travili so starymi rodicmi, ktori zili usporiadanejsi zivot. Ti druhi mali trochu problemy s alkoholom a celkovo boli menej spolahlivi, chodievali sme tam s mamou alebo oni k nam, ale sami sme s nimi nebyvali (ale oni o to ani nemali zaujem). Jednoducho nie su vsetci ludia rovnaki, tak ani nemozu ocakavat uplne rovnake zaobchadzanie.

dkethe
14. sep 2021

Pokial ju svokre davas pre argumenty, co si napisala - je to v poriadku. Z ucty k zene, ktora je zavisla na tvojich rozhodnuutiach, si z noj sadni a od srdca jej to vysvetli. Ze by si jej ju rada davala, ALE... ak nepochopi, neries. Ide ti o dobro malej.

Do isteho veku moje deti viac mavali svokrovci nez moja mama. Viac ma respektovali 😂 moja bola ta menej zodpovedna

sono2
14. sep 2021

Nie nemala.
Rob ako cítiš. Malá je tvoja.
Tiež moja mama je s mojimi dcérami častejšie.
Je to prirodzené

katkati
14. sep 2021

Prirodzené je to, že manželia sú rovnocenní rodičia a tým pádom aj starí rodičia sú prirodzene rovnocenní. Iná vec je, keď je z nich niekto komplikovaný a sú argumenty, prečo nie, ale inak nechápem prečo je prirodzené uprednostňovať mamu manželky. Takým ženám sa to môže ráz vrátiť, keď budú oni babky a nevesty budú uprednostňovať svoje mamy.

chadkroeger
14. sep 2021

veľmi to prežívaš, aj moja svokra robila takéto ,,prešľapy" s malým, tak som jej to povedala, ona si podudrala ale bolo dobre. Treba jej ju občas nechať. 🙂

maryon1
14. sep 2021

na tvojom mieste by som jej vaše dieťatko vyskúšala dať na stráženie, ale s tým, aby bola s ním u vás doma. nie u nich, kedže tvoj svokor je alkoholik, bála by som sa prípadných problémov, hádok, kriku, bitiek - hocičoho, čo sa môže stať, ked alkohol zapracuje.

nedajbože sa niečo pritrafí, ked bude svokor rozzúrený, a potom aby si si vyčítala, že si tam dieťatko dala, pretože si nechcela, aby sa babka cítila odstrčená... ak chce, nech príde pobaviť vnúča k vám. však styk s ním jej nezakazuješ.

nevidím v tom žiadne sebectvo, nezamýšľala by som sa nad tým, že "aj ty budeš niekedy svokra a vráti sa ti to, karma je zdarma" - normálne ochraňuješ svoje dieťa a chceš preň to najlepšie. ty si predsa rodič, a si zaň zodpovedná.

autor
14. sep 2021

@lujza123
@dkethe
@chatte007
Dakujem ze to niekto chape aj z tej mojej strany. Ze mam o nu prirodzene strach, a asi kebybtam je cely den, tak mam take stresy co s nou asi je. Ale samozrejme vztahu nebranim, svokra tu moze prist kedykolvek cez tyzden po robote ( byvame asi 5 minut peso od jej prace) ale ona tu nebola ani raz este, teda par krat tu prisla ale asi 15 minut predtym ako isla mala spat, a nepacilo sa jej ze ide spat ked akurat prisla. Ze ona ma po robote pracu na zahrade, ze musi ist tam. Moja mamina po robote nema moznost prist, konci neskoro, a nema to po ceste. Cize by ani nestihla prist. Ona ma jedinu moznost ju vidiet cez vikendy. Svokra ma moznost aj cez tyzden, ale mne pride akoby zavidela mojej mmame, ze s nou je cez vikend a tak chce aj ona.

A ano skusala som jej aj vysvetlit preco su dane veci zle pre spravny vyvoj malej, a preto si to nezelam aby sa tak robilo, ale nestretlo sa to s pochopenim, iba sa zasmiala , ze vzdy sa ro tak robilo a nik nema problemy z toho. Cize uz som prestala vysvetlovat, proste iba zakazem.
A aj neschopnost respektovat nielen mma, ale aj dieta- viete ake su male deti ked jedia, ze nevydrzia pekne papat a kukat, ale moja sa musi s niecim hrat v sedacke a vtedy pekne papa. To svokra nedokaze pochopit, po troch lyzickach sa mala zacne osivat a svokravze uz nechce jest, co ju tyram. A ze dalsie jedlo az po 3 hodinach. A to iste aj so spankom.

chatte007
14. sep 2021

No prosim, tak este ma svokra aj moznost prist hocikedy cez tyzden a nevyuziva to. Vyhovarat sa na zahradku... A cez vikend nemusi robit v zahradke, vtedy uz ma na vnucku cas? Pripada mi to ako typicke superenie babiek, ako vravis - druha ma dieta cez vikend, tak aj ja chcem. A hlavne mat dieta u seba same.
Ty si najlepsie rozumies, citis, kde je to pre dieta v pohode. Tvoje argumenty mi pridu rozumne. Samozrejme, su aj nevesty, ktore svokru schvalne odstrkuju, ale ak je to vsetko tak, ako pises, zachovala by som sa podobne.
A pochopenie tu na koni moc necakaj. Tuto je trend hadzat sem automaticky opacne nazory ako ma autorka temy, bez hlbsieho zamyslenia a vzitia sa do situacie druheho. Mam pocit, ze mnohe zeny si tym nieco dokazuju (nemam na mysli teraz nikoho konkretneho v tejto teme, ale vseobecne je to tu dost casty jav).

autor
14. sep 2021

@chatte007 ako su tu rozne pohlady na vec, to je fajn, ze aj z tej druhej strany sa na to pozret.
Ale este ten mesiac prerabky dako prezije mala vikendy u mamy a potom sa vratime do starych kolaji, ze iba vikendove navstevy u oboch .
Lebo fakt ako robime na dome, tak rozmyslam nad tym cinsom zla nevesta, ze nedovolim, mechcem aby mala svokra malu sama, aj som vycitky mala trochu, ked mi chlap vravel ze mu spomina stale ze aj ona malu postrazi a tak.

frederika245
26. sep 2021

Mam podobný problém. Moja svokra mi poza chrbát porobila veci, ktoré veľmi dobre vedela ze si neprajem. Nebudem sa teraz rozpisovať, ale šlo o dosť vážne veci. V skratke zachovala sa ku mne ako keby som bola vzduch, keď sa nám narodil maličký. tiež som nič nezakazala môže prísť malého pozrieť pohrať sa ale nedávam jej ho. Proste jej neverím a ako mam niekomu zveriť dieťa keď mi nedôverujem. Véd to sa neda.