Ahojte maminy,tak ja tu nezvyknem nic ani pisat ani nic podobne ale uz neviem ako sa s tym nejak zmierit ci vyrovnat alebo ako sa zachovat..takze k veci,mam 3rocnych chlapcov krasnych zivych,zdravych a milujucich..mama mi zomrela pred ich narodenim,v podstate som sama na nich kedze muz nonstop v robote..moj hlavny problem osobny je,ktory nechapem muzova mama,ich babka nejavi zaujem,nenavstevuje nas a to byva na inom sidlisku..(podotykam presne toto iste u druhej nevesty)takisto sme neboli za zle,mala somju rada no uz ju nechcem ani vidiet.je normalne ze jedna zdrava zena,babka na dochodku dokaze ist k znamej na vino od nas cca 300m a za vnucencami uz nemoze ist?!za cele 3roky nebola ani raz s nimi vonku,ani raz ich nebola vozit,ani raz neprisla len tak za nimi..keby prisla pred barak,nikto ju nepozna ze patri k nam,keby sme ju stretli vonku,chlapci by ju ani nespoznali predpokladam ked ju videli pred polrokom 15min.vedia ze maju babku v nebicku lebo casto chodime sviecku zapalit ale o druhej uz nehovoria,ja uz tiez nie a nepripominam ju aby aj zabudli mozno..mozno to tak bude aj lepsie.ked potrebujem ist k dr alebo niekam,deti musim brat so sebou a ked nemozem ozaj zobrat tak bud muz cez volno alebo brat,ci suseda..nejak sa to snazim pochopit,coby zato dala mama keby tu mohla byt,bola by denne..pokazde ked sme prisli k nej,sedela a pozerala tv a malym sa nevenovala.ze mal maly zasivane sa dozvedela po mesiaci z fotky z fb od dcery a ona ide sudit ze som mala davat viac nanich pozor?!ona co ani nevie jak vyzeraju?!doteraz som to brala ze ok tak je taka no co uz...ale ked vidim druhe babky aj svokry nie mamy zien,ako sa hraju a venuju vnucatam je mi z toho zle a je mi to strasne luto pretoze oni si zasluzia normalnu babku,ktora sa im venuje,hra sa s nimi a lubi ich.nedokazem to pochopit nejako pretoze chlapci babku potrebuju a nachadzaju ju v nasej susede,ktora je s nimi denne a ma ich rada.. no co sa cudujem ked vlastnemu synovi ani len na meniny nezavola iba ked nieco potrebuje..muz si ju najprv zastaval,berem je to jeho mama ale uz sam pochopil aj povie pred druhymi aka je a ze nema zaujem..som vytocena,nasrata,sklamana a hanbim sa aj za nu,ze si hovori babka..ja uz k nej nechodim,muz len ked mu zavola ze nieco potrebuje a deti uz takisto nebrava so sebou..prosim aspon par nazorov ako by ste sa to snazili pochopit alebo zmierit sa s tym alebo ja neviem co..urcite mi neradte ist k svokre a podobne veci,z mojej strany chyba ani problem nebol aj snaha bola.dakujem
@sansulinka V prvom rade - deti mas ty, nie tvoja svokra. Ocakavat zdarma aupair len preto, ze je to matka tvojho muza je trochu nefer. Nuz, nejavi zaujem, ale zjavne jediny, komu to vadi, si ty. Tak si prestan kazit naladu a ries si svoju rodinu.
Tvoja svokra ma na svoje spravanie dovod a rovnako si za svoje spravanie ponesie nasledky. Neries ju a uzivaj si svoje deti a svoju rodinu.
Viem, ze to cloveka zamrzi, ale nemozes ovladat spravanie ostatnych. Jedine, co ovladas, su tvoje reakcie nan.
Muž k nej prečo nechodí? Prečo jej nevolá?
Ja mám presne to isté,a to nebýva na inom sídlisku,ale vo vedľajšom dome,cez plot jej sľuby,kde ju vezme,a blbosti a vieš co?? Má 5 rokov a nezobrala ju nikdy!!! Pritom sa tvári ako najlepšia babka pred nejakou návštevou,o meninach a narodeninach sa ani nevyjadrujem,a to ju vzdy na oslavu voláme,sľúbi že príde a.... Nepríde... ,ale bývajú u nej vnuci a s tými je celé dni,našu mi nepostrazila ani raz,a to sne spolu nemali konflikt ani nič.Ja som si už zvykla,je mi to už u prdele,ale trápi ma to za malú,ako sa pozerá cez plot,ako sa starká venuje iba 'VYYVOLENYM' vnukom. Začínam ju kvôli tomu nenávidieť a už nemám chuť ju ami zdravit.Raz jej to možno dôjde,ale dúfam,že moje dieťa si to bude pamätať a dá jej to pocítit.Už mi je to u riti.
@alexandra2222 velmi trefna otazka....
@bosoriak teba tiez tusim babka ignorovala
@sansulinka na budovanie vztahu treba dve strany. svokra moze byt tvrda, divna povaha ... ale ak by si ty velmi chcela, aby deti mali staru mamu, snazila by si sa aspon aky taky vztah vybudovat ... moj chlap bol s rodicmi pohadany tak, ze si nevdeli prist na meno svojho casu - ale ja som s malym ku nim chodila. svokra sama povedala, ze nebyt mna, maleho nevidia a bola mi vdacna. keby mal ich syn mozno inu, tak dieta rok nevidia.
manzel ma este brata aj sestru? sestra ma deti? aky je vztah tam? v prvom rade by sa s nou mohol manzel porozpravat. volali ste ju niekededy na narodeniny, oslavu, navstevu?
Ja ťa úplne chápem, pretože aj ja mám to isté už 16 rokov, lenže s tým rozdielom, že moja mama žije a ani oni sa netrhajú a svokra zas má záujem len o dcérinho syna a na mojich úplne kašle a to býva 5 min. od nás na pešo.Ja som sa doteraz s tým nezmierila a to tam tiež už rok nechodím lebo už som to nezvládala toľko rokov nespravodlivosti.Keď vidí m vonku babky a vnúčatami tak mi trhá srdce, lebo moje deti nikdy nikto nevzal na prechádzku ani výlet.Aj teraz cez prázdniny nevieme ako to potešíme s deťmi celé 2 mesiace.Deti nikdy neboli u nikoho na prázdniny a my s mm nemôžme ísť ani na večeru. Aj to všetko sa už podpísalo na našom vzťahu, lebo nemáme ani minútu pre seba.
no svokry sú rôzne....Ja mám podobnú skúsenosť s mojou svokrou....bývame od seba 30 km. slovom tridsať km....Keď sa narodila druhá dcéra, ani sa neunúvala prísť pozrieť bábo, svoju vnučku - ani do nemocnice, ani k nám domov...dcéra sa narodila v júni a my sme dieťa išli ukázať v novembri, aby ju aspoň videla... dovtedy nič. Moja mama by tých 30 km prešla aj peši kvôli vnučke... O narodeninách, meninách škoda písať - to si nespomenie vôbec....čo už ☹
Ale aspoň nie som sama,kto má takú "top" babku🙂 ale ja mám šťastie,moje dieťa má ešte moju mamu a otca a tí by za ňu aj dýchali,a už teraz je vidieť ten vzťah.
@ukulela tak po prve z mojej strany problem nebol,kazde narodeniny,oslavu sme ju vollali,bola u nas..na vianoce som ju zavolala k nam,nech je s nami lebo druhy syn a nevesta nam povedali ze oni chcu byt sami na vianoce.ja som chodila aj sama k nej s detmi..muz sa s nou neporozprava lebo by mu nadavala aj zato co si to dovoluje sa jej pytat taku vec.oni ju musia pocuvat,posluchat na slovo a svoj nazor nemozu mat to by si musela zazit..ja som neverila az som nezazila ze je taka.ona je typ ze ona je bezchybna a to by si ju musela poznat..myslis ze som sa nesnazila?ze cakam len aby ona chodila a ja nic preto alebo prenu nespravim?brat ma deti ale takisto k nim nejde iba on ked tak pride k nej inac nic..presne to iste co u nas..sestra deti nema,malym je krstna aj s mojim bratom a takisto nezaujem.teda ako sa to vezme...
@ave17 no moja mama zomrela a už je to o ničom....Aj moje deti plakali na pohrebe...
Som babka, ale opačná, o akých píšete. Svoje vnúčatká milujem a chcela by som ich mať každý deň. Aj keď bývame v jedom meste a jedni dokonca o dve ulice od nás, možné to nie je. Chodia do škôlky a po nej si ich chcú užiť aj ich rodičia 🙂. Ak cez víkendy nemajú spoločný program, striedajú sa u nás. Niekedy aj nocujú. Kedykoľvek potrebujú mladí s deťmi pomôcť, radi pomôžeme.
Ahoj, tak moja skusenost je asi taka, ze sa tym netreba zaoberat. Cim viac to budes riesit, tym viac sa tym budes stresovat.
U nas je to takto. S mojim partnerom nie sme zatial zosobaseny. Mame 2 deti. Jedno ma takmer 4 a druhe tekmer 1 rok. Moja mama pracuje v zahranici a otec k nam chodieva tak raz do tyzdna. Svokrovci byvaju od nas na 5 minut, su na dochodku a chodievaju k nam ked ma niekto sviatok, aj to niekedy len zavolaju, aby sa nepovedalo. Mozno tym ze nie sme zosobaseny beru nase deti skor ako moje, nie ako mojho partnera.
Ale vzdy si poviem, ze oni hlavne o vela prichadzaju, nie moje deti. Tiez maju blizsi vztah k prakticky cudzim ludom, ale co s tym spravim. Je na nas dospelych aby sme si budovali cestu k detom. A ked niekto nechce, tak na co ho do toho nutit, resp. na co sa mam tym stresovat. Kolko deti nema starych rodicov a vyrastli z nich uzasni ludia. Stari rodicia su mozno pre niekoho dolezity ale pre dieta nie su nevyhnutni. Moje deti maju tiez namiesto starych rodicov radsej susedovcov a nejako to neriesiem. Som rada ze ich maju radi a zasa ze oni si k nim tu cestu nasli.
Je toho tolko co by som ti chcela napisat, akymi situaciami sme si presli a ako som sa s tym postupne vyrovnavala, ale nerada by som to rozoberala verejne. Tak ak chces, kludne napis IP
@sansulinka pozri, ty musis vediet... ak si presvedcena, ze si si k nejs snazila najst cestu a neuspesne, tak to musis vytesnit z hlavy ... aj ked teda ja sa napr cuduje, preco chlap, ked tam ide, nevezme aj deti. ona dava na javo, ze ich tam nechce? ja - ak by ma to trapilo - by som kontakt neprerusovala a chodila by som aj nadalej. jua mam blby vztah s mamou, ked som rodila odisla za svojim partnerom a po roku sme zistili, ze v ten den rodila aj jeho dcera. (mame napate vztahy prave kvoli tomu chlapovi - z objektivnych dovodov). v zivote u nas nebola, keby som k nej neprisla, tak maleho nevidi - alwe maly ju pozna a vie, ze je jeho starka. ja si tu namahu dam.
Aj mne zomrela mama este v case, ked som len zacala byt dospela - vnucat sa nedozila.. Moje deti maju babku len jednu a to svokru, je to dobra babka, ktora ich lubi..
hoci obcas ma zamrzi, ze aj ked nie naschval a skor nevedome, ale robi rozdiely a vnuci od jej dcer su jej blizsi ako ti moji, vidi to aj muz a je mu to luto.. Ale mrzi a hneva ma to len obcas a chvilkovo (tj chvilu po navsteve), najviac ak si to vsimnu deti..
Ale beriem to tak, ze srdcu jednoducho nerozkaze.. Tiez by som si tu priala moju mamu, ktora by bola dobrou babkou a mozno by zas bratova zena mala moj pocit, ktovie akoby to bolo..
V kazdom pripade chcem povedat - je pekne mat milujucich starych rodicov a je to pre deti urcite pridana hodnota.. ALE ak ich nemaju, nic sa nedeje - deti maju milujucich rodicov a to je hlavne.. Takze ak svokra nema zaujem, tak nech nema.. Mozno si to raz (a neskoro) uvedomi a mozno nie.. Vravis, ze maju susedu ako nahradu dobrej babky a to je vyborne - deti nemusi predsa lubit len pokrvny pribuzny..
@sansulinka zmeníš svokru tým, že ti bude ľúto že sa nezaujíma? Nezmeníš... jednoducho prichádza o vnúčence a neuvedomuje si to. Je to jej voľba, darmo sa preto hneváš, súžiš, je ti to ľúto atď. Darmo budeš s krivdou pozerať na iné dokonalé babky, darmo budeš hovoriť čo by za to tvoja mama dala. Každý človek je iný, jeden má k vnúčatám vrúcny vzťah, iný zasa chladný. Ber to tak ako to je a nezaoberaj sa tým, aj tak nič nevyriešiš. Buď rada, že vaša suseda supluje babku tvojim deťom. Niekedy cudzí ľudia sú bližší ako príbuzní. Bude ti ľahšie, keď sa tým nebudeš zaoberať, lebo aj tak svoku nezmeníš. Zmeniť sa musí ona sama z vlastnej vôle.
@ukulela ved on ich aj braval k nej pokazde ale ja som po tom co ona chodila tuto vedla do baraku ku kamaratke a k nam uz nevedela dojst tak som povedala ze uz ich tam brat nebude nech dojde ona ked chce.a ked ma problem somnu tak ja pojdem prec kym tu ona bude.alebo jej dam deti nech ide von ked nechce byt u nas atd...ja sa nebudem uz prosit a ked si ich ani nevsima ani nic no naco im je taka babka..
@sansulinka ale potom si ty prerusila kontakt - ano, mas svoje pochopitelne dovody, ale rozhodla si sa ty. svokra vies aka je, ze ona nepride, skratka je taka, tak si sa rozhodla byt rovnaka. netvrdim, ze mas na tom rovnaku vinu, to nie, ale ciastocnu, aj ked vyrazne mensiu, ano. ona tiez moze byt zduta, ze k nej uz deti nechodia a vo svojej nadutosti a drsnosti sa bude len fucat a stazovat a naduvat. vo vseobecnosti matky maju castejsie problem najst si cestu k nevestam a ich vnucatam, dcery a ich deti su im blizsie, predsa len vlastna krv ... netusim, ci a preco ma voci tebe svokra animozitu, preco ku vam nechodi. mozno mala pocit, ze ste ju niekedy nevolali, ked ste mali a pod ... ako boli moji svokrovci pohadani s chlapom, tak ku nam chodia minimalne, resp svokor vobec a svokra minimalne, ale na vztahu s malym sa to neodraza. chodim k nim, vozim ho k nim a uz chodi aj chlap k nim.
@sansulinka prepac necitala som prispevky, neskor sa zacitam, iba ten Tvoj uvodny som zatial citala a neda mi nereagovat. Hovoris mi z duse, vystihla si ako sa citim, (akurat ja voci inemu nespecifikovanemu clenovi rodiny). Vlastne uz aj sama pises ze riesenie nie je, to si myslim aj ja. Ale tak nie si sama s takymito pocitmi a v takejto situacii, mne to vedomie pomaha 🙂 sice zo mna este stale hovori jed, hnev a sklamanie, ale vzdy si vravim, ze tym ludom sa to vsetko vrati!!! Nic im neprajem, ale takto to proste je. Aj nam sa vrati spravodlivo to co sa ma vratit. Takze sa snazim sustredit na to, aby som ja bola najlepsia aka viem byt (casto malo uspesne:D ) ale ked na mna pride taka ta lutost, to teda neni nic moc, skusam sa dat do normalu a vravim si ze vsak o nic nejde. Ze clovek nemoze mat vsetko, a z toho co teraz mam, nie je nic co by mi stalo za to obetovat aby som ziskala "tamto" (rozumej normalne chovanie a vztah s xy). Odlahcene povedane - nech si teda trhnu, koho je to skoda?? 🙂 detickam urcite chybaju, ale im sa to zas inde vrati, som si ista. drz sa! 🙂
Mám aj ja také kamarátky, ktoré vnúčatá veľmi nezaujímajú. Rodinné vzťahy majú inač dobré, ale podľa mňa necítia k vnúčatám tú pravú lásku. Nikdy si ich neberú k sebe a vidia ich len vtedy, keď ich deti donesú. Ja mám mobil plný fotiek vnúčat, ony ani jednú. Jedná veľmi miluje zvieratá a o nich mi viac rozpráva, ako o vnúčatách. Možno je to preto, že ani ich matky im s deťmi nepomáhali, možno tam treba hľadať tú príčinu. Moja mi veľmi pomáhala a robím to aj ja. Prirodzene a samozrejme. Všetko prežívam s vnúčatami oveľa intenzívnejšie, ako som prežívala s mojimi deťmi.
@oli18 tym to asi nebude - napr.mojej mame jej mama nepomahala a sice nas babka mala rada, nemali sme nejaky vrucny vztah, ja som s nou niekde bola len raz napr a pamatam si ako mi slubila ze pride na narodeniny a neprisla.. Ja som vtedy velmi plakala po celom precakanom dni.. (mame nepomohol nikto ani ked jej muz dostal mozgovu, ja som bola este krpata a boli sme na to sami)
Ale moja mama zase sestre s dcerou (jedina vnucka ktoru zazila) pomahala a vnucku bravala aj na vylety a dovolenky a ked uz u nas nebyvali, neter bola u nas skoro stale..
Zase svokrina mama mala vztah len k prvej vnucke, svokra sama vravela ako jej mama povedala, ze ma rada len jej prvu dceru, ostatne deti jej lezu na nervy a ako ju to ranilo 😮.. (dokonca jej posledne zelanie bolo aby byt zdedila len najstarsia, nikto iny) ale svokra dceram.velmi pomaha, cele tyzdne..
podla mna sa preto svokra velmi snazi aby nebolo vidno, ze vnucata od syna jej nie su take blizke ako tie od dcer, ale vela krat to vidno aj napriek snahe.. Ale nevadi, ja som rada ze maju babku, kam sa tesia ked tam ideme..
Myslim, ze byt dobrou vrucnou babkou predurcuje to, aka je zena mamou a aky vztah si pocas zivota vybuduje k detom, potom sa to uz prenasa na vnucata..
Aj mamy byvaju vseliake - aj vlazne, alebo aj tvrde, neosobne, ale nastasie asi viac je tych co svoju lasku vedia dat najavo viac.. A potom tak pokracuje vo vyssom veku..
Teda myslela som to tak, ze aj kd maju zeny so svojimi detmi vztahy dobre, asi boli inymi mamami ako ty napr.. A tak su aj inymi babkami..
@sansulinka tak to ako keby som čítala moj vlastny problém ,ja som to uz davno vzdala.mama mi tiež zomrela skor nez som otehotnela,muz tiez stale v práci ,syn hovoril babka bratovej svokre pretoze ta bola s malým častejšie prejavovala mu lasku.Oni sa nezmenia zabudni na nu a je to ,ja to tu neriesim lebo to je zbytočné aj tak sa nic nezmeni🙄
Ja som mala taku babku a nikdy mi to nevadilo a ani doteraz nevadi. Kazdy sme daky, vzdy lepsie ako falos a pretvarka, pripadne prilisne vrtanie sa do zivota za kazdu cenu. Ak ju vnucata nezaujimaju, je to uz raz tak, preco sa ma do toho nutit? Je to smutne, ale budu z toho len nervy a krc - to nechces.
@ukulela no ano svojim sposobom...ale aky kontakt ked ona za 3roky nedokaze dojst za vnukmi ale kamaratke vedla do baraku ano?!a ja jej mam nosit vnukov ukazovat a uz duplom ked sa im ani nevenuje,nehra proste nic...radsej kuka tv,svoje serialy...robila som mozne aj nemozne,snazila som sa jak som vedela aj som jej hovorila ze moze kedykolvek prist,ci aj prespat u nas,ist vozit chalanov atd..proste hocico..ani k druhemu synovi a teda za vnucku nechodi proste to iste..asi keby len k nam nie a k nim ano to by bolo este horsie ale takto aspon ma len utvrdila v tom,ze ona je vadna nie my dve..ako nehnevaj sa ale dcera ja viem je to ine ale ked ma syn deti to uz neni krv alebo co to je susedove..viem ako si to myslela ale ked vidim druhe svokry,je mi z nej zle uprimne a ver ze ja som na vine akurat v tom,ze uz odmietam byt za debilnu...aky kontakt som ja prerusila ked ziadny nebol
@zabulka1 moji sa za susedou s ktorou su denne a lubi ich jak svojich tak za nou sa rozbehnu oproti uz zdialky ju vidia a tesia sa.keby stretli babku,ani si ju nevsimnu to som si ista
@jana_eyre aka mohla byt mama si neviem predstavit ked mojho muza dala svojej mame vychovavat lebo ona mala dalsie dieta po roku..cize rocneho ho odlozila..akoze co?!!!ktora normalna matka ktora nieje NUTENA z nejakeho vazneho dovodu si odlozi dieta?!!!to jak ja keby som si jedno dvojca dala niekomu lebo vsak mam druhe..a ona ide sudit mna ked maly spadol ze som mala davat vacsi pozor na neho..ONA?!matka roka..
@sansulinka moje deti tiez uz maju iba dedka-svokra....a je to rovnake,teraz ma zdravotne problemy,takze by to bolo iste ospravedlnenie-resp.chapal by sa nezajem,ale predtym to bolo rovnake
takze-boli to mna,boli to manzela,deti chcu starych rodicov,lebo vidia,ze ine deti ich maju....chodime uz iba kvoli nim k svokrovi,aspon na par minut,aby ho videli...lebo on nepride....a nanucujeme sa....ale odchadzame smutni...hoci pred detmi sa tvarime ok,oni este nevedia rozoznat,ze ich iba berie na vedomie par minut do mesiaca
smutne....ale neurobis s tym nic asi....ak si si ozaj vedoma,ze to nie je o tebe,resp.o vas,ze ste nic zle neurobili,naopak,snazite sa
uz sa s tym musite naucit zit
moji rodicia keby zili,aj zivot by dali za vnucata....ale,co narobim...nic.