Ahojte, chcem sa opytat ci uz stesa stretli s tym ze "svokra ma vzdy pravdu a vie vsetko najlepsie". Mne sa to stava v poslednej dobe velmi casto. Zatial mam ale stastie a muz ma podporuje.. Dufam ze to tak aj ostane.. Kto ma skusenosti s podobnym a ako sa s tym da zmierit, aby sa mi nervy nezlomily? + ceresnicka vzdy ked k nej prideme cca 2x do tyzdna tak sa rozprace alebo velmi hraje na city muzovi aby k nej viac chodil a ze uz ju nema rad.. Vtedy si musim kusat do jazyka.
@niki89 Je tam s ňou niekto? Ak je tam sama, je to pochopiteľné, tebe by tiež asi nebolo príjemné byť sama v byte/dome a mať návštevu len 2x do týždňa. Na druhej strane mi je jasné, že tiež tam nemôžete chodiť každý deň, skúste jej vymyslieť program, aby sa "nenudila". No a rady? Jedným uchom dnu a druhým von.
@niki89 Toto ja vyslovene neznasam,citove vydieranie a este pred tebou..ved stara vidi,ze ma preboha rodinu,nie?je dospely chlap a musi sa starat predovsetkym o rodinu,chodit do prace atd..co chce aby tam synacik chodil kazdy den?moze byt rada,ze tam chodi tak casto..co je male,usoplene decko?neznasam taketo chovanie,priam som alergicka na toto..ja by som urcite vybuchla a slusne jej vysvetlila,ze sa uz ozenil a ma rodinu...co nema dalsie deti,ktore by ju navstevovali?
@niki89 starecke pateticke vylevy.. tiez to mam na kazdodennom programe uz mesiac (prisli sme byvat na par tyzdnov k svokrovcom, lebo dokoncujeme dom a byt sme uz predali)... No nic s tym nespravis, si myslim, len sa vyrozpravat. Je to des, ale ked si predstavim, ze aj ja budem mat nejake starecke maniere raz, pozhovejem trosku este.
jojo. uzili sme si podobne. Dalo by sa písať celé knihy o tom, ale nemá to význam. V skratke: ak mažel stojí pri tebe, je to dobre. Dohodnite sa vždy najskôr vy dvaja a ž potom riešte čo a ako svokra. Možno časom prestane a nájde si novú zábavku🙂 a možno nie...
@pupavka123 Ma spolu 6 deti a najmladsieho doma
Dakujem vam za rady. aspon viem ze toto je bezne a nie len v TV. 😀
Moja zlatá dobrá svokra! Asi je idem napisat SMS ze ju mam rada - do ničoho sa nepletie, vzdy robí tak ako povieme, nazor povie len ked sa je pytame, vzdy sa snazi vyhoviet...Ja osobne pochybujem ze budem taka dobra svokra ako je moja. 🙂
Manzel stoji pri tebe, nebyvate s nou...s usmevom ignoruj jej citové vydieranie...(to zvykla robit svokrina mama) Ako sa vraví dobrá nalada naserie tolk oludí ze stoji za to si ju udržať. Zvladneš to...ja si vzdy hovorim ze aj ja budem stara tak sa snazim byt ako tak empatická aj ked o ,,stareckých manieroch,, rodičov svokrovcov ktorí maju cez 80 rokov by som mohla písať...ach jaj...decko aspon ,,splieskaš,, ked už to s nim nijako nejde po dobrom, ale čo zo starým? Len sa obrnit a zelezne nervy... 🙂
@niki89 Ja to mám ešte horšie.Manžel pri mne nedrží,ale pri rodičoch. Bývali sme ďalej,no byt sme mali v tom meste ako svokra.Bývame tu od augusta,ale to je hroznéé.Starajú sa do všetkého a klinc do rakvy bol,keď som došla z práce a svokor s manželom nabíjali na stenu policu v obývačke.Rozprávali sme sa s mužom ako to chceme,ja som došla a polica úplne inde a svokor na to,že ale tam ako si to chcela to vôbec nepasuje. Hneď som povedala,že sme sa s Jožkom rozprávali,kde to chceme,no on to zaprel,čiže som z toho vyšla ako najväčší debil.Kebyže všetko mám písať,tak je celá kniha.Trápi ma to a neviem ako ďalej.Sú to iba 2mesiace,ale mám nervy v kýbli.Stále tu chodia,komentujú,zatiaľ som ticho, len to osm vravle ohľadom tej police a on na to,že som tvrdohavá a držal stranu synčekovi.A to som ešte nič nevravela,ale muž ma sprol,že akým tónom som sa bavila s jeho otcom.
moja mama býva 130 km sama v dome už tri roky, viem že jej je smutno a ťažko občas, voláme 2-3x týždenne, na návštevy chodíme priemerne RAZ za mesiac a nikoho z nás neobťažuje svojim citovým vydieraním,,,
vieme všetci svoje, aké máme povinnosti i súkromný program, rešpektujeme sa,
mm chodí k rodičom cca raz za 7-10 dní, ale to je len 30 km a vlak má zadara.
@barbiena s mužom si to v kľude z oka do oka vysvetlite a kľudne mu povedz, že ty jeho rodičov rešpektuješ a aj preto očakávaš rešpekt ty od nich. už nie sme v stredoveku, že rodičia len prikazovali a deti ich až do ich smrti na povel poslúchali.
si dospelá ? máš nejaké vzdelanie ? máš svoj rozum ? svoju rodinu ? svoje peniaze ?= tak si to zariadiš ako ty chceš a potrebuješ, nie ako tvoja mama, otec, svokrovci či susedovho koňa brat.
na tú policu sa budeš pozerať ty, ty ju budeš nakladať a aj upratovať, tak bude tam kde ju chceš a potrebuješ ty. aj keby som ju mala strhnúť a zavolať kolegu, nech mi ju upevní on.
zastav buzeráciu hned od začiatku, neriadené návštevy ltiež, dúfam že ste im nedali náhradné kľúče, ebo to u vás neskončí dobre, rupnú ti nervy, zrútiš sa od stresu a tlaku, neskutočne sa pohádate , budeš utekať preč, alebo ťa zlomia.
skús prísť k nim a komentuj milo a s úsmevom, že tú skrinku majú veeľmi vľavo, ten stôl je veeľmi vpravo, obrazy sú zastaralé, nepasujú rámy s nábytkom a maľovkou, záclony majú malý vzor, závesy veľký vzor, koberce mali byť so vzorom opačne a miesto plávajúcej podlahy mali dať mramor....
slušne ale nedaj sa !
môj dom - môj hrad.
@niki89 skús nenápadne vynechať návštevy aj dva týždne, máš toho veľa v robote, idete maľovať vecko, bolí ťa hlava, ale hlavne sa s mužom veľmi kľudne porozprávaj. je dobre že je na tvojej strane, ale to on musí svoju mamu stopnúť a povedať jej že ho citovo vydiera, hrá divadielko. má predsa svoju rodinu, tak má kam smerovať svoj voľný čas, svoju pozornosť a povinnosti. to však neznamená, že rodičom nepomôže a ani ich nenavštívite, ale budete si to regulovať vhodným spôsobom. daj mu najavo veľmi dôrazne, že chceš tam chodiť, zo svojho vlastného rozhodnutia, nie na nátlak a nechceš pokaziť vzťahy,ale musí to stopnúť on, aby na tvojej strane aj zostal a nedal sa prevalcovať teátrom. synovia zvyknúť podľahnúť na mamičkine citové vydieranie...
@niki89 a ja by som jej s úsmevom povedala, že si vážim, že mi chce pomôcť, ale že si tak či tak všetko budem robiť po svojom aj naďalej. Pri ďalších radách sa už len pousmejem a jedným uchom dnu, druhým von bez medzipristátia. Po čase ju to prestane baviť, keď zistí, že zbytočne derie hubu. A muž by jej mal pred tebou povedať, že si neželá, aby ho citovo vydierala, lebo to aj tak nepadne na úrodnú pôdu. Že rozumná matka sa teší z toho, že je syn šťastný so svojou rodinou a nevydiera ho tým, že ho málo vidí, lebo sú aj deti, ktoré žijú v zahraničí stovky, tisíce km od svojich rodičov a neznamená to, že ich nemajú radi. A nech sa nesnaží, aby ste k nej chodili častejšie, že ste tam síce radi, ale tiež chodíte navštevovať aj druhých rodičov a ste nová rodina, ktorá má v prvom rade as tráviť spolu.
@cacianka no,muž so mnou nekomunikuj kvoli tomu od minuleho štvrtku.Cez víkend som radšej odišla,lebo povinne sme mai ísť k svokre na obed.Ja nie som pes,nešla som.A keď sa chcem s ním rozprávať,tak obhajuje rodičov.Ešte mňa zdrbe,že ako som sa správala k jeho ockovi a to som len povedala,že kde chcem policu a pomenula som,že nech to nechajú a moj otec mi ju dá,tam kde chcem.A včera aj dnes je pri rodičoch,dôjde sa iba vyspať.
@barbiena tak to je fajne zdutý. pripadá mi ako rodinný cecok.
urazila si nejako svokrovcov, povedala si im nejaké škaredé slová, znevažovala si ich nemiestne alebo neprimerane, urazila si ich, papuľovala ? sama sebe si premietni svoje správanie k nim a ak si si istá, že si nepochybila, tak povedz mužovi že si iba brániš svoje potreby a názory, si dospelá svojprávna osoba a nikto ti nebude rozkazovať, urážať ťa, buzerovať, to si nedovolia ani tvoji rodičia, tak si to nepraješ od nikoho iného. poradiť je jedno, buzerovať druhé a je to setsakramentský rozdiel.
P.S. keď sú mu prednejší celý deň, čo tam cecíček nezostane aj na noc, nech mu aj vyperú, nakŕmia a postieľku uhladkajú.
toto čo je v dnešnej dobe za chlapov ! prisámvačku - chýba im vojenčina !
Takto sa kedysi správal aj môj manžel, svokra strkala nos do všetkého nuž a po 7 rokoch sme sa rozviedli
@niki89 Žiješ s manželom a nie svokrou, to je prvá a zásadná vec. Svokru sa snaž ingnorovať, respektíve snažte sa témy smerovať niekam inam, aby nebola múdra ako šlabikár.
Na môj vkus ste tam až moc často. Ale je jasné že vetu "Dávno ste tu neboli." alebo "Chodíte sem málo." budeš počúvať vždy. Skúste tam dlhšie neísť a možno bude vďačnejšia a nebude mať toľko času radiť ale bude sa viac venovať vnúčaťu.
@barbiena pozvi k vám tvoju mamu - tak na dva mesiace, aby mladý pán zažil, ako to je. A policu by som na druhý deň vlastnoručne odmontovala a dala ju tak, ako sme sa dohodli, aj keby som si na to mala suseda zavolať. S mužom by som hodila vážnu reč, ak by ma ignoroval, tak by som mu poslala mail, nech si veľmi ale veľmi rýchlo prestrihne pupočnú šnúru a zamyslí sa nad tým, s kým tvorí pár, lebo váš vzťah pôjde ku dnu. Si ochotná ísť aj do manželskej poradne, ale nie si ochotná tolerovať to, že nestojí za tebou, ale pridá sa na stranu svojich rodičov. Oznám mu, že na povinné obedy chodiť k jeho rodičom budeš vtedy, keď ťa presvedčí o tom, že stojí za tebou a je schopný postaviť sa v názoroch aj proti svojim rodičom.
A kľudne nech sa vyspať príde, ale spal by v spálni sám, by som mu povedala, že sa správa ako decko a nie zrelý muž a s deckom ja nespím.
Asi sa cíti osamelá.