Svokor po smrti svokry začal "žiť"

3. aug 2024

Svokra zomrela pred 1,5 rokom. Brali sa po krátkej známosti - "pritrafil" sa môj muž. Svokra bola od mladosti chorá (mozgové príhody)zomrela na rakovinu,nemala ani 60.
Svokor sa o ňu ukážkovo staral.Posledné týždne bdel 24/7 pri nej.Po jej smrti začal "žiť". No v poslednom čase to začalo škrípať: kryl švagrove dlhy (podiel na nehnuteľnosti exekúcia.) Prišiel k nám na oslavu narodenín syna, ani mu ruku nepodal. Keď som ho konfrontovala, že zabudol. Nešlo o dar, boli sme radi, že konečne sa bude mať čas deťom venovať. A aj sa chvíľu snažil, trávil s deťmi čas a vyzeralo, že sa seriózne zaujíma.Minule sme došli na rodinnú grilovačku,celá ich rodina (tetky,bratranci) a on tam predstavil svoju priateľku. Ale spôsobom - toto je moja priateľka, toto je môj syn, nevesta...bez mena.Muž v šoku,s mamou mal dobrý vzťah, máva s ňou sny.Myslí si,že otec bol s mamou z povinnosti, lebo sa to tak malo, a teraz zrazu dobieha zameškané a začal si užívať.Ako pomôcť mužovi sa s tým vysporiadať?Že svokor svokru ľubil a nebol s ňou len z povinnosti?Lebo svokor doteraz nedával emócie najavo a zrazu vysmiaty,úplne iný.

ukgirls
3. aug 2024

nemusel s nou byt z povinnosti ale starat sa nonstop o niekoho cloveka unavi ... a ano jej smrtou prislo aj vyslobodenie.. uz nema zodpovednost,nemusi sa starat .. keby mu syn pomohol s mamou mozno by daval city najavo aj vtedy -stacilo aby si troska oddychol .. ak je muz dospely pochopi to aj sam a nebude trucovat ako dieta .. nech je za otca rad,ze este vladze zit a ma dovod sa usmievat .. a ze nepovedal mena? no a? ani ja nehovorim mena..ved samy mozu povedat ked budu podavat ruku .. hold zabudol alebo to berie inak ...otec je dospely nech si sam robi ako chce

dskjhfdlkdjhl
3. aug 2024

Syn ma byt rad, ze otec zije.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anna777115
3. aug 2024

Tak, tvoj muž je predsa dospely chlap, ktorý má už svoju rodinu a nemá zmysel sa zapodievať manželstvom svojich rodičov, ale snažiť sa žiť svoj vlastný život najlepšie ako sa dá. Ja, viem že po citovej strane to budú navždy jeho rodiča, ale určite veci nemá možnosť ovplyvniť a zmeniť.

h2
3. aug 2024

Nemyslím, že by s ňou bol len z povinnosti. Príkladne sa o ňu staral. Od jej smrti uplynulo 1 a pol roka, to sa mi nezdá skoro na nový vzťah, zvlášť, ak je ešte relatívne mladý (ak svokra nemala ešte ani 60, tipujem , že on nebude mať oveľa viac nad 60-tkou). Ja byť na mieste tvojho muža, tak sa teším, že otec je šťastný. Určite by bolo horšie, keby za manželkou plakal každý deň.

autor
3. aug 2024

Muž je rád, že je otec šťastný, že má niekoho blízkeho pri sebe, s kým sa cíti fajn. Svokor má už k 70tke. A pomáhali sme mu aj my starať sa o svokru..Ale stále má muž pocit, že otec bol s mamou z povinnosti, aj keď sa o ňu pekne staral celý život, že on je ten, pre koho ostal otec s mamou a svokor mu to "dával pocítiť"

negymama
3. aug 2024

syn asi cakal , ze otec bude zit len pre vasu rodinu a vzda sa vlastneho stastia. To co nevie prekusnut, je jeho vlastne sebectvo. Otec/svokor moze zit este vela rokov, preco by sa mal kvoli vam zakopat do samoty a smutku?
Vnucatam sa moze venovat aj s priatelkou, nechajte ho zit, dozicte mu a bude k vam rad chodit aj s novou priatelkou a venovat sa vnucatam.

negymama
3. aug 2024

a to co bolo sukromie medzi svokrom a jeho prvou zenou, mamou tvojho muza...je ich vec, ci sa mali radi, ci boli spolu kvoli synovi a reciam ludi, to uz teraz nezmenite.
Bohuzial, takych rodin bolo v minulosti a aj teraz vela...ze su spolu len preto, ze "musia". Nabozenske dovody, ohlady na rodinu, deti, majetky atd.

vanilkovazmrzka
3. aug 2024

Podla mna nepomoze nic, len aby sa tvoj muz porozpraval so svojim otcom sam. Podla mna by ziaden muz nedokazal so zenou byt tak dlho a starat sa o nu v chorobe, ak by k nej nemal city. A to, ze teraz z neho opadli tie starosti, ze sa mu v istom zmysle ulavilo, neznamena ze zenu nelubil. Ale ma pravo byt opat stastny a nieco si z toho zivota este vychutnat.

Skor sa mi zda zvlastne to predstavovanie bez mien… to je take ako keby ani nechcel aby sa ti ludia medzi sebou spoznali a vytvorili si nejake puto /ale to je podla mojho nazoru zle hlavne z pohladu tej priatelky, ako keby ju bral len ako taku kratkodobu zabavku, s ktorou do dalsieho zivota velmi nepocita/

suzitok
3. aug 2024

Budte radi, že sa neoodal smrti manzelky, ako to bolo u nas. Svokra umrela tiež mlada a svokor sám seba dohnal k smrti necelé dva roky po nej. Kiežby chcel ziť tak ako ten váš...a že nepredstavil po menách, niekto to "nevie" ako sa to robí..už sa mi to stalo, tak som sa predstavila sama, ja takéto veci neriešim.....svokra by som nechala, nech si užíva, nerobí nič zlé...

januska12323
3. aug 2024

Nechápem, mali by ste byť radi, že žije ďalej a neumára sa v smútku. Prečo spolu ostali nie je vôbec dôležité.

0kristina0
3. aug 2024

Nehnevaj sa ale tvoj muz je nevyzrete decko? Svokra je 1,5 roka po smrti, tvoj muz by mal byt rad, ze ma pri sebe niekoho koho ma rad, s kym zostarne. Naco tie jeho myslienkove pochody, aj keby to bola pravda to co si mysli tak co s tym chce akoze robit? Porad muzovi psychologa.

petronelag
3. aug 2024

Presne tak, hlavne, že dokáže žiť ďalej a prečo žili spolu to je už ich vec, to sa aj tak nedá zmeniť. Poznám jedneho dôchodcu, tiež sa už blíži k 70-tke a ešte pracuje, to sú niektorí ľudia v tom veku ešte celkom aktívni.

0kristina0
3. aug 2024

Alebo je problem v tom, ze muz sa boji aby sa otec znovu neozenil? Dedicstvo?

pinkgirl
3. aug 2024

Nuž len preto, že svokor nezostal do smrti sam a v celibáte si tvoj muž myslí že mamu nemal rád? Nech je rád, že otec žije, nie je v depresii doma na zadku, má spoločnosť. Tvoj muž je dospelý chlap, videl a zažil ako sa otec staral o mamu. Mama mu určite chýba, mal by sa s tým vyrovnať.
Môj svokor tiež ovdovel, našiel si známosť... a vieš čo, je šťastný, my vieme že je o neho postarané.

negymama
3. aug 2024

mne pripada ako by tvojmu muzovi bolo najdenie novej prietelky ako zaruceny "dokaz"...ze otec zil s mamou z povinnosti.
cize keby nikoho nemal a sedel by od rana do vecera na cintorine, to uz by ste boli spokojni, ze ako svoju zenu miloval?
ja som mala znamych, ktori sa lubili celu VS, po nej sa zobrali, mali styri deti, krasna rodinka, ona ale ochorela na rakovinu. A zomrela, ked mal najmladsi syncek 4 roky. On si nasile asi 2 roky novu zenu, dokonca s dalsim vacsim dietatom. Kazdy sme chapali, ze svoiju prvu zenu mal rad, a ze ma rad aj tu druhu , nik ho nesudil.
Ttiez bol unaveny ku koncu, ona nic nevladala...chodil do prace, staral sa o deti, domacnost aj o choru zenu, neustale navstevy nemocnice, potom este koniec choroby doma...

simona20201309
3. aug 2024

A čo ak je teraz konečne skutočne šťastný? A čo že si až teraz začal užívať? Keby zistil skôr, že sa dá žiť aj inak ako pri chorej manželke, možno by ju opustil ešte počas života. Chvalabohu stal pri nej až do smrti.
Ako píšeš- celý život mala nejaké problémy, takže asi si veľa toho pri svojej žene neužil. Teraz si niekto dovolí súdiť jeho život? Že si dovolí byt šťastný? Povedz to mužovi na rovinu - otec nemal ľahký život pri jeho matke, bolo to trápenie ale neznamená ze ju nemal rád. Syn je zavistlivy neprajník - teda tvoj muž.
A po mene ste sa už mali predstaviť vy osobne.

sense
3. aug 2024

Povedz mu že mama by si priala aby otec neostal sám ..a chcela by aby bol šťastný.
Čo sa mal utrapit ako môj dedo? Čo zomrel pár mesiacov po babke? Len jedného dňa prišiel že je unavený a viac sa neprebral?

zuzinka888
3. aug 2024

Manzelke slubil- kym nas smrt nerozdeli. Hotovo. Koniec. Nic nie je svojej manzelke " dlzni" ani to ze ju bude do jeho smrti oplakavat a umrie od zialu na jej hrobe- asi tak si to tvoj manzel predstavuje. Svokor ma este par rokov zivota( mozno) a moze s nim nalozit ako chce. Je dospely a slobodny.

lonely66
3. aug 2024

na mieste tvojho muža by ma toto trápilo najmenej. radšej nech s otcom buduje pozitívny vzťah, aby mu vyhovoril, ak by sa chcel 70-ročný otec ženiť...

h2
3. aug 2024

Autorka, a keby to tak aj bolo, tak čo? Možno bol svokor s manželkou z povinnosti, v tom prípade mu skôr slúži ku cti, že ženu a dieťa neopustil, aj keď tam city neboli, či nie? Láska sa nedá rozkázať. Svokor neurobil nič zlé. Ja by som mu želala šťastie. Konečne.

sara07
3. aug 2024

to sú len dohady, treba sa na rovinu spytat jednoducho
niekedy aj tu napíšeš niečo a niekto to zoberie úlne opačne alebo to vnima absolutne inak

0silvia0
3. aug 2024

Vela ludi po smrti partnera psychicky upadne, nevedia to rozchodit. Vy budte preboha radi, ze svokor funguje a tesi sa zo zivota a neplace za mrtvou zenou.
Ludom sa fakt neda vyhoviet😬🙄

ahhola
3. aug 2024

Svoju zenu doopatroval, vsetko s nou odtrpel, v dobrom i v zlom a zrazu zistil, ze on este zije a nemusi len prezivat a dozivat, ale uzivat a ruka hore. Ja by som mu dopriala a rok ho nechala ustalit, potom mu pripadne dohovorit, usmernit v milostnom zivote. No nova zenska ho asi opanta najvyhodnejsie pre seba a vy na neho nebudete mat vplyv. Bude zazrak, ked bude fungovat ako dedo, tatko uz asi nebude, uz bude len Frajer😅🌞✨

majkamasar
3. aug 2024

Budte radi, ze s nim nemate statosti. Nech zije. Tiez ma okolo 60? Ked mal cely zivot pri sebe manzelku ktora bola chora - postaral sa o nu nemate mu co vycitat. Skor by som to rešpektovala. Nech si uživa.

0silvia0
3. aug 2024

@ahhola ze usmernit v milostnom zivote😝😜😄. Keby ma deti usmernovali v milostnom zivote, asi by som sa rehotala🤩

nikaeli
3. aug 2024

Moja babka zomrela, keď mala 67, dedko pred 70. Vždy sa stískali, chodili spolu na výlety držiac sa za ruky. Boli to takí veselí, akční dôchodcovia. Dedko odrazu ostal sám, viditeľne chradol. Nahovorili sme ho, aby zašiel do klubu dôchodcov, našiel si kamarátov. Zase začal žiť, chodiť po výletoch. Asi rok po babkinej smrti doviedol na rodinnú oslavu svoju novú priateľku. Volala sa Jarka. Užívali si krátke túry, rybačky. Až do chvíle, keď na jednej rybačke dostal dedko infarkt. Zomrel, keď mal 74. Jarka odišla pol roka po ňom 🙁
Mala som vtedy 17. Priznám sa, bolo mi to divné. No dnes sa na to pozerám inak. Nik nechce byť sám.....

betulinka1
3. aug 2024

Moja mama mala nehodu a zomrela. S mojim otcom boli spolu od 16 rokov, spolužiaci na gymnáziu. Po jej smrti bol 3 mesiace v liehu, doslova. Potom sa jedno rano zobudil a zacal cvicit, dal si spravit viečka, dal sa ma vsetky zoznamky a povedal, ze nechce byt sam. Mal 59 rokov. Asi za dalsie 3 mesiace doniesol priatelku. 6 mesiacov od smrti mami. Cela rodina z maminej strany sa urazila, ze je to skoro, nema uctu a neviem co este. Nechodia k nam, nebavia sa s nami. Ja so sestrou sme mu povedali, ze nemame problem a rozumieme tomu. Pre mna bolo vsetko lepsie ako ho vidiet opitého kazdy den, v depkach. Viem, ze mamu miloval a ak by nebola zomrela, tak by si inu zenu nenasiel. Ale zivot to zariadil inak. Su s priatelkou 8 rokov a ja som velmi vdacna, ze stareho hundrosa chcela a isla do toho. Ona co nemala nikdy deti ma zrazu veeeeelku rodinu a pravidelne bravaju mojho syna kade tade aj na dovolenky k moru. Cize ako babka a dedko. Kedze som si to prezila neodcudzujem nikoho, spravny cas je pre vdovca alebo vdovu ten, ktory uzná sam za vhodne. A to, ze dokazu byt stastny je len bonus pre ich zivot.

sasa1310
3. aug 2024

@betulinka1 smutné a zároveň krásne.

minenkak
3. aug 2024

@ahhola v sedemdesiatke chceš niekoho usmerňovať?By sa ti asi ten človek pekné vysmial do očí