Svokor pije

24. okt 2022

Ahojte, neviem kde začať... Svokor pije, nie je agresívny, ale pije veľa. Každý alkohol, ku ktorému sa dostane vypije, 3-4x týždenne nevie o sebe. Mate niekto "návod" kde začať? Ako ho spracovať aby sa šiel liečiť? Koho osloviť? Za triezva povie ze si vymýšľame a bodka.

dzulli1980
24. okt 2022

On sám musí chcieť s tým niečo urobiť ... pokiaľ nechce, len zbytočne strácate energiu ... lebo cestu k fľaške si vždy nájde.

pribinak
24. okt 2022

Natočte na mobil ako rozpráva či chodí keď je opitý, ale myslím, že ani to nepomôže ak sa nebude chcieť liečiť

Primárne by ho mala do liečby tlačiť svokra a deti

marianarem
24. okt 2022

Ja mam tiez svokra alkoholika. Bohuzial nepresvedcilo ho nic, ani to ze upadol do deliria, 2 mesiace bol leziaci a plienkovany a dalsie 3 sa ucil znova chodit a spominal si, kde vlastne byva a kto je jeho rodina. Mesiac po navrate uz znova pil a pije doteraz. Parkrat sme ho dotiahli aspon k psychologovi a psychiatrovi. Tam pomohol jedine tvrdy pristup, nebavit sa s nim, kym nepojde. Ale na liecenie aj tak nesiel, v poslednej chvili si to rozmyslel.
Ono je ale dolezita aj pricina, preco pije. Moj svokor ma aj poruchu osobnosti a alkohol pouziva na "riesenie" akehokolvek problemu a nepohody uz od puberty. Takze tam sa s tym tazko prestava, je to uz sucast jeho zivota, sam sa o alkohole vyjadril ako o kamaratovi a je v podstate prenho dolezitejsi nez vsetko ostatne. Ale mam kamosku a jej mama zacala pit kvoli problemom v manzelstve. Tam sa to dalo riesit, lebo to nebolo sucastou jej osobnosti. Isla na odvykacku, s manzelom to nejako dali dokopy a potom 20 rokov az do smrti nepila. Neviem presne, cim ju presvedcili, ale boli sa poradit so psychologom, ze ako na nu. Tak mozno aj vam by niekto taky poradil alebo na linke dovery.

janickacrazy
24. okt 2022

Pokiaľ on nechce prestať, tak veľmi ťažko niečo urobíte. Môžte ho motivovať tak, že k nemu nebudete chodiť s deťmi, keď sa nepôjde liečiť. Ale pokiaľ pije celý život alebo dlhé roky, tak šanca na zmenu je mizivá. Môj prestal piť až keď vážne ochorel a už nevládal ísť ani do obchodu. O rok umrel.

lulaby1982
24. okt 2022

Alkoholizmus je ťažká choroba a on nevie,že je etylik , bude tvrdiť,že je to normálne. Pokiaľ nepadne na úplné dno ,alebo nastane nejaký zlom,osvietenie tak nič sa nebude diat. Ak nenastane nejaká situácia , že ho presvedčí,že má problém,tak nič. Nájdite si odborníka adiktologa ,ktorý Vám vie poradiť s daným problémom.

kate_cs
24. okt 2022

Nič s tým neurobíte, kým on nebude chcieť. Nedonútiš ho a ani nezmeníš nič za neho. A to je na tom to najhoršie, že veľa tých ľudí jednoducho nechce. Píšem z vlastnej skúsenosti.

kitycat
24. okt 2022

Neplytvala by som energiou na alkoholika.

Preco to riesis ty? Byvate tam a obtazuku ta jeho excesy?

cacianka
25. okt 2022

Aj tu na MK je mrte ,tisíce príbehov , stačí čítať.
Bohužiaľ ...
A mňa už nebaví písať 38. x o tom istom. Už je to unavné, lebo stále to isté.

andrea_82
25. okt 2022

@kitycat napísala si to veľmi tvrdo, nie každý alkoholik je vhodný "na zatratenie". Sú naozaj aj prípady, niekoľko ich poznám, kedy bola pomoc alkoholikovi úspešná a on dlhodobo, niekoľko rokov abstinuje. Takže určite by som tomu dala šancu a neodpisovala som ho hneď. Aj keď je pravda, že ak nebude chcieť on sám, tak to úspešné nebude.

ivangeline
25. okt 2022

No musi chciet on. Nic ine ako dohovaranie nepomoze. Moj otec sa prepil a nedozil 45r. Bol 3 ci 4x na lieceni... a 100x chcel akoze prestat... elbo vsetci ho tlacili...! Musi chciet on. Pochopit,ze je cenny a dolezity a problemy sa daju riesit aj inac. A ze zivot ma zmysel a pod... Ktovie ako hlboko je na tom vas svokor. Je to tazke ale pride mi to ako u deti... neodsudzovat a lubit.. akceptovat..

autor
25. okt 2022

Ďakujem za rady. Viete prečo chceme na neho minúť energiu? Lebo je to dobrý človek, ktorý má problém. Netvrdím, že za život neurobil "pár" excesov s alkoholom, ale boli možno 3 ročne. Inak to bol skvelý a starostlivý dedko. Ale toto teraz čo robí je príšerné, rúti sa strmhlav dole ale myslím si, že si po tom všetkom, čo pre nás v živote urobil zaslúži, aby sme sa pokúsili mu pomôcť. Je veľmi ťažké presvedčiť okolie, že pri ňom nemajú vyťahovať alkohol vôbec...

andrea_82
25. okt 2022

hlavne by som nešla touto cestou "presvedčiť okolie, že pri ňom nemajú vyťahovať alkohol vôbec". To on musí byť ten, kto si dokáže povedať, že nechce. Lebo tie lákadlá budú v jeho okolí stále. Napr., alkohol pri nákupe v obchode alebo neznámi ľudia, ktorí o jeho probléme vedieť nebudú.