Svokor mi vyčítal, že nemám VŠ, čo so mnou bude?

23. nov 2019

Dnes sme boli u svokrovcov, svokor si dnes trosku dal domácej, inak nepije. Začal mi vyčítať, že som jediná z rodiny ktorá nemá titul. Oni majú všetci a sú aj na dobrých pozíciách. Mam 28 rokov, vyucena predavačka aj som 6 rokov pracovala v obuvi, teraz som v 9 mesiaci tehotenstva. Mam pocit, že som hlúpa a nič v živote nedokážem. Už teraz rozmýšľam kam sa zamestnam po rodičaku. Predavacku nechcem robiť, a ani neviem co by ma bavilo.Nemám žiadne ciele. Teraz som sa trochu pustila do angličtiny

dskjhfdlkdjhl
23. nov 2019

Ked Ty sama nevies, co by Ta bavilo, cudzi ludia Ti sotva poradia. V kazdom pripade, ak by si zacala uvazovat o studiu, tak by to nemalo byt preto, ze jedina v rodine nemas titul, ale preto, ze chces robit nieco, k comu potrebujes dalsie vzdelanie.

liljana
23. nov 2019

Nic si z toho nerob. Nemozu mat vsetci titul, byt cielavedomi, vzdelani, usilovni a inteligentni.

alica2202
23. nov 2019

no vidis, a jemu ani titul nepomohol k tomu, aby sa nespraval ako tupec...

autor
23. nov 2019

@liljana 😂

liljana
23. nov 2019

😇

karolinakr
23. nov 2019

Hlavne si to premysli, kde 6 rokov stravis zivot na VS.Poznam x mamiciek co po materskej skoncili na polovicny uvazok robit muzovi uctovnictvo a nie svoju vysnivanu pracuJednej trvalo 20rokov kym sa vratila k tomu, co studovala. A o 1 viem, co robila svoje povolanie a to bola paradoxne slobodna mamicka.Tej asi nikto nekafral do vyberu prace

autor
23. nov 2019

Ja obdivujem tych ľudí ktorý si idú za tým co chcú. Len mne to nikdy neprebehlo hlavou, čo by ma bavilo. Odbor na strednej škole som si ani neviem prečo zvolila. Veď robí predavačku každá druhá žena. Tie roky tak rýchlo ubiehaju a ja si to naozaj až teraz začínam uvedomovať co chcem ja ako predavačka v živote dosiahnuť. Teraz mam 28, o chvíľku sa stanem mamou a potom neviem..... Nemám žiadny cieľ a to ma mrzí 😔

lintu
23. nov 2019

Aj človek bez titulu dokáže byť šikovný a uplatniť sa na zaujímavom mieste. Chce to mať nejaký ten cieľ a snahu dosiahnuť ho. Akože ani inžinier pracujúci niekde za pásom nepôsobí veľmi lichotivo.....

miadi
23. nov 2019

No tak uz len to potrebujes v 9m citit sa ako nula lebo oni maju tituli. Kasli na to teš sa na babo co bude potom mozes riesit aj o 2roky. Moj svokor zas trepal ked som bola teho prvy x ze jeho mama mala 12deti a hnet ako porodila ( este ani placentu asi nevytlačila ) išla robit. A mal napad ze aj ja ppjdem pre nich do family business a babo dam svokre sto rocnej. ( aj ked neviem kde Ta jeho mama v povojnovom taliansku isla robit asi tak pri dome na rolu) Moj svokor mà 4roky zs a splnil si sen makal cely zivot mà mega dom a este aj byt na Floride. Mà rad $ . Titul Nie je vsetko. Tak len dumaj co by si chcela robit co Ta bavi Lebo taka praca je naj. Niekoho bavi byt aj predavacka ved aj tie treba. Mozno len je rozdiel v potravinach ci v luxusnom butiku. Kde sa citis lepsie ty. Alebo mozes nieco uplne ine. Urobit si nejake kurzi atd. Limit si davaš len ty sama.

aniele
23. nov 2019

@miadi Tá posledná veta by mala byť kapitálkou. Mám skoro 60, cením si vzdelanie. Nie titul.

alenkabaj
23. nov 2019

Nič si z toho nerob, ja som chodila na Ekonomickú školu obchodnú, prijali ma na výšku, ale nakoniec som si povedala, že nechcem tráviť 5 rokov v škole, chcela som pracovať, mat rodinu. Odišla som do Anglicka, mám 30 rokov, 6 rocneho syna a stále neviem čo by ma bavilo, pracujem v sklade a to ma baví, obdivujem ľudí, ktorí vedia, čo v živote chcú robiť. Len jedna spolužiačka z mojich 4 naj kamosiek skončila VS, ale tiež si myslím, že to nie je o vzdelaní. Práve niektorí, ktorí majú VS sa nevedia vyjadrovať a prídu mi hlúpejší. Moji spolužiaci, ktorí ledva zmaturovali, skončili VS a sú na UP

alica2202
23. nov 2019

@anonym ja aj chapem, ako sa citis...Ja mam 30 rokov, o mesiac ma caka druhy porod. Vystudovane pravo, 5 rokov po skole. Zamestnana som bola asi tak rok a pol a isla som na matersku. Prax z prava ziadna. To vsetko v case, kedy moji spoluziaci z fakulty ako na vyrobnom pase robia advokatske skusky, skladaju sudcovske sluby a pod...celkom veci na depku :D...takze tiez ma teraz prepadaju myslienky, co ja vlastne chcem/budem robit a v com som vlastne dobra. Lebo co sa toho tyka, ja som taky sedy priemer...v nicom nevynikam. A to, ci som dobra v prave fakt netusim, kedze som s tym nerobila. Ale som rozhodnuta dat tomu este sancu, sadnut na zadok, oprasit knihy a po veceroch nanovo zacat studovat, a skusat stastie na vyberovych konaniach s mladsimi rocnikmi. Aby som si to potom nevycitala.
Ty kasli na svokrove reci a pocas tych rokov, co budes doma, tak si vsimaj aj viac seba, kedy, pri akej cinnosti sa citis spokojna a podla toho mozno zistis, ze v com si dobra a podla toho najdes aj zamestnanie...drzim palce (aj sebe :D)

jana91701
23. nov 2019

A Niki Lauda sfalšoval maturitné vysvedčenie, lebo rodičia povedali, po maturite môžeš byť pretekár, maturita je dôležitá😉

lucmirka124
23. nov 2019

Byt predavackou ma velmi bavilo a naplnalo a mi je velmi luto ze to uz nikdy nebudem moct robit. Bavilo ma komunikovat poradit ludom. A slo mi to.ci s oblecenim ci potravinami. Ako som prestala pocut konecna,, nemozem zatelefonovat, ludi dobre nepocujem ked vravia do priestoru.chcela som sa vratit ale trpela som uz som to neni ja. Aj titul mi je na 20 veci😢.tes sa na dietatko a neries blbosti, podstatne je zdravie. Poznam magorov s VS co si myslia osebe aki su bohovia a ked otvoria usta katastrofa,,a to ja este kazde 2 slovo nezachytim nezapocujem. Vediet co sa mi stane nestracam cas na VS. Je mi uplne k nicomu. V tomto stave. Drz sa budes mat momentalne 3 roky ine starosti❤️A mozno najdes co ta bavi...a pan svokor ako titulovany sa vyznamenal 🤦‍♀️Povedat toto matke jeho buduceho vnucata,,, to na kt VS vychovavaju takymto sposobom

montemotherone
23. nov 2019

Svokor sa skutočne prejavil ako "vzdelaný človek " 🤨

tslobik
23. nov 2019

Už len to, že budeš dobrá mama je titul.

martinajurkechova
24. nov 2019

Radšej nerieš čo ti povie svokor. Teraz ti povedal toto, nabudúce to môže byť niečo iné. Ešte ťa za život veľa krát skritizuje. Budeš sa kvôli tomu zakaždým trápiť? Tvoj manžel si ťa bral ako predavačku. Tak čo? Prinajhoršom si môžeš VŠ urobiť externe, ale pri malom dieťati to bude ťažké.

laska201
24. nov 2019

No ja som tiez hovorila 10rokov ze uz predavacka byt nechcem a nebudem.realita robim v obchode opet a to iba preto ze je to u nas v dedine.chcela som ist do zavodu kvoli muzovy az sa mozme striedat pri detoch no sama posielanim ziadosti na kazdy inzerat mi nepomoze.ale z uradu prace beru aj babky.takze asi jedina cesta dat sa na urad a modlit ze sa tam takto dostanem.

nikpa
24. nov 2019

To je veľmi úbohé od svokra, že podľa titulov si váži ľudí a že ti vôbec niečo také vyčítal. On sám ho možno má ale vidíš, že na rozume mu to nepridáva. Ak si chces spraviť školu tak určite to nerob kvôli svokrovi, aj tak je to chuj. Musíme tu mať aj predavačky, aj robotníkov a nie sú to menejcenni ľudia a kto si to myslí, je veľký hlupák.

karolinakr
24. nov 2019

Nahodou predavacky su velmi tazka robota, brigadovala som a myslela som, ze skapem. 12,-16 hodin stat na nohach nemozes si sadnut, ludia robia bordel na predajni, cigani kazdy den chodia kradnut, 20r kolegyna ze nech idem upratovat ona si sla fajcit.No des.Klobuk dole pred vsetkymi predavackami, ze niekto to je ochotny vobec tuto robotu robit.Pre mna najjorsia brigads A najlepsie ze mas 1000 tovaru a kazdy chce prave yo, co nemate Povedz svokrovi, nech sa na 12hodin postavi na kasu, nohy mu strpnu
Keby to zeny neboli ochotne robit, mna by neprinutili ani s tankom

asia83
24. nov 2019

@liljana Poznám xy neinteligentných ľudí s titulom a xy inteligentných ľudí bez titulu.

zdena1990
24. nov 2019

vieš kolko predavačov robi s vysokou školou a su radi že maju robotu ? a presne ako piše
@karolinakr robila som to 15 rokov viem o čom hovori.....

pupavocka101
24. nov 2019

to, ze ma niekto titul nehovori vobec o nicom, vedela by som ti porozpravat kolko ludi v mojom okoli ma titul a nestoja pomaly za nic, len sa povysuju, ale pritom okrem skoly v zivote nic nedokoncili, nemaju poriadnu pracu, vela je podla mna o sikovnosti a o chtici nieco zmenit 😉

titla
24. nov 2019

VS nie je zarukov ani uspechu, ani inteligencie. To ze nemas VS nevidim, ako ziadny problem. Skor to, ze Ty vobec nevies, co by si v buducnosti chcela robit. A zivot je omnoho lepsi, ak ta tvoja praca bavi a naplna.
Teraz budes mat nejaky cas uplne ine starosti. Ale na tvojom mieste by som minimalne nadalej pokracovala s anglictinou a ak sa Ti bude dat "hladala sa".

blondtana
24. nov 2019

Moja zlatá, ani nerozmýšľaj o VŠ, ja som sa tiež dostala do titulovanej rodiny, spravila som výšku externe, v mojom odbore sa hľadí na rodinkárstvo, moje žiadosti sú zamietnuté aj bez pohovoru a na nižšie pozície mám príliš vysoké vzdelanie, dokonca som sa dozvedela, že keď si dá niekto s titulom žiadosť na predavačku v istom podniku, tak ju majú rovno hádzať do koša, takže môj titul mi je viac na škodu, ako na osoh na trhu práce. Ver, že máš takto viac možností a keď ťa muž ľúbil aj bez VŠ a chce mať s tebou dieťa, tak nie je dôvod to riešiť, najmä nie kvôli svokrovi 😉

modrykoniicek
24. nov 2019

Mňa takto zhodil vlastný otec 🙂.
Na VŠ som bola ale nemala som financie.
Odišla som.
Odbor mám zo SŠ okolo počítačov,grafiky atď...
Tiež som najprv robila predavačku v športovom obchode.Pracovala som v zahraničí.
A dnes robím robotu ktorú robia aj ľudia s VŠ a jediné čo nás zaujíma je to aby sme sa nezodreli.
A mali svoju prácu radi.A takú ju aj máme.A je mi srdečne jedno, že či mám titul alebo nie.Pretože sa dohovorím po anglicky a mám prácu ktorú milujem.A fakt sa netúžim s Ing titulom zblázniť na nejakej manažérskej pozícií.
Chodím do práce rada, nikto ma nenúti stáť 12stky atď atď...
Zato môj otecko sa nezastaví s 2 VŠ a je neustále v strese.
Pozri aj ľudia s VŠ dnes robia v orange predavačov.
Načo by ti bola VŠ keď nevieš čo by ťa bavilo 🙂

modrykoniicek
24. nov 2019

Mňa by inak veľmi zaujímalo, že prečo táto spoločnosť posudzuje ľudí na základe práce.Tiež som mala na viac než obracať burgre ale trebalo mi na rýchlo prácu.Muž má VŠ a robil strechy a čo teraz.Stretla som sa aj s tým, že mňa stredoškoláčku zavolali vysokoškoláci nech idem ku zákazničke lebo rozpráva po anglicky.
Takže tu sa dostávame k tomu, že VŠ titul ti je niekedy k ničomu.
A len tak mimochodom hanbiť by sa mal ten čo si myslí, že robiť predavačku je jednoduché.Je to fyzicky aj psychicky náročná práca.
Môj otecko tiež opovrhuje ľuďmi bez titulu.A ani sa s ním nerozprávam.Som vraj spodina spoločnosti.

basullinka
24. nov 2019

Tato spolocnost pojde do ritky, ked sa ludia navzajom nezacnu vazit a nezacnu si vazit jeden druheho a ich pracu a prinos bez ohladu na stupen vzdelania. Mnozstvo titulov neukazuje mieru inteligencie. Uspesna mozes byt aj bez titulu. Naviac v tejto dobe, ked titul moze mat uz aj pologramotna opica je to faakt terno. Na VS uz nechodia len ludia, ktori maju v hlave ale velmi casto ludia, ktori si chcu predlzit mladost a nechce sa im robit. Videla som to na skole na dennom poriadku. Preto ti vravim, vaz si sama seba, neries svokra on ukazuje svoju uroven a zhadzuje v konecnom dosledku len sam seba. Nechaj tomu cas a ver, ze najdes nieco co ta zaujme a bude bavit. Teraz si hlavne uzivaj babatko 🙂

korra
24. nov 2019

Nasa spolocnost je pretitulovana a nemam pocit, resp nic ma nepresviedca, ze je to k jej prospechu. Nie je vzdelanejsia, kultivovanejsia, empatickejsia. VS este z nikoho inteligenta nespravila. Problem vidim skor v tom, ze sa ta to dotklo, zjavne asi na sebavedomi nepridalo. Nevesaj hlavu! Caka ta sice teraz perne materske obdobie, ale! Budes mat aj prilezitosti rozvijat svoje schopnosti, hladat sa, skusat, vyuzivat vsetky dostupne moznosti. Niekedy staci veci jednoducho robit, nieco ta zaujme viac, nieco menej. Vies, ono aj ked clovek vie, co chce robit, kam smerovat, neznamena, ze ho to aj dobre uzivi. Je to o kompromisoch. Ak to naplnenie nevyjde v praci, tak to chce nejakeho konicka. Co ta "dobije", potesi, naplni. Chce to len skusat, nebat sa. Hlavne, nedokazovat inemu, to nikam nevedie a vacsinou len podpori pocit frustracie.

pumi21
24. nov 2019

Kašli na to titul nie je všetko, tak ho proste nemáš ak máš takú víziu tak si vysokú urob ak to nepotrebuješ kašli na to, cudzí jazyk je dobrá voľba.