S manzelom som uz 11 rokov, z toho 6 rokov sme manzelia, mame 1 dieta. To, ze svokrovcom vykam uz ani neriesim, to uz je ich sposob vyjadrenia, ze ma maju za cudziu. Ale je normalne, ze po takom case, ked nieco o mne chcu vediet, spytaju sa priamo manzela napr., a ona nebude pit? Sme s nimi teda dost casto, kazde 2 tyzdne 2-3 hodiny, takze urcite nie som cudzi clovek, ktoreho nepoznaju. Neviem co si uz mam o tom mysliet.
Mozno nevedia, ako sa volas 😀
A prečo sa ich nespýtaš priamo? Ja by som sa opýtala, ...alebo..."veď ja som tu tiež, môžete sa má opýtať priamo" 😃
Ináč môjho priateľa rodičia mi vykajú aj keď som im povedala, aby mi tykali 🤣 mne je to už smiešne. Som zvedavá ako má budú volať, keď sa vydám za ich syna 🤔🙈
A svokrovcov by som ani netykala.
Vykanie je forma slušnosti
@lintu Je to mozne 😄, minule az na 3 krat trafil svokor ako sa vola jeho vnuk. Najprv nasho synceka zavolal Filipko, potom Alex a az potom povedal spravne meno. Tak ked nevie meno svojho vnuka, tak asi aj na moje meno svokor zabudol.
Aj mne vykaju a ja im, tak ale ja by som odpovedala ze "ona tu sedi, ona si da XY" , no co dedko uz zabudame zabudame skleroza je hrozna vec 🤣
Nabuduce ked sa opytaju muza, ci ona nebude pit. Tak sa otoc a povedz muzovi, nech odkaze ze ano, ona bude pit.
Kolko je svokrovi? Moze to byt starobou. Mozno si ani neuvedomuje ako rozprava.
Podľa mňa super, že sa zaujíma, či budeš piť, mohol by ťa ešte aj úplne ignorovať, to by bolo horšie 🙂 Sú ľudia, čo majú problém iných osloviť menom, nebrala by som to až tak tragicky, aj keď chápem, že ti to nie je príjemné.
Moja mama vždy hovorila že,,ona,,má aj meno.( Keď som niekoho oslovila ona)
Ja tiez vykam svokrovcom a moj manzel vyka mojim rodicom. Ja by som im nedokazala tykat....
to je zaujimave citat, u nas v rodine si vsetci tykaju. Pamatam si, ako moji stari rodicia na nasej svadbe povedali manzelovi, ze oddnes im ma tykat. Cize moj muz tykal/tyka nielen mojim rodicom, ale aj starym rodicom. Ja som svokrovcov nepoznala.
U nás v rodine si všetci tykajú, s mužom si naši potykali ešte pred svadbou, so mnou si svokra nepotykala ani po svadbe a pôsobí to na mňa tak studeno, ale rešpektujem, že u nich je takýto zvyk a vyká jej aj priženený švagor, takže si to neberiem osobne. Ale vadí mi, že mne aj švagrovi svokra tyká, to mi príde zľahka drzé a mám dojem, že podľa bontónu má byť tykanie a vykanie jedine obojstranné 😅 každopádne, keby ma niekto volal "ona", hneď by som odpovedala, že áno, aj ona bude. Ak mu to nedôjde, možno to bude už naozaj vekom 🤷🏻♀️
No mne to “ona” pride take sedlacke, neviem si predstavit, ze jeden vzdelany inteligentny clovek toto dokaze. Jedine co by tvojho svokra ospravedlnilo je nejaka pridruzena diagnoza suvisiaca s pokrocilym vekom.
Tiez si myslim, ze by ste mali viac sledovat svokrovo chovanie. Ci to nebude nejaka diagnoza. Ked si pletie aj mena vnukov. Asi by som to nebrala ako srandu:( A mimochodom ja tiez svokre vykam
Je to starý zvyk, aj moja mama volala mm on a pritom sme s mamou bývali v jednej domácnosti 22 rokov. Takže nič si z toho nerob.😉
lepsie keby ta volal- ona doňa, ked uz tak poriadne...🙂
to je z jedneho burianovho filmu-ked vysvetloval-on doň-akoze do vlaku naskocil, no a jeho zena bola teda ona doňa...🙂
Ja svokrovcom tykam lebo to tak chceli ale teda kým som si zvykla tak mi to trvalo. No keby ten návrh neprišiel od nich v živote by ma nenapadlo, že by som im mala tykat. Práve naopak, pre mna je skôr bežné a normálne svokrovcom vykať. Mne teda nepríde vôbec divné, že si ešte nedostala návrh na tykanie. A čo sa týka oslovenia ,,ona,, tak to by sa ma asi dotklo. Pre mňa je to vyjadrenie neúcty. Ale možno to svokor nemysli v zlom, to už musíš sama vedieť, či ťa má rád a aký máte vzťah a to pomenovanie ,,ona,, by som v prípade inak dobrého vzťahu brala s nadhľadom.
Toto ma fakt pobavilo, lebo to je tak absurdné 🥲 to sa už deti učia, že sa nehovorí ona/on, ešte keď je ten človek prítomný a pýtať sa “cez niekoho” tak to je extrém 🤷🏻♀️Mohli by povedať ešte ze “opýtaj sa jej, či nebude piť” a to by vlastne asi bolo lepsie, to by ta len ignorovali, ale takto sa asi muza pytaju, ci vobec mozes 😄🤦🏻♀️ Trosku mesuge tí tvoji svokrovci 🙂
A čo na to tvoj manžel, ako sa k tomu stavia on?
Raz som citala taky vtip, ze 90 rocny dedusko vola svoju manzelku stale ,, milacik, laska, macicka...." tak sa ho pytaju na recept na lasku. A on vravi: ,, Viete, pred 10 rokmi som zabudol ako sa vola, teraz mi je hlupe sa jej na to pytat ." mozno je to podobny pripad 😃
Voči mne moja teraz už svokra toto použila na prvej návšteve. Že sa môjho vtedy ešte partnera opýtala "aj ona si dá kávu?" Reakcia môjho muža bola, že ona má meno a sedí vedľa mňa, takže sa jej opýtaj. Potom mala ešte nejakú pripomienku a muž jej vysvetlil, že od nej čaká, že ma bude akceptovať a správať sa primerane vzhľadom k tomu, že sa má so mnou dobre. Takže problém nie je svokor, problém je tvoj partner, ak je pre neho oka takéto správanie.
To, ze svokrovcom vykas je normalne, to aj ja a je to tak lepsie podla mna. Ide skor o to oslovenie. Keby som to pocula, hned by som sa opytala, ci akoze nemam meno, ked ma tak oslovuje.
Vôbec mi nepíše zvláštne že svokrovcom vykáš, môj manžel vyká svojim rodičom a bolo by dosť od veci keby som im ja tykala 😂 takže ja vykam jeho rodičom a on mojim (manželka sme 6rokov) U nás na dedine bol častý zvyk, že deti svojim rodičom vykaju čiže aj vnúčatá u nás vykaju starým rodičom ako znak úcty. Ale k oslovenie ona som chcela tak toto by ma riadne nahnevalo a asi by som povedala,že mám meno a kľudne sa môže opýtať aj mňa.
A ty si sa nikdy neozvala a napr. v podpísanej situácii si sa nepýtala svokra, prečo sa nespýta priamo teba?
Mňa v romštine oslovuje min svokor jeho žena akože môjho manžela .....
Keby som to počula na vlastné usi tak by som sa spytala ze kto ona? Susedova kobyla? Tu ste mysleli? Alebo mňa? Lebo ja mam aj meno a ak mňa tak rada si dam 😄
Vykanie mi nepride zvlastne, je to uctive voci starsim. Mame susedovcov z takej casti slovenska, kde sa starsej generacii onika (a aj sa to este aktivne vyzaduje od mladej generacie). U nas v rodine sa naopak tika a oslovuje krstnym menom. V rodine mojho muza (ina kultuta) musim kazdeho oslovit jeho poziciou v rodine+ prve meno. Cize kazdy ma svoje pravidla. Len by som im povedala nabuduce, ze ona je "Katarina" a jednym uchom dnu, druhym von...
Ja tiez vykam svokrovcom a vobec to nevnimam ako nieco negativne, a vobec sa necitim ako cudzia.
To "ona" - podla mna sa tymto netrap, vobec tym nemusi nic negativne mysliet