Svokor je násilný schizofrenik a polícia nekoná

drsmolinka
13. dec 2019

Ahojte, s muzom mame 2 malicke deti. Jeho otec je schyzofrenik. Stale nam robi zle. Prestrihava plot, vlamal sa nam do zahrady a ukradol psa, rozbil poziarnu skrinku, hadze nam do zahrady odpadky a rozbite flase, chodi nam vykrikovat pred dvere ze sme zlodeji a okradli sme ho o peniaze, svokre sa vyhraza likvudaciou majetku, jazdi bez vodickeho preukazu a opity, na poste v potravinach atd robi cirkus az musia volat policiu, berie si taxik a nezaplati chodi do obchodu a nezaplati X krat ho zobrali na stanicu a pustili vraj on je chory tak ho nemozu zadrzat no ani na liecenie ho brat nemozu proti jeho voli. Nakolko mame male deti o to viac mame strach a policia nic nekona. Nemate prosim nejake skusenosti ako dostat takeho cloveka aspon do ustavu lebo policii sa nic robit nechce. Dakujem krasne za rady

i_v_a_n_a
13. dec 2019

@drsmolinka riešili sme podobnú situáciu a úprimne vám držím palce 🙏 cez políciu raz - tá vraj môže nejako okamžite zbaviť svojprávnosti, keď človek ohrozuje na živote seba alebo okolie. Inak postupne našim prehováraním, kedy bol ochotný nastúpiť na liečbu. A inak najschodnejšia možnosť bola nakoniec cez jeho psychiatra. Ten, neviem či len slovom alebo liekmi dicielil, že súhlasil s liečbou. Následne z nemocnice volali, že súhlas odvolal, ale vtedy už oni vyhodnotili stav ako vážny a podali žiadosť na súd o dočasné zbavenie svojprávnosti vo veci liečby (neviem či sa to volá presne takto, ale išlo odocielenie tohto). Takže najlepšie asi poradiť sa s doktorom a riešiť to cez neho, keď polícii sa táto situácia nezdá dostatočne vážna

mogaa
13. dec 2019

@drsmolinka polícia môže akurát urobiť dohovor.....tvoj svokor má psychické ochorenie, čiže ak je schizofrenik a preukáže sa že koná na základe halucinácii čo sú pri tomto ochorení bežné tak nie je ani trestne zodpovedný - lebo nekonal pri plnom vedomí a úmyselne.....Nesvojprávnosti ho môže zbaviť jedine súd.....Jedine dostať ho na liečbu cez jeho psychiatra alebo vybaviť mu súdne nesvojprávnosť - lebo sa nelieči a je nebezpečný pre seba aj okolie....Treba naozaj komunikovať s jeho psychiatrom, prípadne daž žiadosť na súd na zbavenie svojprávnosti....Neviem teda čo konkrétne chcete docieliť - ak je chorý nie je trestne zodpovedný, ak niečo urobí súd môže jedine nariadiť liečbu (teda ak ho nezbavíte svojprávnosti)....ak by bol nesvojprávny viete ho dať aj bez jeho súhlasu na psychiatriu na preliečenie, prípadne mu vybaviť Domov sociálnych služieb(ak m nízky ID deti sú povinné doplatiť)

drsmolinka
autor
13. dec 2019

@i_v_a_n_a psychiatricka vydala papier ze DOPORUCUJE aby ho policia zobrala a odniesla na psychiatriu no policia to vyhodnotila ako bezcenny zdrap lebo oni jeho slobodu obmedzit nemozu

drsmolinka
autor
13. dec 2019

@mogaa ved prave ze on ma papiere na to ze je psychicky chory tak " moze vsetko bez trestu" ved ho chytili v aute ako jazdil zo strany na stranu a odmietol fukat a aj tak ho pustili zr sak on je chory......nemam slov !!!!!!!!!!! nasrata som maximalne ako toto moze exiatovat v state....a co chceme docielit no hlavne aby sme mali pokoj od neho a nebali sa

mogaa
13. dec 2019

@drsmolinka ale to by bolo rovnako v každom štáte nielen na Slovensku....ak má raz papier že je psychicky chorý hlavne na schizofréniu) tak nie je zodpovedný za svoje konanie....vy ako rodina môžete len vybaviť cez súd zrušenie svojprávnosti a umiestniť ho do vhodného zariadenia...ale opäť súd bude žiadať znalecký posudok nezávislého psychiatra či je to stav na obmedzenie alebo zrušenie svojprávnosti....policajti majú zviazané ruky, do väzby ho môžu dať len ak niečo vyvedie - spôsobí haváriu alebo bude niekoho ohrozovať....ak odporúča psychiater ústavnú liečbu a on nechce, opäť vy ako rodina to musíte riešiť súdne aby mal prikázanú ústavnú liečbu súdom....policajti môžu konať len ak niekomu ublíži alebo niečo závažné spôsobí - čo už je na väzbu......

renula05
13. dec 2019

Môj otec je tiež schizofrenik so stúpajúcimi agresívnymi sklonmi, už je 7 rokov zbavený svojprávnosti.Ako decko som si svoje vytrpela, mal obdobia keď lieky užíval a bol v pohode, a obdobia, kedy lieky nepotreboval a robil zlobu - kradol, minul všetky peniaze, zamkýnal nás, mamu udal že ho chce otráviť a podobne...Posledná kvapka v trpezlivosti celej rodiny bola, keď u babičky vo dvore podpálil starý dom a hoci sa u policajtov nepriznal a ani by nebol trestaný, keďže má papier o chorobe( aj sa tak vyjadril: JA SOM BLÁZON,MNE SA NIČ NESTANE), mamine sa priznal.Následne sme spoločne podnikli kroky, aby bol zbavený svojprávnosti, ale trvá to veľmi dlho, takmer rok. Je potrebná spolupráca s lekárom, ktorý to odporučí a vyjadrí sa k zdravotnému stavu. Samozrejme sa musí nájsť opatrovník, ktorý na neho dohliada a zastupuje ho v právnych veciach. A samozrejme, všetci čo ho poznali nás odsudzovali, čo sme mu to spravili.. Že chránime jeho aj seba, to nikto nevidel. Súd mu dokonca nariadil, že ak preruší ambulantnú liečbu, ide do nemocnice.

renula05
13. dec 2019

@drsmolinka lekár môže odporučiť hocičo, z nemocnice ho pustia ak tam nastúpi dobrovoľne, lebo to nemá súdom určené...policajti nám pomohli maximálne na 24 hodín, ak robil cirkus a zobrali ho do cely predbežného zadržania, inak nemôžu nič

renula05
13. dec 2019

@drsmolinka ale inak ak ho hlásite policajtom, súd si to vie overiť a vtedy je dokázateľné, že sa niečo deje a môže to urýchliť rozhodnutie súdu

martadiznacova
13. dec 2019

@drsmolinka jej aj môj ocko ma schyzofreniu ❤️

drsmolinka
autor
13. dec 2019

Dali sme si sudom urcit aj zakaz priblizenia ale ten je uplne smiesny. Nesmie nas kontaktovat telefonicky ani emailovo a nesmie VSTUPOVAT do bytu. Cize kludne moze stat pred bytom a robit bordel, moze sa s nami kludne na ulici stretavat a vykrikovat nam bludy.....takze taky zakaz priblizenia na velke H

katulka1141
15. dec 2019

@drsmolinka neviete dar na sud ziafost o zbavenie svojpravnosti? Ja sa staram o svokra s demenciu a alzaimerom. Ten teda nevie nic. A tiez to chceme riesit. A hlavne koli zdravotnej starostlivoati aj na pohotovosti mi nechceli dat podpisat papier, ze to musi on sam. Jasne, ze on to nwurobi. Lekarka nam odporucala sa obratit na sud a zbavit ho svojpravnpsti v ramci zdravotnej starostlivosti

sellycka13
16. dec 2019

@drsmolinka to polícia rozpráva bludy, lebo ak dieťa syn ci dcéra alebo manželka svokra žiada liečenie musia ho vziať proti jeho vôli taky je zákon takže nechápem..... Ale svokor vtipalek zvesela bez vodicaku napity ten je teda číslo ozaj, hlavne schyzofrenik ma prestať piť a keď už nechce lieky nech pije každý deň medovku, vyskúša bachovu terapiu bylinami, veľa magnézia a nech nepije 👍hlavne nie za volantom

drsmolinka
autor
17. dec 2019

@sellycka13 no toto uplnu blbost pises, on ked je svojpravny nikto ho predsa nemoze donutit na liecenie !

mondolina
17. dec 2019

@sellycka13
Trepeš.

sellycka13
24. dec 2019

@drsmolinka môže ho donútiť na liečenie rodina alebo odborný lekár ak je pacient vo veľmi zlom stave, no nejaká neblizka rodina nemôže...takto je Postavený zákon ak máte iné info ja Vám to neberiem.....

sellycka13
24. dec 2019

@drsmolinka iba ste nepochopili co píšem na liečenie ho donútiť môžu, no keď už ho pustia von domov na slobodu a na tej slobode doma popri návštevách odborného lekára nebude chcieť doma brat lieky nikto ho nedonuti brat doma lieky žiadny zákon to neprikazuje ak pacient prepustený do domáceho prostredia raz liečbu odmieta tak nikto mu násilím proti vôli lieky nemôže sypať do úst a ak je svojpravny žiadny zákon nikoho v domácom prostredí nedonuti ani nikomu neprikazuje proti vôli sa liecit..... No v spitali nech sa páči je zákon, že takýto človek o sebe nerozhoduje a kým ho odtiaľ nepustia tam lieky brať musí ci sa mu páči či nepáči