Svoj život som si predstavovala inak

beruska2233
6. aug 2015

Ahojte... musím sa niekde vykecať, lebo už nevládzem... jediné, čo mi zatiaľ slúži, je zdravie... za to som naozaj vďačná, ale týtmito stresmi sa aj to môže pominúť...
Kde by som začala... nedávno som ukončila 5,5ročný vzťah, mali sme tesne pred svadbou... celých 5 rokov som bývalého ťahala z kadejakých problémov, čo si prenášal z min. manželstva, teda z dlhov... Zobrala som úver na seba, aby mohol vyplatiť exekúciu, kt. dostali spoločne s jeho bývalou, ale jej nemal kto na čo siahnuť, tak sme to museli zaplatiť celé. Milovala som ho veľmi a bola som slepá. Tesne pred svadbou som prišla na ďalšie veci... všetky svoje úspory som vyhádzala na svadbu, kt. nebola a ako to už chodí, nikto Vám peniaze už nevráti. Dokonca som mu ešte pred tým požičala nejaké peniaze, ale tie už tiež neuvidím....
Mám dobrú prácu, zarobím celkom dobre, ale všetko ide na splácanie hypotéky, úveru, atd atd. Veď to poznáte... a už ma to nebaví.. nemôžem si kúpiť nič na seba, šetrím na všetkom, na sebe.... hľadám ešte druhú prácu, ale ako vedúca v mojej terajšej práci tu trávim dosť veľa času, tak je to ťažké, pár brigád som už mala, ale to čo som precestovala, to sa mi v podstate ani nevrátilo.... mám nového priateľa, ten vie, že splácam aj úver z min. vzťahu...vie, že ledva vyjdem s peniazmi, ale niekedy mi to príde tak, že mi neverí, že fakt vyjdem len tak tak...a tu je kameň úrazu... chcel by bábo.. ja tiež, veľmi...ale čo potom... z čoho to budem platiť... je mi už teraz jasné, že po pol roku budem nútená ísť do práce, ale viem ja, či dieťatko bude zdravé, či mi bude mať kto s ním pomôcť, či ma vezmú naspäť do mojej práce... je toľko otázníkov... priateľ mi aj povie, že veď to zvládneme, ale neverím, že by chcel platiť úver z min. vzťahu a pod. .. Po dieťatku veľmi túžim, pretože môj život momentálne nemá žiadny zmysel.. myslela som si, že do 30ky budem mať už 2 detičky... a to ani nehovorím, že s bývalým sme riešili umelé oplodnenie, pretože bol neplodný... k tomu nakoniec tiež nedošlo, ale na vitamíny a pod. prípravky išlo tiež hodne peňazí... tak ma už tento život nebaví... peniaze nie sú všetko, ale ovládajú nás neskutočne... neviem, ako ďalej... nebaví ma nič... dni len prežívam, nemám radosť už z ničoho...

maminuska
6. aug 2015

@beruska2233 niekedy sa toho na človeka zosype velmi veľa.
Len ty zas ideš na to príliš rýchlo , nedávno si ukončila vzťah tesne pred svadbou a už je tu druhý vzťah , kde dokonca plánuješ dieťa. Ja na tvojom mieste by som spomalila. Vzťah , svatba, manželstvo ,dieťa .... nebude to takto lepšie? Všetko chce svoj čas.

beruska2233
autor
6. aug 2015

No ono to nebolo zas až tak nedávno.. mne to len tak príde.. samozrejme, že neplánujem dieťa hneď, ale v pláne určite je, tak asi ako v každom zdravom vzťahu, ktorý ráta s budúcnosťou.. a úvery a záväzky sú tiež na pár rokov, tie sa tiež nepominú za rok...preto je to ťažké..

anetkaadamko
6. aug 2015

kolko máš rokov? Kolko rokov budeš ešte splácať úver? ..... Nedá sa obrátiť na súd, nech vymáhaju dlžnu sumu od neho?

sono2
6. aug 2015

@beruska2233 som na tom podobne. Asi sme niektoré predurčené si ťahať za sebou guľu na nohe. Prajem ti veľa šťastia. Buď rada, že aspoň zdravie slúži, ostatné nejako zvládneš. Pevné nervy!

lubkavargova1
6. aug 2015

tiez sa mi zda take uponahlane...chapeme, ze nechces byt sama, ale ja tak. trosku si popratat v zivote a tak zacat. Ja tiez mam toho na hlave dost a pomalicky sa z toho dostavam...ano, aj uver. Mam dve prace a setrim kde sa, posielam splatky. O dovolenke mozem snivat, ze si nieco kupim to ked si nasetrim a aj to skrtam ako sa len da....na nejake vztahy ani nemam cas, lebo viem, ze najprv musim seba dat dokopy a potom mysliet na inych..no ano, vela z nas si zivot predstavovalo inak....ja len tolko, ze chlap co nestoji pri zene v zlom, nebude ani v dobrom. Lebo ked pridu problemi, taky chlap len zdupka, namiesto toho aby pomahal. Ked sme dobre len ked je vsetko super a fajn...to nieje vztah s bbuducnostou a hlavne chlap na koho sa da spolahnut.

bosoriak
6. aug 2015

@beruska2233 No to si treba vykomunikovat s priatelom. Narovinu sa ho spytat, ci je ochotny prevziat tvoje zavazky, v akej vyske, ako dlho. Zda sa mi, ze sa o tom velmi nerozpravate, ked mas pocit, ze ti neveri a ty neveris, ze on to potiahne. Ako riesite financie? Byvate spolu? To vsetko treba riesit dohodou, pripadne normalnym rozpoctom a zistite, ci vam to vyjde. Neviem, kolko mas rokov, ale asi by som sa velmi nehrnula do dietata, ak je to mozne. Je pravda, ze peniaze nie su vsetko, ale su pomerne dolezite. A ich vyznam skutocne vzrastie po narodeni dietata. Rozmyslas velmi dobre - kto ti pomoze s dietatom? Do prace ta vziat musia, ale ci to budes fyzicky a psychicky zvladat, je druha vec. Jasle su drahe, opatrovatelka este viac.
Chce to viac komunikovat s priatelom. Ci mu mozes verit, je len otazka vas dvoch.
Drzim palce.

beruska2233
autor
6. aug 2015

@anetkaadamko So súdom žiaľ neuspejem, pokiaľ som to robila dobrovoľne, tak s tým nič neurobím... a teraz mi bývalý tvrdí, že ani výplatu nedostáva, že len po častiach, tak ani neviem, ako by to platil a nakoniec by to aj tak ostalo mne... mám pocit, že jemu už na živote a na ničom nezáleží.. má 39rokov, toľko toho pokazil, že upadol do stavu, kedy má proste všetko v prdeli... však tak asi fungovali aj s jeho bývalou, inak si neviem predstaviť, prečo dopustili to všetko...
Ja nie som až tak "stará", mám 28r., ale keďže som si už pretrpela čo to je, keď je problém splodiť potomka, tak o to viac ma to trápi...
úver je ešte na 4roky...

beruska2233
autor
6. aug 2015

@sono2 ďakujem ...

zuzkanik
6. aug 2015

@beruska2233 musím povedať, že si sa naozaj ocitla v zložitej situácii a viem si predstaviť, čo prežívaš. Z každej zlej stiuácie však existuje cesta von, aj keď je na prvý pohľad náročná a vyžaduje množstvo trpezlivosti. Nepísala si, koľko máš presne rokov, ani neviem, ako dlho budeš ešte splácať úver. Čo vlastné bývanie, ako to máš poriešené? To, čo sa stalo s bývalým priateľom bol poriadny krok vedľa. Chyby však robí každý, a v každom veku a dôležité je, poučiť sa z nich. Na tvojom mieste by som sa snažila uvažovať racionálne, aj keď si možno zase zaľúbená a plánuješ si priateľom budúcnosť. Najprv sa poriadne spoznajte, zisti si, ako žil, spoznaj jeho rodinné zázemie, kde a ako bol vychovávaný. Ak si budeš istá, že je to človek, s ktorým chceš stráviť zvyšok svojho života, choď do toho, ale najprv svadba, potom dieťatko. Viem, že po dieťatku veľmi túžiť, ale musím ti povedať, že dieťa je v živote ženy veľký zlom. A, nehovorí sa mi to ľahko, ale aj výrazný zásah do rozpočtu. Predstav si, že teraz zvládaš splácať úver len preto, že slušne zarábaš a odriekaš si. Pri dieťatku si budeš musieť odriekať ešte viac a príjem ti pritom na istý čas vypadne. Čiže by som ti poradila, aby si si stanovila nejaké méty, čiastkové ciele a postupne sa cez ne prepracúvala k najvytúženejšiemu bodu v živote. Hlavne si dávaj pozor na ľudí a maj oči otvorené, dbaj na názor svojich blízkych, ktorí ťa majú radi. Prajem všetko dobré.

charlie1980
6. aug 2015

Tak ja by som "vylozila karty na stol" a vsetko by som si s novym priatelom vydiskutovala. Pero, papier, kalkulacka. Nakolko je ochotny stat pri tebe.... Tento Problem sa s tebou bude tahat aj s inymi priatelmi....preto inu moznost nevidim. Nakolko je dieta v plane....? Ty si nad nim uvazovala, alebo ste sa na tom zhodli spolocne...? Ak spolocne, musis mu to vypocitat, kolko penazi ti ostane po zaplateni dlhov, pretoze ak by si ostala doma, bude sa ho to tykat, jeho financii. Preto, rozpravat sa a pocitat narovinu!

anetkaadamko
6. aug 2015

tak by som ešte 4 roky počkala a úver splatila....................byť doma 2,5 roka z 203 eur je o držku.....aj keď nič nesplácaš.................keď budeš vo finančnom strese si neužiješ ani matersku ani bábätko....

nela1916
6. aug 2015

@beruska2233 Pána beka, ja keď počujem o takých tých exotoch, čo majú imidž chudáčikov a sú v trabloch až po uši a potom že "baba, zľutuj sa", až sami tak žalúdok dvíha. Teda nikdy mi taký nenarobil dlhy, ale svoje skúsenosti mám, našťastie nie zo vzťahu. A rozumiem aj tomu pocitu, že musíš žiť sminulosťou, ktorú by si najradšej zahodila - s bývalým už asi nechceš mať nič, a predsa tu stále straší v tej najblbšej podobe.

No čo už teraz? SNáď sa poučiť, neťahať chlapov z dlhov už nikdy nijaké úvery, ktoré nie sú priamo o tebe a rodinných potrebách a jedine tak sadnúť si a počítať - koľko rokov budem ešte splácať, či by sa napr. nedali upraviť splátky, kedy bydieťa prichádzalo do úvahy. A podľa toho sa zariadiť. Snáď by som vyriešila najskôr tú svadbu a dieťa by som neuponáhľala, medzi tým zase splátok poodbúda. Horšie je, ak je ten tvoj uponáhľaný a zaujíma postoj v zmysle "buď teraz, alebo si hľadám niekoho plodnejšieho", ale ty si radšej veci naplánuj a nenechaj sa do ničoho dotlačiť.

maria1989
6. aug 2015

@beruska2233 tú hypotéku, čo splácaš, je tá nehnuteľnosť aspoň na teba napísaná?

beruska2233
autor
6. aug 2015

@bosoriak rozprávame sa o tom, vždy ma ubezpečí, že to zvládneme, ale neviem, môjmu pocitu sa neubránim... skrachovala im firma... mama mu nechala byt a teraz ho odtial "vyhodi" a ide ho predať, lebo potrebuje na neviem co... on sa ide pustit do podnikania sam, ale nie je to cinnost, ktora by vynasala neviem ake peniaze... Viem, že je na bábo ešte čas...ale tak isto som ho odkladala aj s bývalým a nakoniec sme sa nemali o nič lepšie... mala by som mysliet pozitivne, to som robila cely cas pri byvalom a co z toho...

zuzkanik
6. aug 2015

@beruska2233 tak som si až teraz prečítala, že máš 28 a úver ešte na 4 roky. To sú v podstate veľmi dobré správy!!! Keď ho splatíš, budeš mať 32 a na dieťatko nebude vôbec neskoro. Nechaj tomu čas, s priateľom sa spoznávajte a veľa sa rozprávajte. Ak ti neverí, rozpíš mu to na papier. Ak to nepochopí, nie je čo riešiť. Naozaj. Vo vzťahu je totiž dôvera mimoriadne dôležitá.

beruska2233
autor
6. aug 2015

@maria1989 áno, byt som kupovala sama

bosoriak
6. aug 2015

@beruska2233 No ja si myslim, ze to na teba len teraz nejako dolahlo. Je od teba velmi zodpovedne, ze uvazujes aj tymto smerom. NA tvojom mieste to zatial neriesim, splacam ako zerava a uvidis, ako sa vam obom bude neskor darit. Ked je to taketo neiste financne, nesla by som do planovania dietata. Mozno o rok uz bude vsetko vyzerat uplne inak a najma ty sa budes uplne inak citit.

zuzkanik
6. aug 2015

@beruska2233 tak v tom prípade budeš mať zase na krku nejakého skrachovanca.... Stiahni si sľučku z krku skôr, než ti ju poriadne zatiahne... Ruky preč od všetkých nezodpovedných skrachovaných chudákov. Nájdi si chlapa, ktorý sa vie k životu postaviť zodpovedne. Možno to potrvá, ale stojí to za to. Ver mi, v mojom okolí je veľa podobných prípadov, ako ten tvoj a je mi z toho smutno.

maminuska
6. aug 2015

@beruska2233 si ako v bludnom kruhu a opakuješ vzorce svojho správania. Plne súhlasím
@zuzkanik , máš ďalšiu slučku na krku . Čo ti vie ponúknuť otec tvojho budúceho dieťata ?

maria1989
6. aug 2015

@beruska2233 no aspoň že to. za 4 roky máš istú strechu nad hlavou. to je predsa pozitívne 🙂

leeenka26
6. aug 2015

A to je aky uver? Poradim ti, nech pristupi aj on k splacaniu dlhu. Preco davas hlavu do piesku? Treba si s nim sadnut a zavolat si aj noveho priatela alebo kamarata, brata, proste svedka a zobrat ho najlepsie k notarovi alebo pravnikovi a spisat dohodu o uznanu dlhu. Preco sa stavias k tomu stylom moja chyba budem splacat ja? To je len jedna strana mince ale treba nech aj on splaca, ved to nie je fer. A viem ze sa to da, ked uz prinajhorsom aspon sa dohodnite ze polovicu bude splacat on a polovicu ty.

nela1916
6. aug 2015

@zuzkanik Inak fakt, toto tiež vyzerá rizikovo. Minimálne by som do záväzkov išla až vtedy, keď si budem istá (napr. dieťa až vtedy, keď sa podnikanie naozaj rozbehne) a to je náhodou dosť dobrý argument na odloženie plánov ohľadom dieťaťa. Len teraz mi to pripadá strašne neisté a zase také naslepo, takže sa to naozaj tvári ako taká uponáhľanosť,aspoň z popísaného.

beruska2233
autor
6. aug 2015

@zuzkanik to zas nie.. bola to firma jeho mami, on tam len makal a jej to uz asi bolo jedno, ako jej to dopadne, kedze ide na dochodok... dokonca by dlhy dokazala zaplatit z dedicstva, ale ona chce mat rezervu v niekolkych 10kach tisicov... ten byt ponukla najprv jemu, najskôr za 20tis., to mi hned zavolal a povedal mi o tom, čo sa stalo.. a ja som mu povedala, ze nic, kde ti rodina chce "akože" dobre, tak v skutocnosti dobre nie je... a tak sa aj potvrdilo, potom zvysila na 30tis. a posledne uz chcela 40tis. Tak sme sa obaja zhodli, ze kupovat byt za sice aj tak dobru cenu, ale 40tis. a byt este aj niekomu akoze nieco dlzny, tak to radsej nic.... už som hodne opatrna, co sa chlapov týka... snazi sa.. je uplne iny, nez bol byvaly... aj som mu povedala, ze mozme ist do môjho bytu,ale ze naklady sa zvysia...teraz sme byvali u neho a moj byt bol v prenajme... takze ja som mu davala 100€, isli sme pol na pol... V mojom byte to vsetko vyjde 400€, ked ratam aj hypo. Takze pol na pol je po 200€. Nevidi v tom problem, ze vraj ved doteraz tak zil, ked som u neho nebyvala...
.....
neviem, mozno zbytocne panikarim, len ja som zvyknuta mat prehlad o vsetkom.. byvaly aj ked bol aky bol, vyplatu doniesol domov a hospodarila som ja... u terajsieho si to ani neviem predstavit, ze by som mu povedala, tak sup sup peniazky mne do kasicky... a v podstate som vzdy bola sebestacna...

beruska2233
autor
6. aug 2015

@nela1916 inak presne tak som mu to povedala, že rozbieha podnikanie teraz, čiže vieme, že je to neisté a on mi na to povedal, že v dnešnej dobe nie je nič isté.. to ma síce pravdu, ale aj tak...

beruska2233
autor
6. aug 2015

a teda ja som skôr bola tá, čo rozprávala o deťoch.. on sa toho len nejak chytil... ale ako vravím, úver je na dlhšie...takže najbližšie 4 roky asi ništ... a to on bude mať 37rokov

nela1916
6. aug 2015

@beruska2233 No tak pomoc, úplne opačné tendencie, ty chceš a musíš plánovať a on ani nevie, čo to je. 🙂 Tak je asi už len na tebe, aby si to celé ustriehla, a vniesla do vášho vzťahu istú racionalitu, ak sa nezadarí, hm, tak máš na krku decko v podobe dospelého muža, každopádne by som to s ním zatiaľ nezabalila, iba sa naozaj nenechaj dotlačiť do ničoho, čo sa ti nevidí.

charlie1980
6. aug 2015

@beruska2233 Upokoj sa aspon tym, ze je to na 4r. a ty Este stale budes moct mat deti. Ved si len Pozri temy, kde mamicky rodili po 30. ako prvorodicky. Zatial si ho otukas, prip.uvidis, ako sa bude k otazke spolocnych financii stavat a rozhodnes sa. Uvidis, ci to bude fungovat...asi to na teba velmi dolahlo...potesim ta, ja som rodila v 33. a zadarilo sa veeeelmi rychlo. Az na 1.cyklus.

sissy27
6. aug 2015

@beruska2233 ja ti neviem dievča zlaté, slová "to zvládneme" sa síce dobre počúvajú, ale aký je plán? že nejak bolo nejak bude? nechcem byť zlá, ale podľa mňa ideš z blata do kaluže... jedno podnikanie mu krachlo, do druhého neistého sa púšťa... čo tak keby sa zamyslel nad normálnym pracovným pomerom? ja viem, že aj to má svoje riziká ale tak popri normálnej robote môže pomaličky rozbiehať svoj biznis a aspoň aký taký príjem mať...hlavne teda na podnikanie treba obyčajne nejaký vstupný kapitál a to si zo skrachovanej firmy neviem predstaviť...
inak tvojich 28 rokov a 4 roky splácania je celkom dobrá kombinácia, to zvládneš, len si nepriväzuj ďalšiu guľu na nohu...

zuzkanik
6. aug 2015

@beruska2233 dobre, vidím, že si opatrná. Ale aj tak, aj keď bude u teba bývať a sľúbi ti, že pôjdete na polovice, daj si to napisať na papier. Viem, znie to strašne, ale to dnešná doba nás núti takto riešiť všetko. Jedným slovom, poisti sa, ak si ty presvedčená, že váš vzťah má cenu (ja to posudzovať nebudem), podporuj ho v rozbehnutí podnikania (ale nie finančne), ale tému dieťatka odložte na neskôr. A inak nechápem dosť tie ich zvláštne vzťahy v rodine. Moja mama, ani moja svokra by nedokázali svoje vlastné diti takto zdierať. Predávať im byt a keď nechcú kúpiť, tak ich vyhodiť na "ulicu" . Príde mi to dosť zvláštne

bosoriak
6. aug 2015

@beruska2233 Pocuj, v 32 je to tazka pohoda este mat dieta. Dopraj svojim detom vyrovnanu mamu bez dlhov. Hypoteka sa nerata, tu musis platit stale. Avsak pokial viem, da sa dohodnut s bankou, ze povedzme pocas rodicovskej dovolenky budes platit len uroky, nie istinu. Zatial popracujte na spolocnom vztahu, dovere a zabezpeceni.