Švagrinej vadí mama aj po smrti

23. jún 2024

Mama nám zomrela v marci, my súrodenci sme sa dohodli že vzhľadom na okolnosti bude najlepšie riešenie kremácia. Jej urna je u brata v byte a švagrinej to veľmi vadí. Brat chce aby jej pozostatky boli položené na posledné miesto odpočinku tak že btam budeme všetci súrodenci, ale momentálne to nie je možné. Švagriná však tlačí na brata aby sa mamy zbavil. Na dedine kde bývala není ani uránový háj.

koniarova
23. jún 2024

A je taký problém si zobrať urnu k sebe?

autor
23. jún 2024

Možno to bude na dlhšie ale potrebujem sa vyžalovať. S mamou sme boli dlhé roky samé otec zomrel, už som bola na strednej keď spoznala druhého manžela, potom sa narodili bratia dvojčatá. Som už na dôchodku, žijem v zahraničí, brat žije v zámorí druhý na svk. Obaja sú rozvedení bnemajú vlastne deti ale majú patrenerky. Brat chodil dovom stále na týždňovky a aktuálna partnerka a deti bývali s mojou mamou. Niektorá vydržala mesiac, niektorá aj 2r. Mame sa po osemdesiatke prudko zhoršoval zdravotný stav. Pravdepodobne im bola nepríjemnou svokrou, mama bola z toho nešťastná a nervózna že je imobilná.
Aby neriskoval rozpad ďalšieho vzťahu, brat sa nasťahoval a novej partnerke do bytu, a spolu sme platili pani na opatrovanie, ale ani tá dlho nevydržala, to som mala iba pár týždňov do dôchodku a chcela som sa o mamu postarať ale mala som vážnu nehodu, sama som odkázaná na pomoc, brat mal v štyridsiatke porážku tiež nie je mobilný, jediný zdravý je brat žijúci v USA ale ani on nemôže chodiť domov každú chvíľu

mmirka02
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. jún 2024

@koniarova
@mmirka02 žijem ďaleko v zahraničí, som pobťazkom úraze na invalidnom vozíku, momentálne znovu v nemocnici

koniarova
23. jún 2024

A ostatní súrodenci?

mmirka02
23. jún 2024

Urna sa môže položiť na pomník (dosku) ak má otec pomník tak k nemu . A súrodenci by sa prišli rozlúčiť,alebo pomodliť už na cintorín . ?

lonely66
23. jún 2024

byť tou švagrinou, urnu zavriem do nejakej skrine, kde ju neuvidím, kým neprebehne jej uloženie na dané miesto. a vyriešené. urna predsa nemusí byť vystavená na poličke v obývačke...
mimochodom, autorka, pravdou je, že ja keby som mala ťažký úraz a prežívala na invalidnom vozíku, bolo by mi šumafuk, kto "pochová" urnu a kedy. ešte by som bola bratovi vďačná, ak by uloženie urny vyriešil on. to chceš, aby dokedy urna fungovala u brata v byte? možno vôbec nebudeš schopná ísť na "rozlúčku"...

autor
23. jún 2024

@lonely66 pravdepodobne mám priveľa času na rozmýšľanie, ale brat nechce riešiť poslednú rozlúčku kým všetkci neprídeme , ani on nie je schopný opustiť byť.

koniarova
23. jún 2024

Tak akú radu očakávaš?

alickapusinka
23. jún 2024

Nikdy by som nechcela mať doma urnu ma tam byť kde je miesto na to určené a nie doma. Mužova sestra moja švagriná mala urnu po smrti a spopolnení mami doma lebo zomrela vo februári a chceli ju dať k jej rodičom do hrobu s tým že už bola nie svoja že kedy urnu dajú nechcela mať doma len s toho dôvodu že bol vo február treskúci mráz.

pinkgirl
23. jún 2024

Ak ste takto "rozbehaní" po svete, netlačia by som na hromadné uloženie do zeme. Dohodnite sa na ktorom cintoríne mamičku uložíte, vybavte hrobové miesto pre urbu do zeme. Urnovy haj je z môjho pohľadu "masovka" ako vo výklade. Malý hrobček bude isto krajší. Moja svokra umrela, a svokor aj napriek tomu že vedel kedy som služobne preč, zorganizoval uloženie urny na ten čas - a čo teraz, mám byť do smrti za to urazená?! Veď je to len formalita, pohreb bol, rozlúčila som sa s ňou. Urobte prípadne video z uloženia a to pošlite súrodencom... a bude to vybavené.

oli18
23. jún 2024

Ak to mate vsetci surodenci take problematicke, netrvajte na tom, aby sa urna dala na poriadok, ked sa vsetci stretnete. To bude dlho trvat. Bezne sa robi tak, ze sa odsunie vrchna doska, vo vasom pripade na otcovom pomniku a urna s tam ulozi. To nech urobi brat na dedine so suhlasom starostu a farar nech tam pride predniest par rozluckovych slov. Ja tvoju svagrinu plne chapem, mne by vadila aj urna s rodicom.

babulkomale
23. jún 2024

Vobec by som to nevidela takto, ze jej "vadi mama".
Vela ludi by nemalo odvahu mat doma urnu aj svojho rodica. Nie kazdy je taky, ze mu to neprekaza.
Ja som zo srandy povedala ze si mamu necham doma na komode, kedze deklaruje, ze chce byt spopolnena a keby si videla pohlad mojho muza, skoro odpadol 😃 a moja mama hned mi hovori, ze ale prosim ta, nestras ho, jasne ze to tak nemozes urobit, dobre mi bude na cinotrine ( ona je nad vecou a ma rada cierny humor).
Takze neprezivaj to tak, zbytocne sa trapis.

pbra40
23. jún 2024

Mala som takto doma otca 3 dni a poviem ti, samej mi to bolo neprijemne. Nejde o to, ze by mi vadil, ale ten pocit, take zvlastne. Takze ja svagrinu chapem

janinah
23. jún 2024

Zrejme nik z vás nie je kresťan, urna patrí do posvätnej zeme na cintoríne resp.do urnoveho hája s patričný obradom.Svagrina ma pravdu,ak urnu nechce doma a vy si to príliš komplikujete a zbytočne.

lonely66
23. jún 2024

aby sa náhodou nestalo, že švagriná, keď bude utierať prach, nechtiac zavadí o urnu a bude po urne aj po popole.... už to potom len povysáva a vyriešené... autorka, dohodni s bratom, aby to vyriešil. nechcem byť za zlú, ale nechce sa mi veriť, žeby chlap bol tak emocionálne s ďalšími dvomi súrodencami zviazaní, žeby nedokázal toto vyriešiť sám. skôr si myslím, že ty s tým máš problém a silou-mocou chceš byť prítomná... ešte by som možno urobila to, byť na bratovom mieste, žeby som ti urnu poslala tam, kde si a rieš si ako chceš. podľa mňa je toto choré, čo opisuješ, aby ste sa nevedeli dohodnúť, čo s pozostatkami-popolom v urne?

lonely66
23. jún 2024

zviazaný..... kristepane.... pardon. telefón 😀

dzulli1980
23. jún 2024

Tiež by som nechcela mať urnu svojej svokry v byte ... ono celkovo mne toto príde kus úchylné uskladňovať doma popol blízkych zosnulých ... patrí to na cintorín/do urnového hája ... s patričným obradom samozrejme.

syslik81
23. jún 2024

je normalne ,ze nie kazdy chce mat oma pozostatky cloveka.. zas pochop aj ty svagrinu ... nech brat pohlada miesto kde by nevadili.. mozno by docasne mohla pomoct neaka kamaratka alebo kamarat .. ja sama mam doma popol psa a viem ako sa na mna niektory pozerali ked sa to dozvedeli ... su proste ludia co nepochopia,alebo su citlivejsi alebo milion dovodov preco nie .... ale treba najst riesenie..

babulkomale
23. jún 2024

@dzulli1980 poznam rodinu, co maju takto svokru ( muzovu mamu) na pozemku v takom vysadenom hajiku 🥴

autor
23. jún 2024

@oli18 mi na tom netrvame, brat na tom trvá aj na Tom aby sme tam boli všetci, pričom on sám nedokáže záujsť na cintorín, on nezačal ani vybavovačkami okolo pohrebu pokým druhý brat nepriletel domov. Zavolám na obecný úrad, obvolal známych a rodinu, ale sám nič. Už aj to som mu navrhla aby mi poslal urnu poštou ak mama švagrinej tak vadí ale odmietol

autor
23. jún 2024

@babulkomale moja krstná má tiež tak uloženého manžela a chce aby jej urna bola pri ňom keď zomrie. Ale na dvor rodičovského domu sa nedá, ešte nebolo ukončené dedičské konanie ale brat už predáva dom

oli18
23. jún 2024

No tak to mas teda neschopneho brata. Tak nahuc do svagriny, nech ho do toho dokope, ak jej urna vadi. Alebo nech to zariadi ona. Ved to je jednoducha vec na dedine. Ja som tak davala otca, bol pritomny farar a kamoska mamu bez farara, len zriadenci odsunuli dosku a vlozili urnu.

vler
23. jún 2024

"ak mama švagrinej tak vadi" uz na to niekto reagoval predo mnou ale myslim si to iste takze este raz: aj mne by vadilo mat doma urnu s popolom svokry

pralinka25
23. jún 2024

tak ale toto nema riesenie. ty asi len tak neozdravies. ci je tam sanca ze ten invalidny vozik je len docasny? brat asi tiez nebude s vekom naberat na sile. toto takto mozete cakat vecnost a stavy sa mozu zhorsit pripadne aj ten jediny brat moze prestat byt schopny.
treba sa prisposobit situacii a nie vsetko odmietat. tym myslim brata.

autor
23. jún 2024

@vler švagriná mi radšej zavolá ešte desať krát než by začala niečo riešiť ale dala na tento účel čo i len jeden cent

hellionka
23. jún 2024

Inak prepáč ale musis si uvedomiť, že … Tvojej švagrinej nevadí “tvoja mama” ale popol tvojej mamy v obývačke.

autor
23. jún 2024

@hellionka jej vadila mama aj za života, aj keď bývali pod jednou strechou aj keď nie, aj keď ju bolo treba navštíviť aj keď jej bolo treba niečo odniesť do nemocnice

matullienka
23. jún 2024

Tak evidentne asi švagriná vedela prečo jej tvoja mama vadí. Keď čítam akí ste vy súrodenci neschopní lebo každý máte milión argumentov prečo sa nedá, nemôže a neviem či ešte a všetko mala riešiť priateľka tvojho brata čo je v podstate cudzí človek tak sa jej nečudujem, veď ona nemala žiadnu povinnosť o vašu mamu sa starať to ste mali urobiť vy deti nie hodiť to na cudzieho človeka. A nakoniec je aj tak za kravu lebo nechce mať doma popol cudzieho človeka

luccija
23. jún 2024

Nech da brat urnu niekde z dohľadu do garáže, krabice a, keď budete schopní sa stretnúť, tak ju uložíte.