Švagrina dala dvojročnú dcéru do ústavnej starostlivosti

nicole333
25. apr 2017

Babule prosim pomozte svagrina dala svoju 2 rocnu dceru do ustavnej starostlivosti,vraj tam je uz mesiac dozvedeli sme sa to vcera,chcem sa opytat ci bol od socialky normalny pristup ze dieta odobrali na ziadost matky ked este zije otec dietata a babka (svokra) ktora bola zahlasene este k tomu na socialke ze keby sa stalo nieco malej tak jej musia dat vediet nakolko svagrina mala pred priatelovim bratom 4nemanzelske deti ktore su tiez v ustave. Tak ze ci mali pravo ju odobrat bez suhlasu otca a babky. A jedna sa aj o to ze otec malej je psychicky chory nema zazemie a vela toho.. Proste ani on by sa o malu nevedel postarat. Tak ze ci mame narok (ja,svokra,priatel) si ju vziat do osobnej starostlivosti,zijeme spolu v dome a je nam luto malinkej. Ze za kolko dni by sme ju dostali. A tiez by som bola rada aby ste poradili ci mame sancu ju ziskat aj ked ma otca. Dakujem velmi pekne za kazdy nazor

pribinak
25. apr 2017

@nicole333 to sa nedá povedať, že za koľko dní ju dostanete. Tam musi byt rozhodnutie sudu. Chod čím skôr na Urad Prace, požiadaj o náhradnú rodinnú starostlivost. Oni Vam urobia doma setrenie, preveria vase pomery, ako byvate, ci ste zamestnani, mate dostatok financii a.....
Informuj sa, kde sa dieta nachádza, ci je mozne ju navstivit,...

To, ze neoslovili otca ak je psychicky chory, ak maju tuto vedomost, tak je to ok, pretoze rychlo potrebovali umiestnit dieta
Staru matku vsak kontaktovat mali. Vzdy sa ma najskor riesit rodina, pribuzenstvo.

Ale pises velmi malo, nevieme ako to bolo s umiestnenim, ci museli konat nejak rychlo, alebo ako to bolo.

stanka4891
25. apr 2017

čím skôr zavolať kompetentným osobám, musí sa to predsa dať riešiť, a vy ako rodina by ste ju mali mať právo získať minimálne do pestúnskej starostlivosti. bude to ale na dlho, tak pevné nervy, ale nevzdávajte to! (ja by som na to zavolala kľudne aj telku, medializáciou sa veci začínajú hýbať akosi rýchlejšie) dieťatko predsa nemôže za to, akých má rodičov a zaslúži si lásku. tuho držím palce!

nakupiky
25. apr 2017

@nicole333 ahoj, presne ako Ti píše pribinak, choď na UPSVaR, odd. sociálno-právnej ochrany a kurately, myslím si, že privítajú možnosť náhradnej rodinnej starostlivosti, je veľká šanca, že ak fungujete normálne dostanete maličkú do starostlivosti. Uvedom si však, že je to zodpovednosť, ideálne by bolo pre dieťa, keby to bolo navždy. Ale je super, že chceš maličkej takto pomôcť.

pribinak
25. apr 2017

@stanka4891 netreba hned vsetko medializovat, nevieme za akych okolnosti bolo dieta umiestnovane, mozno museli konat okamzite a tam nie je priestor hladat pribuznych, najskor musi byt dieta v bezpeci a potom sa mozu zacat hladat pribuzni.
dieta je umiestnene mozno par dni, idealne to nie je, ale nevieme ako to cele bolo

nakupiky
25. apr 2017

@stanka4891 načo medializovať? podľa mňa v tejto fáze úplne zbytočne, ak oslovia sociálku a nebude problém, tak načo ho zbytočne vyrábať? iná situácia by bola, ak už sociálku oslovili a je tam nejaký problém, ale tam to ešte asi nedošlo

nicole333
autor
25. apr 2017

Dakujem pekne,hned zajtra ideme aj so svokrou na urad. Vraj je v trnave malinka dnes sme tam aj volali a mozme prist za nou. To je to ze nemuseli konat rychlo,svagrina ju tam chcela dobrovolne umiestnit a zevraj mesiac to vybavovala,takze preto som sa pytala ze ci ju tam mohli dat ked nikoho neupozornili,kazdopadne nam zalezi na malej a zajtra na urade sa urcite dozvieme viac. Dakujem vam za odpoved.

nakupiky
25. apr 2017

@pribinak no ona píše doslova, že matka ju dala do ústavnej, ktovie v akom bola stave a rozpoložení a čo sa tam dialo. Možno šetrenie ešte len prebieha, hoci faktom je, že občas sa aj na SPO dejú divy...

katkakovac
25. apr 2017

Zavolajte na urad prace a poziadajte si o nahradnu odobnu starostlivost. Pridu zo socialky, urobia posudok a uvidite ako dalej. Vacsinou sa snazia v pripade zaujmu dieta umiestnit do rodiny co najskor. Zajtra to ale nebude. Ale cim skor, tym lepsie. Co sa tyka toho ci mohli, alebo nemohli informovat starych rodicov/rodinu je to diskutabilne. Pokial dieta nema vytvorene podmienky na rozvoj a ide o jeho zdravie a vyvin, odoberaju dieta do ustavnej starostlivosti. Nie su povinny hladat nahradne riesenie ani oslovovat rodinu. Na to nemaju kapacity, tych deti je celkom dost. Pripadne vyskusaj kontaktovat centrum Navrat. http://www.navrat.sk/
My sme si tym presli, socialka konala celkom rychlo, do tyzdna sme mali navstevu aj posudok. Drzim palce

pribinak
25. apr 2017

@nakupiky ak to trvalo mesiac, tak urcite mali dost casu, aby oslovili rodinu, hm, blbe, ze to neurobili

nicole333
autor
25. apr 2017

Ano je hrozne ako sa matka mohla vzdat tak bezcitne dietatka,ked ju nezvladala mala volat svokre nie to riesit takto:/ trochu aj socialka mohla pouvazovat nad tym co je spravne pre dieta.. Kym ma este pribuznych a hlavne babicku ktora bola nahlasena ako osoba keby sa nieco dialo. Chuda mala uz je tam mesiac co sme sa dopoculi... Je to strasne bohvie ako to musia tie deticky vnimat teraz o par dni akurat oslavuje 2roky

nicole333
autor
25. apr 2017

@katkakovac aha dakujem pekne. Aj vam vsetkym babulky

katkakovac
25. apr 2017

@nicole333 v trnave su dobre uradnicky, teda tie z ktorymi som jednala pred 1,5 rokom ja. Mali snahu nieco urobit a pomoct. Ked tak si tam zavolaj. Ale ak niekto z rodiny prejavi zaujem a ma vytvorene prostredie, vacsinou dieta umiestnuju. Poradim vopred si nachystat nejaku postielku a vecicky, klidne aj pozicanu, aby bolo vidiet, ze chcete pre dieta vytvorit vhodne prostredie. Je dobre mat upratane, ale nie sterilne prostredie. Rozhadzane hracky posobia lepsie ako vzorne upratana izbicka. Ja som s nimi rozpravala narovinu, ziadne strdcervuce vyjadrenia. Ostatne uvidite podla situacie.

pribinak
25. apr 2017

@katkakovac navrat je dobry napad 🙂)

nakupiky
25. apr 2017

@pribinak no, občas sa tam naozaj dejú zázraky (negatívne), moc týchto ľudí na SPO je obrovská, to si ľudia občas neuvedomujú. Myslím tým práve tieto rozhodnutia, ich rýchlosť, výklad zákona apod. A zásahy do rodín a dopad na ich fungovanie môže byť veľký, ako v dobrom, tak v zlom

nakupiky
25. apr 2017

@nicole333 držím palce

nicole333
autor
25. apr 2017

@katkakovac dakujem za radu,pre malu mame toho takcitak dost chodila k nam niekedy tak sme jej zabezpecili izbicku s postielkou a aj s hrackami trochu skromne no kludne jej mozme este dokupit veci, oblecenia ma u nas tiez a aj stary kocik na prechadzky. Snad ju ziskame do par mesiacov. A dakujem este raz vsetkym za podboru ste mile zienky.

pribinak
25. apr 2017

@nakupiky iste, niektore kuratorky su velmi fajn a makaju, ine neurobia nic nad ramec povinnosti

katkakovac
25. apr 2017

@nicole333 nemusis nic kupovat, staci len ukazat, ze mate izbicku a nejake oblecenie. Ine neni treba. Druim palce, potom daj vediet ako ste dopadli😉

pribinak
25. apr 2017

@nicole333 veci nemusia byť neviem ake krásne, musia byt ciste a funkcne. nemusis sa bat, ze treba vsetko nove, alebo neviem ake. Ide o to, aby dieta malo kde spat, malo nieco na oblecenie a jedenie. Proste, aby boli zabezpecene zakladne potreby.

veppa
25. apr 2017

ustavna starostlivost je ta posledna moznost, cudujem sa, ze nebola oslovena sirsia rodina, lebo riesenim tu bola nahradna osobna starostlivost, samotny navrh by Vam spisali aj na urade a po presetreni pomerov by to preslo v poho cez sud, skoda casu ... Teraz to bude zdlhavejsie, kym vytycia pojednavanie ... velka skoda. Sanca ale stale existuje, drzim prsty.

deti95060810
25. apr 2017

Až sa mi to zle číta, že mamička dala 2 ročné dievčatko do domova - len tak sama od seba.. Ja si to neviem ani len predstaviť...

pribinak
25. apr 2017

@deti95060810 niekedy je to to najlepsie co pre to dieta moze urobit.

veeya
25. apr 2017

Poradiť ti neviem, ale nedá mi nenapísať aký obrovský obdiv máš u mňa ako človek, takých ako ty by malo po svete byť okolo nás viac, veľa šťastia, drž sa :(

nicole333
autor
25. apr 2017

Je to hrozne kolke zeny to maju tazke no nevzdavaju sa a robia pre dieta vsetko co mozu,ale hlavne je ze maju ju-MAMU ktora to dieta miluje a je nepodstatne ze mu nemoze dopriat co chce,hlavne je ze sa o nho ma kto starat a ze sa snazi,aj ked to je tazke.. Mamy su silne bytosti a chrania svoje deticky,mohla to riesit ked uz tak inak nie toutou cestou,a ked uz to spravila mohla nam aspon zavolat ze ju tam dala a nie ze sa to dozvieme ked tam je uz mesiac,ale nato by musela mat cit ocividne ho nema,ked si predstavim ze tam je mesiac a este nikto za nou nebol a je tam sama bez mamy, otca.. Puka mi srdce😥

veeya
25. apr 2017

Ja budem mama v októbri, náhodne, som na VŠ, rodičia sú pri mne, chvalabohu, a aj ked malá nebude mať všetko- nebude jej nikdy nič chýbať 🙂 :* je krásna !!!

nicole333
autor
25. apr 2017

@veeya tak uzivaj tehulkovania,a nech vsetko dopadne dopadne. A to ze nebude mat vsetko nieje pravda (bude mat uzasnu mamu) to uz je vsetko co dieta potrebuje.

nicole333
autor
25. apr 2017

*dopadne dobre 🙂

veeya
25. apr 2017

@nicole333 VĎAKA! :-* Si úžasná žena

stepanka274
25. apr 2017

@deti95060810 asi nebude ta zena kompletna, lebo ako som pochopila ma uz styri deti v ustave, taku by mali sterilizovat, aby netrpeli dalsie mozne.
A autorke zelam nech sa jej podari dievcatku pomoct 🙂 🙂 🙂 cim skor.

nicole333
autor
25. apr 2017

@stepanka274 ano uz 5teho dietatka sa vzdala,taka zena si nezasluzi byt matkou kolke by dali vsetko za zdrave a krasne dieta a ona to takto riesi po svojom,dakujem verim ze to dopadne dobre. A inak vela deticiek su na tom ako moja neterka teraz,no narozdiel o to ze o niektore deticky uz nema nikto zaujem,alebo ze rodiacia zomreli atd.. Hrozne deti by nemali trpiet ale tak uz to chodi..bohuzial.