Svadba v kostole ak je jeden nepokrstený

miska7754
10. okt 2018

Ahojte chcem sa spytat ideme mat svadbu nabuduci rok a chceme svadbu v kostole chcem sa spytat ci sa to da ked ja niesom ani krstena ani nic a priatel je krsteny aj birmovku ma

matazirafa
10. okt 2018

@miska7754 dá, my sme tak mali

zofiac
10. okt 2018

@miska7754 a preco vlastne chces svadbu v kostole?

miska7754
autor
10. okt 2018

@zofiac lebo priatel je katolik a chce mat v kostole a mne je jedno ja sa prisposobim a je to tam krajsie v kostole

siska1313
10. okt 2018

Je lepšie sa spýtať v tom kostole, kde chceš mať svadbu, lebo aj kňazi sú rôzni, jeden povolí, druhý nie. Moja sestra sa musela na úrade, lebo partner nebol pokrsteny, o ostatnom ani nehovorim.

ciusinka
10. okt 2018

Ano da, musite spisat ziadost o dispenz, kde pred dvomi svedkami vyhlasis, ze nebudes branit vo vychove deti v katolickej viere a o udeleni dispenzu rozhoduje arcibiskup..My sme to absolvovali (exmanzel nemal ani krst, ja mam vsetky sviatosti) a v pohode, nebol s tym problem, netreba sa v kostole nechat odbit..

bocianka123
10. okt 2018

áno dá, poznám taký pár, len v opačnom "garde". ona všetko a on nič.. a mali svadbu v kostole.

zofiac
10. okt 2018

@miska7754 tak si poziadaj o krst, prijimanie a birmovku neviem ci musis mat. Ale ono to asi chvilu potrva. Ale...neber si to osobne.... mne pride smiesne vydavat sa v kostolen lebo je to krajsie, romantickejsie, ked nie som krestanka.ved aj svadby vonku su pekne.

natalka13
10. okt 2018

@siska1313 uplne v pohode,vola sa to doprevadzanie k sobasu a partner nemusi mat ziadne sviatosti. Biskup udeli dispenz.
Pozor na to "krajsie je tov kostole" uz som zazila zopar fakt desnych reci od fararov pri sobasi.
To radsej uradnika na peknej luke alebo na plazi.

pininka
10. okt 2018

@miska7754 ano mozete mat, on bude prisahat a ty len slubovat.

siska1313
10. okt 2018

@natalka13 Noooo, o tom im nikto nepovedal, bolo to v čechách. Možno sa aj dobre stalo, už sú 8 rokov rozvedení😔

haluta
10. okt 2018

Pri niektorých farároch to ide... pri iných nie. 😀 Len im nepovedz, to čo si napísala... že v kostole je to krajšie. Určite nájdeš nejakého, kto bude ochotný. Priprav sa aj na hodinovú kázeň a potom na veľké nie. 😀 😀 😀 😀 Držím pršteky.....

lucia147852
10. okt 2018

Ano mozes mat. Treba poziadat o dispenz cez faru. Pre partnera to bude svatost pre teba len civilny ukon. Nebudes prisahat na kriz a podobne. Hlavne naozaj nehovor ze pretoze to je krajsie. ☺ ale kanonicke pravo to dovoluje. Kazdy knaz to musi akceptovat.

titla
10. okt 2018

Môžete mať, stačí že je jeden z Vás katolík. Musíte však absolvovať predmanželskú prípravu a musíte mať už spomínaný dišpenz, ale to je skôr formalita. Na fare kde sa budete sobášiť Vám všetko vysvetlia. Odporúčam Vám tam čo najskôr ísť a dohodnúť sa ako to bude prebiehať, lebo kým vybavíte všetky formality...
Potrebujete v prvom rade potvrdenie o krste a všetkých sviatostiach, ktoré katolícka strana, čiže tvoj snúbenec, absolvovala. To potvrdenie nesmie byť staršie ako 3-6 mesiacov.
Ak sa svadba bude konať v inej farnosti, ako bývate (tu nie je dôležitý trvalý pobyt ale miesto kde reálne bývaš a chodíš do kostola) potrebujete povolenie z vašej farnosti, že môžete mať sobáš inde.
Predmanželská príprava môže trvať aj niekoľko týždňov, po jej absolvovaní dostanete potvrdenie, ktoré sa prikladá k cirkevnej zápisnici.
Musíte mať povolenie od biskupa, keďže ty nie si katolíčka a to sa považuje za "prekážku v manželstve." V žiadosti o dišpenz ty ako nekatolícka strana vyhlásiš, že nebudeš manželovi brániť, aby Vaše spoločné deti vychovával v kat. viere. Pozor aj ten dišpenz musí byť od biskupa, pod ktorého farnosť spadáte bydliskom, nie tam kde sa budete sobášiť. Ak je to jedna a tá istá diecéza máte to jednoduchšie.
No a na záver, keď budete mať všetky tieto potvrdenia skompletizované spíšete cirkevnú zápisnicu - na fare kde bude svadba.
Akurát budete mať len obrad, nemôžete mať celú omšu. Sľuby budete hovoriť obaja, ale prísahu len tvoj snúbenec. Pre neho to bude aj sviatosť.
V podstate by ste nemali naraziť na žiaden problém a ide skoro o tú istú procedúru, akoby sa brali dva katolíci (potrebujete len o papier na viac - dišpenz), ale priprav sa na to, že môžeš naraziť na kopu problémov...

lucia147852
10. okt 2018

@titla moze matcaj s omsou. Bola som na viac takych sobasov.aj kamoska ma v maji svadbu a maju s omsou

ivkazba
10. okt 2018

@zofiac zbytočný koment, keďže ona nepíše, že chce svadbu v kostole, lebo je to krajšie. Píše, že priateľ je katolík, má všetky sviatosti a on chce svadbu v kostole

ivkazba
10. okt 2018

@miska7754 môj brat sa tak ženil pred 3 mesiacmi, on nemá nič, manželka len krst, na prípravu boli 2 dni na sedení, nič nemuseli vybavovať, žiadne potvrdenia o krste staršie ako 6 mesiacom alebo niečo podobné, ani žiadne iné (svadbu mali v úplne inom kraji ako bola ona krstená). Takže vždy je to o farárovi, ako je prísny. V prvom kostole ich farár odmietol, že by musel žiadať arcibiskupa, v inom nebol problém. Takže fakt to je o ochote farára.

gabci_gabca
10. okt 2018

Ak má priateľ všetky sviatosti tak ty nemusíš mať ani krst 🙂

monismie
10. okt 2018

vsetko sa to da. ono zvacsa zalezi na samotnom fararovi, ktory by vas mal oddavat, no kedze ma tvoj priatel vsetky sviatosti uz za sebou, tak ty v podstate mat nemusis. no aj tak by som si zasla do kostola, v ktorom chcete mat obrad, aby si si to este uistila

titla
10. okt 2018

@lucia147852 No ja som mala svadbu pred pár mesiacmi, ja som katolíčka a manžel nie je a práve kvôli tomu sme mohli mať len obrad, nie celú omšu. Ale my sme i tak nechceli, len samotný obrad trval 40 min.
Popísala som situáciu, aké sú oficiálne podmienky kat. cirkvi. Samozrejme závisí to od konkrétneho kňaza, či trvá na dodržaní všetkých formalít.
Ja mám osobnú skúsenosť napr. takú, že v jednom kostole nás kňaz odmietol zosobášiť, pretože nie sme obaja katolíci. Napriek tomu, že to katolícka cirkev dovoľuje.

hettinka
10. okt 2018

@miska7754 dá sa to, len modliť sa bude iba on a ty len musíš sľúbit, že deti budete vychovávať v kresťanskom duchu.

junova
10. okt 2018

@titla ja mám všetky sviatosti a manžel je neveriaci a mali sme normálne celú omšu nielen obrad. Ja som prisahala na kríž a on len sľuboval na svoju česť.

zofiac
10. okt 2018

@ivkazba tak si prečítaj všetky komentáre.... píše, že aj preto, že v kostole je to krajšie

miska7754
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zofiac
10. okt 2018

@miska7754 ale ved ja sim sa len slusne pytala, preco? Nemyslela som to zle....

titla
10. okt 2018

@junova Ja som tiež prisahala, on len sľuboval, ale nám omšu mať nedovolili, len obrad 🙂 A svadbu sme mali v Dóme sv. Alžbety v KE ako poslední v ten deň - čiže priestor by na to bol. Kamarát, čo sa ženil 3 mesiace po nás, tiež ako posledný pár v ten deň, oni mali omšu celú...
Fakt to záleží od konkrétnej farnosti.

janulka2811
10. okt 2018

V kostole sice krajsia atmosfera no ak bude obrad cisto kostelny tak 1,5h mas co robit.

veronice
10. okt 2018

@janulka2811 1,5 hodiny? My sme tirz pripad ze ja vsetky sviatosti, muz ziadne, mali sme aj celu omsu a rozhodne netrvala 1,5 hodiny...max do hodiny a to tiez len preto lebo nam spieval zbor v ktorom posobim takze piesne vzdy dozneli v plnej verzii 🙂 a da sa to stihnut aj skor. 1,5 hodiny trva omsa v nejaky vynimocny sviatok, svadobna nieeee 🙂

cervenaruza123
10. okt 2018

@miska7754 Treba sa spytat v kostole, co vsetko treba, urcite sa to da, ale napriklad zazila som farara, ktory vybavil papierovacky a nic viac nechcel, ani nauky nevyzadoval ani nic, lebo vedel, ze vacsina to berie aj tak len ako formalitu, tak nechcel ludi trapit.

tetapetra
10. okt 2018

@miska7754 ver tomu, že v kostole to nie je krajšie.

natalka13
10. okt 2018

@veronice s omsou 1,5hod co som bola ja na svadbach,bez omse 30-45min