Ahojte,
S priateľom som rok a pol a na Vianoce má požiadal o ruku. Je to skvelý chlap a som s ním veľmi šťastná. Rozhodli sme sa že sa vezmeme na budúci rok v januári. Stále som si predstavovala akú budem mať krásnu svadbu v zime so snehom. Takže viete si predstaviť aká som bola šťastná keď sme si to všetko naplánovali a s akým nadšením som o Tom hovorila rodičom. Oni však pre mňa alebo pre nás veľké pochopenie nemajú. Keď sa budem vydávať budem mať tesne pred 26 narodeninami. Momentálne bývam s rodičmi sama. S priateľom sú v pohode a nikdy proti nemu nič nemali. Jediné čo im vadí je to že odídem z domu a budem bývať s ním. Oni si naplánovali môj život bezomna a spoliehali sa na to že zostanem bývať s nimi doma aj keď sa niekedy vydám. Avšak okolností sa zmenili a nakoľko má môj priateľ vlastné bývanie pôjdem bývať k nemu. Od nás býva a približne 15 km čo nie je vôbec katastrofa. Takže odkedy som to našim oznámila mama každý deň plače a otec je s nervami na konci. Stále mi vyhadzuju na oči to ako ich teraz nechám samých a to si mysleli že budem bývať s nimi keďže majú veľký dom. Na svadbu som sa veľmi tešila a s priateľom už máme aj všetko rezervované ale rodicia mi to celé komplikujú. Je pre mňa veľmi ťažké tešiť sa na svadbu keď viem že oni sú z toho na nervy. Viem že si predstavovali že budem bývať s nimi a stále som si to myslela aj ja keďže majú veľký dom, ale osud to zariadil inak a v podstate to možno bude takto aj lepšie keďže mám okolo veľa mladých ktorí zostali bývať pri rodičoch a sú z toho len samé hádky. Takže na záver ako si s touto situáciou poradiť? Teším sa na svadbu na spoločný život s priateľom ale na druhú stranu rodičov mi je ľúto a kvôli nim začínam pochybovať a rozmýšľam či je to správne rozhodnutie
@luli32 a su uz stari, nevladni? Vekovo ako? Nepristup na spolocne byvanie a zaloz si vlastnu domacnost. Sadni si s nimi a slusne im to vysvetli. Ved sa budete navstevovat, obcas vikend u nich. Ale tiez by som im neslubovala kazdy vikend, mate pravo na vlastny zivot. Ja nechapem tu opiciu rodicovsku lasku.... Inak ak sa spravaju teraz takto, viem si predstavit vase spolocne byvanie. Absolutne nerespektovanie sukromia, stale kde idete, kedy pridete, preco, naco a tam musi byt. Cele zle
Veľa mladých odíde z rodičovského domu aj v oveľa mladšom veku, tvoji rodičia majú nereálne očakávanie. Nenechaj sa vydierať, máš svoj život. Predpokladám, že vy (rodičia a ty) ste tiež žili sami, ako rodina a nie so starými rodičmi, rodičmi jedného z nich. Nech to pochopia a tešia sa s tebou.
15 km je nič, budeš u nich raz dva keby niečo. Ak sa chceli takto poistiť že ich dieťa ostanr bývať doma tak si mali spraviť viac detí aby zvýšili šance že aspoň jedno ostane doma. Musia predsa počítať s tým že si dieťa môže nájsť partnera aj niekde ďalej alebo v zahraničí.
@luli32 podla tvoje info chapem dobře, že s priatelom Iba chodíte? Ziadne spolocne byvanie? Fuuu dievca trufas si
@h2 skúšala som už asi všetko. Možné aj nemožné. Keď som im povedala že tiež sme žili sami, tak mi povedali že preto, lebo ich rodičia bývali v bytovke a preto nemali kde zostať. A keď som im vytkla že sa takto neviem tešiť, tak mi povedali že oni sa nikdy nezačnú na tú svadbu tešiť a že je to zle rozhodnutie a tiež im ničím šťastie lebo ich nechávam úplne samých a to som mala ostať a na starobu im pomáhať.
@luli32 Sú sebeckí! Povedala by som im, že môžem odísť bývať k priateľovi aj hneď, keď sa chcú takto správať. Je na nich, či odídem z domu v dobrom, alebo v zlom. Si svojprávna ľudská bytosť, nie ich majetok, ktorý si zaobstarali, aby sa mal o nich kto v starobe starať. Navyše, ak máš ty necelých 25, oni nebudú žiadni nevládni starci ešte pekne dlho.
Rob si podla seba, 15 km to moze byt tak vedlajsia dedina a nie australia, maju nerealne ocakavania. My mame tiez velky dom a iba jedinu dceru ale nikdy ju nebudem nutit aby zostala byvat s nami
A čo tak túto tému nechať na potom? Zatiaľ svadba a do roka sa veci možno utrasú. Povedz že budete riešit postupne, teraz svadba a bývanie uvidíte.
@luli32 nenechaj sa vydierat rodicmi a chodte bytvat sami...uz ked teraz robia sceny, budu mozno chciet vam kontrolovat a riadit zivot. Su nevladni, ze sa nevedia o seba postarat ci co? Ak normalne funguju, tak niet dovod tam ostavat. 15km je nic, kedykolvek k nim mozte skocit ked treba.
My byvame so svokrou, ale prve roky po svadbe sme chceli a byvali sami. Potom to tak vyslo, ze velky dom, surodenci prec a moj manzel sa v bytovke nudil, tak, ze skusime ist k svokrovcom, aby svokra nebola sama s alkoholikom svokrom. Zostali sme, svokra je velmi dobra, svokor uz zomrel. Kebyze som tam nevedela zit, tak ideme prec.
Prepáč, ale toto je už chorobný stav, čo robia tvoji rodičia. Ale nedaj sa zmanipulovať, choď si za svojim. Nechaj im čas, svadba je o rok, dovtedy sa toho môže veľa zmeniť.
Myslim ze sa tu nenajde jediny nazor ktory by napisal ze ano zostan s rodicmi. Vek na svadbu je uplne normalny, a mali by byt stastny ze idete len 15 km od nich a nie niekam do tramtarie do zahranicia. Toto je naozaj cez ciaru. Aj keby boli z toho smutny ale otvorene pred dcerou plakat a vydierat ju citovo aby ostala s nimi 🤦🏿 take reci ze sa nebudu na svadbu tesit a podobne lebo ste mali byt s nimi....akoze mne je tiez smutno ked si predstavim ze raz sa mi dcera odstahuje neviem kam, ale preboha ved nemozeme svojim detom nicit zivot. Bohuzial v tomto nevidim nejake rozumne vychodisko, normalne v klude len rodicom povedat ze je to Vas zivot, chcete si zalozit svoju rodinu a zit podla seba, stalenste tu pre nich ked budu potrebovat a nastastie pomerne blizko. A ako zareaguju uz neovplyvnite a viac by som to neriesila, ked si chcu kazit taku udalost v zivote a vztahy s buducim zatom tak 🤷🏿 to mi pride naozaj akoby si chceli vytrucovat ze zrusite svadbu a budete zit s nimi
@luli32 rodičia to neprimerane prežívajú. Určite nič nemeň na svojim rozhodnutí… oni si zvyknú. Odporúčam ale netlačia na nich, nehovor o svadbe, o sťahovaní, o prípravách… viem, že sa tešíš a teraz tým budeš žiť, ale bolo by fajn nechať rodičom čas “potichu” na akceptovanie situácie.
@luli32 nepochybuj o svojom rozhodnutí! Je to Tvoj život, rodičom nie si nič dlžná. Sú na Teba chorobne naviazaní, musíš si to s nimi vyriešiť. Určiť si hranice. Sadnúť si snimi a požiadať nech Ťa rešpektujú a Tvoje rozhodnutie nech rešpektujú tiež. A nenechať si zasahovať do tej miery že rozmýšľaš či si spravila dobre. Najradšej by Ťa mali pri sebe nonstop, ale to nie je zdravé a normálne.
Najlepšie by bolo odsťahovať sa niekde na Aljašku, aby nemali na Teba dosah.
Ale vážne, potrebuješ si stanoviť pevné hranice, si zrejme veľmi Empatická a citlivá osoba úplne Ti rozumiem. Ale nesmieš mať žiadne výčitky voči tomu, že si stojíš za svojím rozhodnutím. Oznám to rodičom prísne a bodka. A rozmýšľala by som nad sťahovaním od rodičov. Lebo Ti očividne prekazia radosť ktorú máš a zoberú Ti ju.
Obycajni vydieracski rodicia, toto ti milujuci rodicia nespravia nikdy, najlepsie rozhodnutie osamostatnit sa, zit s rodicmi by bolo uplne peklo , musis im dat najavo, ze tak bude a hotovo, pripravila by som ich na to, ze odides uz teraz sa vystahovala k priatelovi
@modrykolibrik to akože dnes je pravidlo,že mladí musia bývať spolu pred svadbou? To si nikdy nepočula aj o iných vzťahoch a spolunažívaní? Ty nechápeš toto, iní nechápu tvoj názor, ale máme byt tolerantní, je to každého osobná vec. Okrem toho, otázka znela inak.
@lukbe tak ale v životě s ním nebývalá nemusia si doma sadnut
@modrykolibrik mame na vec iné názory, takže škoda o tom s tebou hovoriť.
Doteraz si u frajera nebola na víkend, viac dní? Ak nie chápem, že sú v šoku. Ich jediné dievčatko chce zrazu odísť keď toľké roky jej u nich nič nechýbalo? Asi by bolo fajn sa tam pomaly sťahovať už teraz a svadbu nechať zatiaľ tak, nič im o nej nehovor. Keď chcú revať a rúcať sa je to ich rozhodnutie, nenechaj si pokaziť šťastie.
Opytaj sa rodicov, preco odišli od svojich rodicov, preco sa zobrali a preco sa osamostatnili. Oni to svojim rodicom mohli urobit, Ty uz nie?
Tak takto. K snúbencovi by som sa už rovno odsťahovala, nečakaj do svadby. Načo, aby ta rodicia denno denne citovo vydierali? Nie si ich majetok, nemusíš žiť ich život, ktorý ti nalinajkovali. Nenechaj sa vydierať. Sú to riadni sebci, keď ti takto ničia šťastie a už len preto by som na nich nebrala ohľad. Oni na teba snáď ohľadu berú? Si dávno dospela. Je normálne, že sa osamostatnis. Rodicia si zvyknú.
@luli32 od rodicov sa odstahuj cim skor, necakaj do svadby. A cim viac sa bude termin svadby blizit, tym vacsi teror to bude? Zvazila by som moznost svadby len so svedkami a v pravý termin len oslavu, ked uz mate vsetko zajednané predpokladam. Aby sa nestalo ze teátro budu robit pocas obradu.
@luli32 nenechaj sa vydierať rodičmi. Ži si svoj život, ako ty chceš. Oni to zvládnu, časom si zvyknú.