Byvame asi 5rokov v rodinnom dome. Mame susedov z oboch stran. Z jednej strany v pohode susedia vekovo 50+ a deti, vnucata, zlati ludia-nikdy problem.
No druhym od zaciatku vzdy nieco vadilo, ale to len drobnosti, ktore sme vzdy vyriesili. Chovame vela roznej hydiny-rozumej asi dokopy 40ks-kedze mame 4deti a nekupujeme ziadne maso ani vajcia. Su chovane na cca 400m2, maju krasny vybeh, novy kurin.... Jednoducho pekny bio chov 😀
A toto nemozu rozdychat, maju problem, nepaci sa im to, zevraj to smrdi-z druhej strany susedia necitia a ani my, aj ked chodim pomaly po stvornozky okolo zvierat. Tvrdia, ze je to skarede a nepytali sme sa ich, ci si ich tam mozme dat. A aby sme ich dali prec a pod.veci... Prosim Vas moja otazka: Mozu mi oni zakazat chovat sliepky? Hladala som podobny problem, no nenasla som nejaky paragraf alebo co. Ja som z toho uz na nervy, lebo len zazeraju, sem tam zahucia po nas-my sme im nikdy skaredeho slova nepovedali.
Dakujem za rady
@ludkadolom Pokial viem, chov domacich zvierat upravuje vseobecne zavazne nariadenie obce. Odporucam nastudovat a ak mate vsetko podla predpisov, tak si nasadte zivy plot alebo postavte vysoky plot a vystarane.
praveze nasa obec nema vydane vseobecne zav.nar. To som uz zistovala.
@ludkadolom Podla §127 Občianskeho zákonníka sa vlastník veci (rozumie sa ním aj vlastník určitej nehnuteľnosti, prípadne jeho nájomca, užívateľ a pod.) musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, prachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a pod.
Ak mate zle vztahy, toto ti moze pritazit.
Pozri este uzemny plan obce a jeho definicie, to obec mat musi.
Nehovorim, ze mas zrusit svoj chov, ale musis trochu prihliadnut aj na stranu suseda. 400m2 nie je zas az taky velky pozemok a ze to nesmrdi vam, neznamena, ze to nesmrdi nikomu. Susedske vztahy su velmi krehka vec, chcem tym povedat. Poznam konfliktne typy, ale obcas treba urobit gesto dobrej vole ako prvy. Lebo sa ti to moze vypomstit.
Drzim palce.
@ludkadolom To je ako moja bývalá švagriná, nevedela pochopiť, prečo na dedine ide najmä v sobotu cirkulárka, traktor a pod.
Zakázať ti to nemôže, jedine, že by išli súdnou cestou. Skúste postaviť vyšší živý plot z ich strany, možno tým obmedzíte pach, ktorý vzniká. Vy ten pach nemusíte cítiť, ste naň zvyknutý a beriete ho prirodzene, im to vadiť môže. Toto je však len a len na susedských vzťahoch.
Zbehni na úrad, nech ti poradia, ako predísť tomu, aby bolo ešte horšie, lebo ak raz nie sú spokojný, bude sa to len stupňovať.
@bosoriak ale mi ich mame na 400m2 a potom to mame predelene a dvor+dom mame na cca 700m2.
Lebo kde mam teda chovat ked nie na dedine? Si pamatam ako decko-nie tak davno 😀 v kazdom dome prasata, husy, sliepky.... a nikto sa nestazoval.
Fakt to nesmrdi, kazdy den idem, vycistim co sa da, pohrabem...
@ludkadolom
povedz im,nech sú radi,že nemáte 40 psov,ktoré by im štekali nonstop pod oknom...
@bosoriak kedy je to nad mieru primeranu pomerom? sme na dedine, nedaleko je druzstvo s 200 kravami a to je teda ina vona 😀 Neviem ako to riesit, chovu sa urcite nevzdam. Dokonca ho planujem trosku rozsirit, kedze hladnych krkov je dost. Len som chcela vediet skusenosti, moznosti... Ja som kludny clovek, nehadavy, chcem mat len pokoj ale potrebujem dat detom jest... a podla moznosti zdrave maso. Druhym susedom to nevadi-maju tiez cca 15sliepok. 🙄
hm, pozor na ten kurin. Neviem ako ho mate rieseny, ale pre 40ks hydiny to asi nie je nejaka mala bednicka 😀 . Mali ste jeho stavbu ohlasenu?
Hydina smrdi, to si nemusime nic hovorit. Chovali sme, viem. A to nebolo 40 ks. Vy ste na to uz asi zvyknuti. Na druhej strane nevidim najmensi dovod, preco by ste nemali na svojom pozemku chovat co len chcete. Holt smola susedov, no....
@viera27 kurin je asi 3x2m - 2 poshodia na vysku 2m, nic extra velke, este by sa tam zmestilo 😀 Je dreveny, nema zaklady... takze ohlasenie nebolo nutne
@ludkadolom hod im do mesiaca 1 sliepku na obed, a kazdych par dni vajicka.
Napíšem môj zážitok z dovolenky na rhodose k tejto téme. Vybrali sme sa oddýchnuť na dovolenku bez našej dcérky už skoro 3 ročnej takze malej vobec nevadilo ze je u starých rodičov. Ja tehotná tešila som sa ako sa super vypime konečne celu noc bez nervozity a prebudenia. Hotel vcelku fajn tak som sa tešila na našu prvú noc bez prebudenia ale ... To som netušila ze hotel sídli pri kuracej farme alebo co to bolo. 4 hodiny ráno začal kikirikat kohút. Pridal sa další obďaleč. Ja ze OK zachvíľku prestane. Neprestal, kikirikal do rana. Ďalšiu noc to iste a cely tyzden. Cely tyzden som sa nevyspali v noci naštastie sme spali na plazí a pri bazéne. No poviem nadávala som dost. Ale co už dovolenka bola pekná až na toto takze ked tak rozmýšľam fakt to moze iným ľudom vadiť i ked vy ste zvyknutí. Potom som si hovorila ze na dedinu ma nikto nedostane hlavne kvôli tomuto. Bývam v bytovke naštastie susedia OK. Dúfam ze som sa nikoho nedodtkla.🙂
@ludkadolom Ved to je prave problem obcianskeho zakonnika. Nad mieru primeranu pomerom znamena, ze o tom moze rozhodnut sud. Ale neverim, ze to zajde az tam, postavte vysoky plot a na susedov sa milo usmievaj.
@ludkadolom to co popisujes by bol pre mna dovod na odstupenie od kupy domu. Neexistuje ze 40sliepok nesmrdi . jedine ze by si ich samponovala kazdy vecer... 😀
a mat 40% pozemku zaslepicenych no dakujem pekne. Chapem ze chces chovat a lacno si dochovat ale odtaaal- potaaal, co moze skoncit nepeknym sporom aj na sude
Rozmyslala som nad tym, preco jednym susedom to smrdi a druhym nie. Napadlo ma, ze tym, ktorym to nesmrdi asi maju tiez nejake zvierata a su uz na ten pach zvyknuty. No a nakobiec z teba vyslo, ze chovaju 15 sliepok - a sme doma 😀
vrámci tejto témy sa pridám do psychologickej poradne: "mne vadia naše, už 3 roky"
@katulienkax len k tvojmu zazitku- my kohuta nemaaaaaame 😀 takze skutocne len tiche sliepky. No da sa povedat, ze v nasej dedine ma cca 80% domov sliepky, par domov kozy, kravy, ovce... Nieje to nova stvrt, same stare domy- siroko daleko.
a @eeffka len k tvojmu -lacno si dochovat-si este asi nechovala nic co sa je!?? 😀 Lebo ja kym vychovam tesco kurca- cca 2kg na zdravo, trva mi to min.raz tolko ako im a miniem veeeeela energie-kedze ich vychovam od liahne- cize elektr. teplo svetlo, krmenie, voda denne dost vela vody a o case a potom zabijacke ani nehovorim...takze ty tesco 2kg 5e ja-neporovnatelna chut- 2kg 10e 😉
@ludkadolom ako blizko resp. daleko od ich domu mate ten kurin? ak to je blizko domu niekde rovno pod oknami riesit to samozrejme mozu.....ak to je niekde na zahrade tak to ries ty stylom:
mili susedia byvate na dedine, ak sa vam dedinsky sposob zivota nepaci prestahujte sa do mesta niekde do panelaku, kde vam snad ten iny druh ,,sliepok - pipinka mestska,, az tak vadit nebude 🙂
ale dost humoru....ak ich mate skutocne tak normalne niekde na zahrade, jedine co mozu akurát si tak trhnut nohou.
@katarinamarkova kurin je postaveny pri plote tej susedy, co jej to nevadi 🙂 ja neviem cca 10m od ich plotu a sliepky normalne spokojne na trave behaju pod jablonami
len je to fakt neprijemne 😒 oni zazeraju, stale frflu, nadaju nam-pritom sme ich raz nacapali, ked tu mali vnucata zo zahranicia ako im pri plote ukazovali -aha to je sliepocka 😀
a na druhy den po mne ziape, nech to dam prec a jej to vadi a smrdi!
moja babicka ked sem pride vzdy povie-svinska zavist bola a vzdy aj bude... 😀
@ludkadolom zial, posudit mieru hluku a zapachu vasho kurina cez internet nedokazeme. Ani nevieme, aka je vzdialenost od kurinu k ich spalni. Ale tiez verim tomu, ze 40ks hydiny dokaze riadne smrdiet, zvlast ked naprsi. A to este chces chov rozsirit... Uprimne, tiez by som nechcela vedla vas byvat. A to babky tiez chovali na zahrade sliepky, ale medzi obytnou castou a kurinom s mastalou bola teda statocna vzdialenost.
@ludkadolom nuz a pokial ide dotycnym len o to, aby mohli rypat, tak pocet vasich sliepok je bezpredmetny. Kto chce psa bit, palicu si najde.
este aby som upresnila - lebo mam pocit, ze ste to niektori tak pochopili, ze mame vsade slepaciny, spinu a smrad a ja beham po zahrade v zastere a v zahovnenych gumakoch :D
Dom mame prerobeny, anglicky travnik, velky bazen...
Takze aj sliepky naozaj ziju cisto a pekne-niekto ma psa, ja mam sliepky 😀
Dokonca mam od veterinara potvrdenie o zdravom chove...
Dakujem za vase nazory, pekny vecer 🙂
@ludkadolom uprimne, mat suseda so 40! sliepkami tak sa stahujem a to okamzite, zvlast, ked ten sused na tom nevidi nic zle. To je iny humus ....
Chvalabohu, ze zijem v rodinnom dome v meste, kde je chov hocico a v hocijakom mnozstve zakazany, toto by som fakt nechcela riesit
susedia su tam pristahovani, alebo domorodci? ak niekomu na dedine vadi smrad z hydiny/mastale/hnoja, tak ma pidlit do mesta. jasne, ak by ste si postavili kurin na hranici pozemku pod ich oknami, mohli by to riesit, ale takto? natiahnite plny plot, nech ku vam nevidia a nech ziapu do neho a basta. nasi susedia maju barance, kacky, morky. keby kydali hnoj ku plotu, asi by som sa ohradila, ale takto? som na dedine a tu je to normalne. keby ma tvoja suseda nasrala, asi by som jej povedala, ze na jar kupujem dve svine.
ked mas overene, ze kurin je postaveny OK a nebolo treba ani ohlasenie, tak sa (podla mna) nemas cohobat ... zainvestujte do plota a mozu vam fukat praskovy cukor kam len chcu.
@ludkadolom heh, ale niekde tie slepacince mat musis, inak by tie sliepky roztrhlo. Pardon, mali sme 5 sliepok a co to dokazalo narobit bordelu, to bolo neskutocne. Nuz a po psovi obvykle majitelia zbieraju hovienka.
Ci ti mozu prikazat chov prestahovat alebo zrusit, to zavisi hlavne na pomeroch u vas v dedine. Ale jednoducho ano fakt niekomu to moze vadit. Hlavne ak ste s chovom zacali az potom, co sa oni pristahovali. Pretoze ja by som teda dom vedla slepacej farmy nekupila ani nahodou - viem, ze by mi to vadilo 🙂
@ludkadolom ahojky,my s mojim sme si boli minuly tyzden kupit 20 sliepociek k nam na chalupu u jednej baby , na dedine medzi domami ,z kazdej strany sused a mala ich 300!. Mala velky pozemok ,ohradene kurniky ,sliepky behali,bolo vsade cistucko,este aj zajaciky krasne ,vsetko vycistene,suche podstielky,citit bolo len prasce,to som sa uz nepytala kolko ich ma. Povedala ze tolko sliepok jej kupil muž na Valentina 🙂. Je to len o ľudoch.
sranda ako sa dokazu lisit nazory... @ukulela 😉 dakujem , na murovany plot budem potrebovat povolenie a ich suhlas- a o nom pochybujem 😀 inak pletivo je nase, vymenili sme ho, ale ked trosku vyrastu deti a ja budem mat cas aj na taketo malichernosti, pustim sa aj do muru
@ludkadolom myslim ze ste nadabili na netolerantnych susedov 🙄 🙄 My mame poddobne velky pozemok, chovame 12 kaciek, /teda chovali sme, uz su vacsinou v mrazaku ci zjedene 😉 / na jar chceme aj sliepky cca 15-20 kusov. a nie je to citit, rozhodne nic take zeby cloveku zle bolo, ci to obtazovalo dodaleka. Trus zvacsa rychlo vyschne a prestava citit .
😨
Vedla sa nam pasie kon, aj on bobky trusi a poriadne, a nevadi nam to... ja to beriem, pristahovala som sa na dedinu, tak holt je tu citit hnoj, a co? su aj horsie smrady. Ked dakto plasty pali, ci z druzstva zavanie silaz 😝 Ovela horsie citit prasata, co tu nastastie nik dookola nechova.
Inak zila som do 42 rokov po bytovkach v meste, takze skor ja by som mohla byt mestka panicka s citlivym nosom, ale ja proste to beriem tak, dedina ma svoje vyhody a mesto tiez.
Inak aj my mame 4 deti a aj pre nich chovame bio, a financne sa to neoplati oproti cenam obch. retazcov, v tom suhlasim. 😉
@ludkadolom vsak nemusi byt murovany, na zaciatok natiahni na pletivo daku hustu az nepriehladnu siet / bambusove rohoze, ci co sa t dava ... nas sused daval teraz plny plech (aj ked to sa mi ozaj nepaci ) ... ja som prisla z mesta na dedinu. ale s vedomim, ze je to dedina, u jedneho suseda kupujem od kravy mlieko, od dalsieho vajcia. sama by som nechovala, ale jednoducho si uzivam dedinske benefity. ze s kocikom musim kedy-tedy obist kravske lajno na ceste, to uz patri k tomu 🙂
Dajte si tam zivy plot alebo postavte mur, nech vam necumia do dvora..takym bude vzdy nieco vadit...