Susedia vytápajú našu loggiu

25. máj 2024

Dobrý deň. Keďže je tu veľa rozhľadených žien s mnohými skúsenosťami, skúsim tu a prosím vás, aké máme možnosti, ako postupovať v tomto prípade? Ide o panelák v BA - Petržalka. Máme zasklennú loggiu, taká klasika v Petržalke, múr z každej strany, na balkóne veci, hračky, bicykle... Keď prší, susedovi nad nami naprší do loggie a voda im tam stojí (to vieme od nich). Pri veľkom lejaku je to aj niekoľko centimetrov, ktoré si už našli cestu k nám cez strop. Všetko to k nám najprv ide tenkým prúdom na niekoľkých miestach, kde sa už strop zničil a potom ešte niekoľko hodín alebo dní kvapká. Sused to riešiť nevie, nechce. Na zasklenie peniaze nemá, neplánuje, dlažbu si ničiť nebude. Ja tomu rozumiem, jemu sa nič nepoškodzuje a je mi jasné, že ťaháme za kratší koniec. Čo robiť? Určite nie je normálne, že tam tá voda stojí. Ďakujem za všetky postrehy.

martinkatinka
25. máj 2024

Ak mas poisteny byt, riesit to cez poistku.

viestta
25. máj 2024

Balkon je vonkajsia cast fasady, naprsi tam ked prsi, sneh nafuka ked snezi. To, ze vy ste si z balkona spravili zimnu zahradu a sklad nie je jeho problem. Keby ste mali otvoreny balkon ako by naprsalo, tak by aj uschlo. Tak ako u suseda- Kym vam z jeho balkona nezamaka do interieru je z jeho strany vsetko v poriadku, nie je povinny balkon zasklievat kvoli vasim bicyklom

kp7333
25. máj 2024

Kontaktovat spravcu a ziadat napravu.

viestta
25. máj 2024

@martinkatinka poistkou nic nevyriesia, jedine, ze by im natieklo do bytu. Balkon je balkon, teda exterier. Bodka.

martinkatinka
25. máj 2024

@viestta zalezi od poistky. Mozu tam mat zahrnuty aj zaskleny balkon.

simca06022011
25. máj 2024

No záleží na tom kade to zateka.. lebo tieto panelakove "balkony" mali po bokoch odtok, plus balkón ma byt vyspadovany a s hydroizolaciou. Ak si svojpomocne urobil napr. Podlahu a zmenil tam cokolvek a robí to problem je na vine... treba riešiť cez správcu v každom prípade. My sme malinotvorene vytrcajuce balkóny v byte a ja som vyrástla.v paneláku s lodgiou takouto a nikdy netieklo z balkóna na balkón a už vôbec nie z balkóna na fasadu/strop.teraz prerábam balkóny na dome a mam to teda "trosku" naštudovane:D

autor
25. máj 2024

@viestta rovnako by to malo uschnúť a odpariť sa aj jemu, ale neuschne. Odteká to k nám, kde to následne uschne. Zatvárame, len keď očakávame dážď. Zároveň by mať funkčný odtok, nie? Ostatné, čo píšeš, to viem a je to tak, je to exteriér.

viestta
25. máj 2024

Ked nema vyspadovany balkon, tak ma to riesit so spravcom

kp7333
25. máj 2024

Problem je, ze ludia si balkony nezametaju, odtoky sa upchavaju listim, prachom a nikto to necisti. Vysledok je potom taky, ze im tam stoji voda a vytapaju susedov. Treba to riesit cez spravcu, bude treba precistit odtokovy zlab, mozno aj hydroizolaciu nanovo spravit. U nas sa to riesi z fondu oprav.

autor
25. máj 2024

@simca06022011 steká to, ako sa láme stena a strop pozdĺž okien a balkónovych dverí, čiže asi vyspádovaný správne nebude. Ale ak by bol odtok na stene fasády a funkčný, tak mu tam nestojí niekoľko centimetrov vodu týždeň, ale minimum, ktoré by sa odparilo.

colsami
25. máj 2024

No ak sused realne balkon nevyuziva, tym padom asi ani necisti pravidelne odtoky. Moze byt aj v tom problem. Mali sme na byte dva velke balkony a teda muz to pravidelne musel cistit, stale sa to zanasalo - spina prach a u nas listie zo stromov to stale zapchavalo...

Ak by to bol tento problem a ak by to aj spravca riadne dal precistit, v pripade, ze to majitel nebude udrziavat, sme zas na tom istom za chvilku. (A v obdobi typu jar/jesen kedy vela prsi, fuka, a vsetko neporiadok sa tam nazbiera ovela skor, tym horsie.)

simca06022011
25. máj 2024

Ak to tečie popri stene nema tam ani hydroizolaciu. Inak by tam aj bazén mohol.mat a nepretecie to. Na balkóne nemá.preco.stat vída absolútne ani deň... naprsi, stecie a molra dlažba uschne. Koniec. Žiadne deň, dva, týždeň mokro....
Je to len môj odhad, ten balkón sa prerábal laicky a pokazili to. Fasadu a balkóny ma na starosti cela"bytovka" a teda riešiť naozaj cez správcu a s tým nech zistia kde je problém a odstránia ho.

sasa1310
26. máj 2024

ale veď to, že vám zhora od suseda zateká, nie je vina suseda, ale zle urobené zasklenie. Ako vám to potom zasklili a zaistili, keď vám tam voda lezie. Reklamovala by som zasklenie. A keď už chceš riešiť suseda, tak dúfam, že máte súhlas od susedov, že ste si zasklili balón.

simca06022011
26. máj 2024

@sasa1310 lebo to netečie cez zasklenie ale po stene...