Susedia lejú odpadovú vodu a vyhadzujú zvyšky jedla z balkóna

nene_mamina
7. nov 2022

Susedia vyhadzujú a vylievajú tuhý a tekutý odpad, ktorý mi ničí zábradlie a smrad ma obťažuje.
Susedia v byte nadomnou vyhadzujú odpad z balkóna. Vylievajú moč a vodu s prímesou chemikálií,čistiacich prostriedkov, odpadky z jedla. Občas padá i popol zo zpáleného papiera ( nie cigaretový). Deje sa to opakovane a už tak dlho, že mám zničenú povrchovú úpravu konštrukcie balkóna. Smrad a špina ma obťažuje. Zápach moču mi v letných mesiacoch znemožňuje vetrať o vetraní perín a sušení prádla na balkóne ani neuvažujem, musela som s tým prestať, mala som na prádle vybielené fľaky
Čo robiť? Ako postupovať a kam sa obrátiť?
1. Problém som sa snažila riešiť s majiteľkou bytu. Je ňou staršia pani, ktorá v byte žije so synom, tiež už dospelým mužom, ktorý je vraj psychiatrický pacient. V mynulosti tvrdila, že to on robí a nevie si s ním rady, lebo pije a neužíva lieky. Naposledy my vulgárne vynadala on aj on, že to nieje pravda a že si to vymýšľam. Padli aj vyhrážky a vulgarizmy z ich strany.
2. Požiadala som správcu nášho bytového domu, nech to on rieši.
Volal ej, ona tvrdí raz že to nieje pravda, inokedy že je to jej ľúto a že ľudia sú zlí.
3. Zavolala na mňa mestskú políciu, že si na ňu vymýšľam. Polícia ju poučila, že som v práve. Sťažnosť stiahla. Mestská polícia tam bola viackrát, ale vraj viac nevie spraviť, že oni nemajú vyžšie kompetencie, vraj nech to riešim ďalej so správcom. On je zas volal.
4. Podala som sťažnosť na štátnej polícii, tý to posunuli mestu. Mesto ju aj jej syna predvolalo, ale oni predvolanie nepravzali. Na okresnom úrade som sa dozvedela, že to riešili kôli tým nadávkam a vyhrážkam. Škodu a odpadovú vodu len spomenuli.
Čo mám robiť?
Máte skúsenosť?
Situácia sa nezmenila Kam saďalej sa obrátiť?
Prosím, čo ďalej?

yoxinka
7. nov 2022

@nene_mamina
Prepáč, ale to kde bývaš, na Luníku IX?

kvetinka75
7. nov 2022

@yoxinka pred nedávnom som sa dozvedela že o pár ulíc, ľudia inej národnosti, vyhadzujú odpadky rovno z okna. Tiež som zostala zaskočená ako je toto možné. No je...

patka06
7. nov 2022

Ak nepomáha rozhovor s majiteľkou, obráť sa na spoločensko vlastníkov bytov a na správcu, aj keď je vlastníčkou bytu musí dodržiavať domový poriadok.

deti95060810
7. nov 2022

ja by som sa obrátila na právnika...

oli18
7. nov 2022

@kvetinka75 veď toto sa deje všade, kde sú byty spoluobčanov, ktoré dostali zadarmo od mesta, či obce. Je to preto, aby mali pracovníci na VPP čo čistiť a zametať. Ak by to vyhadzovali do košov a mali pod oknami čisto, nedal by im ÚP zmluvu na VPP a tým pádom by im krátili sociálne dávky z dôvodu dlhodobej nezamestnanosti. Tak je to na Luniku v Ke, aj na Tehelni v PO.

nene_mamina
autor
7. nov 2022

@yoxinka bývam v centre v jednom z okresných miest Trenčianskeho kraja. Neviem či môžem povedať viac. Ale o rómsku rodinu neide, dokonca v paneláku máme rómsku rodinu, ale tý sa tak nesprávajú.

oli18
7. nov 2022

@nene_mamina Kým sa problém právne vyrieši, urobte si cca 50 cm širokú striešku z plechu, ktorú upevnite na ich balkón zo spodu. Nebude to potom padať na tvoje zabradlie, ale rovno dole na zem.

nene_mamina
autor
7. nov 2022

@oli18 o tomto musím zistiť viac, ale ďakujem za radu. Neviem, či na to netreba ale schválenie. Lebo kto zasklieval balkón potreboval povolenie.

zirafienka
7. nov 2022

@nene_mamina my sme pred pár rokmi na balkón dávali vonkajšiu žalúziu, keď nám pred štyrmi rokmi zatepľovali panelák, tak sme balkón zasklievali. Nikto od nás dodnes nič nepýtal a zasklených je asi 70% balkónov.

veronika33
7. nov 2022

@patka06 nepomôže jej to, ani správca, ani spoločenstvo nie sú polícia. Áno, môžu upozorniť vlastníčku bytu na nevhodné správanie a poučiť ju, že má dodržiavať domový poriadok, ale to je všetko, oni to od nej nemajú ako vymôcť...

veronika33
7. nov 2022

@zirafienka ak meníš vonkajší vzhľad bytového domu potrebuješ súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov, ale ak ho nemáš a zasklíš si balkón (alebo inak meníš vzhľad) nič s tým tiež asi neurobia, maximálne ťa môžu vyzvať, aby si to odstránila ...

veronika33
7. nov 2022

@nene_mamina tu ti pomôže len právnik a obrátiť sa na súd, keďže už ju správca vyzval, aby to nerobila a aj mesto ju už vyzvalo, žiaľ toto je na dlhé lakte sa s takýmito "asociálmi" naťahovať, mám s týmto veľmi bohaté skúsenosti (z pozície správcu) opakované výzvy, sťažnosti, opakovane volaná polícia, riešenie s mestom a žiaľ žiaden výsledok a to ten "asociál" v bytovom dome stváral iné "chuťovečky" tu pomôže len podať návrh na súd, aby súd nariadil predaj bytu - ak boli naplnené zákonné dôvody...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nene_mamina
autor
7. nov 2022

@patka06
Zástupca vlastníkov nášho bytového domu som aj ja, ale bola som tam aj s iným zástupcom, v našom dome sme traja. Bolo to veľmi správne riešenie, lebo som mala svedka aj na to, že som tam bola v dobrom úmysle riešiť to, aj na tie nadávky, ktoré som si vypočula na svoju adresu. Dosvedčil mi to aj pred správcom, aj pred políciou a predvolali ho ako svedka aj na okresný úrad.

nene_mamina
autor
7. nov 2022

@veronika33
Ďakujem, dúfala som že je aj iná cesta, ale asi máš pravdu. Keďže máš skúsenosti, možno by som len zbytočne strácala čas. A ja by som to chcela vyriešiť čím skôr, čakám dieťatko a v januári mám termín. Neviem si predstaviť budúci rok, keď budú už teplejšie dni.

kvetinka75
8. nov 2022

@nene_mamina ani u nás nejde o romsku rodinu. Je to rodine inej národnosti, iné zvyky, čo nechceš, vyhodíš a je jedno kam a ktorým smerom