Sused v lete dymí

johankaivanka
29. aug 2024

Ahoj, prosím o radu. Sme z dediny. Sused hneď vedľa každý deň v roku, leto - zima spaľuje v peci drevo priamo z lesa, konáre, čačiny, čo pozberá zo zeme, čiže určite nie suché drevo.
Robí to už dlhodobo, na upozornenia nereaguje. V zimnom období to človek nerieši. Ale v týchto horúčavách je to peklo. Večer musím celý dom zabedniť, lebo neviem kedy ma tu v noci vyúdi smradľavý štipľavý dym, z ktorého mi je až zle. Na mňa už kašlať, ale mám 2 malé deti a v noci im je horúco, nechať otvorené okno im ale nemôžem. A bojím sa o ich zdravie, pretože toto dýchať každú noc určite ich ešte nie úplne vyvinutým pľúcam neprospieva.
Starosta to nerieši ani nikto v okolí, hoc sa to nikomu nepáči, do sporov nechcem ísť.
Prosím o nejaké nápady, rady, argumenty ktoré na neho môžem vytiahnuť, keďže som už zúfalá a chystám sa za susedom znova...🙏 aby s tým prestal aspoň v tých horúčavách.

thirstymonk
30. aug 2024

@johankaivanka A načo kuri v tychto horučavach? To nedáva zmysel.

ljzozv
30. aug 2024

@thirstymonk možno má sporák na varenie len na drevo? 🤷‍♀️

mandzula
30. aug 2024

@thirstymonk mozno si hreje vodu. Aj nasi susedia to tak maju.

johankaivanka
autor
30. aug 2024

@thirstymonk zohrieva vodu, pritom ma aj plyn 🤦‍♀️

andaluzia12
30. aug 2024

@johankaivanka nuž, drevo z lesa je zadarmo, plyn by bolo nutné zaplatiť 😭🤦🏻‍♀️🤷🏽‍♀️. Na dedine mi vadili susedia, psy, kohúty, kosačky, cirkulárky… V meste mi vadí cigaretový dym od susedov, dupajuce deti o 2 poschodia vyššie, bezdomovci vyberajúci koše počas noci… ľudom nevyhovieš, nikde to nieje ideálne …

jajajaja2
30. aug 2024

@andaluzia12 a? Si teda poradila. Kazdemu nieco vadi, mne by rovnako vadilo to co zadavatelke.

@johankaivanka: to ze spaluje nie suche drevo, okrem dymu sposobuje aj dechtovanie komina, a teda vysoko potencionalny problem v buducnosti, tzv vyhorenie komina. Odporucam sa este raz obratit na starostu a vysvetlit mu situaciu. Ked zhory jeho dom, bude mat skodu len on. Bohuzial vie vzniknut dost velky poziar, ktory uz ohrozuje vsetkych naookolo a teda aj teba. Ak sa starosta nebude chciet babrat, skus este poziarnikov sa opytat.

johankaivanka
autor
30. aug 2024

@jajajaja2 dakujem ❤️

hygienka
30. aug 2024

@johankaivanka my máme suseda, ktorý od októbra do júna topí v petriku. Ale nie že drevo, všelijaký bordel, plasty atď. V zime nemôžeme ani okno otvoriť keďže sa drží pri zemi, keď je hmla, ani prádlo sušiť, periny vyvetrať. Na porazenie. Sucitim s tebou.

hygienka
30. aug 2024

@johankaivanka až som pozerala či nie sme z jednej dediny

lakebabe
30. aug 2024

@johankaivanka moc s tým nespravís my mame suseda, ktorý má svoj obchod a aby nemal toľko vývozu, od jesene do jari kúri aj s odpadom. Páli igelity, kartóny z tovaru , a takéto veci. Pritom u neho nie je problém s peniazmi, že by nemal na plyn ale o debilnej povahe. Starosta nespraví nič. Chvalabohu v zime večer nevetram a cez deň si už dava pozor , lebo muž sa s nim už hádal preto

maryetta
30. aug 2024

Presne toto tiez mame. Rano/den/vecer. Teplo/zima. Vkuse smrad. Byvame 3roky. A furt smrad. Mam uz aj susicku lebo ani pradlo vonku nevysusim. Co vkuse ide smrad z komina. Veru uz im aj horel komin 2x co sme tu.

princezna_bosorka
1. sep 2024

@johankaivanka smer advokat... a susedska zaliba za neumerne obtazovanie dymom.

maminkadeticiek
1. sep 2024

Mna by tiez zaujimalo,ci sa neda podat zaloba.Neexistuje ze plati bezvyhradne pravo robit ai cokolvek na vlastnom pozemku.Akonahle konanim obtazuje,nebodaj ohrozuje zdravie spalovanim susedov,tak musi existovat paka.Ja by som poziadala o pomoc pravnika,dobreho a preverila moznosti.Pokojny zivit mojej rodiny by mi za to stal.

viera321
1. sep 2024

@hygienka Tak toto je ale trestné, malo by to byť priamo zakotvené aj vo Všeobecne záväzných nariadeniach obce a viem, že sa to vysoko pokutuje. Tu by som nebola zhovievavá, buď oznam na životné prostredie vo vašej lokalite, prípadne kopia aj na Ministerstvo životného prostredia. Alebo obci - aj obecnému zastupiteľstvu. Dá sa podať aj anonymne, myslím, tiež som to pred časom niekde čítala. Takže určite to rieš, ak ti záleží na zdraví, v žiadnom prípade sa nesmie komunálny odpad spaľovať doma, na to sú zákony.

viera321
1. sep 2024

@lakebabe Detto, čo som odpovedala @hygienke, nedajte si znečisťovať to,čo dýchate, na toto sú zákony a prísne zákony. Naozaj sa treba obrátiť na úrady ŽP.

cacianka
1. sep 2024

Občiansky zákonník, § ktorý píše, že sused nemôže obťažovať hlukom, prachom, svetlom, smradom nad mieru pomerov. Sťažuje užívanie vášho majetku normálnym spôsobom, jeho konanie odporuje aj dobrým mravom. Takže písomne požiadať starostu obce aby skúsil dohovor, potom list na životné prostredie okresu, úrad verejnej hygieny, a advokát ktorý napíše predzalobnu vyzvu aby ujo sused upustil od takéhoto konania.

michellemary
2. sep 2024

@thirstymonk aj u nás majú susedia vo vedľajšej bytovke sporák len na drevo, takže kúria aj v lete...

thirstymonk
2. sep 2024

@michellemary Ako sa dá mať v bytovke sporák na drevo? 🙂