Sused si nárokuje na spoločný balkón

3. dec 2024

Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂

kavasmliekom
3. dec 2024

My sme tiež mali takto a nikto si nenarokoval. Mali sme tam spoločne kvety, vedrá, niekedy sme si tam sadli susedia. A pritom sme mali aj k bytu balkón.

elizme
3. dec 2024

Určite by som tomu z jednoizboveho bytu vysvetlila, ako to je, kľudne by som mu ukázala zmluvu, kde sa ohľadom toho píše, že je to vo vašom využívaní, a ak bude odporovať, mozno by som ho požiadala o to, kde to má on písomne potvrdené, ze ho smie využívať. Pretoze slovo byvaleho majitela je stale len slovo. Vo svojej podstate on za ten balkón tým pádom vôbec neplatí a vôbec nemá právo ho využívať. Ak ho potrebujete vy, tak ho jednoducho využívajte. Ak to správne chápem, je len na vašej dobrej vôli a vášho suseda z druhého dvojizbaku, či mu povolite tiež využívať. Neberte ohľady na to kto je a nie je sviňa, ste v práve a hotovo.

joesvk
3. dec 2024

Iniciovala by som domovú schôdzu, kde by sa veci vysvetlili.

autor
3. dec 2024

@joesvk novemu majitelovi to bolo vysvetlene aj domovnikom ale stale argumentuje tym, ze ja v byte balkon mam a on nie.

lienka.7
3. dec 2024

@autorka nie je podstatné, co mu bolo povedané, ale co ma na LV k bytu ako príslušenstvo.
Druhá vec je ze vy balkón mate priamo pri byte, on nie. A to, ze ho vlastne využívate na odloženie "bordelu" a fajčenie. Akože sorry. Inak je ti jasne, ze balkóny sú spoločné pre celú bytovku, takže ten sused v pohode môže žiadať vstup na ten váš balkón? Ked začne do toho vŕtať, aby vám "nepodakoval" este aj sused, lebo ako píšeš, su to spoločne priestory a platíte si za to. Nielen vy ale aj ten sused. Na tvojom mieste nie som sebec a uvolnim mu ten balkón.

aniele
3. dec 2024

To nie je argument, len jeho názor. Mali by sme sa naučiť, aký je medzi nimi rozdiel.

kavasmliekom
3. dec 2024

@lienka.7 ale on ten balkón chce pre seba, lebo on v byte balkón nemá, ostatní áno. Ale za ten balkón, čo chce on, budú platiť aj ostatní. To už je fér?

aniele
3. dec 2024

@lienka.7 Balkóny na medziposchodí patria do spoločných priestorov, iné nie.

stormie
3. dec 2024

Okrem oneho by som si zistila ci balkony neplnia aj funkciu unikoveho vychodu a v tom pripade tam nic nesmie byt a nemoze sa ani zamykat - u nas to tak je

kikineska
3. dec 2024

Ked su to raz spolocne priestory , tak su spolocne 🙂 nemoze ich iba on vyuzivat zato , ze si kupil maly byt bez vlastneho balkonu 🙂

autor
3. dec 2024

@lienka.7 na liste vlastnictva balkon nema, pretoze je to spolocny balkon a patri k spolocnym priestorom. Pravo vyuzivat ho maju vsetci.. aj 1izb, 2izb, aj 3izbovy byt. On si zakupil byt BEZ balkonu, ja mam zakupeny byt s balkonom. Ja nemam problem aby ho vyuzival rovnako ako my, ale nie ze je to len jeho balkon na vylucne uzivanie. Neviem ci sa chapeme.

kikineska
3. dec 2024

Jednoznacne mate pravo ho uzivat spolocne, nesmie si narokovat na nieco co nepatri jemu. Patri to vsetkym tak vsetci to mozu uzivat

mamina7070
3. dec 2024

je to spolocny priestor a moze ho vyuzivat aj on aj vy ale rozhodne tam nema byt odkladisko vasich vedier a ani fajciaren (ide o spolocny priestor)
tazke domova schodza a fajcit tam urcite len tak tvoj muz nemoze ani odkladat vedra ale uzivat spolocne urcite ano

elizme
3. dec 2024

To nie je argument, mal si kúpiť byt s balkónom keď ho chcel.

autor
3. dec 2024

@mamina7070 ved to bolo raz asi tyzden, ked sme prerabali byt a nemali sme kam dat “bordel”…a na chodbe sme to nechceli nechavat, nie je tam skladisko.🙂 Mam tam napriklad kvety, niekedy tam susim pradlo, ked ho uz nemam kam dat pri malych detoch. Obcas ho vyuziva manzel na fajcenie, rovnako ako aj dalsi susedia. Ide vsak o ten princip, ze sused z 1izbaku, si narokuje, ze ho bude vyuzivat len on.

lienka.7
3. dec 2024

@autorka odporúčam si naštudovať príslušnú legislatívu, balkóny ci lodžie sú spoločnými časťami celého domu. To, čo máš napísané ty na KZ je irelevantné. Môžeš tam mat pokojne napísané, že si kúpila aj schodisko, ale mas smolu. Bola si iba uvedená do omylu a zaplatila za niečo, čo je spoločné. Inak ze si tak trošku sebec ti asi nevadí, že? Fajčí a rob si odkladisko na "svojom" balkóne.

mikadooo
3. dec 2024

Je to spoločný priestor. To isté sme riešili s pivnicami. Nekúpil si byt s balkónom, tak nemá nárok na "vlastný" balkón, ale len na "spoločný", čo je na tom nepochopiteľné? Sú to spoločné priestory, takže sú využívané spoločne. Ak chce vlastný balkón, musí si kúpiť byt s balkónom... Nech ide na poschodie vyššie alebo nižšie sa pozrieť ak nechápe pointu 🤷. Alebo potom na tej domovej schôdzi, nech mu to vysvetlia susedia z ostatných poschodí.

slavomira236
3. dec 2024

U nas teda uz mami su na poschodi 2a 3izbove byty. 3izbove byty balkony maju 2izbove nie. A uzivaju ich len 2izbove byty
Vesaju tam pradlo su to take uzsie balkony. Akurat na postavenie sa polozene kosa na pradlo.
Ak si tam z jednoizboveho bytu zavesi pradlo tvoj muz tam pojde fajcit lebo na svojom nechcete?? Mate svoj balkon uzivajte ten na fajcenie alebo nech ide von.

stanulienkat
3. dec 2024

Argumentovať môže čím len chce .To je jeho problém, že nemá byt s balkónom. Mal si taký kúpiť, priestor je spoločný a určite by som ho používala.

slavomira236
3. dec 2024

V mami dokonca len mamaa kluc od balkona na chodbe.

kavasmliekom
3. dec 2024

@lienka.7 načo sa miesas do takej diskusie, keď nevieš čítať. Nie ona kúpila byt bez balkónu, a nie ona chce ten spoločný balkón do užívania. Ale sused, ktiry balkón k bytu nemá. A niekto mu povedal, že ten balkón môže využívať len on... Keďže ostatní majú vlastné balkóny.
Ona mu ani nexakazala ani nezamkla balkón, aby tam nešiel, o to sa pravdepodobne snaží ten sused s 1.izb bytom.

Ináč, ak ty sám susis prádlo a fajcis bez opýtania... Tak aj on si tam môže dať susiak, a co chce, ani sa pýtať nemusí. Obsadí to cele tak, že vy si nebudete mať kde dať veci a ani nebudete vedieť ako, a už bude ten balkón jeho, bez toho, aby ste sa dotahovali.

zuzana76
3. dec 2024

@lienka.7 cize ak ma byt balkon, tak ten je spolocny pre vsetkych? cize majitel bytu ma cez svoje bytove priestory pustat ludi na balkon? To je blbost, balkon patriaci k bytu nie je spolocny, balkon sice patri k fasade domu, ktora spolocna je, ale terasa, balkon alebo lodzia bytu moze byt vyuzivana len najimnikmi, majitelmi daneho bytu. Tu ide zrejme o balkon, na kotry je pristup z nebytovych priestorov, ten spolocny je, ako v minulosti tzv. kočíkareň.

sense
3. dec 2024

Tak balkón je spoločný nie len jedného bytu čiže ak tam tvoj manžel môže fajčiť on tam môže robiť v podstate tiež čo nechce. Aj sa neviete dohodnúť, zavolajte bytovú schôdzu a dohodnite sa čo ,kto a kedy môže na príslušnom balkóne robiť.

zuzana76
3. dec 2024

@slavomira236 dobra vola a nechut hadat sa inych najomnikov, ten balkon ma byt spolocny.

mikadooo
3. dec 2024

@kavasmliekom ale ona tu rieši, že keď ti zaklope sused, že chce ísť na tvoj balkón, tak ho máš pustiť, lebo to je aj jeho balkón podľa platnej legislatívy, to nerieš prosím ťa. Lebo to bežne takto ľudia si chodia na svoju 1/64tinu balkóna sa vyvetrať 🙄🙄🙄. Lebo zo zákona je to aj ICH majetok. Asi by sme ani byty nemali zamykať, aby sa každý dostal k svojmu majetku... Alebo rozdať kľúče každému susedovi... (Lebo to sa v praxi bežne tak robí a tento sused, ak mu odmietnu vlastniť tento spoločný balkón (len tak pre nič za nič 2m²) tak on zrazu bude žiadať chodiť susedom na balkóny...).

autor
3. dec 2024

Jasne, ved ak by to susedovi prekazalo, manzel tam nebude fajcit. Je to o dohode.
Ja som mu kluc dala, s tym, ze ho moze vyuzivat rovnako ako my.
Lenze on sa nechce dohodnut, on chce vsetky kluce, lebo byvaly majitel mu povedal, ze to je nepisane pravidlo s ten balkon mu “patri”

svetlonos
3. dec 2024

Riesis luxusný problém. Ôk, v najme platite aj spoločné priestory ake koľko z toho je za ten vonkajší balkón? Asi 0,prt a sotva sa vies sťažovať, aby ti poplatok zaň vynaliezavosť z nájmu. Proste to ber ako nutný naklad, rovnako ako iny spolocny priestor - chodby. Tam tiez neukladá vedrá a stavebný materiál!
A faktom je, že vy balkón naozaj mate. Muz fajci na balkóne, čiže vonku. Nech zbehne pred panelák a fajčí tam.
Muz takto funguje už 3 roky, mame veľký byt, zial bez balkónu.
Mne osobne by bolo sprosté nárokovať so na chodbovy balkón (aj keď ho minimom platim), pokial mam svoj k bytu a ti s jednoizbový nemajú žiadny. Benefity balkóna u super a dopriala by som ich tomu, ktorý ho v byte nemá. A áno, aj keď by som to platila ako spoločný priestor, lebo bez toho by ti ten byt aj tak nedali. Je to o ľuďoch a ľudskosti.
Idealne by bolo vynat vám ostatným ho zo zmluvy a realne ho nechať tým jednoizbový.

slavomira236
3. dec 2024

@zuzana76 a naco by bol 3izbovemu bytu ktory ma balkon 4krat taky velky?? Toto sulen take uzke balkoniky mefzi poschodiami. U nas je to tak roky rokuce. Na tych balkonoch sa neda sediet ani stolicka sa tam nezmesti. Tak co by tam robili ludia ktori maju svoj balkon?? Asi su v tom vchode normalny najomnici ktory nepotrebuju chodit fajcit na balkon kde ma sused zsvesene pradlo. Sedia na svojich velkych balkonoch.

maminkadeticiek
3. dec 2024

Mate pravo ho uzivat a on asi nie je kompletny,ak chce ziadat vyhradne uzivanie niecoho,co patri podla LV vsetkym vlastnikom.

opica_skorica
3. dec 2024

@slavomira236 múdro pises.
@stanulienkat spolocny priestor by mali pouzivat spolocne, avšak zdrzat sa konania - info pre autorku:
nesmie ani jeden z vas nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, …

A rada odo mňa:
Vždy vždy vždy je lepšie sa porozprávať a sa v kľude dohodnúť. Alebo riešiť na schôdzi.