Sused má výhľad na náš celý pozemok

lubka_95
30. aug 2024

Ahojte. Mame takyto problem.
Sused ma okno tak, ze ma vyhlad na nas cely pozemok plus nam vidi aj do obyvacky. Ked dom staval pytal sa svokra ci mu to nebude vadit, lebo vtedy dom patril jemu a on s tym suhlasil, avsak teraz je dom manzelov a mame z tym problem.
Poradte prosim ako efektivne zatienit jeho vyhlad tak, aby sme zbytocne nenarusili susedske vztahy.

Dakujem

doriiis
30. aug 2024

Ak má prízemný dom,tak si dajte 2 metrový betónový plot.Ak má poschodový,tak holt smola.Ale ver,že nikoho nezaujíma nonstop tvoj dvor a obyvacka

suzitok
30. aug 2024

Ahoj, nedá sa tam vysadiť nejaký strom? My máme tiež so susedom tak, že okna aj od nás, aj z jeho strany (voľakedy to stavali dvaja súrodenci) a vyriešili sme to stromami.. oni si nasadili, aj my...ale trvalo to nejaké roky kým to narástlo tak, aby zakrylo výhľad.. dovtedy sme mali žalúzie, oni tiež.. ale žeby sme nejako jeden druhého očumovali...to som nepostrehla..

simsalabim
30. aug 2024

@lubka_95 na moju zahradu maju vyhlad 3 susedia. Aj ja na ich... ale nespehujeme sa. Dan za male pozemky. Ak chces sukromie, nieco vysad, na okno daj vonkajsie zaluzie alebo markizu.... alebo sa odstahuj.

nevenka
30. aug 2024

@lubka_95 my sme kupili dom, ze nad nami je cela dalsia ulica a je to v kopci. Maju okna smerom do nasej zahrady. A vidno nam do spalne 🙈. Aspon z 5 domov.

ivka21
30. aug 2024

Ľudia majte rozum. Ako fakt si stavať tie odporne betónové ploty a keď suseda neznášate rovno 5 m. Tiež mame domy tak ze nám vidno na pozemok ale neriešim proste záclona žalúzie a vybavene. Existujú aj fólie co prepúšťajú svetlo ale do domu nieje vidieť ani cez deň ani v noci. Alebo zasadiť do výhľadu stromček.

tramtada31
30. aug 2024

Sú rôzne stromy ako lieska a pod, ktoré rýchlo rastu a spravia väčšiu sluzbu ako dvojmetrový plot

janka1011
30. aug 2024

@lubka_95 ako vám môže vidieť do obývačky? To už hádam prehánaš. Však dám záclony, žalúzie a vybavené. Večer, keď sa svieti, žalúzie zatiahnuť. Nemá šancu. S pozemkom nespravíš nič, ale to má takto veľa ľudí. Aspoň nejaký prekrytý altánok by som postavila, aby sme si aspoň kľudne posedieť mohli.

janka1011
30. aug 2024

@ivka21 neviem, čo je odporné na betónovom plote, praveže ich vyrábajú dosť pekne. Súkromie je isto viac, ako nejaký plot. Neviem si predstaviť, že sa budem kúpať v bazéne alebo len tak ležať na lehátku a bude ma očumovať hocikto z ulice, ani o tom nebudem vedieť. Tá doba, keď ľudia v záhrade len okopávali zemiaky je už dávno preč, človek chce mať záhradu na relax s rodinou, kúpanie, grilovanie a nepotrebuje k tomu zvedavých divákov

lakebabe
30. aug 2024

@lubka_95 nám vidno tiež do záhrady obaja mame dvojposchodový a vidíme si navzájom. Žiaľ treba si zvyknúť . To by som musela urobiť okolo domu čínsky múr a pozemky mame veľmi veľké ale na dĺžku. Keď sú oni na záhrade vidím ja ich , keď my vidia oni mňa. A keď robím niečo v kuchyni vidia ma rovno zo záhrady. Jedine spacie časti mam z druhej strany obývačka a spálňa.malokto ma fakt také bývanie na samote ze je sam

lucimichi
30. aug 2024

@lubka_95 my máme vysadený vysoký plot z tují okolo bazéna a hocikde v záhrade ovocné stromy a nikto nás nevidí odnikiaľ. Pritom máme 4 susedov a ešte je tam aj nižšia bytovka. Máme aj altánok.

margotka17
30. aug 2024

@janka1011 presne tak, píšeš mi z duše. Mame dom, vedľa bol ďalší, ten sa zvalil, sused predal pozemok a mne z ďalšieho domu z 8 okien vidno všetko do domu, dvora aj záhrady. A v záhrade si postavil po odpredaji pozemku ďalší sused dom. Nemám nikde súkromie, tak sme nasadili tuje, sú ešte nízke a tenké, je to somarina, že tak sa jeden na druhého tlačí za každú cenu. My keď grilujeme a kúpemé sa v bazéne, vidím, že suseda to série, že sme tam, ale veď sme v našej záhrade nie v jeho. Veď tam nemusel stavať, videl, že tam máme bazén, že sa asi aj kúpeme, nie len napustame vodu do vetra. Ďalší susedia vyjdú s ☕ vždy do záhrady, keď sa kúpemé. Inak tam celý deň nepôjdu, smejem sa, že kino je otvorené, keď sme v bazéne. Mal by byť zákon, že musí byť odstup od domu, že sa domy stávajú zadným múrom od suseda a jednej úrovni od cesty. Záhrada je na relax, nie na to, aby vedľa mojej záhrady si niekto postavil dom a celý víkend sedel a cumel do susedovej záhrady. Ja už bazén nepredložim.

lilka286
30. aug 2024

V lete ma vidí ako spím v posteli ďalších 6 balkónov v radovej zástavbe,okno si musím otvoriť lebo sa uvarím, úplne chápem, chceme zakryť terasu, ak máte terasu od suseda možno to je možnosť zakryť ju dať na okná fólie, prípadne vyšší plot ak sused nemá balkón 😅

duppka13
30. aug 2024

My mame poschodovy dom a z celej jednej strany mame okna a balkony k susedom do zahrady a na bazen
a oni tam este idu stavat dalsi dom tak im uvidime ozaj az do obyvacky. Su tam vysoke tuje ale do druheho poschodia nedociahnu. Uprimne ale poviem ze im tam nepozeram nikdy len ked idem umyvat balkon. Takze nie kazdy je zvedavy na tvoju zahradu a obyvacku.

mariazatkova
31. aug 2024

@lubka_95 žalúzie, záclony, kvalitné fólie na okná... napríklad.

nelka93
31. aug 2024

Na toto sú super exteriérové zaluzie. Aj keď otvoríš okná tak ta nevidno. Navyše ti to spraví aj príjemnejšiu klimu v dome.

lubka_95
autor
31. aug 2024

@mariazatkova jasne chapem ale nam ide hlavne o dvor lebo by sme ho chceli prerobit aj na oddychovu zonu, bazen atd

lubka_95
autor
31. aug 2024

@lilka286 nam ide hlavne o dvor, nakolko tam chceme travit cas, prerobitjo na oddychovu zonu z bazenom

lubka_95
autor
31. aug 2024

Svokrovcom to je jedno lebo oni maju dvor len na pestovanie a na sliepky ale my chceme z neho urobit oddychovu zonu kde budeme travit cas + bazen. Takze nam ide o zatienenie vyhladu najakym mozno stromom alebo podobne

jaond19
31. aug 2024

@lubka_95 z jednej strany sme to vyriesili konstrukciou a tahavou vistériou (rastlinka mala asi 30cm a po 7r je z nej hotova clona), v zime sice opada, ale to na dvore nie sme. Dalej kucerava vrba, rastie rychlo (treba ale orezavat/strihat, my ju tvarujeme na "plosko", nie košato) No v lete mame ako tak sukromie. Dom bol postaveny v roku, kedy okolo neho nebolo nic,len zahrady... no casom tu "naválali" domy na husto, ludia si čumia z okna do okna, ale to je dnes uz pravidlo.... este mozes dat konstrukciu, na to pletivo a brectan. To bude stále zelené. Ale tiez po case treba strihat co prerastá...

katrin21
31. aug 2024

@lubka_95 takto..
Kazdy poschodovy dom napriklad vidi susedom do zahrady... proste zvrchu vidno..kedysi to nikomu nevadilo,dnes ludia stale potrebuju nejake " sukromie" neviem naco.
Jasne, pokial by to bol sused nejaky cudak, co sa vycapi do okna a hodinu na vas zira v zahrade, pochopim..ale inak? Vsak nech vidi, co take uvidi?

Dajte si stromy, rychlorastuce cupresocyparisy leylandi narastu za rok 1m, als treba ich 2-3× rocna strihat ( nie vrch), aby zahystili, hlavne prve 2-3roky potom uz to je huste... za takych 5-7r mas vysokanske stromy.

katrin21
31. aug 2024

Tu mas foto za nami je bytovka,to by si asi neprezila🙃
ani ju uz nevidno ..tak v tom rohu mame asi 4 cupresy a pred nim je ceder... za 10r je to az az vysoke musime dat z toho aspon 3m dole.
Prve roky som ich poctivo strihala 2x rocne o 1/3 konariky,aby zhustli, ako som pisala vyssie.
Pre porovnanie, fotky pred 10r, po 6r ked sme strihali a posledne asi 3-4r uz nestrihame

anouschka5
31. aug 2024

Vysadiť tuje pri plote - síce chvíľu potrvá ale stojí to za to ( rýchlo rastúce štíhle ( nie tie objemné )

nitran
31. aug 2024

@lubka_95 no nie ste jedina co mate takýto problém. Holt dnes sa tak stavia. Priestoru je malo a každý by chcel bývať v rodinnom dome. Nemyslim si ze niekto by mal potrebu vás celý čas spehovat a pozerať co vy mate na dvore alebo v spálni. Ak vám prekáža, že nemáte súkromie , dajte si urobiť vonkajšie žalúzie , tie si zatiahnete ako potrebujete a je vybavené. Na pozemku si vysadte stromy , aby vám aj tie nili a aby nebolo všetko vidieť. A je vybavené.
Ak sú susedia v poriadku a dá sa s nimi dohodnúť , nevidím dôvod hrotit situáciu.
Sú na tom ľudia aj horšie a so susedmi sa neznášajú a robia si zle.

lubka_95
autor
31. aug 2024

@nitran to ze niesom jedina mi je jasne a uprimne mi to je aj jedno…nemyslim si zeby cely den sedel pri okne a pozeral nam do dvora ale vadi nam to, mame z toho predsa len divny pocit tak to chceme riesit

nelca84
31. aug 2024

@janka1011 to nie je o dizajne, ale o tom pocite. Tiez by som nevedela zit obohnana betonovym plotom. Ak chcem z nejakej strany sukromie, radsej tam vysadim nejake stromceky, kricky, alebo nieco popinave na plot...

janka1011
31. aug 2024

@nelca84 to je síce pekné, ale kým ti stromčeky vyrastú do výšky 2m prejde pekných pár rôčkov...

nelca84
31. aug 2024

@janka1011 su aj rychlorastuce popinavky, prip. docasne tam viem dat napr. bambusovu rohoz... Ked sa chce, da sa to vymysliet. By som musela na hlavu padnut, aby som si krasnu zahradu obohnala betonovym murom a pokazila vyhlad. Ja mam rada kontakt s okolim, prirodou za plotom, susedmi...

lubka_95
autor
1. sep 2024

@nelca84 nikto nepovedal ze tam chceme dat betonovy mur. Do takej vysky by to bola blbost kedze je to vo vyske 5-6m

nelca84
1. sep 2024

@lubka_95 ved ja som odpisovala janke, ktora to radila

lubka_95
autor
1. sep 2024

@janka1011 zo vsetkym suhlasim len my nemozeme dat betonovy mur zo susedovej strany nakolko je to moc vysoko. 5-6 m cca. Preto riesime nejaku alternativu. Inak by sme ho dali urcite lebo na strane z ulice budeme mat nejaky pekny mur.