Ahojte, prispievam tu po prvýkrát, ale zaregistrovaná som už dlho. Neviem ako mám vyriešiť tento problém. Bývame v rodinnom dome, manžel robí v Rakúsku, takže nie je často doma. Máme záhradu, staršieho psa, 2 mačky/ ostatné mám vo vnútri a nechodia von). Z tých dvoch mačiek jedna nechodí nikde, len sedí pred dverami a druhá chodi na susedove pole chytať myši. Asi 5 metrov od susedovho plota máme posadený bambus, je tam už 10 rokov /vtedy sme sa tu prisťahovali./ Zrazu ma pred dvoma dňami začala suseda napádať, že jej listy z bambusu padajú na jej trávnik. Sama priznala, že je to za tých 10 rokov prvýkrát. Boli silné mrazy a bambus omrzol a teraz padajú z neho listy, keďže tu fúka severný vietor, tak jej niečo odfúkne na jej pestovaný trávnik. Obvinila ma, že si mám rozmyslieť, kde čo sadím, pritom bambus je asi 5m od plota.To bolo asi pred 2 dňami, dnes idem do záhrady a ona sa na mňa vrhla, že čo s tým mienim robiť, že ona má listy na trávniku.Najprv som to nechápala, čo chce, keď doobedu som ja hlúpa orezala polovicu bambusu. Ona chce aby som ho zrezala celý, aby jej náhodou nepadol list na pozemok. Ďalší sused má pri našom plote ovocné stromy, padajú nam na pozemok listy aj jablká, normálne to pozbieram a nesťažujem sa. Už mi teraz povedala že jej moje mačky chodia na trávnik a vypália trávu, keď tam urobia potrebu, ale moje mačky sú vo vnútri, len tá jedna chodí loviť myši. Akurát pred 2 dňami nám zomrel kocúrik, prvý, ktorého sme mali vo vnútri, svokra má rakovinu, je permanentne v nemocnici a milá suseda mi dáva takéto kvapky.Dnes som si aj poplakala, keď sa na mňa takto vyrútila, muž a rodičia hovoria, nech sa na ňu vyprdnem, ale mne je to ľúto. Ona je pohnevaná so všetkými naokolo, aj so svojou rodinou a potrebuje sa asi pohádať aj s nami. Obvinila ma, že ona je poriadkumilovná a lístie od nás je bordel, ako keby ja som bola humusák, lebo mám rada prírodu a zvieratá. Ona má pred dverami umelého psíka a zvieratá len na úžitok. / ja mám zvieratá živé na maznanie-mačky z ulice a psa/.Je to ten typ, ktorý by asi mal bývať v bytovke, ja neviem, prečo je v dome, ona je taká jednoduchá, stále omieľa svoje, ja už ani nechápem, čo odo mňa chce.Veď bambus je tých asi 5 m od plota a je normálne, že jej prifúkne lístok, keď fúka vietor z tej strany, ale ona nenávidí všetko živé, rastliny aj živočíchy. Ja napúšťam vtákom, hlavne hrdličkám vodu do sudov, aby mali čo piť v záhrade a ona by ich najradšej odpráskla, aby nezožrali zrnko určené pre jej sliepky.Ja kŕmim celú zimu vtáky, veď oni mi to vrátia v lete, keď požerú škodlivý hmyz a ona zhadzuje každú jar lastovičie hniezda.Poraďte ako sa chovať k takému človeku, či si ho nevšímať a ignorovať?Je mi to ľúto, ale už viem prečo nevychádza ani so svojimi deťmi, nieto so susedmi, bola som z toho úplne ohromená, pre pár lístkov mi vyrobila také divadlo.
@alenkaaaaa akoze aj ziiiram co ludom uz vadi 😲
Keď to nebude bambus, nájde si iný dôvod na hádanie. To je taká povaha. Nevyhovieš. Zjavne má sama so sebou nejaký problém. Na ňu musíš inak. Neustále ustupovanie nepomôže. Povedala by som, že ju tým ešte skôr povzbudzuješ, aby s tým neprestala. Skús jej to začať vracať. Určite aj na jej pozemku sa nájdu nejaké nedostatky. Pokojne si aj dačo vymysli, len jej ukáž, že sama nie je až tak dokonalá, ako si asi myslí.
@alenkaaaaa na plot od nej natiahni tieniacu sieť - jednak ju neuvidíš, jednak tam neodfúkne žiadenlist z bambusu
@alenkaaaaa Cim skor si uvedomis, ze je to len obycajna chudera, ktora nestoji za tvoje nervy a nedajboze slzy, tym lepsie. Dobre ti ostatni radia, vyprdni sa na to. Ako je napisane v prispevku vyssie, nech si postavi vysoky plot a zabarikaduje sa, ked jej vadi normalny zivot.
Aj my mame takych susedov. Myslim, ze je to celkom bezna a typicka dedinska slovac. Ked vyriesis listy, najde si iny dovod vyvolavat konflikty. Nemyslim, ze jej ulahodis, cokolvek spravis alebo povies. Na hrube vrece hrubu zaplatu. Bud uplne ignoruj alebo sa spravaj ako bolo poradene vyssie. Drzim palce.
viete, ja za tých 10 rokov som sa ani raz neozvala so žiadnou sťažnosťou smerom k nej, na rozhraní pozemku bol obrovský orech, ktorý sme my dali spíliť, takže dovtedy nebolo ani reči o nejakom trávniku. A teraz jej vadí pár prifúknutých lístkov.Ale ona si stále nájde niečo, aby sa mohla sťažovať, normálne uvažujem, že zo svojej strany dám postaviť aspoň 2,5 m vysoký plot, ale to sú financie navyše. Ja sa tu vytešujem z každého vtáčika, nechávam na záhrade kvitnúť slnečnice pre sýkorky a oni sú ten typ, čo im vadí, keď sa im tá sýkorka vykadí na chodník.A myslí si že všetky mačky, čo im prejdú cez záhradu sú moje, ale ako som spomínala, ja mám svoje mačky pre ich bezpečnosť už radšej vo vnútri. Zo začiatku nám totiž mačky záhadne mizli a videla som suseda chodiť s puškou po dvore, no čo si mám o tom myslieť. Pochopíte, keď vám suseda práši koberce cez plot do vašej záhrady? Nevidieť to, neuverím.
najlepsi by bol plot v podobe mura a bude pkoj.
ale ten napad s tienovou sietou je tiez riesenie.
ak bude vyryvat,zu si to nevsimaj.
mojej susede vzdy uteka macka k nam a vudy pritom olame maliny...
tak ale co mam riesit-co ju ma suseda prilepit ???
aspon nemame mysi a na zahradu chvalabohu nespini
Ignorovať. Od susedy postaviť plot, popr. na plot natiahnuť sieť. Videla som to. mávajú to ľudia ktorí si neprajú aby im zvedavci zízali do dvora....
@fidorka7 áno nad tou sieťkou som tiež uvažovala, keď boli deti menšie sused stál stále za plotom a sledoval, ako sa hráme, deti o tom vedia doteraz, ale nechcela som to vyťahovať, radšej som bola ticho. Teraz si chceme dať do záhrady bazén a neviem ako zabezpečiť aspoň trochu súkromia, vidí nás z vrchu aj z boku, musím to už riešiť.
@alenkaaaaa aj nás sused vidí aj zvrchu, aj z boku. Ja sa na neho kašlem, nech pozerá...dedo má po 65tke čo už bude....
ďakujem vám , ženy za povzbudivé slová, už som si myslela, že som úplne mimo, mám tu mačky z ulice, milujem prírodu a naivne som si myslela, že aj ostatní ľudia , keď bývajú v dome, tak že to tak cítia, ale som sa veľmi zmýlila.Nechápem a ani to nikdy nepochopím, taká nenávisť voči všetkému živému/pokiaľ z toho nemám úžitok/. Je mi z toho smutno, ale vďaka vám viem, že nie som sama, ďakujem.
@alenkaaaaa MUSIS BYT ASERTIVNA - ked bude nabuduce penit kvolu bambusu, tak jej len odvrni, ze bambus ju zrejme videl, ako ti prasi koberce do zahrady cez plit, tak jej to vracia. a teda tu siet urcite natiahniite ... nebudes ju vidiet a hotovo. a ked sa opyta, ze preco, tak nech sa o tom s manzelom porozprva, ze on vie. skratka ake pozicaj, take vrat.
ďakujem..
Júúúúj, ja by som ju poslala do P!CE. Bambus by som obschnuté listy dávala dole, ale určite by som ho celý nevykopala. A milá suseda ak sa jej nepáči, nech si dá na plot nejakú plachtu, alebo fóliu. Viac by som sa s ňou nebavila. Máme podobných susedov, ktorí roky tvrdili, že sme plot posunuli o 10cm a ukrátili ich o pozemok. Otec zavolal vymeriavača, ktorý dal za pravdu nám. Boli niekde 2cm odchýlky ale na začiatku pozemku k nám a na konci k nim. Susede tatko povedal, že nech sa páči, môže ten plot prerobiť podla nového merania. Stále štekala, že sme si zameriavača podplatili. Tak otec ukončil debatu, že nič im nebráni zaplatiť nové meranie s nimi vybratou firmou. Odvtedy ako suseda začne, otec sa usmeje a povie 😀 aj vám prajem krásny deň. 😎 a po pár neúspešných pokusoch to vzdala.
@alenkaaaaa jednoznacne odporucam dat plot, cez ktory nebude vidiet.
my sme tak byvali u svokrovcov, sice sme sa so susedmi nehadali ale nam zase slo na nervy, ze clovek nemohol vyjst kludne na vlastny dvor bez toho aby ho niekto nespehoval. manzela raz suseda tak vylakala, siel vysipat smeti a ona na neho zrukla, dobreze ho nekleplo. u nas to boli neustale otravne otazky. potom sa urobil plot, pekny vysoky a odvtedy bol klud.
my sa teraz staviame auz zvazujeme dokola pozemku dat nejake tuje alebo daco podobne, aby nam susedia nevideli do dvora.
moja znama napr. raz okopavala zahradu v lete, v bikinach a naraz zacitila cigaretovy dym, tak zistila, ze ju spehuje susedov zat.
a moji rodicia museli tiez dat plot lebo ich sused je tiez jeden z tych co je schopny na dvore akoze cely den zametat, len aby videl co sa deje u suseda. tak oco potiahol plot, ale kedze to bolo zo strany kde ma plot mat sused, tak oco zobral z vlastneho pozemku 50cm a potiahol pred ten ich plot z pletiva dalsi z plechu .
@alenkaaaaa no vidis toto su slovaci vymlety ,arogantny, primitivny kreteni bez chrbtovej kosti , v podstate povedane ty nemozes nic a ona vsetko, ja mam toto v bloku, odignorovat!!!!!!nic ine neostava, aj ked ta to trapi, lebo to len slusnych ludi.
@alenkaaaaa my sice nemame takyto problem,ale teda ty asi nie si typ co si vie povedat...to ja som presny opak! Nam sa stalo,ze do domu vedla sa nastahovali novi susedia,cca 50-60r...plot bol klasicky co cezen vidis...lenze dali sme si bazen a sused zacal cumakovat..vzdy ked sa niekto objavil na dvore alebo sme nieco robili v zahrade,uz tam bol a zhodou okolnosti mal vzdy robotu pri plote,aby bsetko videl a pocul...tak sme mu raz oznamili,ze my si dame z ich strany ten skladany murovany plot,aby vedel...samozrejme steanu medzi nimi a nami si ma riesit on,ale uz bolo neznesitelne a do oci bijuce co robil...
Do toho sme este zasadili tuje a teda postavili plot...najprv ze nech ho dame meter a pol od jeho plotu,naco som mu povedala,ze necj zabudne,nebudem si ja ukrajovat zo svojho pozrmku...postavili sme ho tesne na hranici a nemoze ani pipnut...a ohladom tuji sa spytal,ze ake dlhe ich chceme nechat natast (vtedy tam este nebol spominany murovany plot) tak moja automaticka odpoved:tak vysoko,aby som vas nevidela 😉
Ohladom tvojej susedy...nuz je to clovek,kt.bude stale cosi vadit....cize bud na nu kasli a ignoruj ju a ona nrch si trepe to svoje...alebo jej povedz pekne od srdca a podla mna budes mat pokoj
My tiež máme susedu ktorej všetko vadí. Nasťahovali sme sa pred rokom a poviem vám nebyť toľkej investície ....koli nej nás napadlo už ísť preč. Ale to je zase len naša chyba že sa nanu nevykasleme už...
Keby som sa ja mala stazovat z kazdej strany na stomy u susedov tak nerobim nic ine.
Predpokladamze aj od nas coto zaveje na ulicu, ci k susedom.
Ako radi
@ukulela , obrn sa trpezlivostou, ved co ti moze okrem kvakania? Ved je to na smiech stazovat sa na bambus 5m od plota. Ja ho mam 20cm od plota. Suseda moze byt rada ze pozera na zelen o ktoru sa nemusi starat.
@lilyianka no ja som jej už svoje povedala, ale som taký človek, ktorého to stále trápi, že existujú takí jedinci. Ešte som to aj orevala. My sme tu ako medzi dvoma mlynskými kameňmi. Z jednej strany táto suseda a z druhej jej rodina, manželia ku sedemdesiatke. Tá zase na mňa v kuse vyvolávala, len čo som vyšla na záhradu, musela do bodky vedieť, čo kde mám posadené, čo práve robím. Ale ju som už poriešila, nepohádali sme sa, len pochopila, že nemá toľko otravovať. A to na mňa vrieskala z asi 30 m diaľky. lebo susedný pozemok je využívaný len víkendovo.A najlepšie je že cez cestu pole obrábajú tieto dve rodiny, príbuzní a minulého roku sa asi o meter pozemku tak pohádali, že mladší sused zvalil tú druhú susedu na zem a ona na nich zavolala policajtov, odvtedy sa asi nestýkajú.Odo mňa chcel, aby som svedčila, že to neurobil, čo som odmietla, lebo som to nevidela, len som počula kričať susedu. Takže títo susedia, krorým vadí môj bambus sa neznášajú už ani so svojimi príbuznými z našej strany, ale stále sa hádajú aj s ďalším susedom z ich strany. Takže si môžete vytvoriť o nich obraz. Sused celé leto varil hodiny sliepkam zemiaky vonku na ohni, necekla som, nejak mi to nevadí, hoci bol smrad. Môj muž chcel raz popáliť spílené konáre za bezvetria, keby ste počuli, ako na neho vyletela.Proste oni môžu všetko, ja nič. Len sa bojím, aby mi neotrávili psa, alebo mačku.Keď sme sa prisťahovali, tak nám záhadne zmizlo niekoľko mačiek, preto ich mám teraz dnu, 2 ostali vonku. Je to proste typ ľudí, ktorým nič netreba pre radosť, len pre úžitok. Hlavne že tam mal potkany, lebo chová zajace, holuby, sliepky ale keď vidí mačku, najradšej by ju zlikvidoval. Keby som vyhrala jackpot, už zajtra tu nie som.Z bytovky som utiekla, som sa tešila, že záhrada, pokoj, príroda, vtáčiky a pokoj a tu to mám. A ešte som sa chcela opýtať, treba na ten montovaný plot aj nejaké povolenia? Alebo to niekde oznámiť? Ďakujem
@alenkaaaaa pri takýchto susedoch si podaj ohlásenie drobných stavebných úprav na príslušný stavebný úrad, buď na obci, alebo ak majú niekde združený ,t reba sa spýtať ..... Inak prestavba plota je v podstate posudzovaná ,ako drobná stavba ,,,, poplatky sú tie isté / 10E pre fyz .. osobu / nie je to nič zložité ani strašné , ale je to treba ohlásiť ... Veľa ľudí to nerobí samozrejme, niekoho to ani nenapadne, ale v prípade takýchto susedov je to najlepšie riešenie .... dala by som tam tie betónové skladačky a máte pokoj
Ja som nemala so susedmi zatiaľ nejaký problém, a keď prišiel sused , že chce dať celý plot nepriehľadný, tak som to len privítala , máme obe strany súkromie , keď chceme tak sa vidíme ..... je to na nezaplatenie
@alenkaaaaa
inak s tými mačkami sa to aj mne stalo, za cca rok a pol zhruba mi zmizli záhadne tri mačky ... Mala som jednu mačku asi aj hádam 9 rokov či koľko , niekto nám ju zrazil rovno pred bránkou . Lietajú u nás ako idioti , potom som si zadovážila mačičku , vyprplala som ju naučila na venčenie , prevažne však bola vnútri , záhadne naraz z ničoho nič zmizla a to sa chodila vyvenčiť tak, že za 10min už mňaučala, potom som ešte dve si zohnala, jedna mi zmizla 10 dní po sterilizácii, akurát sme mali stehy vyberať, tá bola úplne pohodlná len doma by bola , sem tam sa vypítala na pár minút von ,,,, a posledná mi zmizla tiež už socializovaná a naučená na režim , tri dni jej nebolo a potom som ju naraz cestou z práce našla položenú pri aute..... tiež mám podozrenie , že mi ich niekto systematicky likvidoval , alebo ak neuvážene dávali otravy na potkany ..... neviem , čo si o tom myslieť , ale máme tam v blízkosti tiež takých nepríjemných pár ľudí ..... Ja som bola z toho nešťastná strašne , mačky milujem, ale bojím sa znova nejakú si zohnať a držať ich len doma , to mi príde také necitlivé voči tým zvieratám
@alenkaaaaa Nebude jej ten bazen vadit? Ja mam to iste...davaj velky pozor co povies hlavne v nervoch nesmie slovo predbehnut rozum...
Ahojte už staráa téma ale asi večná... nám tiež začali robiť susedia peklo, máme dvoch nových psíkov, manžel je kynolog profesionalny aj sportovy a susdeia sa rozhodli ze nam chcu zakazat chovat psov, dráždia ich aby stekali, ohovaraju nas pred ostatnymi susedmi, vsetko sa riesi uz aj na obci to tu ani nechcem rozoberat ale dnes ma dorazili, mame male mačicky, deti ich nasli cez vikend odhodene v lese tak ich vzali domov, okupali sme ich odcervili a nechali si ich najduskov.... a male maciatka su zvedave tak presli k nej do zahrady a ona ich normalne zavrela do krabice a nechcela im ich vratit....ze si nezela aby jej chodili na pozemok.... ja som bola v praci a deti strazi suseda a nechcite vediet co to s nimi emocne narobilo.....a pritom keby to bola stara striga...ale ma 40 rokov a 5rocneho chlapca, moje deti pozna od malicka cca od pol roka ked sa sem nastahovali.... povedala som jej svoje a maciatka vratila ale sa bojím co bude další jej krok.
ignoruj ju. a ked ta nabuduce bude pucovat za tri listy na travniku, tak jej povedz, ze jej sliepky smrdia a nech si spravi napravu. a ked zacne hubovat, tak sa pytaj, ci ma kurin ohlaseny na obecnom (jasne, nemusi mat, ale bu bu bu urobit mozes ... ked jej vadi tvoj bambus 5m od plota, tebe vadia jej sliepky a basta. ake pozicaj, take vrat. sliepky ta budia, kosacku ma hlucnu, atd ...
alebo su skratka vymaz zo svojho vnimania.ked bude nabuce prsat piesok zo sahary, pojde sa do sudanu stazovat? nech sa paci ... vadia jej listy? nech sa paci, nech si postavi 5metrovy olot.