Už tu táto téma asi bola niekoľkokrát, ale aj tak ma zaujíma - sú vaši partneri/manželia bordelári? Ako s tým zápasíte? Dá sa na to zvyknúť a neriešiť? Nemáte chuť ich za to prizabiť? 😁
môj ex bol expert v bordelárčení. Omrvinky na stole, na linke, na zemi. Špinavá kávová lyžička na bavlnenom obruse a okolo šálky vyliata káva, lebo si ju nevedel zaliať bez toho, aby každý jeden raz nevylial. V skrini jedna veľká guča handier, v ktorých sa hrabal a rozčuloval, že nevie nič nájsť. Tričko na tlačiarni, pri posteli, na kuchynskej stoličke. Navaril obed, ale všade navôkol pozostatky ingrediencií. O zakladaní akéhokoľvek priestoru v byte ani nehovorím - na kuchynskej linke šróby, kryty od telefónu, na kuch. stole od papierov až po USB, šnúrky od topánok, šrobováky a podobné lahôdky 😁 po pár mesiacoch som proste rezignovala, lebo by som za ním len chodila a upratovala, ale išlo ma z toho každý deň rozhodiť.
Toto je jeden z viacerých dôvodov, prečo by ľudia mali čo začať žiť spolu čo najskôr a dôležité životné rozhodnutia (hypotéka, deti, atď) robiť až keď im spoločné bývanie ukáže že to bude fungovať. Partneri by mali byť vyrovnaný, viac menej vo všetkom. Rezignovala znamená čo? Neupratuješ po ňom alebo si ten vzťah ukončila? Zdravé by bolo taký vzťah ukončiť, ale aj tu na MK často vidíme diskusie, kde ženy nariekajú že celé roky robia mužom slúžky.
Terajší priateľ mi pomáha so všetkými domácimi prácami, ale čo sa týkalo môjho bývalého, tak tam ešte aj jeho mama za mnou prišla, nech mu pomôžem upratať 😂 😂 A keď som chcela začať, tak on ma zastavil, že potom mu poprehadzujem veci a nebude vedieť kde čo má 🙏 😂 Jeho mama potom prišla, vynadala mi, že prečo sme neupratali a ten idiot len ticho stál a pozeral jak stĺp 😀
Da sa na to zvyknut a neriesit? Nie, neda. Predstav si taky zivot a este deti do toho... Vacsinou za to moze vychova a matky. Preto apelujem na matky co maju synov - vedte ich k tomu, aby vam v domacnosti pomahali. A ci sa to da zmenit? Ano, da. Sice nie lahko, ale normalny muz pochopi a snazi sa. Jasne, ze sa to najprv musi naucit, to chce trpezlivost. Nam sa to doma podarilo.
@halabolka moj ma tiez trochu problem s domacim poriadkom, obcas sa mu tiez vysype kava a necha to tak alebo riad na linke, hrnceky v obyvacke, pri pc, dalo by sa pokracovat aj o ponozkach, vani, posteli atd. ked ho napomeniem, tak obycajne veci aj tak odlozi inde ako ja, potom casto hladam, co kde dal. ale na druhu stranu ked ide o prace v zahrade, tak v naradi ma velky poriadok, vsetko po praci umyje, zabali, odlozi. dokladne pokosi, zeleninu sadi rovno. ma zmysel pre takyto poriadok. ja som si zvykla, ze doma je za nim aj neporiadok, uz to neriesim, ved nemame nejaky obrovsky byt, ze by som sa isla roztrhat, uz som zautomatizovala pohyby a robim to bez nejakeho zamyslania.
Ako si vychovas tak mas .... pokial budes stale po nom upratovat nikdy sa nenauci ze to ma robit sam..
Ano aj ja po svojom manzelovi poupratujem ale takisto aj on pomne :’) ked sme este neboli svoji boli sme rok v Anglicku a tam to fungovalo tak ze ked jeden varil druhy umyval riad
nie 😍 resp. nie väčší ako ja :D
@halabolka moj drahy je podla mna taky zlaty stred. Niekedy si pekne uprace po sebe, no niekedy da len do dresu a musim to za neho davat do mycky. Mna z toho poraza a preto vidim, ze sa snazi si to upratovat. No uz som si na to zvykla.
Nie je extrémne bordelar, ani poriadku milovaný. Veci si po sebe odloží, hodí do koša na prádlo,utrie dačo vyliate, natrusene, tanier, príbor, atď do drezu, pripadne podľa času aj umyje, keď už neuteka do roboty. Povysava, umyje dlážku, keď ho požiadam, sam ale jednoducho nevidí, že trebárs je už fľakata 😃, stopy po nej(mame svetlú drevenú) čize vidno, keď sa chodi naboso po nej, také capky. Ale po sebe, keď robí v dielni, či umýva auto, vždy vzorne poprata. Veci mu obvykle ukladám ja, síce vie zložiť, ale je to také halabala, potom nechcú tie veci vojsť do skrine, dvere sa vyduvaju😃akurát chladnička je problém, nezabali trebárs syr, šunku, neprikryje polievku, keď to po jedle vráti nazad.
@standusina u nas tak svokor niekedy robi ale nepolozi do dresu ale na mycku 🙈🙈🙈🙈
A môj zase čistotný ahhh, vysáva mi, naloží myčku, kadečooo.. A to stíha ešte na 10 h pracovať.
@smejko25 oooo tak to poznam velmi dobre, k tomu sa radsej ani nevyjadrujem. To ked sme polroka u nich byvali, tak ma islo porazit, lebo on si nikdy neupratal po sebe. Takze uplne ta chapem.
@ivkazba vztah som ukoncila, ale jeho bordelarstvo nebolo dovodom. Boli tam ine problemy.
Zase prrrr, bordelar neznamena, ze som mu robila sluzku. Bez problemov nakupil, navaril, dokonca castejsie ako ja. Ani vyprat nemal problem, umyt kupelnu, atd. Len mal svoju predstavu o cistote a poriadku 😁
Ja som bordelarka!💯🙃
Jooj. Že či.
To si nevieš naozaj predstaviť.
Ale za 12 rokov som si zvykla a milujem ho takeho aky je.
Ja mám tiež svoje chyby a on mi ich nevyčíta. Takže neriesim. Jednoducho za neho upratujem. Ani mi to už časom nevadí.
@medeaa to nemusí byť pravda.
Práveže môj bol až príliš vedený k poriadku keď bol dieťa. Mal riadnu drezuru.
Sám povedal, že sa tesil, že keď už bude mať svoj dom, tak keď si navarí a nechá panvicu či tanier aj dva dni nastole, tak ho nik nezbuzeruje.
Ja to rešpektujem. Proste je taký. Takže aj zvyknúť sa dá.
On sa o mňa stará krásne. Hlavne ma miluje a je na nás veľmi velmi dobrý. Takže to že mu nevadí neporiadok, je pre mňa banalita.
Každý máme iné priority a ja chcem radšej dobrého manžela než nejakého Monka
@standusina no len ja som to nikdy nevystihla ked tam bol az som si raz pockala 😁 polozil na umyvacku a ide prec a na hned hoho pockajte ten tanier sa sam do umyvacky neda... a on kukal jak puk 😁😁zvyknuty ze svokra vsetko za nim poprata..a on hned vyhovorky ze Aaaaa tak na neeeviem ci neni zapnuta atd..hovorim umyvacka ked ide tak displej svieti atd atd 😁proste som mu hned vyjasnila ze ja niesom upratovacka a kazdy si po sebe poprata😁
@medeaa presne tak,čo mama nevychová,to žena už nedohoní....môj syn ešte menší ...len som na neho pozrela a on....ja viem....čo vieš?....že mám upratať,že krv zo mňa bude striekať,ale chlapa zo mňa vychováš...škoda,že sa tu nedá vložiť ten jeho výzor pri tom.....už mu to neopakujem,vyzerá,že stačilo😉
@ivca88 suhlasím, je to aj od povahy. Môj synátor je rovnaký. Doma urobiť čo to musí, ale dám ruku do ohňa, že keď sa odsťahuje, tak neurobí absolutne nič. A nebodaj bude mať nejakú slečnu ktorá sa bude chcieť na začiatku blysnúť aká je šikovná sa o neho postarať, tak ani prstom nepohne a ju neskôr porazí. 🙈
Neriesim uz som si zvykla ja som na stastie tiez mensia borderarka ale fungujeto ked treba uprace sa
@ivca88 moze byt, ze zas extremna vychova cloveku znechuti poriadok. A s tym uplne suhlasim, ze hlavne su ine veci, ja toho mojho tiez nebuzerujem, ale velmi by ma mrzelo, keby mi nepomahal. Ak to kompenzuje pomocou na inych miestach, myslim si ze je to v poriadku, ale ak chlap doma prstom nepohne tak je to zle. Ak vas lubi, urcite doma aj pomaha, ved nejde len o kuchynu...
Je veľký rozdiel,či bývate v dome alebo v byte. My v dome a velkom. Muž chodí do práce, stará sa o 3 firmy, veľa vecí si opraví a zabezpečí sám, v záhrade veľa buduje ( nie nesadi) okolo domu všetko opraví, čo treba...vie navarit, grilovacky To je jeho parketa, spraví nákup. Ale deti a domácnosť je na mne. Ale keď sa niekedy pohnevame,tak upratuje z trucu, aby dokázal, že všetko zvládne aj bezo mna. 🤣🤣 takže všetko robiť vie v domácnosti,ale nerobí.
Moj muz ma rad veci na svojom mieste a cisto, potrpi si na to.ja som bola trochu bordelarka, v zmysle ze pracovny neporiadok( nie spina na wc v kupelni apod) a veci pohadzane kade tade, knihy v posteli oblecenie na stolicke apod ked som bola mlada.pri nom som sa tusim naucila byt poriadna😂teraz mame stale poriadok ale aj preto ze deti uz su velke, tak sa po dome nepovaluju kocky ani cumle😊
Jedine tak, že som sa prisposobila😂 ale tiež mi to vadí, že si nakraja chleba nad stolom bez toho, aby si dal pod to tanier, či mi vacne nechava Riady na stole, pripadne položí na umyvacku😏ale zase musím uznať, že velakrat aj on uprace.. kamoska mala frajera, čo kontroloval jej upratovanie s bielou rukavicou, tak si vzdy vravím, že lepsie bordelar ako puntickar, ktorý by má po príchode z prace sundal, prečo nemam pri dvoch detoch vylizanu domacnost😊
@halabolka môj muž je poriadkumilovny, niekedy až moc a občas mi s tým aj trošku lezie na nervy, ale zase neviem si predstaviť, žeby bol bordelar, to by mi vadilo určite viac
@tramtada31 kamoška bola blbá, že si to nechala 👎
@medeaa och ano to mas pravdu syn musi pomahat ach paaaneboze i tri styri krat umyva jednu misku katastrofa konecne po 10mes spolu yvania 13r si sam ide do izby urobit poriadok/)/)
ale nie vsetko zvlasam ten tanier na stole alebo dat do umyvadla a neumyr to ma stale zauzivane i ked neviem co to neni len pubertalna nechut nieco robit
Moj uprace len ked sa vadime😂🙈inak bezne ma ide porazit z neho lebo slepy jak tago. Moze aj tyzden lezat ponozka na zemi ci na stole, sak dekoracia... On nedava veci do kosa ale vedla! Kos prazdny... On nakupi, aj navari (ano kuchyna ide vybuchnut a kym to uprace to trvaaa.) syn, 7 r, vie. Na neho len pozriem a vyslovim varovne hm hmmm! A uz dviha prst ano mami uz! Niektore veci sam uz pekne automaticky uprace. U manzela vzdy upratovala a skakala maminka za nimi, on nemusel nejako extra pomahat. Neurobil neurobil. Nic sa nestalo. Jeho mama sa do dnes nahana ako sisi... Ale zas travnik ma moj muz tip top🤣🙈
môj ex nechal na stole tanier aj niekoľko hodín po najedení. prišla som večer zo školy a odpratávala som tanier z jeho obeda....ešte sa aj rozčuľoval že či to má robiť on.... 🙄