Sú vaši muži gentlemani?

sima338
2. dec 2021

Ahojte dievčatá,

mám na Vás dnes otázku, ktorá mi vrtá v hlave už pár týždňov, a sama si na ňu neviem odpovedať. Som už nejaký čas bez partnera, ( už nás čaká len rozvod ) ale oddelene žijeme už relatívne dlho. Vzťahy neriešim, nevýhybam sa im, ale prvoradá je dcéra a práca.
Túžim po mužovi, ktorý bude ozajstný gentleman, taký, čo otvára dvere, pomôže do kabáta, prinesie kvety sem-tam len tak, má správania gentlemana, ovláda také tie základy etikety, ktoré už ale vidím čo raz menej, lebo mám pocit, že sa vytrácajú.
Sú vaši muži/partneri gentlemani? Sú takí sami od seba alebo ich k tomu posmelíte skôr vy ako partnerky? Ako to vnímate v tejto dobe?

Inak podnet na túto myšlienky mi dala jedna brigadníčka u nás, robí so mnou a jej priateľ jej hocikedy pošle kvety do práce, často i nejaký darček ( minule prišla do práce s novými krásnymi lodičkami )minule jej poobede priniesol jej obľúbený dezert, často ju príde len tak cez pauzu pozrieť, prinesie niečo sladké, popr. obed. Keď sme sa o tom bavili, vravela mi, že je pozorný, gentleman, ovláda etiketu atď.
Nezávidim jej, rada jej doprajem, aby nedošlo k nedorozumie, len ma zaujímate, ako to vnímate vy a či ešte existujú aj viacerí takíto muži.

Majte pekný deň!

marseillefan
2. dec 2021

A kolegyni to ešte nelezie na nervy?

hradnapani
2. dec 2021

ja si myslim, ze este uplne nevymreli. A to teda nepisem len o mojom muzovi (ano, ma to v sebe nejako prirodzene, ale nic prehnane), no vidim to aj v praci. Su tam taki, ktori su gentlemanmi (dokonca aj vek okolo 30) a aj taki, ktorym to nic nehovori.
V pripade tvojej kamaratky si myslim, ze ak su spolu len nejaky kratsi cas (dajme tomu menej ako rok), tak je to este len sucast randenia a "namluv" a o skutocnom gentlemanstve to este nemusi nic vypovedat (ba dokonca to moze byt len taktika ako zblbnut obet), lebo to musi pretrvavat aj ked sa zamilovane casy skoncia.

stanulienkat
2. dec 2021

Ano, moj muz je. Ma to zrejme vychovou z domu. A ano, existuju taki.

uglybetty1234
2. dec 2021

Moj manzel je naozaj gentleman. Naposledy ma velmi prijemne sokoval- boli sme v kaviarni kde bol zachod spolocny pre muzov a zeny. A moj manzel isiel predo mnou a ocistil zachod, aby som ho mala absolutne cisty. Sme spolu 10 rokov, som strasne vdacna za neho.

sima338
autor
2. dec 2021

@uglybetty1234 To je krásne. Prajem ešte veľa krásnych rokov. ❤️

sima338
autor
2. dec 2021

@marseillefan Vieš čo, myslím, že nie, je to mladé dievča, cca 22 má, čiže skoro o 20 rokov mladšia odomňa, je pekné na to pozerať, ako sa o ňu snaží. 🙂

sima338
autor
2. dec 2021

@stanulienkat Paráda! 😉

nikha2809
2. dec 2021

@stanulienkat aj ja si myslím že je to výchovou.Ked má chlap zdraví vzťah k matke keď ho otec od malička viedol k tomu že si ju treba vážiť(zas nemyslím nezdravo citovo naviazanu matku) tak je chlap gentleman a váži si aj svoju ženu.

bellovag
2. dec 2021

Mám to šťastie, že mám jedného doma 🙂 Učí to aj našich dvoch malých synov, ktorí už teraz vedia, že "slovo chlapa platí" a že muž by mal byť gentleman a nie buran 🙂

annm81
2. dec 2021

Môj muž je gentleman aj po 15 ročnom vzťahu a poznám takých aj dvadsaťročných. Ale ak tu niekto spomínal, že to môže byť taktika pri randení, tak si treba ujasniť, čo to je gentlemanstvo. Pre mňa je gentleman muž, ktorý si uvedomuje svoju silu ale k slabším sa správa s úctou a má snahu pomôcť. Nie je to len o správaní sa muža k ženám. Môj muž ak vidí vo vlaku strapatú ženu s kruhmi pod očami a malým bábätkom v šatke, ako sa snaží vyložiť nad hlavu kufor, okamžite vstane a ponúkne sa, že jej pomôže. Ak v obchode vidí, že nejakému starčekovi spadne rukavica, hneď sa zohne a zdvihne mu ju. Keď vidí, že nie práve obľúbený kolega chodí o barlách so zlomenou nohou, ponúkne sa, že mu obed z kantíny donesie do kancelárie.

sima338
autor
2. dec 2021

@annm81 Hovorila som teraz čisto o vzťahu k ženám, ale samozrejme, to, čo spomínaš ty je tiež dôležitý aspekt správania a gentlemanstva. Ako už spomínali kočky tu, je to aj o výchove muža, o tom, či to má v sebe. Teším sa, že tu máte takých gentlemanov, verím, že tiež takého nájdem. ❤️

bolarazjedna
2. dec 2021

Môj manžel je tiež gentleman. Ale nebol taky od začiatku. Mne to bolo dôležité vždy, práve také maličkosti, ako otváranie dverí, zodvihnutie padnutého predmetu, čokoládka na rande, atd. A dosť mi vadilo, keď sme sa zoznamovali, a nič také sa nekonalo, dokonca kvôli tomu som si chvílu myslela, že neni ten pravý pre mňa. Ale, som sa s ním o tom porozpravala. Dozvedela som sa, že on / a určite veľa mužov ešte/ to vníma tak, že sa tými gestami príliš oddá tej žene, a nebude tak atraktívny /hovoril to zo skusenosti, že vždy mal v konečnom dôsledku väčší úspech u žien, kedˇ nebol taký "mäkký"/, plus že on to vníma tak, že to všetko, čo od neho "vyžadujem", príde postupne, z lásky, ale nie hneď na prvom rande.
A naozaj to tak bolo aj je, jednak už odvtedy vie, čo ma poteší, takže sa snaží /prinesie mi pohar vody do postele napr./, jednak naozaj cítiť, že z lásky sa ku mne správa milo a ako gentleman. V skutočnosti, možno je to aj lepšie, ako keby to robil "lebo je na to naučený, automaticky" , takto to robí "zo skutku lásky".
A milujem ho najviac na svete 🙂

veronika_e
2. dec 2021

Moj tiez je, ale teda aj podla toho aku ma aktualne naladu, jasne ze neocakavam od neho kazdy den nejaku extra pozornost, ked pride unaveny z prace 🙂 Ale je velmi mily 🙂

ivkazba
2. dec 2021

Také veci ako popisuje kolegyňa robí bežne aj môj chlap. Ale robím ich bežne aj ja jemu. Avšak podstatné nie sú len darčeky či aktivity pripravené pre toho druhého. Je to o celkovo o vzťahu. O tom mať rešpekt a úctu voči tomu druhému, komunikovať a budovať vzťah. Dobré vzťahy sú dobré nie samé od seba, ale preto, že ľudia na nich pracujú. Na to však musí byť človek vyzretý, zdravo sebavedomý a musí mať upratané v hlave.

althinka
2. dec 2021

manžel je gentleman každým kúskom🙂 a nenaučil sa to doma, výchovou (jeho brat, môj švagor je opakom gentlemana) ... mal to prirodzene v sebe a rokmi sa to len viac a viac prejavovalo a rozvinulo ... aj po 10 rokoch manželstva mi podrží kabát, otvorí dvere .. či už niekde ideme, alebo ak nastupujem do auta (vystupujem) ... nenechá ma nosiť nič ťažké a odbremení ma aj od tých náročnejších domácich prác ... nezabudne na milé drobnosti od bozku, objatia či správy ... až po komplimenty a správa sa tak, že sa pri ňom cítim ako princezná ... samozrejme, mu jeho prístup oplácam a správam sa k nemu rovnako milujúco, nežne a s rešpektom 🙂 dobrý človek s veľkým srdcom ... čo mu vždy s láskou pripomínam a ďakujem za to, že ho mám🙂 a teší ma, že jeho gentlemanstvo vnímam aj vo vzťahu a správaní k iným ľuďom všeobecne ... Ale vždy vravím ... gentleman si po svojom boku zaslúži dámu 🙂 a to nielen v dodržiavaní etikety, ale aj v bežnej komunikácii a každodennom živote🙂 takže je krásne čítať, koľko úžasných mužov a rovnako jemných a skvelých žien sa nájde🙂 pekný deň

bolarazjedna
2. dec 2021

a ešte mi napadlo, že človek nevidi do vzťahu druhych, takže len preto, že navonok je chlap gentleman, otvorí dvere, donesie kvety, atd, ešte kľudne môže byť doma úplne iný, napr. môže patologicky žiarliť, obmedzovať kontakt s inymi mužami, resp. môže s tým gentlemanskym správaním ututlať napr. milenecky vzťah. Verim tomu, že naši muži nepadajú do tejto kategorie, ale určite takí existuju, takže iba na margo toho, že ozajstný gentleman ešte nemusí byť výhra pre ženu.

nwnw
2. dec 2021

@sima338 nie nie je, lebo nechce 😀.
Mala som kolegu gentlemana. Vzdy som si myslela ako sa musi mat jeho zena pri nom skvele,az kym som ju nespoznala. On je presne ten typ,ze jej posle kvietky, darcek, obskakuje ju. No ist pre dieta do skolky nacas sa mu nepodari. Vsetko riesi u nich ona,lebo on fakt nema pojem o case a priestore.
Takze som stastna za mojho total neromantickeho obycajneho chlapa. Mame nakupene, pride vzdy nacas a da sa na neho spolahnut. Este mi aj iniciativne natankuje.

nikyball
2. dec 2021

@sima338 áno aj môj muž je taký pozorný a úplne to na ňom milujem.

elizabet173
2. dec 2021

@sima338 my sme stará škola, u nás sa to ešte považovalo za štandard, že muž žene podrží dvere, pomôže do kabáta, zoberie ťažkú tašku a pod. Do práce mi kvety neposiela, by som si myslela, že je na hlavu, na čo takéto gestá, keď sa večer vidíme. Priniesť mi neprinesie tiež do práce nič, lebo to má ďaleko, ale drobné prekvapenia si robíme navzájom, lebo ich obidvaja zbožňujeme, sú oveľa lepšie, ako kytica ruží na narodeniny, alebo Valentína, keď to ten druhý viac menej očakáva. Najradšej mám, keď mi povie, že ma unesie a ja netuším kam ideme a aký bude program. Inak si myslím, že sa dá trochu muž k tomu vycvičiť, najmä v prvých rokoch, kým je ešte oblbnutý. Ale neposudzovala by som hodnotu muža len podľa toho, že sa na verejnosti správa ako dokonalý gentleman. Kúsok od nás býva muž, dnes už starec, ktorého som ako mladá žaba za gentlemana považovala. Krásny, charizmatický, na verejnosti dokonalý a doma psychicky a fyzicky týral svoju manželku. Keby to nebola sestra mojej svokry, nikdy by som to nikomu neuverila, lebo ona hrala na verejnosti tiež divadlo, zrejme musela. Prečo od neho neodišla, vie len ona sama. Správanie gentlemana u mňa dotvára osobnosť muža, je to pre mňa veľmi dôležité, ale nie najdôôežitejšie.

sima338
autor
2. dec 2021

@elizabet173 Veľmi pekne si to napísala. Želám ešte veľa krásnych rokov s manželom!

mrva
2. dec 2021

@marseillefan preco by jej to malo vadit? My zeny sme rady rozmaznavane, aj ked uznavam, ze v urcitej faze (ja ju nazyvam king-kong obdobim) to mozeme povazovat za prejav nadradenosti. To bol aj moj pripad. Moj manzel je gentleman. So vsetkym, ako tu popisuju dievcata. Ja osobne som tvrdsej, raznejsej povahy, nie extra romanticky zalozena. Zo zaciatku vztahu ma to zaujalo, bol iny. Potom som mala ja svoje srbavedome obdobie, takze som natruc jeho gentlemanstvo sabotovala, ale on bol skratka taky - stale gentleman. Zvykla som si a dnes to povazujem za normu. Aj po 20 rokoch. Ibaze teraz to robi aj s noblesou jeho veku primeranou. Ked idem niekam napr. s kolegami a automaticky sa uhnem, nech oni otvoria dvere, nechapu, cakaju a nechaju ich otvorit mna. Dvere na aute mi snad okrem manzela neotvoril nik. Pred zenami rozpravaju neraz vulgarne. Ziadne postavenie sa od stola, ked zena vstane a prichadza, ziadne odsunutie stolicky, vklude si sadnu prvi, v klude sa prasacky pozeraju do vystrihu, na nohy... Manzel ma svojim prirodzenym gentlemanskym spravanim rozmaznal tak, ze pri inych chlapoch mam pocit, ze su to nevychovani hulvati. Vzdy mi je divne, ked som s nejakym chlapom a musim si sama obliekat kabat 😳 to ma vie fakt vzdy uplne prekvapit.

javorinska
2. dec 2021

v dnesnej dobe vseobecne najst chlapa, ktory dokaze byt mily a pozorny k zene, to by som povedala ze je zazrak. lebo neviem preco mam ten pocit, ze pokial chlap sam zo seba nema pocit ze je to boss a neviem co vsetko tak sa mu to nerata. samozrejme cest vynimkam.

sima338
autor
2. dec 2021

@javorinska tiež mám z toho taký pocit...

sonnenshein
2. dec 2021

@sima338 Dlhsie som na takeho cakala, ale je. A ani 7 rokov co sme spolu, z toho 3 roky manzelia, a mame 1.5 rocnu dceru, na tom nic nezmenilo. Stale mi otvara dvere, je pozorny, nosi mi pozornosti (casto aj len malickosti, ako cerstvu kavu ked vidi ze mam dlhsi konferencny hovor), kazde rano vezme malu, prezlecie, nakrmi, nech si mozem este trosku polezat, atd atd atd.

sima338
autor
2. dec 2021

@sonnenshein Krásne! 🙂 Gratulujem.

elizabet173
2. dec 2021

@sima338 ďakujem pekne, síce nie sme manželia, ale sme v dlhoročnom vzťahu

janewithane
2. dec 2021

Ano mam doma gentlemana a myslim ze je to trosku aj vychovou ale aj celkovou osobnostou - je to ten typ, ktory vzdy ponukne odvoz aj mojim kolegyniam, kamaratom, rad obdaruvava vseobecne a pod.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sonnenshein
2. dec 2021

@zoro9836 Uf, tolko hnevu!
Vies co? Kazda zena, a aj muz, si to zasluzia, ale teda nenapadlo by mi podmienovat svoje konanie spravanim ineho cloveka. Som divna, ja viem.