Pýtam sa to preto, lebo už som sa dva krát v živote stretla s tým ako neže by vyslovene chrlili nadávky na moju mamu, ale cítim ako si s ňou ani bývalý ani súčasný priateľ nerozumie. Moja mama je tvrdý oriešok a sama mám problém porozumieť jej náladám, takže konflikty sú na scéne pomerne často. Ak nie každý deň, tak každý druhý-tretí určite. A nebudem v tejto chvíli brániť ani jednu zo strán, pretože či už ju tak aj jeho viem pochopiť. Ja len som si všimla ako chlapi nemajú po dlhšej dobe toľko trpezlivosti, ak ich potenciálna budúca svokra robí potiaže už teraz 😒 A nejak ma to aj hnevá. Lebo akokoľvek by mi liezla na nervy jeho mama, tak by som si nedovolila povedať nič. Mám to v povahe. Možno až časom. Zažívate to niekedy? Ako vtedy reagujete na svojich mužov? Poviete im niečo na to ak ma sprostu poznamku na vašu mamu alebo nie? Rovnako sa mi to nepáči ani keď ona začne naňho dačo. Cítim sa občas hlúpo a neviem čo im mám na to povedať.
@sari24 ja mám to iste... Ja sa napríklad (hlavne na začiatku) bojím nechať samu moju mamu a mm... Lebo ona dačo povie a mm jej hneď oponuje a to zase moja mama nesie ťažko.. Ona musí mat pravdu. Vždy a vo všetkom!!! A mm si nikdy nevie zahryznut do jazyka. Tak je to u nás ako na važkach. A ja ako medzi dvoma kameňmi. Už sa mm učí byt radšej ticho. Svokra je rovnaká ako mm, takze keď mame dáku rodinnú oslavu tak len trpnem. Najhoršie bolo keď som rodila cisárskym a všetci traja boli pred operačkou 🙂 🙂 🙂 ale už sa to snažím brat s nadhľadom. Proste sú obaja total iné povahy.. Treba predchádzať situáciám kde by zostali osamote a keď už sú spolu robiť rozhodcu..
No neviem, pises ze sama mas s mamou problem a kazdy 2.hy-3.ti den s nou konflikt. A pritom sa cudujes ze si s nou nerozumie ako tvoj minuly tak sucasny priatel. A nemienis branit ani jednu zo stran. Lebo podla mna by si mala. Ked to s tymi partnermi myslis vazne, jasne sa primknut k nim a kontakt s mamou obmedzte, znizte na minimum moznost trecich ploch, nevsimajte si ju, ignorujte. Ty si vyber ci chces byt v prvom rade dcera alebo zena/manzelka, nerobi dobrotu ak sa role miesaju. Z jednej by si mala uz odrast ako zo starych siat. Inak aj sucasny partner sa stane minulym a tebe zostanu kazdy druhy den konflikty s matkou, od ktorej sa ale nevies (citovo) odputat.
K otazke: moja mama je tiez tvrdy oriesok a tiez s nou ani neviem vychadzat, mm ma s nou dobry vztah preto iste preco ja, na navsteve sme raz za dlhy cas. Takze sa prejavi ta vzacnost a tu chvilu obe strany vydrzia prirodzene drzat nazory a jazyk na uzde. Vyriesene.
Moj s nou nemal vyslovene konflikt,ale slusne hej oponoval a ked vidi,ze to nema zmysel,tak je ticho a potom utrusi poznamky na mamu,ale nevadi mi to.ma pravdu a nehovori o nej vulgarne,takze je jeho komentovanie v pripustnych medziach.on skor nechce chodit k nam na navstevy,aby ju nemusel pocuvat
@sari24 suhlasim s @horana musis si vybrat, na ktoru stranu sa postavis. Lebo sa Ti stane, ze cely zivot budes medzi dvoma mlynmi a nestastna. U nas som volila MM. Moja mama je tiez tvdy oriesok a velmi tazko prekusavala a aj teraz z tym nie je uplne vysporiadana. Bol to dlhy proces niekolkorocneho nekomunikovania. Mrzi ma to, ale som so svojim manzelom stastna a som rada ako som si vybrala. A to byvam teraz s mamou kazdy den (praca). Preco byvas s mamou tak casto? Uz len pre svoje nervy by som to v Tvojom pripade obmedzila a aj preto, aby mama pochopila, ze si dospela (kolko mas domov?).
No a u nas to funguje tak, ze MM sa s mamou nebavia. MM je typ cloveka, co sa o pocasi bavit nevie. Ich komunikacia sa obmedzila na zakladne spolocenske frazy (pozdrav, kava, jest a pod). Nevadi mi to. A popravde su temy, o ktorych sa s mamou nebavim ani ja. Moji rodicia su celkovo uplne odlisni odo mna, akoby som k nim ani nepatrila. A aj ja si obcas v ramci medzi zanadavam nie len na nasich, ale aj na svokrovcov a tolerujem to aj MM. A este jedna vec, ja som si s MM presla kadecim (od 20.tich sme sa zivili sami, plus k tomu obaja denne studiumVS,blbe telefonaty od rodiny, ze som ...A moje deti budu ...), zaciatky boli velmi tazke a to nas naucilo stat pri sebe, a to nielen pred mojimi rodicmi, ale aj pred svokrovcami, rodinou a detmi 🙂
@sari24 Nase mamy neriesime. Viem, aka je ta moja a vie to aj mm. On zase vie, aka je jeho mama. Respektujeme ich, snazime sa s nimi vychadzat, ale ked ma jeden z nas poznamku na adresu matky toho druheho, neriesime. Moja mama dlho predlho nevedela mojmu mm pomaly na meno prist. Nuz, jej problem. Nezijem s nou, ale s nim. A on nezije so svojou mamou, ale so mnou. Asi takto by som sa na to pozerala.
Vztahy v rodine su sice dolezite, ale nie na ukor toho partnerskeho. Ak ma Tvoja mama nejaky problem, tak jej len slusne povedz, ze si sice vazis jej nazor, no je to Tvoj zivot a zariadis si ho podla svojich predstav. A ked ma problem s Tvojou mamou Tvoj partner - nuz, nie je to jeho mama, nemusi ju mat rad. 🙂
nie 😀 .....vela sa spolu smeju.....to skor ja som nervozna niekedy na svokru 😀 😀
Môj partner má moju mamu rád a aj ona jeho. Moja mama je nekonfliktný typ, do ničoho sa nemieša, takže v podstate žiaden dôvod aby mal niečo proti nej nie je.
Ale zas kebyže mám konfliktnú matku, tak viem pochopiť, že by môj partner nebol stále ticho a nenechal si skákať po hlave...
Ďakujem za reakcie, až teraz som sa dostala k internetu 🙂
@horana @k_a_j_k_a @kofoluska Ono máte pravdu. A som si toho vedomá. A viem, že stáť medzi dvoma mlynskými kameňmi je blbosť. A svojim spôsobom súhlasím s priateľom, nie každý ma oceľové nervy, ja ich nemám a on ich môže mať ťažko, ale snažím sa problémy neprenášať do vzťahu, lebo by nás to ubilo oboch. Dôvod prečo mám takto často konflikty - žiarlivosť naňho? Ona je síce naňho milá a on po nej nikdy nebrecha ani nebol drzý, ale celé mi to príde také umelé, neúprimné. Ak sa stane že sa pár krát ráno smerom do práce stretnu v autobuse, tak jemu je to nepríjemné. Pokiaľ som bola sama tak bola spokojná, lebo som bola častejšie doma a svoj čas som nedelila medzi domácnosť a priateľa a školu. Ale prispôsobovala som si ho sama sebe, doma samozrejme pomohla a potom študovala. Osamostatniť sa plánujeme cca od leta tohto roku, ale potrebujeme na to obaja splniť isté podmienky. On pracuje, ja si privyrábam popri štúdiu, dá sa to. Len možno aj to je kameň úrazu ako to vezme ona. Nemôžem tvrdiť, že som na ňu citovo naviazaná, keby som bola flegmatická a nedotýkalo by sa ma toľko vecí, tak by som aj mávla rukou. Len ma manipulatívne sklony a veľmi rada mi riadi život 🙄 Ani raz som nezažila ten pocit slobodnej voľby - to čo sa páči mne. A ešte bude dlhý rozhovor o tom ako sa idem osamostatniť, lebo na to mám. No a cez to všetko ja musím denno-denne riešiť nejaké jej prkotiny, poznámky na moju osobu a už keď som s ním tak niekedy cíti, že asi nie je všetko fajn. A už potom utrusi poznámku na ňu. A to ma zaujímalo, ako to vy riešite s partnermi/manželmi. Ja v tej chvíli ani neviem ako mám konať. Keď on v tej chvíli má pravdu, ale potom počúvam ako v živote žiaden chlap by nemal nič povedať na tvojich rodičov zlé..ale on nie je robot 😖 Takže asi toľko a fakt si cením každý pridaný názor 🙂
@sari24 No chvalit ju asi nebude, ked vidi, ze Ta nici. Ma Ta rad a zalezi mu na Tebe - v prvom rade na Tebe. Ono manipulativne matky su na slucku, poznam to z domu. Rozhovor o osamostatneni? Mala si 18, nemusis s nou zit, nemusis jej zdovodnovat, preco sa xces osamostatnit a ze na to mas. Ano, ziarli - nexce o Teba prist, nexce aby si vyletela z hniezda. To nexcela ani ta moja. Automaticky predpokladala, ze ked skoncim vysku, ostanem v Martine byvat s nou snad do konca zivota. Nevedela som si tam najst pracu a vies co mi raz povedala? Ze jej je jedno, ze mam cerveny diplom, pracu si najdem aj keby som mala robit predavacku v potravinach. Stacilo mi - zacala som si hladat pracu aj inde a behom dvoch mesiacov som ju nasla (pred tym som bola viac ako rok nezamestnana).
S rodicmi je to tazko. A ked partner vidi, ze Ta rodic nici, ze si z neho na prasky, ze si nestastna - je jasne, ze na to reaguje. Nemozes sa za to na neho ani hnevat. Ked nevies ako reagovat, tak nereaguj.On to nemysli v zlom. V prvom rade vidi Teba a Tvoju spokojnost. 🙂
@kofoluska dakujem pekne za uprimne slova, pomohli mi kazdopadne 🙂 ano ja viem a vidim na priatelovi ze vzdy akonahle je nejaky problem tak sa snazi ako len vie. Nezazlievam mu to len mozno cloveku pride luto ze nie vzdy je vsetko idealne 🙂 ale povedala som si ze v buducnosti chcem zit s nim a nebudem celozivotne doma pri maminej sukni..takze treba nejake kroky uz podstupit 🙂
Nedokážem ti poradit,pretože moj muž má rad moju mamu-a platí to aj naopak.Hoci priznávam ,že moja mama je dobráčisko od kosti,takže ju má rád každý-aj ona jeho...záleží asi od povahy a prisposobenia sa.