Sú tieto pocity normálne?

16. nov 2020

Ahojte chcem sa vyrozprávať nemám teraz ani komu ... otehotnela som ako 18 ročná (neplánovane) mala som iné ciele v živote sny plány... pri mojom dieťaťi budem vyzerať ako sestra 🙄 moja mama otehotnela v tom istom veku ako ja iba s tým rozdielom že ona mala 3-ročku a už robila záverečné skúšky ... ja mam ešte 2 roky štúdia 🙄 moja mama nebola nadšená zo začiatku chcela aby som podstúpila interupciu ale nešla som povedala som jej že keď ma do toho bude nútiť tak odídem z domu tak nakoniec sa s tým s otcom zmierili.. priateľ dokončuje tiež školu a bývame zatiaľ u nás dohodli sme sa že bude pracovať nasetrime nejaké peniaze a keď na to bude odstahujeme sa do bytu.. s jeho rodičmi a rodinou nechcem mat nič spoločne nakoľko nám dosť ublížili a robili mi hrozný stres čo malo na mna zlý dopad až tak že som skončila na pohotovosti s bolesťami takže s nimi nechceme komunikovať .. len ma trápi to že keď bola oslava mojej mami prišli sem jej známy a oni stále súdili že mam len 18 a som tehotná že on je tiež mladý a aj tu v dedine v obchode jedna predavačka čo ma pozná aj moju rodinu tak mala blbe poznámky dokonca aj gynekológ ktorému som chodila mi začal nadávať že som nezodpovedná (už som od neho odišla).. a niekedy keď som sama mam chuť plakat kričať a cítim sa previnilo že som zahanbila moju rodinu že som naozaj mladá bojím sa či budem dobrá mama pre to babo či nám to nepokazí život nie mne ale hlavne mojim rodičom alebo že sa budú hanbiť za to že ich mladá dcéra čo si mala užívať ako moje rovesníčky ktoré chodia po diskotékach a užívajú si kočíkuje už svoje dieťatko.. vždy keď idem doktorovi sa teším že ho aspoň na ultrazvuku uvidím a budem počuť tlkot srdiečka ja sa zároveň teším mam strach bojím sa aj toho že teraz môj priateľ môže byt dobrý ale čo keď sa babo narodí bude plakat v noci a nebude na toto že ho to prestane baviť a vykašle sa na nás...

mimca77
16. nov 2020

Mne sa zdaju tvoje pocity uplne prirodzene, jasne, ze mas obavy, ako to budete zvladat, ci budete dobri rodicia a tak, to maju podla mna aj ovela starsie pary, ktore cakaju prve babo. Na hanbu sa vykasli, sme v 21.storoci a nemas 14 rokov, aby s tebou rodicia museli chodit po kanaloch. Cudujem sa akurat mame, ze tych svojich znamych na oslave nesfukla, moja by s nimi spravila kratky poces, ako ju poznam. Takze sa len pekne tes, ze ti bolo dopriate, ja mam skoro 2x tolko ako ty a neviem otehotniet uz niekolko rokov. Hlavne sa starajte o babo, jeden o druheho, co najviac si nasetrite a ty sprav vsetko preto, aby si si dorobila skolu. Drzim ti palce!

moonlight1210
16. nov 2020

tak dospeli uz zazili v zivote kadeco, hlavne, ake to je najst pracu, zarobit a vyjst s peniazmi kazdy mesiac.
ti, co maju deti, uz vedia, ze dieta prave najlacnejsie nie je. a to aj ked osekas vydavky na minimum (vsetko darovane, kupene v bazaroch, sekaci, ...).

takze ano, vedia, ze ste si zavarili. navyse, ked ty skola na krku, praca v nedohladne. zivit sa tak skoro asi nebudete sami.
a ano, aj take sa moze stat, ze priatel nezvladne zodpovednost a nezvladne pocit, ze uz nemoze ist kedykolvek slobodne bujacit s kamosmi ako kedysi a mal by s vami doma sediet, z prace domov a starat sa o rodinu. takze nakoniec po hadkach odide za slobodou. a je tu aj moznost, ze jeho rodina ho v tom plne podpori, najde v nich pre toto rozhodnutie oporu.

takze veci, co ti otlkaju o hlavu, su pravdive. su to ale iba moznosti, co sa moze vsetko pokaslat.
ved pokaslat sa moze aj ukazkovy zivot mladej rodiny, co isla cestou - zabava, skoly, praca, byt, auto, uspory, dieta. a predsa to skonci nezvladnutim a rozpadom rodiny.

takze u teba to moze dopadnut aj dobre. nikdy nevies.

nestresuj sa. ries pritomnost, do buducnosti ries len veci, co treba zabepecit. vopred plakat nad tym, co sa moze zle stat, nema zmysel. len sa stresujes.
naopak, vezmi to ako napady, co treba dopredu poriesit, aby k nim (podla moznosti) nedoslo.
ber veci pozitivne.

evica01
16. nov 2020

Mas uplne normalne pocity. Dietatko je dar. Mas 18. Nie 12. Co sa to uz len ti ludia staraju do vsetkeho.
Ved nech ma niekto aj rit naopak, mne je tu uplne jedno.
Co to ttepu ze si nezodpovedna. Ako 100 rokov pred opicami. Pokial viem tak dieta robia dvaja.
Viem, ze je lahko ti tu napisat, ze si to nemas vsimat. Neda sa to len tak.
Potom ked ti z dietatka vyrastie slavny umelec alebo lekar, tak potom bude kazdy mudry vies ako.
Niektore zeny, krore nemozu mat deti, alebo sa im skratka nedari lebo su starsie, tak tie zas vravia, ze keby toto vedeli tak maju 2-3 deti do 20tky a bol by svaty pokoj.
Cize ty sa tes, ze cakas babatko lebo nevies co bude o 5-10 rokov. Ty len vsade rozpravaj ako sa velmi tesite. A uvidis ze tvoji rodicia budu hrdo kocikovat po dedine.
To su take prve reakcie, aj ty trosku chap ich. Prezijes. O 3 roky budes zas tehotna, lebo surodenca bude treba. Budes mat 25 ked detom zapnes rozpravocku a ty si s muzom vypijes v klude kavu. Alebo budes chodit na vysku. Kym tvoje kamosky este len budu rozpmyslat nad frajerom.
A to, ze sa bojis ci ti chlap vstane k babatku? Ved to sa boji kazda 😁
Hlavu hore a rozum do hrsti 🥰❣

evica01
16. nov 2020

A este..
Kamoska otehotnela na strednej. Obaja boli vtedy stredoskolaci.
A cuduj sa svete ziju spolu v harmonii 25 rokov. Maju dve deti a uz su stari rodicia.

era777
16. nov 2020

Mna moja mama mala v 16tich.. Ale som tu ziva zdrava, s vysokou skolou, dobrou pracou, super manzel, krasny dom, zdravy syn a nic mi nechyba 🙂 pamatam si, ked som bola mlada a mala som kamosky, co skor otehotneli prislo mi to, ze fuuuuu chudatka ...dnes ich deti chodia na prvy stupen, oni su este mlade krasne a uzivaju si zivot 🙂 skoly dokoncili neskor a dnes uz maju aj VS ...nic im neuslo, deti su uz velke a oni dnes maju 30 a uzivaju si ...ja, keby si mozem vybrat mam dieta v 18-20 urcite ...ked sa este raz narodim tak urcite sa posnazim 🙂 teraz to vyzera tazke, ale o par rokov budes rada...a neboj nic ti neujde v zivote, dobehnes si to co teraz na chvilu odlozis ...kazde halo trva par dni, a o chvilu pride ina senzacia a nikto si na tvoje tehu ani nespomenie ... Rodicia sa budu tesit tiez a primu to 🙂 je x zien, coby sa s tebou rado vymenilo a dali by zato vsetko na svete ... ❤️ Nic sa nieje take horuce ako sa navari ...a ver, ze mozno bude aj tahsie, ale stale sa vsetko da zvladnut, len treba chciet ...

terez26
16. nov 2020

Moj nazor je taky ze hanba by bola keby si sa baba vzdala!a praveze je dobre ze mas take pocity to je prejav zodpovednosti😍drzim silno palce a ver ze budes najstastnejsou maminkou na svete!

20erika07
16. nov 2020

Ja neviem ,kedysi bolo normalne rodit v takom veku, zilo sa spolu s rodicmi, tí co mali viac moznosti aj bez rodicov atd atd atd. Teraz je ina doba proste. Len by ma zaujimalo kde je uvedene prikazane alebo co , v ktorom veku MOZE mat zena dieta . To , ze v osadach sa rodia deti 13rocnym ( aj to som vela napisala) to nikto neriesi, ale ze 18rocna tak cela dedina a rodina sa citi zahanbena 🤦‍♀️
Tiez som rodila v 18tke. Mama vystrajala osobne ma na potrat viezla atd atd... vies ako to lutuje... syn ma 13rokov a moja mama si to stale vyčíta ako sa k tomu postavila. Proste cakala hrozny scenar mojho zivota. Ale tak kazdy je strojcom svojho zivota. Ja som to tak chcela, dieta bolo planovane len som to pred mamou nemohla priznat. Mala som posledny rok skoly. Dala som individualny ucebny plan , zmaturovala som s jednotkami, pracu som si nasla, ja som mala asi stastie na vsetko proste. Pre mna to boli stastne chvile, netrapilo ma co povedia ini. Zvladli sme vsetko, lebo sme to tak chceli 🙂

miadi
16. nov 2020

Tak urcite to Nie je idealna situacia. Byvate u rodicov nie ste manzelia nezazila si este sebestačnost slobodu a ine veci dospelej osoby, nebudem ti tu cukrovat ake je to super mat dieta v 18ke ked si ho este neplanovala.Budes to mat tazke ale kazdy zazil v zivote nieco tazke. Ale nie je to ani nic extremne 18 je este ok vek .Dieta je dar. Skoda len ze si toto obdobie nemozes v klude uzivat akoby si mala 24 bola vydata a zila v podnajme. Uzivat si tehotenstvo nie to o co teraz prichadzas ten bezstarostny život 18ky. Ver tomu ze tie žurky party o ktore teraz prichadzas nestoja za vela. Radsej sa sustred na tehotenstvo na materstvo. Mas uplne normalne pocity v tvojej situacii . Strach. Z toho co bude. Ci vas vztah ustoji dieta ktore ste neplanovali. Ale neboj sa aj Keby odisiel nie je to koniec sveta najdes si raz lepsieho. Tazko povedat co bude ci vam laska vydrzi a len koli dietatu ludia neostavaju spolu. Zatial to vyzera celkom slubne. Skoda len ze ti to ludia v tvojom okoli strpčuju.Nie si nezodpovedna a mas pravo tešit sa na babatko ako kazda nastavajuca mamička. Bud hrda ze si sa nedala dotlačut na interupciu. Si silna a rozumna budes dobra mama. Kazda mama sa uci .. Nelutuj nic o par rokov ti bude lichotit ze ste s dcerou ako “sestry”. Ludom povedz nech sa staraju o seba drz hlavu hore nie si onic horsia ako iny ktorym zivot vyšiel podla planu. Ver si. Bud optimista. Caka Ta nieco uzasne. Cloviecik co Ta bude milovat. ( popri tych nervoch co Ta cakaju pri byvani s rodicmi s babom) Ta caka nieco fantasticke nadherne a stoji to za to. Gratulujem k tehotenstvu! A ty este len zistis co je to laska. Lebo Ta materinska je najsilnejšia.

evinku
16. nov 2020

Ahoj... Ja som mala 18 rokov, keď som prvý krát otehnela a ver, že chápem. Tvoje pocity... Ale neboj, budeš skvelá mama... Nevšímaj si iných co hovoria, a podobne hlavne je, ako sa ty cítiš.. Máš podporu rodiny, priateľa a to je základ...
Dnes má. Moja dcéra 19 rokov a som pyšná na seba ako som to zvládla a aj na ňu, aká je aj napriek tomu ako sme žili ( ja som bola na ňu sama do 9 rokov), mne vtedy ani rodina nepomohla... Takže si užívaj to obdobie a kašli na ostatných... Veľa šťastia prajem

deti95060810
16. nov 2020

to je svet... kedysi bežne kočky mali deti v 18 r. a dnes sa každý stará do druhého niekedy mi to pripadá ako závisť... Najhoršie je to s tou školou, ale ak ti pomôže mama tak to zvládneš....😉

laskamojajeidna
16. nov 2020

Budeš úžasnou mamičkou, už teraz to malé chceš...hanba ,nehanba..a čo? Si dospelá. Mladá, ale dospelá. Dieťa ma právo na život. A tvoja mama zmäkne ak sa bábo narodí. Ak sa nedajbože priateľ rozhodne ťa nechať pre plač dieťaťa ..po čase sa vráti. Ak ťa ľúbi vráti sa určite. Držím prsty. Modlí sa za malé aj za priateľa

h2
16. nov 2020

Ahoj, kašli na všetkých! Máš 18, nie 14. Takže si dospelá. Mala som na gympli spolužiačku, otehotnela v 17-tich, vydávala sa pár dní po 18-tich. Teraz má 45, stále je s tým istým mužom, mali potom ešte jedno dieťa, čiže dokopy majú dve, obe sú už dospelé, takže si môže užívať života. Podarilo sa jej vyštudovať VŠ a pokiaľ viem, je šťastná a úspešná.
Vždy budú ľudia, ktorí budú riešiť druhých a starať sa im do života. Čím skôr sa naučíš nevšímať si ich, tým lepšie. Držím Ti palce, nech je všetko OK.