Sú svokrovci milí, alebo sú to manipulátori?

4. dec 2023

Vysvetlim. Myslim, ze mam dobru svokru aj celkovo vztahy s muzovou rodinou. Doteraz som ich vnimala ako milych ludi co by sa pre nas rozdali. Ale nejak zacinam mat pochybnosti. Manzel je jediny syn a jediny vnuk. Jeho cela rodina je mama /otca nikdy nepoznal/, teta /nevydala sa ani nema deti/ a babka s dedkom. Byvaju od nas 400 km, takze nechodime moc casto. Odkedy sa nam narodila dcerka, ja osobne zacinam mar pocit nejakeho natlaku z ich strany. Stale pocuvam reci ako by sme sa tam mali prestahovat. Nikdy to nebolo v plane, nechceme ani jeden tam ist ale pride mi, ze v poslednej dobe nas do toho tlacia. Napr. Boli sme so svokrou vonku a ona ma reci ako by nam tu pri nej strasne chcela kupit pozemok ale nema na to peniaze, alebo ked odchadzame uz od rana pocuvam ako bude /hlavne vnucka/ strasne chybat a ako jej bude smutno a ako na nu urcite zabudne. A ze preco byvame tak daleko a ze keby sme aspon trosku blizsie aby sme sa mohli castejsie vidiet. Stary rodicia to iste. Boli sme tam a o inom nehovorili iba ako sa nemohli dockat a ako sa strasne tesia a potom zacali nariekat ako malo pravnucku vidia a este mi aj na druhy den volali ako su strasne radi ze sme prisli po dlhej dobe /2 mesiace/ a ako sa este stale tesia ze malu videli a od rana sa rozpravaju aka bola zlata a ako si kazdy den fotky pozeraju ale zase ze no len keby sme castejsie chodili. Oni tento rok u nas neboli ani raz.
Vzdy uvaria to co lubime. Jasne mile tesi ma to ale zase asi 200x pocuvame ako to robili len specialne kvoli nam.
Zacinam mat neprijemny pocit nejakeho natlaku citoveho z ich strany vsetkym tymto. Uz minule som si povedala ze nepojdem a spravim si babsky vikend ale potom ze a musim, a urcite spravili kolac aky mam rada atd.
Ako vam to pride? Su to len klasicke otravne reci ale inak vam pridu ako milujuci ludia alebo vo vas vyvolavaju nejake pocity viny/zaviazanosti/povinnosti. Dakujem

nin12345
4. dec 2023

Och zeny co maju manipulativne svokry by ti asi vedeli rozpravat. Normalne tvojim je len smutno za vnucatkom a asi by si priali aby ste byvali blizsie (treba im povedat na rovinu ze to nechcete)..

petamich
4. dec 2023

Tak taketo reci ma aj moja svokra a vidime sa v priemere 1x tyzdenne 🙂 este ani neodideme z vikendu u nich a uz riesi, ze mame posielat videa, aby jej nic neuslo, mame volat, lebo Misko na nu zabudne a kedy zasa prideme a podobne, ona je proste taka, je uzasna stara mama ale trosku nas obcas zahlcuje takou opicou laskou a vie byt "prilis" 🙃 mozno to vnimas tak citlivo aj preto, ze si na druhej strane aj sama uvedomujes, ze sa vidite malo

podla mna nie su manipulativni, len vam davaju (casto a okato) najavo, co vsetko pre vas robia, ze by vas radi videli castejsie atd. - skratka nech im manzel povie, ze stahovat sa neplanujete (aspon u nas to tak mame, ja nasim a moj muz jeho tlmoci taketo vaznejsie veci)

viestta
4. dec 2023

Je im len luto, ze byvate daleko a vnucku vidia malo. A to varenie? Vsak aj nam mama navari to co my lubime, ked mame prist na navstevu. Raz budes ty vyvarat svojej dcere, neprezivaj to az tak

zmrzlinka2021
4. dec 2023

Prosím ťa nevid vo všetkých diabla. Normálne komunikujte, buď asertivna

autor
4. dec 2023

Aj ja som to tak brala doteraz ze nas maju radi, chybame im, chcu sa zavdacit a potesit nas. Ono tym ze su taka mala rodina su na seba strasne naviazani a fakt mi to pride ako opicia laska niekedy. Ale teraz sme tam boli 4 dni a nic ine som nepocuvala len taketo narazky. A malo to prave skor ten efekt ze vo mne vzbudili pocit viny nez nejakej lasky a starostlivosti. Ako keby sme im ublizovali tym ze mame svoj zivot a inde bez nich.

viestta
4. dec 2023

Autorka, manipulacia a citove vydieranie vyzera inac. A keby aj, tak vidite ich raz za cas, neprezijes?

pribinak
4. dec 2023

Evidentne si manipuláciu ani len nevieš predstaviť.
Proste ste ďaleko, pravnucatko by radi videli častejšie. To je celé.
Zas netreba hľadať problém tam kde nie je

autor
4. dec 2023

Asi mate pravdu, mozno som len nemala to spravne hormonalne rozpolozenie😀

mikadooo
4. dec 2023

Prídu mi ako milí ľudia, ktorí sa na vás veľmi veľmi tešia a potom je im ľúto, že už idete a tak snívajú, aké by to bolo super, keby ste proste boli na skok. Vypočuť, predýchať a báj báj nabudúce. Skúste možno viac videohovorov, nie je to síce návšteva, ale aspoň čo to to pomôže, že si uvidia vnučku. Alebo posielať videá, fotky a proste častejší online kontakt. Ak teda nie je až tak častý.

marianarem
4. dec 2023

Tiez si myslim, ze im je luto, ze nie su s vnucatkom castejsie. Narodenim deti sa vztahy v rodine pomenia. Moji rodicia byvaju tak hodinu od BA, co mi ako bezdetnej prislo blizko. Teraz mi to.pripada daleko a chcela by som, aby sme s nimi boli viac (a to sa s babkou vidime vacsinou kazdy tyzden, s dedom.menej). A ani nehovorim o tom, ako.banujem za svokrou, ktora sa maleho ani nedozila. Proste by som teraz chcela, aby sme vsetci byvali na jednej ulici 🙂 Aby maleho casto videli a aby aj on mal okolo seba co najviac ludi, ktori ho maju radi.

tradaaa
4. dec 2023

Vo vyššom veku je to takto často, tešia sa z Vás ale nevedia, koľko majú času, či si vás ešte stihnú užiť tak, ako by chceli. Nevidela by som na tom nič zlé, myslia to s Vami dobre, len je im ľúto že nie ste s nimi častejšie. A že to spomínajú často - asi len nevedia o čom hovoriť tak to omielaju dokola aby reč nestála. ... A taketo telefonáty poznám tiež a som za ne vďačná, je to také úprimné. Predstav si, ako asi ich dialógy prebiehajú, keď tam nie ste. Oni sa medzi sebou sťažujú ako by vás chceli zas vidieť, lebo jasné že je to pre nich taká životná vzpruha, utvrdzujú v tom jeden druhého a keď prídete pripadá im to normálne v takých rečiach pokračovať 🤷 dopraj im trochu radosti a dcére tiež 😉

slovakboy
4. dec 2023

Citove vydieranie to možno je ale len veľmi maličké. V našej kultúre je citove vydieranie na dennom poriadku nerobia to naschval. Trápi ich to že vás majú ďaleko tak majú potrebu vam to hovorit a počuť od vás aspoň nejakú reakciu. Nehovorte že odmietate prísť skôr povedzte že radi by ste ale to nejde a uveďte pár dôvodov. Teda len ak ozaj by ste tam inak radi šli. Presvedčte ich, aby aj oni pricestovali k vam ale čím budú starší rodičia a prarodičia tým menej budú chcieť a môcť cestovať. Určite nie sú manipulátori. Je to ako keby ti rodič furt opakuje aby si sa vydala alebo šla študovať školu ktorú ti on vybral. Chce aby si počúvala jeho priania. Tu je to ale viac spojené s láskou. Buďte radi že vás majú tak radi aj vašu dcérku. Ešte neviete si to tak uvedomit aké nádherne chvíle prežívate aj s ňou aj s nimi. Máte kopec iných starosti a plánov, ktoré treba vykonať.

h2
4. dec 2023

Sú to úplne klasické reči a ani by som nepovedala, že otravné. Nikde nevidím nátlak, aby ste sa k nim sťahovali, určite vedia, že to nemáte v pláne a že to nikdy nebude. Je úplne normálne a podľa mňa zlaté od nich, že sa tak tešia a dávajú najavo, že by vás radi videli častejšie. A že vám varia obľúbené jedlá, to je len ďalší dôkaz. Za mňa, milí ľudia, ktorí vás majú úprimne radi.
Ináč, s tým, že by oni prišli k vám, hlavne teda starí rodičia manžela, príliš nerátaj. Im to ani nenapadne a nemyslia to zle, že by k vám nechceli ísť. Len to proste berú ináč, čakajú, že tí, čo prídu, budete vy.

barborachors
4. dec 2023

Keď ti to príde ako nátlak, tak je to nátlak. Ty vies, aki su a ked zrazu skloňujú sťahovanie a veci okolo, tak to logicky riesis. Ale pamataj, ty im nie si nic dlzna, si dospelý človek, nie si student aby si nemala vlastny nazor. Im dieťa vyletelo z hniezda, tak sa krútia okolo nevesty, co je logické. Chcu ta ukecat ze spolu vam bude dobre.... No uvaz ty sama ci to bude dobrý nápad.Ja by som nesla.

slovakboy
4. dec 2023

@marianarem 🥹👏

elmivelmi
5. dec 2023

No mne by to slo asi na nervy,pocuvat to dookola a mat asi vycitky svedomia.Musis im navrhnut,ak maju tuzbu Vas vidiet nech pridu oni castejsie,svojra moze aj na cely tyzden ak je dochodkyna a ciperna.

sense
5. dec 2023

Rodina môjho partnera je tiež v podstate len partner, mama a nevlastný otec... Ak náhodou jeden deň nezavolal tak mama zavolá. Aj 5x za den. Ja tam Chodím malo možno 2-3x do roka ale on ak raz za mesiac nepríde zas sú nešťastní, vzdialenosť 3 hod cesty. Beriem to tak ze nemajú nikoho len jeho. Občas mám chvíle ze mi to denne telefonovanie lezie na nervy, ale beriem to tsk ze mozno o 20-30rokov budem rovnaká, keďže mam tiež len dcéru

andreatytler
5. dec 2023

Jedinne co by sa mi nepacilo je ta poznamka o tom ako vam chce kupit pozemok ale nema na to. Tohto by som sa aj bala ze ak sa nahodou dostane k peniazom, tak vam ho kupi a co potom. Na taketo reci by som jej vzdy vravela ze tam byvat nebudete aj keby vam kupila cely dom, nech ma v tom jasno. Tie ostatne reci mi pridu ze vas len skutocne maju radi a chybate im.

basska_b
5. dec 2023

Je to urcity natlak, ale nezda sa mi to az take cierne. Vies, napr. aj moji stari rodicia sa velmi tesia z pravnucat. Vidia v nich pokracovanie seba na tejto Zemi. Predstav si, ze by toto iste hovorila tvoja mama. Vnimala by si to rovnako? Reci a poznamky svokry mame tendenciu hodnotit negativnejsie a hladat skryte narazky, lebo ich nevieme az tak dobre čítať.

babulkomale
5. dec 2023

@andreatytler co potom? No budu mat svokrovci pozemok 😃
Kupa cohokolvek niekym inym ta predsa k nicomu nezavazuje. Znamemu tak rodicia kupili pozemok, sni to nepotreboval, zarobil majland za roky v zahranici ) kvalifikovana praca, vyssie postavenie),.ma investicne domy inde kupene, a potom si tam narokovali stale chodit, mudrovat do vsetkeho rodine, co zila desatrocia mimo SR 🤷 dopadlo to samozrejme tak, ze nevesta s nimi ani neprehovori, ani k nim nechodi a oni k mladym uz tiez nie.
Nikdy by som sa nenechala takto vydierat majetkami.

janinah
5. dec 2023

Nemám problém,tak si vyrobím....ty ani netušíš ako vyzerá skutočné citové vydieranie. Mali by ste sa však pomaly v rodine porozprávať o starobe tvojej svokry.teraz je ešte určite sebestačná,ale raz sa bude treba o nu postarať.Môj otec to takto múdro poriešil,kým ešte vládal a bol pri sile,že kupil pozemok a dal postaviť malý domček v dedine,kde žije sestra a tá ho doopatrovala.Nebývali spolu v jednom dome,ale boli si blízko.Moja dcéra s rodinou žije 500km dalej,vidíme sa každé 3 mes. a je to málo...a pôjdu žiť ešte dalej.Ešteže máme videohovory.Mám však vnučika aj tu 40km čo je super.toho vídim každý týžden.
Takže svokra a dedkovci su milí a citliví ludia,ktorí uprimne hovoria čo si myslia.Len ty si potrebuješ v tomto smere trochu inak nastaviť hlavu

jumama
5. dec 2023

Presne si to sama pomenovala - nemaju nikoho iba vas. To sa jedninakom stava, ze su v centre pozornosti. Je to vsak vela lasky, co vam chcu dat, ze sa vam neda uniest. Zaroven im nema tu lasku kto dat, nema ich kto vystiskat, len ten jeden syn a to jedno vnuca. Ako to mas ty so svojimi rodicmi/rodinou - ako casto ste s malou u nich? Tam take nieco nevnimas?

anna_anicka83
5. dec 2023

Moja mamina má tieto reči už 11 rokov. Ešte aj včera volala, že príde a nezabudla spomenúť, že prečo sme tak ďaleko. A verím tomu, že ďalšie roky tomu nebude inak. A to ja som z domu už 20 rokov, ale tiež to začalo až s vnúčatami. Aj ma sťahovala, aj byt mi dávala, aj že mám ísť so sestrou bývať. Ja to neberiem vôbec manipulatívne, ona má tie moje deti rada, ju to baví byť s nimi. Staršie k nej aj chodili na týždeň. Tak jej chýba, že by mohla bez 4 hodinového cestovania byť s nimi.

michaela412
5. dec 2023

A nerobíte s nimi videohovory? Moja sestra bola počas korony v Brne, nemohla k nám chodiť a veľmi jej pomáhalo, že sme večer volávali takto spolu. Kúpte starým rodičom tablet a volávajte s nimi. Ak nie ty, tak tvoj muž a ukazujte im dcérku, možno im nebude až tak smutno

samimami777
5. dec 2023

Ono dá sa to pochopiť. Tvoj muž je jediné ich dieťa a vaše dieťa jediné vnúča a pravnúča, takže jasné že im chýbate. Návšteva raz za mesiac/dva je naozaj málo keď majú len vás a majú vás radi. Asi vidia že iný starý rodičia sú každý týždeň niektorý aj pomaly denne s vnúčatami a je im ľúto že oni vidia raz za mesiac /dva vás všetkých. Deti rastú neskutočne rýchlo, hlavne keď sú malé , takže vidieť ich tak zriedkavo a poriadne si ich ani neužiť samozrejme zamrzí . Nemyslím že to myslia zle , skôr je im to ľúto a sú osamelí. Treba na rovinu , slušne povedať že sťahovať sa nemáte ani teraz ani v budúcnosti v pláne ale aspoň ich ubezpeč že keď dieťa troška odrastie pôjde k babke a dedkovi aj na týždeň na prázdniny 😊

autor
5. dec 2023

Dakujem za vase nazory. Ono ja si tiez myslim ze nas maju radi a toto je ich forma ale ked uz do mna hustia 4ty den, ze ako im je smutno uz to bolo neprijemne. A to teraz s babatkom chodime castejsie aj ked je to logisticky narocnejsie. Posielame fotky a videa kazdy den, manzel minimalne raz za tyden zavola aj s videom. Od babky a dedka ani necakam ze budu 3h v aute s bolavymi klbmi ale naozaj cestovat hore dole kazdy mesiac je narocne. Hlavne ked ma mala zlu naladu a 3 hodiny ju musim zabavat.
Moja mama byva hodinu od nas. Ta pride hocikedy alebo aj my tam len tak na otocku. To tiez stale pocuvame. Ale zato ked ideme ku svokre ideme tam na niekolko dni.
Oni vedia ze sa stahovat nebudeme ale bud si to nedokazu pripustit alebo skusaju. Manzel ma specificku pracu a tu ma skvele uplatnenie. On chce zit tu, ja som ho nijak neodtiahla od rodiny.

feb13
5. dec 2023

Suhlasim, ak by to boli manipulatori, minimalne uz by vam ten pozemok kupili bez vasho vedomia a dostali by vas do situacie, z ktorej sa neda vycuvat bez vacsieho konfliktu. To je len bezny prejav emocii, da sa to pochopit, aj ked pre vas je to urcite neprijemne. Narodenie prveho vnuka moze dost zmenit vztahy v rodine.
Oni si to nedomyslia, ze z vasej strany co vsetko by prinieslo take stahovanie, ani sa to neda od nich ocakavat, funguju na zaklade emocii a nie racionality a vekom sa to bude len zhorsovat. Predychaj to, par dni vydrzis, neoplati sa kvoli tomu kazit vztahy v rodine.
A inak zo svojho pohladu maju pravdu, ja som tiez tak vyrastala 400 km od svojej babky a ten vztah bol taky nijaky. Jasne, ze ich to trapi. A tie ostatne faktory, ktore vase rozhodnutie ovplyvnuju, oni nedokazu brat do uvahy.

tana85
5. dec 2023

bolo by mi to neprijemne. obcas mi mama urobi takuto vycitku a na mna to ma presne opacny efekt - nemam chut tam potom prist lebo to citim ako povinnost. viem sa vzit do tvojich pocitov, kazdy mame hranice ine a kludne to uz mozes povazovat za citove vydieranie ci manipulaciu. ze to tak inym nepripada moze byt pre teba irelevantne, ty vies ako to bolo a ako to je teraz. s takym pocitom by som sa tam nevracala rada. moja svokra ma tiez len nas lebo muz je jedinacik, ale uplne kazdy den jej volat, posielat videa a fotky "lebo ona sa citi sama a cele dni sa nudi" - to by ma po case uz otravovalo. pises, ze chodite len vy k nim - dochodca ma vlak zadarmo, kolena az tak neutrpia, aj budu mat zazitok z cesty, ved ich pozvi niekedy aj k sebe

andreatytler
5. dec 2023

@babulkomale Ved to, ze ked to rodicia kupia, mladi budu musiet, alebo prijat alebo odmietnut a ani jedno neskonci dobre.

elmivelmi
5. dec 2023

ale tak vlakom mozu k vam prist,predsa vo vlaku sa mozu aj prechadzat,nemusia tam sediet 3h.Ved ked su dochodcovia mozu kedykolvek k vam prist aj na tyzdne,nie?Ja by som to takto na nich skusila.A verim Ti,ja som
neznasla a doteraz neznasam cestovat v aute 3h,ak mas take dieta ktore neznasa cestovat je to otrasne.