Ahojte,
Rozmýšľame s manželom, či si nechať možnosť mat 4 deti alebo pôjde na vazektomiu.
Máme hypotéku, dom, splácať budeme ešte 30 rokov 90tis, možno menej ak našetríme niečo. Momentálne nám nič finančne nechýba. Deti sú ešte malé, nastupuje na ZŠ najstaršie.
Nevýhody viac detí:
- väčšie výdavky
- 2r kým dieťa podrastie aby sme sa vedeli pohnúť z domu
- skladovanie oblečenia a veci pre ďalšie dieťa v dome
- ekologické hľadisko, preludnenie
Výhody:
- ďalšie malé zlaté bábätko
- činnosť pre mňa, celkom ma to baví starať sa o dieťa
Nevýhody vazektomie:
- ak sa mi niečo stane (manžel bude mať novú ženu ktorá bude chcieť mať deti) alebo budeme chcieť predsa len to 4 dieťa tak reoperacia je náročná
Výhody:
- nebudeme musieť riešiť inú antikoncepciu
Aké dôvody pre alebo proti rozhodnutiu 4.dietata by ste videli vy?
Uf, za mna su aj 3 deti v dnesnej dobe celkom dost. Ale vazektomia je dolezite rozhodnutie a ty podla vsetkeho este dietatko chces. U nas nemame ziadne pre a proti. Rozhodnutie podstupit tento zakrok bolo pevne
Chrániť sa inak a nepodstúpit vazektomiu
Aj zalezi, kolko rokov ma manzel. Ak uz nie je najmladsi, neviem aky zmysel ma nechavat si zadne vratka - to by chcel dalsie dieta dajme tomu v 50, keby mal nahodou inu zenu?
Ak sa ti aj nieco stane, muz bude mat co robit s 3 detmi ako mysliet na to, ze by chcel este dalsie.
Podla mna to netreba prilis pitvat, ked vy dvaja uz nechcete viac deti, tak nech ide do toho.
Proti by som este dala, ze chodit niekam so 4 uz chce aj poriadne auto (zmesti sa vam do toho co mate dalsia sedacka?), akakolvek dovolenka logisticky narocnejsia (aj ked mozno oprpti 3 detom to uz nebude tak velky rozdiel). Co skola, kruzky, jazyky pre 4 deti? Co potom, ak by chceli ist na vysoku? Budete ich moct podporit, aby mohli studovat, ci cestovat, ked budu mladi dospeli?
Ak ste zabezpeceny aj v pripade, ze sa jednemu z vas (manzelovi????) stane a vypadne dlhodobo prijem, tak dotoho. My mame 5, jeden takmer dospely, 2 pubertaci, 7rocna a 4rocna. Vsetci chodia este do skoly, najmladsia do skolky. My sme s detmi skoncili. Vazektomia je ale zvratna, takze ak by tvoj muz niekedy este nieco chcel, da sa to. Obhliadnuc od vazektomie, vy musite vediet, ci to s detmi zvladnete. Vychova nie je vsetko. V dnesnej dobe zial bez financii je to tazke. My sme zabezpeceni, takze u nas otazka ano ci nie poslednych dvoch deti vobec nepadla.
Keď budú všetky 3 deti na škole, to len začnú výdavky - učebnice, krúžky, výlety, lyžiarske. Až sa dobehnú veľkostne s oblečením a nebudú po sebe dediť - zimné bundy 3x, čižmy, snehule kazdy....Tam 50€ za plavecký výcvik, tam 50 za korčuliarsky.... Kino so školou 10€, jazykovka 250 na polrok/dieťa. Máme 3 deti,finančné nám nič nechýba, ale 4 deti je už moc...
Daj si teliesko zaviesť.
7m auto alebo 2 auta potom je tiez v hre xD
Vazektómia nemusí byť trvalá.
Autorke:Veľká odvaha toľko deti 🤷♀️
Ešte treba myslieť aj na to, že deti časom budú potrebovať viac financií. Mať doma troch vysokoškolákov je finančne náročnejšie ako troch škôlkarov.
uz si niekedy pracovala ? mas sa kam po takej dlhej RD kam vratit ? nie je 4 dieta len vyhovorkou aby si nemusela do prace?
a plati stare zname cim mensie deti tym nizsie naklady na ne 😉
Nechcem ti kazit sny, ale mam znamu , ktora mala 4 deli. Manzel isiel na vazektomiu a potom sa im podarili este dalsie 2 deti .
Omg, sorry ale, že vôbec rozmýšľať na 4. dieťatom v dnešnej dobe.. omg, wtf, akože načo?!
@oslo1 tak bud to mal zle urobene alebo sa prve mesiace nezdržali. Ono mojmu dr. povedal prve tri mesiace este s ochranou. Potom isiel na testy. A chodi każdy pol roka na testy. Ono muz ma ejakulat ale nie su v nom ziadne spermie. Vtedy je vazektomia dobre urobena. nesmie nic prejst.
@nic0le tak každý máme inu situáciu. Mam v okolí 2 kamošky, ktore majú po 4 deti. Obe rodiny šťastné. V zime lyžovačky s deťmi, v lete každý rok dovolenky,( nič extra len bežné Turecko, Cyprus, grécko...) deti oboch sú viveku 2-18 rokov. presne. Ta jedna zväžuje s mužom piate, keďže aj oni pochádzajú z veľkých rodín.. Nie, nikdy nepracovala, áno obom to evidentne vyhovuje..
Ja mam tri deti zo štyroch pôrodov. Chránime sa, ďalšie nechceme. Pre mnohých sú aj tri veľa. Naše deti majú omnoho viac, než niektorí jedináčikovia od materiálneho, po to dôležitejšie a to je čas a zážitky s rodičmi a výchova. A nemyslím si, že inak by tomu bolo, keď by prišlo štvrté (čomu sa práve snažíme zabranit dvoma spôsobmi antikoncepcie)
Ale paušálne hovoriť, že v dnešnej dobe je toľko a toľko detí vela sa mi nezdá správne hovoriť. Pretože každý máme situáciu v rodine inú, a každý to inak zvláda
@huginko no.. Píšem o druhých.. Samé to tak názvu.. Rozprávame sa o tom, ako tu na koňovi vidíme exotiku na ploche kazdu chvíľku, do Thajska, bali, Malediv sa lieta už ako kedysi pred 30 rokmi do grécka . A popri tom sú tie naše " blízke" dovolenky do 2, 5hodín letu, či autom k moru, len taka skromná dovolenka. Ja pokorna som. Aj skromná. Preto neodsudim hneď toho, kto sa zamýšľa nad štvrtým dieťaťom.
Štyri????.... veď to je veľa napísať a nie sa ešte starať
@olimuc Áno, vedela by som, aj keď súhlasím, bolo by to náročnejšie.
@veselo_neveselo Manžel má menej ako 29 rokov.
Auto máme 7 miestne.
Presne nad tým uvažujem. Čím sú deti staršie, tým viac nákladov.
@mamula20, @yanni Pekne, že to takto zvládate 🙂 ďakujem za komentáre.
@dreamss Ďakujem, to je pravda.
@mirco50 O, to pozrieme, vďaka.
@ninusa221 To nemôžem. Nemôžem žiadnu HAK, kvôli zdravotným problémom. Iba kondómy.
@loginexistuje Áno, pracujem z domu aj počas materskej som pracovala. S tým problém nemám.
@yanni V akom meste to mal robené?
tak muz je este velmi mlady na vazektomiu osobne by som ale so stvrtym dietatom pockala tiez si najskor mladucka deti mas po sebe treba sa im venovat aj ked uz odrastli z plienok pockaj aspon do doby nez budes mat dve v skole a potom rozmyslaj
Povedala by som, že aj 3 deti sú na dnešnú dobu veru dosť. Ale ako prečo by sa to malo riešiť hneď vazektómiou? To ako keby teba nútil k tomu, aby si sa dala proste sterilizovať. Chrániť sa dá aj inak tak by som využívala menej drastické možnosti
My sme v zahraničí. So Slovenskom zial nepomozem.
Ak sa manzelovi vypadne prijem alebo sa mu nieco stane, vies sama odfinancovat 4 deti?